Könet kan kvitta?

Nu vill jag att ni svarar och verkligen verkligen tänker efter på en del saker som jag och grönskimrande kamrat diskuterade igår kväll. För att det faktiskt är intressant.

Jag vet. Nu är jag taskig som kräver tankeverksamhet en grå söndag i november och ni kanske hade förväntat er lättläst smörja, söta hundbilder och ingen motprestation. Pilutta liksom?

Men jag vill verkligen veta följande:

1) Spelar könet någon roll förutom vid sex och reproduktion (och dess eventuella effekter som barnafödande och amning)? Och nu menar jag verklig och konkret roll. Inget som har med egna och andras fördomar att göra, värderingar eller annat som är skapat av det samhälle vi lever i. Vi snackar kalla fakta här, inte hur man kanske eller kanske inte blir bemött i olika situationer pga könstillhörighet oavsett om det är hen, hon eller han eller sexuell läggning.

Spelar könet någon annan praktisk roll än just det?

2) Hur definierar du dig själv i första hand? Som människa eller kvinna/man? Eller annat valfritt alternativ.

3) Har du barn som är små eller stora eller som flyttat hemifrån eller inga barn alls?

4) Om du inte har barn, är det ett frivilligt val eller ofrivilligt? Eller kanske en kombination av båda? (Det här är en känslig fråga, det vet jag, men det är lika frivilligt att svara på den som på allt annat)

De tre sista frågorna är ju högst individuella, medan den första är lite mer knivig (tycker jag) och jag lovar att besvara de tre sista jag med såklart. Det finns ju inga rätt och fel i det här eftersom jag lägger exakt noll värderingar i det.

Men jag skulle bli skitglad om jag fick många svar. Jag tänker att det kanske kan bli något mer i förlängningen än ett irriterande blogginlägg som kräver tankemöda på en söndag.

Sprid det gärna också om ni har lust och diskutera för all del i kommentarerna.

Jag lovar att överdosera lurvskallar och kissekatter som motvikt lite senare.

Deal?

0 thoughts on “Könet kan kvitta?

 • Jag är “freeminded” bryr mig inte om vad mina vänner/nya bekanta spelar bortamatch el inte,jag tror att människor spelar roll.2 Som en kämpande ” kvinna” haha.Barn 26 år,uppväxt utomlands,jävligt nyttig erfarenhet 4.När jag träffade min man var vi väldigt klara med barn….,(hade nog saknat/längtat känt som jag ” missat” något om jag inte hade haft henne….)Jag tror vovvar “is da shit…..

  • Jamen vovvar är the shit 😉

   Men fråga ett är mer konkret. Spelar det någon praktisk roll. Kan det ena könet rent praktiskt göra saker som det andra, tredje eller för all del fjärde könet är begränsat att göra?

   • jag tycker (som inte bor i Swe)attkönet spelar roll , för när jag ska tex prata med en hantverkare så ser han bara en gnällig kärring,om då min man har “typ”samma konversation så är det HELT ok.Förutom att jag tycker ibland att vi förminskar oss ibland-kan inte du ta det du som är så stark….Men jag tror inte att könet igentligen har betydelse det handlar mer om vad Vi sätter för gränser(men här i la france är det fan hopplöst med jämställdhet)

  • Ja! Precis så. Skall man förtydliga extra så kan man även säga att vi funderar över om det finns saker en snopp kan göra som inte en vagina kan och vice versa. Samma gäller för alla andra könsidentiteter som finns. Som att jobba på bank. Vilket är en extrem förenkling av frågan, men det är ju en grej där könsidentitet inte spelar någon roll alls.

   Existerar det grejor där det spelar roll? I så fall vad?

 • Oj, oj, oj, nu MÅSTE jag ju tänka…
  1:Njae, i de allra flesta fall spelar ju kön ingen som helst roll. Förutom att män oftast har mer muskelmassa och alltså i de flesta fall alltså är starkare, fysiskt, än många kvinnor.
  2: Om jag ska beskriva mig, som i presentationen i bloggen, så skriver jag kvinna. Oklart varför, kanske…. Men jo, jag känner mig som kvinna, är kvinna. Men så klart också människa, om än inte alltid mänsklig.
  3: Nej, inga barn
  4: Det är inte självvalt, tyvärr.

