Just det – kamikazegåtan och en mycket upprörd make

Apropå älgar och deras bajs så fick jag ju gåtan om varför i helaste friden kamikazepiloter under andra världskriget hade hjälm på sig. En klart berättigad fråga enligt lilla mig och mina begränsade kunskaper/intresse. Men som jag inte funderade på överhuvudtaget, utan svarade att jag skulle ta med maken (krigsnörden) när han kom.

NU kom jag på det och ställde frågan. Och jag ångrar det bittert. Eftersom det är fysiskt omöjligt att ställa en vanlig simpel fråga om en liten liten krigsdetalj utan att få en föreläsning. Men fine, jag hade ju lovat.

Konversationen började så här:

– Hörrö, jag har en fråga/gåta som jag fick på bloggen, varför hade kamikazepiloter hjälm på sig under andra världskriget?

– (högljutt lätt nedlåtande stön) VADDÅ HJÄLM?

– (lite irriterat) Jamen de hade ju någon slags hjälm, vad fan var vitsen när de ändå skulle DÖ?

– (DJUP suck) De hade INTE hjälm, de hade nån slags huvudbonad med hörlurar i för att kunna ha radiokommunikation med varandra.

– (förvånat efter att ha googlat fram en bild) Men vaddå? Det ser ju ut som…umm…kanske inte hjälm då, men nästan? Vaddå hörlurar?

Och DÄR började föreläsningen. Som jag besparar er. Men den inkluderade väldigt detaljerad information om flygplan, japaner, hörlurar, krigsfartyg, radiokommunikation, hur jävla viktigt det var med just radiokommunikationen så de inte slösade bort sig och kraschade på samma…eh…båt (och så minns jag just inte mycket mer eftersom jag zoomade ut). Plus att han blev skitirriterad över den oerhört dumma frågan och eldade upp sig (inte helt ovanligt när det gäller krigsinformation – han är inte direkt pacifist), googlade och till och med reste sig upp för att picka argt på skärmen medan han förklarade HUR dum gåtan var.

bild(10)
Han pekar på en “hjälm” och dumförklarar mig vilket syns på de lätt höjda ögonbrynen.

Så. Jahapp. Nu återgår jag till min specialitet. Skor och sånt.

Men nu vet ni.

Vi är helt utdömda av maken när det gäller kamikazepiloter.

(Jag hade själv gissat på att de kanske drog någon slags gräns vid att spräcka skallen, men det är ju jag det)

0 thoughts on “Just det – kamikazegåtan och en mycket upprörd make

 • Eller bara att det var lite viktigt att de inte slog i skallen och gjorde sig ohjälpligt illa innan de kunnat krascha på rätt ställe…? *snurrar en blond lock*

 • Hahaha
  Vad härligt att få en föreläsning i ett sånt intressant ämne.
  När svaret på frågan kunde vara tämligen kort.
  Typ , det var ingen hjälm utan en mössasom hörlurarna satt fast i.
  Uppläxningar är alltid kul 😉
  Fick just en av min man när jag bad honom ta fram en ny flaska duschtvål.
  Innehåll : hur man sätter på “korken” rätt, hur man skakar flaskan, hur den ska stå osv.
  Jätteintressant ! Verkligen !
  Slog av hörseln danska omgående

 • Jamen,ursäkta att jag störde lördagsfriden,förlåtförlåtförlåt.och den jävla blicken får mig att inse att jag hade liiite otur när jag tänkte& tydligen helt väck i hela huvudet.kan du vara så snäll och hämnas?=inga mer pussar&kramar,visa din berömda”hönerövs” min,peta upp glasögonen med långfingret och fråga varför det heter boxningsring när den är fyrkantig….merci!

 • Han MÅSTE vara släkt med min sambo! Kan knappt fråga om nåt jag undrar över som jag inte har nån koll på utan att få en föreläsning som får mig att känna mig som en 5åring som inte vet nåt. Så jag har slutat fråga och googlar istället 🙂

 • Jamen snälla nån.. Att det var hörlurar för radiokommunikation trodde jag hela välinformerade västvärlden visste..Mer intressant e ju att veta vad man en totalt ointressant lördagskväll ska titta på.Finns ju absolut ingenting att titta på när fotbollssändningarna är över.VAD tittar människor på nu???Hjälp mig nu.Vad tittar man på tv nu på lördagskvällen??

   • Vågar jag ens säga att vi bytt bort alla sportkanalerna mot faktapaket? Och med “vi” menar jag maken.

    Däremot betalar jag för Viaplay Sport, så ömma modern skall kunna hälsa på och ha något att kolla på.

    I vissa fall trillar äpplet skitlångt från päronträdet 😉

  • Men vad fan. Kunde inte de där jäkla kamikasesnubbarna ha kommit överens i förväg om att “jag tar den båten så tar du den andra”? Lite logistik liksom. Hade det varit kvinnor hade de inte behövt sitta med lurar på sig att bestämma i sista sekund hehe.

   Alltså. Sport? Det tittar man inte på. Och man slutade utöva det när Hedenhös gick i kortbyxor. Jag har ju ändå ingen koll, men frågar du maken så finns det ALLTID något på Discovery?

   • Men duuuu.Sport är ju det enda som finns egentligen som gör att man tittar på TV.Då är det ju viktigt att veta att det finns nåt att titta på mellan sändningarna ju! Annars kanske man måste vrida av TV:n och det går ju inte!!Fatta va va va??

   • Enda sport som går att titta på är Hockey VM men helst bara match mellan Sve-Fin o möjligtvis själva finalmatcherna men enbart om Sve lr Fin är med

    Sen Gymnastik går faktiskt o titta på med, men det är sällan det visas så jag missar alltid om det går eftersom jag sällan sätter på någon sportkanal o kollar sällan TV-tablån

    Annars så zappar jag förbi all sport

 • Alltså.. då undrar ju jag … Och inte för att det har med saken att göra .. MEN…
  På den där bilden.. Är ljuset väldigt konstigt mot makens fingertopp eller har han “långa” naglar?
  Och om han nu inte har långa naglar… Vad har skett med fingertoppen? Haha!
  Och ehm.. isf.. varför? Eller eh.. Ja. *host*

  Lördag klockan 00,08 – för mycket kaffe – och har precis kollat på Arga Snickaren medan jag bytte på min extremtnersnoradesäng som Talibanen lyckades fixa innan. tack tack!

  Mer spännande än så blir det inte .. och då undrar man ju lite över sådana här saker! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.