Nobelpris åt självrastande hundar och den som uppfann rattvärme

Vi har diskuterat hur viktigt och oviktigt det är med farthållare till leda här i huset. Tydligen finns det en ny farthållare som mer eller mindre kör bilen själv. På motorvägen. Jag som inte ens använder vanlig farthållare är måttligt road och imponerad. En farthållare som fattar om bilen framför kör långsammare än inställd hastighet och därmed sänker hastigheten om det är nödvändigt. Eller kanske till och med påbörjar omkörning.

Jag tycker inte det verkar ett dugg praktiskt. Snarare svinjobbigt. Inte nog med att alla i min omgivning är egensinniga, skall man då behöva hålla reda på en bil som kan göra lite som den vill?

Batmobilen har inte en sådan farthållare, den har vanlig. Jag kommer inte ens använda den vanliga, men han jag är gift med hävdar numera (efter att ha varit bakåtsträvande) att han faktiskt MINSANN har velat ha just den här farthållaren i minst flera år. Ungefär som jag berättade igår. Men idag är jag än mer fascinerad av hur man kan gå från att vägra bilköp till att ha önskat sig just en så FIN farthållare så himla länge och det verkar trumfa allt annat på bilen.

Jag misstänker att han skulle kunna rata både broms och växelspak till förmån för just den farthållaren.

Själv är jag mer fokuserad på rattvärme och den upphottade motorn, men hur viktigt är det egentligen? Personligen vill jag verkligen ge något slags nobelpris åt rattvärmaruppfinnaren.

Vilket ger en perfekt övergång till de självrastande hundarna. Var det inte väldigt onödigt att ge oss stackars blöta västkustbor en köldchock genom att gå från plus tio till minus tio på bara ett par dagar? Jag har nog aldrig varit så osugen på att gå ut som jag var i morse när jag vacklade upp i pyjamasen.

Till och med jyckarna fryser ju och så här såg det ut i sängen när vi vaknade.

IMG_8494

En 90-säng, två kringlor med hund i knähöjd på nedre delen av madrassen och så jag, tilldelad övre halvan av den alldeles för lilla sängen. De är smarta. Jag ligger still, maken ligger inte still, jag stör därmed inte hundarnas skönhetssömn genom att knuffa på dem, de stör däremot min.

Det är inte utan att man känner sig lite motarbetad även om det ligger mig varmt om hjärtat att pälsbäbisarna inte skall frysa tassarna av sig. De härstammar ju faktiskt från Portugal och nu är vi väldigt långt från medelhavstemperaturer.

Bara för det använde jag mig av den självrastande funktionen som torpet har. Jösses vad extremt behagligt det var just idag. Jag stod i det varma köket och kikade på kissande hund genom fönstret.

IMG_8499

Jodå. Han är där borta bakom den snöklädda makadamhögen. Ytterligare ett inköp som absolut inte är sanktionerat av mig men som tydligen skall vara del av garagebygget i ladan. Det har även hörts mumlanden om att en billyft är inköpt. En billyft? Hur många människor har behov av en billyft privat? Makens mancaves måste ju vara alla mäns våta dröm. Och de som möjligen levde i villfarelsen att män vill vara omgivna av kvinnor har så himla fel. Män vill vara omgivna av eldrivna verktyg. En masse.

Påminn mig att jag skall börja bygga osanktionerade gethagar och hästboxar när bilköpet är klart.

När pälsbäbisarna hade sprungit runt och gjort det pälsbäbisar gör före frukost, då kommer först den lille. Alltid den lille.

IMG_8501

Då fixar vi lite frulle medan vi väntar på att tjockisen skall landa vid ytterdörren. Han har mer grejor att pinka på och andra saker att lukta på. Men han kommer.

IMG_8506

Dessutom alltid lika förnärmad över att dörren är stängd.

Jag och jyckarna åt frukost ihop. Det vill säga, de åt, sedan åt jag medan de illstirrar i väntan på “resterna” (sista brödkanten) och efter det kilar de raka vägen upp i sovrummet igen för att tryna vidare ihop med hussen.

Själv ägnade jag orimligt mycket tid åt att försöka räta ut min fyrkantigt sovna kropp. Den känns fortfarande inte helt uträtad. Och så körde jag bil medan jag försökte klura ut vad alla knappar i Batmobilen fyllde för funktion. Jag lyckades med några. Om någon vet hur man fäller in sidospeglarna på en XC60 medan man fortfarande sitter i bilen skulle jag verkligen uppskatta en fingervisning i rätt riktning. Den knappen ville jag verkligen hitta, men lyckades inte.