 • Hm nej jag tror inte att könet spelar någon rent praktisk roll utom vid barnalstring. Var o en gör det de är bäst på och har intresse av oavsett kön och oavsett om det är byta däck eller laga mat. Tror inte ens att könet spelat ngn roll vid sex förutom då vid ren barnalstring o knappt det numera när man betänker den moderna forskningen med ägg/spermiedonationer. Jo givetvis måste man ha rätt kön för att kunna donera “rätt sak” s a s men inte annars.
  2 i’m a woman
  3 en son på 22 som valt att bo hos pappa numera och är för lat för att flytta hemifrån. Sambon har tre utflugna barn så vi var rätt färdiga med barnalstrandet när vi träffades.
  4 sonen är född med hjälp av provrör så jo jag hade nog saknat det där lite om jag inte hade fått honom, men hade vi inte lyckats? Tja då måste livet trots allt gå vidare på ena eller andra viset och då hade jag nog lagt mycket mer krut på hundar o andra djur 🙂

 • 1.Jag tänker fysiologiskt, män har en annan kroppsammansättning som gör att dom, oftast, är starkare explosivt. Kvinnor är mer uthålliga och har i regel högre smärttröskel.
  Samtidigt finns det undantag på varje sida.
  Men så tänker jag på skillnaden i uppfattningsförmåga/prioriteringsförmåga..Jag SER klädhögen och plockar upp den -maken kliver ÖVER den och i och med det existerar den inte längre.
  Maken ser att de nya fälgarna är smutsiga och sköljer av direkt -jag visste inte ens om att det var nyainköpta fälgar, eller att det för den delen finns olika modeller 😉
  Jag vet (har lärt mig) att den biten sköter sigsjälv och han vet (har lärt sig också) att den andra biten sköter sigsjälv om den inte “existerar” 😉
  Oavsett vad man är upplärd till att se/göra/bli bortskämd och servad med är jag fullkomligt övertygad om att det där är stora skillnader mellan män och kvinnor vilket gör att vissa yrken kanske inte “passar” för en den ene eller den andra. Men som sagt alla regler har undantag.
  2. Jag är en kvinna
  3. Två barn 4 o 8, första/äldsta hjärtat har en svår funktionsnedsättning vilket ger ett något mer annorlunda föräldraskap.

  • Jamen som vad? Det är ju det jag undrar? Det är ju sant att män oftast är starkare och kvinnor har högre smärttröskel rent biologiskt, och att det inte finns regler utan undantag. Men om du tänker att vissa saker är könsbundet, det är ju det jag vill ha exempel på? 🙂

   • Direkt könsbundna yrken finns väl inte längre, “alla” ska ju kunna göra allt.
    Jag personligen föredrar att den mest kompetenta personen, tex inom räddningstjänsten el rättsväsendet, ska ha jobbet – inte någon med lägre kompetens eller sämre lämplighet inkvoterad pga kön, ålder, nationalitet eller sexuell läggning.
    Jag vill ha rätt person med bästa kompetensen på iaf dessa platser.

 • 1. Krasst spelar könet ingen roll om man plockar bort barnafödande, bemötande etc.
  2. Jag tänkte först skriva kvinna men efter en stunds eftertanke inser jag att det är människa som är rätt ord för mig.
  3. Inga barn.
  4. Ytterst självvalt. En av de saker maken och jag är allra mest ense om, om än på lite olika grund (Att jag sen kallar vår fyrbenta hårboll på 6,5 månad för bääbisen är något helt annat).

 • 1.Jag tänker lite som AnnikaMaria som har kommenterat här tidigare. Det är klockrent! Just det där om vem som ser klädhögen och inte. Det finns skillnader på både gott och ont.
  2. Kvinna
  3. Jag har inga barn men har ju vår fyrbenta bebis som tur är.
  4. Ofrivilligt barnlös som är mitt uppe i IVF-karusellen.

 • 1) Jag tycker inte att kön spelar någon roll, beror nog till stor del på att jag är i en väldigt mansdominerad bransch… Mig veterligen så är vi 3 kvinnor i hela Sverige i den branschen, kan vara någon mer men skulle gissa på isf Max 10st totalt.
  2) Jag benämner mig som kvinna.
  3) Har inga barn, om inte 4benta räknas 🙂
  4) För mig är det helt frivilligt att inte skaffa barn, har varit bestämd sen jag var liten att jag aldrig ska skaffa barn och bara blivit mer bestämd med åldern. Varför skaffa barn när man kan skaffa hund? 🙂

 • 1. Jag tänker. Å tänker å tänker. Könet spelar väl ingen roll.. det finns skillnader.. Men spelar det egentligen någon roll? Nä jag vet inte. Tveksamt. Jag vill inte att det ska spela roll. Att vi alla är människor och att det är DET som betyder nått liksom. .

