Och på andra dagen återuppstod hon

Jag dog igår. Tvärdog. Och helt plötsligt var klockan ett mycket välkommet läggdags.

Men nu skall jag berätta vad svärfar och maken är på för äventyr och varför jag var “tvungen” att köra dem till Oslo som jag tydligen hade lovat i JULI.

De åker Hurtigruten.

*paus för eftertänksamhet*

Det jag hoppas att ni kom fram till under pausen var först det initiala “ÅHHHH, vilken dröm” för att sedan övergå i “men vad fan, det är december?”.

För ungefär så är det. Och det blir värre. De skall alltså åka båt, på en av världens vackraste platser, i kolsvart mörker och pissväder. Oklart varför. Eller nej, det är inte ett dugg oklart. Svärfadern hade tydligen fått något erbjudande om att åka just den 7 december för ett hyfsat pris och han hade inte sett norrsken sen Kejsar Augustus sprang omkring med sina påbud. Så han tyckte det var en svinbra idé som absolut inte gick att diskutera.

Normala människor som åker Hurtigruten åker en sträcka och sedan hoppar de av och tar sig hemåt, men han ville åka tur och retur. DET är däremot lite oklart varför han ville göra.

Så, båtens avgång var igår kväll från Bergen. De skall alltså åka Bergen – Kirkenes (som för den ovetande ligger jävligt mycket norr om polcirkeln) med en utflykt till Nordkapp. Det låter ju skitsexigt i december, eller hur? Sen skall de åka tillbaka med båten från Kirkenes till Bergen.

Jag VET att maken ägnade stor del av sommaren åt att försöka övertyga envis svärfar att bara åka en väg. Som normala människor. Eftersom det faktiskt tar sex dagar att åka en väg. I december. Jag känner att vi måste hålla kvar fokus på december här.

Men näe, lönlöst. De skulle åka tur och RETUR minsann. Och inte nog med det, håll i er nu, svärfar hade dessutom bestämt att de skulle åka tåg från Oslo till Bergen. För att det är en vacker tur. Vilket jag är helt övertygad om att det är, men inte i … wait for it … december?

Först sju timmar på tåg från Oslo till Bergen, i vad vi nu vet blev pissregn och sen båt.

12 dygn på båt. Liten hytt som de delar och en trolig medelålder på någonstans mellan 70 och döden.

I förmiddags såg det ut så här på webbkameran från båten.

hurtigruten_02_01

Jag vet inte jag, men jag tycker inte det ser särskilt mysigt ut. Det ser ut ungefär som att jag känner en oerhörd tacksamhet över att sitta inomhus på allt annat än en båt. Jag har seglat med Sjösportskolan i december och storm, båt i vinterstorm kan inte bli vackert hur man än vänder och vrider på det?

Återigen, hade det varit sommar/vår så finns den här turen på min bucket list, men inte nu.

Men än är det inte slut, för än så länge befinner de sig åtminstone på en breddgrad där det är ljust dagtid, eller åtminstone grått. Om någon dag eller så kommer de att komma så långt uppåt att de bara har en timmas dagsljus, vilket i realiteten betyder mörkgrått.

För att svärfadern har gett sig fullkomligt fan på att se norrsken. Och då skall man helst även komma ihåg att det just nu inte är högsäsong för just norrsken. Fram till och med november och i januari däremot, men inte just i (nu kommer det igen) december.

Det enda maken lyckades övertala den ömme svärfadern till är att slippa ta tåget från Bergen och hem igen, vilket han tack och lov (för hans del) fick igenom. De flyger från Bergen till Oslo åtminstone.

Min pappa och styvmor gjorde samma resa, fast som normala människor, en väg (Kirkenes – Bergen) i maj ett år och det var sagolikt vackert eftersom det var ljust. Däremot var det dödstrist tyckte de, för bortsett från det vackra de kunde titta på så fanns absolut inget alls att göra. Läsa böcker och äta. Efter fem dygn började de gnaga på hyttinredningen i ren uttråkning och det var i maj och bara sex dygn.

Svärfar och make skall göra samma resa, fast dubbelt så lång i kolsvart mörker, i samma hytt.

Jag misstänker att bara en av dem kommer levande av båten.

Eller kanske att någon klampar av i någon hamn och liftar hem.

Jag håller er underrättade. Såklart.

0 thoughts on “Och på andra dagen återuppstod hon

  • Mhmmm…jag vet inte…jag försöker verkligen se något positivt i det men det går inte. Och jag har kämpat. Men…okay, det ÄR ju en erfarenhet. Kanske inte en positiv sådan dock. Ett dygn, eleven to go.