Och ända till för en liten stund sedan satt jag i godan ro och åt godis i soffan. Ackompanjerad av avundsjuka hundljud. Som avslutades med en riktigt fräck stöld.

De är så himla lagom ouppfostrade. Eller kanske ganska mycket.

Men jag klagar inte när de rastar sig själva när det är permafrost ute faktiskt. Och det går inte att låta bli att skratta åt honom, han vet så väl att han gör fel och han är så väldigt väldigt uppkäftig när han helt sonika norpar påsen.

Vad gör ni? Fryser ni ihjäl?

0 thoughts on “Nobelpris åt självrastande hundar och den som uppfann rattvärme

 • Tina Johansson says:

  Jag har inatt dragit på mig en influensa. En såndäringa näradödeninfluensa. Himla okul faktiskt.
  Jag är faktiskt så risig så jag orkar inte skriva mer än så. Skriver met för att det ska vara någon mer som tycker synd om mig om jag ska vara ärlig.
  Mina fyrbenta vänner är väldigt förstående, men liten valp behöver ju fortfarande rastas ganska frekvent. Annars ser jag riktigt hur de tycker synd om mig och pussar mig extra mycket.
  Vi hörs igen när jag tagit mig igenom detta…

  • Fniss. Förlåt. För jag tycker faktiskt synd om dig på riktigt. Men det var så upplyftande med ärligheten om att du faktiskt vill ha medkänsla. De där vidriga influensorna är hemska. Jag hoppas i alla fall att du tar dig igenom de första och hemskaste dagarna snabbt och kan sova mycket med pälsbäbisar tröstande intill dig. Och mycket choklad. Krya.

 • Siter i soffan. Inlindad i yllefilt. Varmt te och julkakor som mamma bakat. Ut en sväng innan i pyjamas och polarfärdstjock jacka för att sätta i mototvärmaren och trodde på allvar att ögongloberna skulle frysa helt och hållet på de 3 minuter det tog. Ser verkligen fram mot att åka till jobbet i morgon. Verkligen.

  • Åh.Langa hit lite te och julkakor tack. Det har inte jag, men annars verkar vi syssla med ungefär samma saker. Men du, försök att inte tänka på morgondagen? Jag kör med förträngning av morgondag och bilkörning till stan, om jag tänker på det så gråter jag jättemånga tårar och de kommer definitivt frysa till is nästa gång det är dags att självrasta hundarna.

   • -18 just nu och ingen hund kvar att gå ut med. Min älskade labbe Walle fick somna in dagen före nyårsaftonen. Sorgen och saknaden är enorm. Tacksamheten över att ha haft honom som bästa vän är ännu större. Han var dock också självrastande även om han bara lyfte på benet direkt nedanför trappen och sedan skulle in igen till sängen när det var så här kallt 🙂

    • Näää så ledsamt 🙁 Jag förstår precis. Eller ja, så precist det kan bli med tanke på att alla sörjer olika. Men det är en av de absolut största sorgerna i min värld i alla fall. Så himla ledsamt. Han borde ju vara där med dig nu. Uffa.

 • Kallt ja, men med thermobrallor, skidhandskar och mössa gillar jag det. Sorry.

  Idag har jag lärt svärfar hur tvättmaskin och torktumlare funkar. Och lyckats öppna ett säkerhetsskåp. Visste inte ens att jag hade den talangen.

  Nu soffan, Breaking Bad och den sista julmarsipanen. Imorgon jobb.

  • Men hallå?! De som gillar permafrost bör ju bo på ställen där det är permafrost (tex Kiruna), här skall det ju bara inte vara så här kallt. Orimligt. 😉

   Vad är ett säkerhetsskåp? Jag vet inte ens vad det är. Skulle därmed absolut inte kunna öppna ett.