  2. Jag definerar mig som en kvinna. En superkvinna. Fick rådet i veckan att vara mer en människa. Känns svårt men bra. En människa enligt mig delar inte upp.. Utan gör. Är..

  3. Inga

  4. Är tillbaka på ruta 1. 33. Skild. Ensam. No kids. Vad har världen planerat för mig?
  Vill jätte jätte jättegärna ha barn.

  • Då undrar man hur olika man definierar både människa och kvinna? Hur menade rådande part där, när personen tipsade om att vara mer människa? 🙂

   Se det inte som ruta ett? Du har ju gjort massor på vägen, eller hur? Och även om det kanske inte känns så, så har du gott om tid att göra allt det där du vill när du vill det och då har du massor med lärdomar avklarade. Men jag kan förstå att det är ledsamt och skitjobbigt för det är det ju?

   • Definition kan jag nog inte svara på. Det här är ju skitsvårt. .
    Med mer människa som i att man kan göra fel. Inte vara perfekt.
    Släppa på superpowerkvinna bilden jag tror jag måste vara OH vara lite mer människa.låta mig vara mig. Inte perfekta frun dottern eller arbetskamraten. Våga vara mänsklig-känna alla känslor inte sortera dem efter hur fru perfekt ska vara.

    Men de kan ju lika gärna vara herr perfekt som ska va mänsklig. Å Vad är att vara människa.
    För mig att göra misstag å låta det vara okej. Att se livet som varit som lärdomar och våga satsa igen för att man inte riktigt kommer ihåg då hur dåligt jag mått nu.

    Nej. Det här hjälper inte vad vi egentligen pratar om… men det hjälper mig hjälpa mig själv.
    Godnatt å visa oss en katt imorgon. Mina hjärnceller är överhettad
    .

   • Jag skiljde mig när jag var 34, träffade blivande maken strax efter, började fundera över varför vi inte blev med barn vid 37, insåg att det inte funkade och körde skitmånga IVF. Vid 39 fick vi dottern, vid 41 kom sonen. Du hinner men måste jobba fokuserat när prinsen dyker upp. Och utgå från att allt du önskar blir verklighet.

 • 1) Nej, det spelar ingen roll förutom i nämnda situationer.
  2) Jag ser mig själv som människa (skulle vilja svara kvinna här men efter noggrannt funderande så blir människa mitt svar)
  3) 2 söner på 20 och 23, en på utlandsstudier och en utflugen.

 • Lite knepigt det här – jag är ju så pass gammal, å andra sidan betyder det att jag hunnit se en hel del. Om 1 kan jag bara säga att jag blev nånstans mitt i livet förvånad över muskelstrykeskillnaden, för jag var uppfostrad till att kunna allt, men maken kunde bära mycket tyngre, utan ansträngning. Sen tycker jag att det är lite – ska vi säga märkligt? – om det nu inte är några skillnader, att så många kvinnor alldeles automatiskt klagar över mäns oförmåga att t ex se klädhögar. Det är klart att det finns individuella skillnader där. Men jag tycker inte skillnader spelar så stor roll, jag har många nära vänner som är män. Har haft bra och raka manliga chefer också, har själv varit en rak och bra chef också för män.
  2. Jag är kvinna, men för mig är det självklart att mänskligheten hör ihop.
  3. Har fyra barn, två döttrar och två söner. Yngste sonen är 15 år yngre än närmaste syskon, alla har samma pappa, det gör att det var intressant att se hur vi hanterade föräldraskapet, lite olika faktiskt.

 • Det här är skitintressant läsning. Jag vill ha MER 🙂 Visst är det trevligt med existensiella frågor så här på söndagen?

  Men alltså, leta inte efter dolda jämlikhetsfrågor i det här. De finns inte. Eller snarare de är inte menade att finnas. Det skall inte vara svårare än att försöka hitta annan fysisk situation där könet spelar roll än vid sexande. Och så har vi konstaterat att män är fysiska starkare. Vi snackar inte kvinno- och mansroller nu.

  Jag kan själv inte komma på fler saker än att just män är starkare och att kvinnor har högre smärttröskel och vid sex. Existerar det fler fysiska skillnader ens?

  Och, nu blev jag nyfiken. Vad skulle en man svara på samma frågor? Ni som har en fysiskt stark variant hemma, fråga vettja? 😉

  Jag skall snart svara på frågorna själv också 🙂

  • Män har betydligt lättare att bränna fett, lägre “vadderingsprocent” men verkar f-n inte frysa ändå. Jag är vadderad men fryser JÄMT!!

