Barn- och badhotellet då’rå

Här är ett foto från förra gången vi var på samma hotell. Jag vet inte riktigt vad jag skall säga om det, mer än att jag kanske borde ha kikat på det innan vi åkte för att verkligen FÖRSTÅ hur längesedan det var vi bevistade stället.

Det här är maken. På badhotellet för tio år sedan. Noggrant uträknat var vi där senast i december 2006.

kimpa

Han ser ut som en BABY?!?!

Och jag har gått omkring i tio år och sagt att “det var ett tag sedan vi var på badhotellet och det vill jag göra igen”.

Alltså, tidens tand och allt det där. Det behöver väl inte gå SÅ snabbt och skoningslöst? Eller om jag bara håller klaffen och faktiskt gör saker istället för att tjata om dem?

Någon gång mellan 2006 och 2016 var det även någon snillrik typ som uppfann olika fotofilter, chocken blir därmed inte lika stor år 2026.

Nåväl, i tidernas begynnelse var badhotellet just ett badhotell. Där dåtidens hipsters (yuppies?) samsades med pösiga ingenjörer över en lille dansk eller flera stycken lille en och många stora. Vad man gjorde på hotellet före det vet jag inte riktigt, för på den tiden såg man oftast inte mycket mer än det här.

IMG_9576

Man kan åtminstone lita på den skitlånga avstigningsrampen från landgång till stadskärna. Den har inte ändrat sig alls. Till och med pissoaren någonstans i mitten är helt intakt och ser likadan ut nu som den gjorde sent 80-tal/tidigt 90-tal. Den avsöndrar till och med samma odör av gubbigt ölpink, och det finns fortfarande ingenstans för tjejer att tömma festblåsan på vägen från färjan till fast asfalt under fötterna. Man hyser fortfarande viss skepsis till att männen inte klarar hela gången utan att hänga ut snorren och skvätta sig igenom promenaden i land, medan tilltron till kvinnfolket är något högre. Eller så är det så enkelt att tjejer inte revirpinkar lika lättsamt som en hane.

Handen upp alla som får nostalgiska minnen av Stenagången? Handen upp alla som tycker att den hör ihop med viss salongsberusning (karatefylla)?

När vi gick där i onsdags var det nog första gången i modern tid som jag gick där spik nykter, det medger jag. Och det var, bokstavligt talat, en promenad längs minnesstigen. Ibland kom man till Fregatten och ibland gjorde man inte det. Hotellet var för de “vuxna”.

Sedan var det ju det där med att vi var fullt och fast övertygade om att inget heller hade ändrats på hotellet. Där hade vi ju som sagt lite fel. De hade slutat med spabehandlingar och målgruppen hade skiftat från vuxenfylla till barnskoj och även om vi inte var de enda som checkade in nyktra, så var vi definitivt de enda som checkade in utan barn.

Men det var skitkul och ombyggnaden var barnsligt underhållande även för den här kärringen med make. Det är kul med vattenrutschbanor och tjugo olika sorters pooler. Det var till och med roligt att dyka efter piratpengar för att få en gratis glass. Det underlättar såklart om man har ett ganska stort inre barn.

Nu kör vi kronologisk ordning. Vi kom dit efter att ha travat genom gången, checkade förvånat in och sedan tog vi en runda på stan och spanade i affärer och fascinerades över hur rart det faktiskt är i Fredrikshamn när man inte går raka vägen till Fregatten. Vi tittade på prickiga klänningar och så käkade vi middag alldeles vid hotellet.

IMG_9568-1

Orimligt rar stad. Med bra mat och gott om uteserveringar och vi hamnade här.

Somliga kastade i sig maten och blev tvungen att gå tillbaka till hotellet och sova lite middag. Somliga andra kastade inte i sig maten och blev kvar en liten stund till.

Badet stängde inte förrän klockan 21.00 och ett par timmar innan det var det alldeles lagom barnfritt med en mer acceptabel ljudnivå. Och ingen kö till vattenrutschbanan som var bland de roligaste jag åkt!

Välkommen in …

IMG_9557

… till ljudet av apor.

Sedan kom man till stranden.

IMG_9559

Om man ville vara vuxen och sitta och titta istället för att leka kunde man sitta här och chilla.

IMG_9561

Det gjorde man såklart inte.

Efter ett par timmar med ömsom lek och ömsom häng i bubbelpool blev vi utkastade pga stängning och gick upp på rummet och somnade nästan bums. Vattenlekar är onekligen gött utmattande när man inte är tolv bast längre.

Sedan var det inte så mycket mer med det. Sova, checka ut, åka stora vita färjan, hämta hundar och komma hem till torpet igen. Där maken huserat ensam i en vecka. Samma make som envist hävdar att det bara är jag som stökar ner och att det är JÄTTEFINT när jag inte är hemma.

Inte helt med sanningen överensstämmande. Alls.