 • Grattis till bilen! Jag har också en ny Volvo men lite mindre modell än din. Jag uppfattade på demonstrationen när jag hämtade den att man skulle hålla in två knappar bredvid vandra där på dörrsidan som handlade om just backspeglarna samtidigt i minst tre sekunder. Du kan ju testa…..jag tänker inte frivilligt gå ut i den här kylan. Sen kan du hälsa maken att “självgående farthållare” är värdelöst. Aktiverar man den och tänker sig ut i Stockholm trafiken kan man lika gärna backa 4 mil till jobbet. stor pensionärs varning på den; bara för personer som har all tid i världen.
  Just de här kalla dagarna känns det fantastiskt att vara kattägare 😉

  • HAHAHAHA! Maken är hälsad och han FNÖS och sedan log han lite och det såg nästan lite skamset ut. Och så kröp det banne mig fram att han hade provat och att det kanske inte var så hett ändå, han hade nog bara råkat glömma det i sin iver att hitta något bättre igår. Men han vill nog ändå ha det. Fast nu är det brist på backkamera som är i fokus. Jag ååååårkar inte.

 • Har i dag fått hjälp att flytta ut en massa saker till radhuset. Tänker bo här medan hissen är avstängd i stan. Ska fundera på om jag klarar av ett hus. Borde vara händigare tror jag …
  Här är -14 ute och +18,5 inne. Burr! ⛄
  Rattvärmare låter underbart!

  • Man klarar mer än man tror. Jag var totalt puckad när jag köpte huset och inte ens var torr bakom öronen (mja). Jag visste inte ens hur man satte på pannan, eller ens att det fanns en panna. Och alltså…avstängd hiss???? Bara det talar ju för hus? Med kanske en liten liten vovve i? Heja dig.

   • Det där med liten vovve dyker upp i tankarna titt som tätt. Men då behöver den vara självrastande när jag har dåliga dagar …
    Det låter ju uppmuntrande att man kan lära sig. Kan man sluta vela och bestämma sig också? 😉

 • Tillbringade sista dagen av julledigheten med att, äntligen, frosta av frysen. Vädret passade ju åtminstone till det. Tänkte också försöka gräva fram snösläden som på något mystiskt sätt hamnat under en massa brädor i vedskjulet, men jag orkade inte. Nog för att jag kan “städa” genom att gömma saker i skåpen men detta tog nog priset. Antingen sambon eller bonussonen som är den skyldige. Så jag gned på med en snöskyffel istället, fruktansvärt tråkigt men inte lika tråkigt som att stapla om halva vedskjulet. Nu the mentalist sen sängen med katten och en ljudbok.

  • Det där verkar ha varit en poppis syssla idag enligt Facebook, frysavfrostningen alltså 😉

   Jag vill väldigt gärna veta vem som städar undan saker under brädor? Väldigt gärna. Sen kanske du kan skicka ut den skyldige att skyffla?

   • Haha, det skulle jag gjort men sambon arbetar i Umeå och bonussonen är hos mamman så nu hoppas jag att det inte snöar mer förrän de kommer hem igen (på fredag). Fast allra helst behöver det inte snöa något mer, nu kan det bli vår.

    • Jag instämmer högljutt. Men är dessvärre helt övertygad om att vi kommer få mer snö. Åtminstone här. Av någon outgrundlig anledning snöar det alltid på min födelsedag oavsett om det varit en genomgrå vinter med massvis av plusgrader fram till just den dagen. Då kommer det massor av snö. Och den är inte förrän om typ tre veckor. Så HIMLA deppigt. Men då vet du att det är mitt fel i alla fall, och kanske kan planera bättre för skyfflande? 🙂

 • Förutom att frysa? Och elda satan i kaminen? Alla barn och respektive (utom två ) på pensionärsfika, smörgåstårta o kladdkaka, istället för julfirande. Med tanke på att vi har fyra barn så blir det en vacker samling trots att två uteblev av olika orsaker 🙂
  Lite jobbigt och trevligt på samma gång , det är rätt skönt när man kan slänga bh.n o dra på sig mjukisbyxorna igen. Med tanke på att svärmor också var här så var jag tvungen att se någotsånär anständig ut 😀
  Större säng till dig o vovvisarna är kanske något att tänka på? Iofs är det ju varmt o skönt att ligga lite trångt när det är kallt men ack så knöligt o obekvämt efter ett tag

  • Anständighet är väl ändå väldigt överskattat? Minst lika överskattat som farthållare tycker jag 😉

   Jodå. Vi har en 1.20-säng som jag skall ha eftersom det är min säng jyckarna väljer. Men det är inte så hög prioritet på att bära upp den eftersom det inte är den nämnda bäraren som behöver sängplats. Morr.

