När man hör en knappnål falla

Så tyst har det varit här inne idag.

Sen trodde jag visserligen väldigt länge att det skulle vara knapphål istället för knappnål, men det är ju en annan femma.

Idag har jag sovit. Jättemycket. Allra minst lika mycket som det sägs att en katt sover. Ni vet en sån där dag som man går upp för att äta frukost, sen går och lägger sig efter frukost och sover i fyra timmar till. Det händer aldrig (skitsällan).

Anledningen?

En manlig förkylning.

Och jag är fortfarande lika sömnig.

Men nu skall ni få ge mig input igen. För en solklar fördel med det här köpstoppet är att jag för första gången på länge önskar mig något i julklapp, en symaskin.

Men jag vet inte vilken eftersom jag aldrig haft Husqvarna tidigare.

Kolla på den här sidan: SYMASKINSLÄNK

Ja jag vet att sidan är norsk, men de har bra grejor och koll på läget, och hjälp tant välja bra symaskin att önska sig.

Jag har inte ens lyckats få tummen ur arslet för att sy den fina fondväggen med matchande gardiner för att jag inte har egen fungerande maskin. Jag vet inte hur många gånger jag har varit på väg med tyget under armen till pappa för att sy, men det är inte samma sak att sy hemma hos någon annan. Jag vill sy, ta ett brejk och fundera över om det blir bra genom att provhänga unt so weiter. Det funkar dåligt när man sitter 200 meter hemifrån på annans maskin.

Med tanke på att sömnad är det pyssel jag kan ägna mig åt numera så får det bli sömnad. Blandat med pappersrullning för att göra tavla a’la Hemgjord.

En jäkla tur att jag har önskat mig att pappa skall bygga stort skrivbord åt mig så jag får plats med både symaskin, dateri och allmänt pyssel.

I år skall jag alltså skriva önskelista för första gången på evigheters evigheter tack vare köpstoppet.

DET var ju åtminstone en positiv biverkning.

0 thoughts on “När man hör en knappnål falla

 • Symaskin ja. Köpte mig en Pfaff extra allt i slutet av 80-talet. Och sydde och sydde. Sedan ändrade jag livet och innehåll och den blev ståendes. När jag plockade fram den käkade den tråd. Pappa fixade och smorde och den funkade lite igen. En dag råkade jag gå in på Lidl och de hade erbjudande på en Singer. Köpte den för att dottern skulle få testa att sy och tänkte att då duger en billig maskin. Den är svinbra och har alla trixiga grejer som knapphål och dragkedja som standard, det som jag typ 25-30 år tidigare betalade flis för. Finns nog inte några kassa symaskiner längre så länge man köper vanliga märken. Good luck!

 • Känns ändå som ett hyfsat smidigt tillfälligt alternativ att bära symaskinen 200 m hem till dig tills du får en symaskin av tomten 😉

 • Köpte en Husqvarna Emerald 116 ett tag innan vi åkte till USA. Inte nöjd alls kan jag säga. Har sytt mycket i min dar, men denna maskins logik går jag bet på. Läs igenom manualen först är mitt tips, och provsy! Önskar att jag behållit min vita 80-tals-Husqvarna… Hade även en grön dito, kunde nog behållit den med när jag tänker efter. Fast den fick jag bra för när jag bytte till 80-talsmaskinen.
  Jag funderar faktiskt på att ditcha min “nya” maskin och köpa mig en enkel “amerikansk”, så slipper jag ju också mecka med transformator och kontakter. Eller så får dottern lära sig den, hon som är ung och flexibel 🙂
  Lycka till!

  • Tror du de amerikanska håller måttet när vi är vana vid våra maskiner? De känns…Price Club medan våra är Tiffanys typ? 😉

   Jag har en yttepytteliten lista med krav ju. Men vill ha en maskin som ORKAR.

 • Gå till symaskinshandlaren och prova. Har tyvärr samma erfarenhet som Halvkusin ovan, Husqvarna är inte vad de varit. Jag har numer gått över till Janome som är väldigt bra, men det är inte så gott om försäljare så man kan gå och testa dem. Bernina har gjort bra maskiner länge, proffsen syr ofta på Bernina och det är lättare att hitta någon som säljer dem.

  • Och bara för det är min maskin en Bernina som jag hatar.

   Jag bor i en småstad. Man kan inte bara gå och prova. Och stället jag skall önska mig maskinen från ligger ju i Norge. Suck.

 • Jag kan absolut inte vara behjälplig i val av symaskin. Ägen visserligen en, som jag ärvt efter min mormor, men jag är oftast osams med den. Så jag är inte rätt person att fråga!
  Så i stället önskar jag mig nåt av dig!! 😉 När du fått din symaskin, kan man få beställa en sån där pajpåse??

  • Fniss. Vi har tom symaskiner som dekoration. Ärvda gamla trampmaskiner som är hur vackra som helst och som fortfarande går att sy på.