Men det tar vi i ett annat inlägg.

Det är lördag, det är fint väder och jag har inte lust att bli sådär upprörd igen.

0 thoughts on “Barn- och badhotellet då’rå

  • Haha! Du är inte ensam. Det tog ju 46 år för mig att se gången med nyktra ögon. Men det var fint faktiskt, finare än jag trodde att jag mindes 😉

 • Anette van der Gronden says:

  Jag har nog inte varit i Fredrikshamn på närmare 25 år! Och jag har nog bara klivit av båten typ 2 gånger.
  Vilket fint badhus!!
  Nu blev jag sugen på att åka till Fredrikshamn och se hur det faktiskt ser ut, utan dubbelsyn och när det mesta försvann i en dimma.
  Nu blev jag dessutom sugen på Elefant öl.

  • Det skulle kanske vara ett projekt när du kommer hem nästa gång? Men elefantöl Anette? Det smakar ju som starköl med sprit i, fy för den lede 🙂

 • Mardrömmarna efter att ha försökt hålla reda på två ungar (och gravid med #3) i det där badhuset tog låååång tid att komma över. Puh!

  Ser f.ö. ut som att Fredrikshavn är ännu mysigare nu än förr. Vi drog oftast ner till Aalborg när vi landat. Där är det supermysigt.

  • Men då var du på den gamla varianten som jag trodde skulle ligga kvar? Jag gissar att det inte var någon dröm nu heller. Såg en mamma och pappa med tre barn, en pytteliten halkig bäbis som jag var livrädd att hon skulle tappa taget om hela tiden och två sjövilda typ tre- och fyraåringar. Jag hade inte överlevt. För de har ju inte direkt någon koll på ungarna från personalens sida.

   Ålborg är fantastiskt. Där har vi faktiskt varit mellan bäbisbilden på maken och nutid, men det var så jäkla trist väder att det inte gick att gå ut.

 • Precis. Det såg inte likadant ut. Mina var 6 o 4 och krävde ständig tillsyn, även utanför vattnet. Som tur är växte de upp och blev som folk. 😀

  Jag tycker maken är sig lik, jag. 😉

  • SIG LIK? Alltså jo, det går ju att se att det är samma person. Men han ser ju ut som är BÄBIS. Och så är han lite snygg också. Det har jag glömt att jag tyckte, för man blir hemmablind. Nu ser jag ju bara hans FANTASTISKA personlighet. HAH!

   Jag hade dött om jag hade varit där med en fyraåring och en sexåring. Att de växte upp och blev som folk förvånar mig inte, det är mer imponerande att du gjorde det. Som var tvungen att vara tillsyningsman 😉

 • Den där gången påminner mig om stora kassar med Dansk Salami och ngn slags kött, fläsk eller oxfilé?
  Åkte man med Farmor fick man lova att inte berätta för någon att hon hade 3-4 platta whiskeyflaskor innanför en gördel runt magen Detta på den “goda tiden” då man nästan inte fick ta många cl över gränsen.
  På badhotellet har vi aldrig varit, men i vuxen ålder köpte vi en gång paketpris “alla+bilen+inträde till badhuset” (Det var billigare än “alla+bilen” ) men inget bad blev det.

  • HAHAHAHA, jag gissar även att farmor aldrig åkte fast? Det har jag däremot gjort, utan att smuggla medvetet. Och tullaren slängde ut hela min väska med smutsiga underkläder och annat nedslängt medan jag dog pinsamhetsdöden eftersom det var första resan som nykär och inte riktigt ihop. Vi blev inte ihop efter det heller. Kan ha varit anledningen.
   Var det inte fläsk man köpte? Fy så hemskt egentligen, med dagens mått mätt. Och dansk leverpastej. Fast det gör jag fortfarande.

   Åk dit och bada nu?

   • Icke bad för mig…eller barnen heller för den delen, bland för mkt folk. Vad ska vara njutbart och inte på gränsen till hjärnblödning 😉

  • ABSOLUT något för Buset. Och för mamman och pappan. Lagom uttröttande också, det är faktiskt skitroligt och man sover jättegott efteråt oavsett om man har eller är barn 🙂

    • Åk INTE…åh nu måste jag fråga syrran vad den vattenslajden hette. För jag har glömt. Den är på riktigt hemsk. Kamrats barn slog nästan ihjäl sig (på riktigt) och svågern tappade taget om legofjärten som fyllde år igår. Den ser ut att vara NORMAL, men den är en veritabel livsfara. Då är jag inte av den fegare sorten när det gäller sådant.

 • Min väninna badhusarkitekten har haft rätt många fingrar med i syltburken där i Fredrikshavn. Tror det syns att hon har bott/bor i Västindien va?
  Nästa gång följer vi med, Halvan har en fäbless för bad och en naturligt fallenhet för badbomber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.