   • Jodå anständighet är väldigt överskattat men för husfridens skull drar jag på mig lite bättre klädsel av samma orsak städar jag undan röran efter sambon också innan gästerna kommer. Bara för att slippa höra svärmors tjat 🙂 hon är snäll men tjatig.
    För övrigt saknar jag rattvärme på vår bil, en anledning så god som någon att byta? Det är nämligen en sak jag hellre vill ha än den där farthållaren

 • Samma skit-temperaturer här i dag. Nu har den dessutom sjunkit till under -14. Fy ***
  Det är ju superpraktiskt att vara ute på torpet id ag så det bara är att släppa ut dem.
  Angående bilen, finns det ingen bruksanvisning? De brukar vara ovärderliga i sådana här lägen. Lycka till!

  • På riktigt? Fy! Jag vill inte ens kolla vad det är för deppig temperatur här, men gissar på typ samma. Vi eldar överallt där det går att elda. Och ja, tänk att vara i stan nu och behöva klä på sig för fåniga koppelpromenader. Fullkomligt vidrigt, tycker både jag och jycksen.

   Bruksanvisning? 😉

 • Ute och gått ett par gånger idag. Och varje gång jag börjar klä på mig är det nästan soligt och ingen snö. Lagom när allt är på så vräker det ner. Har iaf gått 8 km idag. Känner mig faktiskt lite duktig.

 • Som jag skrev innan gillar jag vädret som det är gärna nån decimeter snö med som inte blir till slask direkt utan får ligga kvar och helst ingen svinkall blåst

  Även om jag kanske inte riktigt tycker så när jag ska cykla till jobbet som idag då skulle jag först cykla ca 15 minuter tar det till kontoret och hämta nyckel, bil plus mobil sen åka hem nästan för jag skulle till några på som bor på samma gård som jag inte nog med det jag avslutade med några på gården för att sedan åka till kontoret och lämna nyckel, bil och mobil byta om från jobbkläderna till mina egna för att sedan ut i kylan och cykla hemåt igen

  Fast när jag väl e hemma igen tycker jag om vädret igen dessutom har det varit så fint nu med knappt ett moln på himmelen

  Dessutom funkar det inte med mössa när jag cyklar slutar bara med att den åker ner för ögonen och upp ovanför öronen har prövat flera olika
  Samma sak med pannband fast nu kom jag på om jag drar på mig luvan från tröjan och sen drar pannbandet utanpå så funkar det någorlunda 🙂

 • Här har vi roat oss med att möblera om två rum,det är så jädra kallt ute (-30) så man vill inte ens sticka ut näsan genom dörren.
  Hundarna pinkar just utanför dörren och sen vill dom fort in igen
  Till helgen får vi blida ca -14 grader så då vågar man sig ut igen ☺

 • Förutom att klä på mig så mycket som det bara går, och ändå frysa om kinder, näsa och fingrar?? Jag kommer på mig med att drömma om ett par rejäla thermobyxor. Jag som tyckt att min thermokjol varit varm och skön, men den räcker inte till nu.
  Nu sitter jag inne på kontoret, och här är det i alla fall varmt.

 • Gillar snö och kyla framför tö och slaskl. Men-16 är kanske lite lite mycket. Snart ska jag släpa med mig jullovsledig dotteroch två fluffskallar på lunchpromis. Bor tyvärr inte så att de kan självrasta. Men det låter oerhört praktiskt.

  Kan berätta en liten sjuk detalj om undertecknad när det gäller kyla. Vi har ungefär 2,5 grader i sovrummet, förra vintern faktiskt -2. Detta eftersom jag gillar att ha svalt när jag sover. I år vädrar jag ur sovrummet innan vi går och lägger oss (dvs har balkongdörren på glänt) istället som föregående år haft sagda balkongdörren öppen hela natten. Maken som vanligtvis sove näck tvingas bära pyjamas och fluffskallarna har täcke. Men sover gott gör vi

 • Ja, jag fryser ihjäl!!! -19 här i morse, och då bor jag inte ens norr om Mälaren… Onödigt kallt. Visst är det suveränt med rattvärme, det borde alla bilar ha!

  Min gubbe skulle nog också se användningsområdet med en egen billyft, tur vi inte har nån plats för det 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.