   Och ja, jag lovar att du skall få min första pajpåse. Men jag tror vi byter namn till pajväska. Eller ngt annat piffigt som inte låter som bajpåse.

  • JAG VISSTE INTE OM DET???? Herregud, hur har jag kunnat missa det här?

   Nu blev symaskin helt plötsligt väldigt sekundär. Tack 🙂

 • Ha ha…. Hade min gamla fröken jag hade i 5:an var inte alls nöjd med att hon inte kunde höra en knappnål falla i vårt klassrum, i vår sprillans nya skola där allt var sprillans nytt

  Men eftersom hon inte kunde höra knappnålen falla tog hon sin nyckelknippa hon hade runt halsen och dängde i sitt skrivbord lr kateder som det heter egentligen ( lr hur det stavas) kan ju äg att efter det första läsåret såg inte henne bord sprillans nytt ut längre 😀 😀

  Ang symaskiner kan jag ingenting, vet bara mamma o mina systrar har varsina som de haft sen 80-90 talet

 • Symaskin…. Hmm Singer, Husqvarna, Bernina, Pfaff osv har jag testat funkar helt ok. Frågan är hur mycket tanker du sy? Hur avancerat tanker du sy? Inte mycket? Eller mesta raksöm och zigzag? Då kan du gå in på första bästa coop, CG, ICA med store utbud och köpa en maskin där. De fixar, gardiner, dukar och lägga upp byxor. (Dragkedjor är helt underbart att lämna in för byte så dem ska maskinen inte klara 😉 )

 • Vad lustigt att det verkar ha blivit ett litet uppsving igen med symaskin och sömnad. Har själv tittat lite på Hela Sverige syr och ska även titta på Hela England syr och har blivit lite biten igen. Jag har en killkompis som är en jätteduktig skräddare. Har jobbar inom teatern och har jobbat mycket med Lars “Babsan” Wilhelmsson och After Dark. Han säger att man kommer långt med de enklaste funktionerna på en symaskin men att man ska sköta sin maskin och olja in den regelbundet. Proffsen använder ju annars overlock-maskiner. Jag köpte min Husqvarna 2000 på Blocket för en himla massa år sedan. Tror jag betalade 500 för den då.

  • Det har blivit lite poppis överlag att handarbeta, men det är ju kul. Jag kollar ju aldrig på TV (fel, ljug…jag kollar på GP) så jag vet inte vad de programmen är.

   Det HADE varit väldigt trevligt med en overlock. Det är väl ungefär det jag säger. Jag är avis på de som har overlock. Och som är duktiga skräddare 😉

 • Ett hem utan symaskin är inget hem!

  Gör inte misstaget att köpa en simpel, billig maskin på Coop, Ica, Elgiganten eller liknande såvida du inte snabbt vill tappa sylusten förstås.
  Största felet många gör när dom vill att barnen ska bli intresserad av sömnad är just att köpa en simpel skitmaskin som bara krånglar, dom barnen kommer knappast att bli intresserade.

  Försök hitta en handlare i närheten som säljer flera olika märken, provsy dom du tycker verkar intressanta och känn efter vilken som passar dig och dina krav bäst. Kemin måste stämma.
  Om du sen ändå väljer att handla från Norge är ju upp till dig.

  Mina favoriter är nog ändå Janome, har både en brodyrmaskin och en vanlig ( bägge riktiga arbetshästar som klarar ALLT o krånglar aldrig), dessutom en Babylock Imagine Vave overlock. En 80-tals Pfaff o 2 små Elna också från 80-talet, riktiga pärlor allihopa.
  Bernina är också bra maskiner men då ska det vara en riktig Bernina och inte den billigare plastiga varianten som heter Bernette och
  också säljs av Berninahandlarna.

  LYCKA TILL! Och berätta gärna vad det blev.

  • Jag håller med! (Och funderar över om jag skall brodera det på en tavla)

   Nej jag kommer inte köpa en billig på Coop, men jag vet inte vart jag skall åka och provsy, bor liksom inte i en metropol direkt.

   Nu är ni så många som har sagt Janome så jag kanske skall tänka om. Jag vill också ha så MÅNGA symaskiner. Och jag hade verkligen skitgärna velat ha en riktigt cool brodyrmaskin. Nu blev jag akut avis.

   Och ja, klart jag berättar vad det blev. Eftersom jag måste önska mig i julklapp pga köpstoppet. 🙂

   • Klart du ska brodera en sån tavla, det gjorde jag också för några år sen.
    Hmm hmm Host…
    Fast jag broderade så klart på min Janome brodyrmaskin, oj oj oj så snyyyggt det blev och snabbt gick det också 😉
    Gav bort den till en vän som inte hade nåt hem på den tiden, men så småningom köpte hon en symaskin så numera har även hon ett hem.

    Slutet gott allting gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.