 • Haha ja du det gäller att välja sina tillfällen för resor eller hur 😀
  Det kan bli riktigt spännande ……..
  Ledig dag här som ägnas åt väldigt spännande saker ….. Städning o röjning a la grande. Inte klokt så mycket skit man samlar på sig

 • Kanske tänkte svärfar kall, krispig luft, blå himmel, vindstilla och sol. Sådär som bara är undantagsfall i den här delen av världen så här års… Eller så tänkte han inte alls. Tycker nästan lite synd om maken din… 😉

 • ha ha, detta var det roligaste jag läst på länge. Din make ska ha eloge att han ändå följt med. Blir en spännande följetong detta om de verkligen fullföljer hemresan också.

 • *asg* Det var säkert en strålande idé. I juli. Nu är det väl större sannolikhet att de får uppleva en rad nordatlantiska lågtryck mer än norrsken, som väderkartorna ser ut. Vi väntar ivrigt på etapprapporter. 😀

  • Jo idén var kanon en fin dag i juli när den presenterades. Bara tanken liksom. Sen var den inte det mer (efter ungefär 30 sekunder när man tänkte “december”) 😉

 • Fy fanken. En vän åkte en sån där resa fast runt Jan Maien och Island också i juli, jag tyckte t o m det var överdrivet. Och dom fick magsjuka på båten, folk fick transporteras med helikopter till närmaste (långt bort) vårdinrättning och på vissa ställen fick dom öht inte gå i land för att inte smitta lokalbefolkning.
  Och när jag tänker mörker och dimma och isbark och liten hytt så hoppas jag att maten åtminstone är ätlig. Men hemskt anyhow.
  Fast roligt när du beskriver det.

  • Alltså magsjuka på en båt måste ju vara TERROR. Faktiskt värre än zombieapokalyps. Fy för den lede.

   Har inte utrett matfrågan ännu. Har inte utrett så himla mycket mer än att bekräfta medelåldern faktiskt. Jag återkommer i ärendet 😉

 • Bara tågresan mellan Oslo -Bergen känns dubbelt så lång som den är

  Den har jag åkt ett antal ggr när Brodern levde o de bodde i Bergen

  Lägg sen till en båtresan på 6 dygn enkel väg, då hade jag nog hoppas överbord och försökt simma i land nånstans

 • Allt har sin tjusning och jag som inflyttad till Norge och boende ute vid kusten där Hurtigruta lägger till varje dag håller kanske med om att det kan vara lite mörkt i december, men det glömmer man när norrskenet dansar över himlen eller när de “blåa” dagarna gryr…
  Resor blir ju lite av vad man gör dom till och jag hoppas att de får en fin resa i det vackra Norge:)
  Utvilad till julafton låter ju toppen;)

 • Hmmm, han är inte riktigt riktig, din svärfar, va? DECEMBER?????
  Okej, vår och sommar när man ser något men december???
  Jag måste säga att fixar han-du-delar-med den här resan utan att mörda sin far, så ska han ha medalj.

  • Ingen hake alls. Konstigt nog. För det låter onekligen så, det håller jag med om. Nästa guttetur skall tydligen gå till London, men då har jag UPPLYST om att de kan fetglömma att åka själva. Då skall jag med. Punkt.

   • Får du det då? I min familj firas Jägarmarsch fredagen före jul och då är damer ICKE välkomna. Det har gjorts vissa försök att hänga på (dock inte av mig, jag stödjer inte den formen av verksamhet som i stort sett går ut på att gå från Hötorget till Skanstull och dricka alkohol på varenda krog däremellan – vilket inkluderar hela Götgatsbacken) och det har slutat i katastrof.

    • Du menar ölluffning? 😉 Jodå, här är det jag som har byxorna på så det får jag. Med tanke på att svärfar frågade mig före han frågade maken om maken fick åka Hurtiruten med honom så är det ganska solklart.

     Det enda jag inte får vara med på är Odd Fellow (vilket gör mig så jävla nyfiken att jag dör, enbart för att jag inte FÅR) och Strömstadpojkarna. Men det säger sig själv?

 • Nu kommer jag faktiskt från Tromsö, men inte ens jag kan se tjusningen i båttur på den här tiden av året 🙂 För deras skull hoppas jag de får med sig lite norrsken och att flygbiljetterna hem inte blir för dyra 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.