 • För att slänga in en joker här, hur ställer ni er till en person som är intergender, dvs varken eller man eller kvinna eller identifierar sig som båda? Och återigen, det handlar inte om sexuell läggning utan könsidentiet.

  • Det är verkligen inga lätta frågor du kommer med!
   Jag vet faktiskt inte, har aldrig träffat någon. Men jag tror att personer är personer för mig, alltså att jag inte bryr mig om kön, men det är ju vad jag tror (eller vill tro om mig själv …).

  • Jag har ett barn som är transsexuell. Det gör ingen som helst skillnad för hur jag ser det barnet. Det förändrar inte personligheten, bara identiteten för hur hen blir sedd utifrån. Givetvis också hur hen mår och upplever sig själv, men det har nu då blivit så mycket bättre mot hur det var då hen var liten och blev svårt mobbad i skolan etc.

  • Låter lite som Claes Schmidt/Sara Lund pratade om när han föreläste häromdagen

   Han titulerar sig varken som hon/han/den/det utan som en människa

 • 1. Det här var inte så lätt! Jag har läst andras svar och håller med om att den fysiska styrkan finns. Smärttröskeln är svårare eftersom den faktiskt är självupplevd, det syns hur stark du är men inte hur ont du har!
  Annars tror jag att det mesta är personlighet eller uppfostran.
  2. Det var inte så himla lätt heller. Först tänker jag “självklart kvinna”, men sedan tänker jag på alla de gånger som jag t ex har sagt att jag inte vill ha ett jobb eller bli bedömd efter kön; -Jag är en människa!
  Jag har nog blivit mer “kvinna” på senare år, kom det med klimakteriet eller kom det tidigare? Nu har jag fått något att tänka på!
  3&4. Nej, jag har inga barn men jag hade gärna velat ha.

 • 1. Spelar könet nån roll? Nej, inte för mig, men för många andra och i många sammanhang. Kalla fakta? Några här har redan tagit upp det här med muskelstyrka och explosivitet kontra uthållighet. Sen borde väl hormonskillnaderna yttra sig på andra sätt också, men jag tror inte forskningen kommit så långt på den vägen än.

  2. Jag är en kvinna och en människa. Det finns inget motsatsförhållande där för mig.

  3. Jag var under hela min barndom o ungdom stensäker på att jag aldrig skulle skaffa barn. Jag satt aldrig barnvakt, lekte inte mamma-pappa-barn etc. Bebisar o småbarn intresserade mig helt enkelt inte. Men när jag var runt 28 slog den biologiska klockan till som en japansk gong-gong och jag tvärvände. Då hade min man och jag varit tillsammans i 8 år och han var okej med att inte ha barn, om det var det jag ville. Nu har jag 3 barn på 19, 24 och 26. De två yngsta bor hemma. Den äldsta är för närvarande på resa jorden runt på egen hand och jag är svårt avundsjuk. Hade bytt med henne i ett andetag. Haha!
  Har också 2 pälsbarn av den jamande varianten. Hade gärna haft ett par till. Lurvtussar är en lisa för själen, både när det blåser och när det är vindstilla.

 • Finns väl egentligen inte mycket som antingen man har snopp lr slida inte kan göra

  Brukar definiera mig som kvinna/tjej

  Inga barn, delvis frivilligt och delvis ofrilvilligt. Har alltid velat ha barn och vill väl egentligen än idag, fast nu börjar det bli kört för min del. Men den frivilga delen beror mest på att jag inte träffat just Han jag känt att jag vill skapa familj med och eftersom jag växt upp utan pappa och egentligen alltid saknat en pappa, så har jag därför valt att inte skaffa barn bara för att man ska ha barn.
  Så har nöjt mig med lånebarn först mina syskonbarn och nu deras barn lr ja iaf systerdotterns grabbar

  Ang det här med hur man titulerar sig som kvinna/man/människa lr vad man nu vill bli kallad
  Så lyssnade jag på Cleas Schmidt/Sara Lund nu i veckan o han/hon var jättebra att lyssna på och man fick många aha tankeställare.

 • byggareBobsmamma says:

  1. Könet spelar roll. Man blir bemött olika, “gnällig kärring” “man med konstruktiv kritik”. En mörk kväll o träningsspåret (hahahahahah) möter en man= rädsla . Möter en kvinna = ok osv.
  2. Matriarkat 😉 Nä, definierar mig oftast bara som XXX( mitt namn) varken
  3. