Korrelation mellan män och oväsen?

SMHI hotade med regn idag vilket fick maken att ränna runt med blåslampa i arslet sent igår kväll för att samla ihop alla viktiga saker och natta dem i noggrant utvalt hörn av ladan så de kunde få skydd från eventuell nederbörd under natten.

Eftersom jag inte ser skillnad på träbit som skall sparas och träbit som skall eldas har jag givetvis inte en susning om vad som är eller inte är vädertåligt på gårdsplanen. Stenen kanske? Vad jag däremot är helt säker på är att tvätt på tvättställning bör plockas in (det gjorde han inte och det är, tro det eller ej, han som är tvättansvarig) och att husdjur oavsett sort ogillar att sova utomhus.

Särskilt små rara innekatter som är rädda för sin egen skugga, men lite för nyfikna för sitt eget bästa. Det ligger mycket i uttrycket “curiosity killed the cat”.

Anledningen till att maken är tvättansvarig ser man här.

IMG_9271

Vi har inte tvättmaskin inomhus. Det är ju alldeles för storslaget, vi har ju bara haft dusch inomhus i ett halvår (men ful traktor HAR vi). Skall man tvätta får man gå ut och runt huset, ner för en mossbeklädd trappa, in i husgrunden och i grottrummet längst in och rakt fram står vattenpump, varmvattenberedare och en tvättmaskin. Även om jag inte är särskilt ömtåligt lagd drar jag någon slags gräns vid att gå ut en mörk novembereftermiddag när det regnar på tvären för att sätta på en maskin tvätt. Då kan jag lika gärna gå till bäcken och byka, klappa och gnida mina kläder rena. Det känns ungefär lika modernt. Åtminstone lika läskigt.

När maken fick eld i röven och sprang omkring utomhus och bäddade ner sina pinaler råkade lilla söta katten slinka med utan att någon såg det. Inte ens jyckarna höjde ett hårigt ögonbryn och jag var fullt upptagen med att tvaga mig inför natten.

Sedan kröp jag till kojs. Och om kattflickan inte ligger på sin piedestal när det är läggdags så ligger hon alltid under min säng, för att kunna skutta upp och kvällskela lite. Hon låg varken på piedestalen eller under sängen vilket var oerhört bekymrande. Maken blev informerad om att han skulle leta och det gjorde han. Det konstaterades rätt snabbt från nedervåningen att Mini inte stod att finna inomhus och att hon antagligen slunkit med ut.

Då var det verkligen kolsvart ute, men släpper man ut får man faktiskt se till att släppa in igen, så maken fortsatte leta medan jag bet på naglarna i sängen.

Till slut hittades hon. Längst in i det här hålet.

IMG_9272

Om ni inte minns hur föregående foto såg ut får ni scrolla upp igen. Men om man går ner för den där nedrans trappan och liksom stannar till i grottrum ett utan att fortsätta till tvättmaskinen i grottrum två, ställer sig i grottrum ett och stirrar till vänster, där ser det ut som att någon gett sig på grunden med en murbräcka. Hålet är precis så stort att en normalstor människa kan krypa in och det är kanske just därför det kallas krypgrund. Stenröset innanför går under hela torpet och Mini låg längst in och tryckte, och vägrade röra sig en millimeter. Maken kunde inte locka ut henne och mitt misslyckande var lika stort, trots att jag tog med mig älsklingsmaten på en tallrik när jag klev ut i nattsärk, tofflor och pannlampa. Hon vägrade. När katter vägrar är det ingen idé att ens försöka diskutera med dem.

Motvilligt knatade jag in och lade mig igen och det är en överdrift att säga att jag sov varken gott eller särskilt mycket, så imorse klockan halvsex var det bara att klä på sig, ruska liv i maken och den lilla hunden för att ha sammanträde före räddningsauktion i morgonljus. Allt medan den stora hunden sov vidare.

Planen var att den lilla hunden skulle skickas in som förtrupp och fösa ut henne och vi skulle ta emot. De är polare, Liten älskar Mini men Mini älskar inte Liten tillräckligt mycket för att vilja ha honom innanför ett visst säkerhetsavstånd.

Liten blev inkastad i ett hål han aldrig någonsin sett tidigare, och han tyckte det var så spännande att han blev alldeles knollrig av lycka. Han lokaliserade Mini på en hundradels sekund, men han fokuserade sjukt dåligt på uppgiften för det var ju så HIMLA roligt att skutta omkring under huset.

Före tuppen hade vaknat hade vi två husdjur i krypgrunden. Ett som låg stilla som en staty och en som gjorde hoppsaskutt och inte alls hade lust att komma ut förrän varje liten kvadratcentimeter var undersökt.

Då gjorde två meter make det som Liten skulle ha gjort. Han kröp in till båda djuren. Föste först ut Liten till mig och jag hann inte ens säga till lilla hunden att sitta still förrän han hade skuttat in i hålet igen.

En arg make på alla fyra och som knappt fick plats, en överlycklig hund och en skräckslagen innekatt i krypgrunden och så jag på utsidan hålet före klockan sex på morgonen är inget jag rekommenderar alls.

Men alla kom ut. Först glada hunden, sedan rädda katten och slutligen arga maken.

Utan att överdriva alls vill jag påstå att jag har varit tröttare idag än vad jag någonsin varit i modern tid. Så trött att jag för första gången sedan jag var tonåring (om man inte räknar när jag hade influensa) tog en tvåtimmars powernap mitt på dagen. Det hjälpte inte ens. Vilket betyder att det är läggdags precis när som helst, och det talade jag om för maken.

Då skulle han bara gå ut och greja en stund.

Vet ni hur mycket en sådan här låter?

IMG_9262

Man kan nästan ana det om man är uppmärksam och ser hörselkåporna.

Vem kommer på att det är praktiskt att svetsa mitt på kvällen och varför är inte han trött?

Och om någon är intresserad, det kom inget regn. Inte en droppe, för det har varit knallsol hela dagen.

Det betyder att sakerna nattades helt i onödan igår, vi hade inte behövt starta dagen under huset och ALLT är SMHI:s fel.

0 thoughts on “Korrelation mellan män och oväsen?

 • Eftersom jag tänker o ser bilder sitter jag här o flinar högt för mig själv åt synen under huset på morgonen och dig i särk o pannlampa.
  Sen hade jag nog gått ut o ryckt ur sladden för maken så det blir tyst när det är sovdags 🙂

  • You and me both. Men det har vi redan konstaterat, det där med att tänka i bilder och måla med ord.

   Jag väljer mina strider. Tar det när han börjar skjuta lerduvor utanför sovrumsfönstret istället. 😉

 • Tack för kvällens garv! 😀 Du i nattsärk och pannlampa, ilsken make krypandes under huset och lycklig hund skuttar runt alltihop. (Jag hade aldrig krupit in i det där hålet.)
  Liten skrämd katt vill jag helst inte tänka på, det är synd om skrämda katter (och hundar).

 • Och där har man dagens första leende. Var lite tur det. För det jag läste innan gav inget leende…. Blir inget hundgos idag pg a magsjuka hos hundarnas tvåbenta flock….

  • ÅH NEJ. Om man förväntar sig hundgos och det blir inställt??? Jag vet inte ens vad jag skall jämföra med, så tråkigt är det. Jag beklagar. Ett jädra oskick att gå och få magsjuka.

   • Tycker jag också. Funderar på att ersätta det med lite labbematning. Labben är dock så gammal att hon inte riktigt vill gosa på samma vis som de som var planerade. För de planerade har ingen förståelse för att man kanske några timmar senare behöver sluta och åka hem…… (Och så får jag inte ta en med mig heller 🙁 )

 • Filmen som spelats upp inför mina ögon i den här berättelsen är helt i klass med “Vi hade i alla fall tur med vädret”. Hahahaha!!!

 • Det är ofta SMHIs fel. Fick mig ett gott skratt till frukosten. Maken är för övrigt väldigt avundsjuk på traktorn. Han vill också HA! Fast då måste vi ha ett torp först. Jag avundas ert torp, trots tvättgrottan ska du veta.

  • Så sexigt är det inte att bo på just torp, hade jag inte varit hundmänniska hade jag antagligen inte valt att bo mitt i ingenstans. Men tack vare hundarna älskar jag skiten 🙂 Numera måste det ju vara det absolut billigaste sättet att bo och lättast att hitta, eftersom alla hippa people inte vill bo så här, de vill bo på asfalt i storstäder. Ni har ju i alla fall tomt för lilla vaffen, och ett fint hus med tvättmaskin inomhus 😉

   • Det är ju sant, men eftersom vi är hundmänniskor OCH börjar tröttna på att ha människor precis på oss så verkar ett torp allt mer vi. Dottern på elva håller förstås inte med så vi får väl vänta några år tills vi kan sparka ut henne ops förlåt hon flyttar ut 🙂

    Det är rätt nice med tvättstuga inomhus det håller jag med om. Men jag skulle kunna ta att jag får gå till min tvättgrotta under huset (kanske efter en liten uppfräsching då)allt för de fyrbenta.

    • Då tycker jag ni skall flytta. Eller ja, ni kan ju vänta tills ni kan sparka ut elvaåringen kanske, för elvaåringar brukar inte ÄLSKA att bo på just torp. Men sen? Det är fantastiskt underbart att bo på torp med hundar och framför allt älskar ju hundarna det 🙂

 • Hahaha, jag döööör 🙂 “Då kan jag lika gärna gå till bäcken och byka, klappa och gnida mina kläder rena”
  Ser det framför mig nu!

  • Jag menar det. På fullaste allvarlighet. Fast jag kanske genomför det i handfatet istället om jag akut måste få något rent snabbt 🙂

   (Men om du också tänker i bilder, lägg gärna till att jag ser ut som Kulla-Gulla, det är en vision jag gärna vill uppnå)

 • Jag tänker bara på min Tvåas katt (hennes första djur, när hon flyttade hemifrån), en vit angora som var lite (?) neurotisk och verkligen aldrig ville gå ut, nå, vid ett tillfälle när hon fanns i bilen som tankades, lyckades hon tydligen smita ut och var bara borta när dom kom hem. Tvåan grät oupphörligt och svärsonen annonserade i lokaltidning och fick napp av en man som sett en vit katt sitta under en gran. Hon hade troligen suttit still där i två dygn, lilla stackarn.

 • Fina du, återigen har du lyckats vända min dag från typ topp 10 sämst till att jag skrattar högt och inte kan sluta le! Jag kan inte sudda ut bilderna på arg make, glad hund, rädd katt alla i en trång krypgrund.
  Tack för att du skriver!!

  • Men nej, en fredag skall ju inte vara så sämst. Vad det än är som har förstört din dag så hoppas jag att det blir bättre och jag är glad att katten, hunden och maken gav dig ett gapflabb i alla fall 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.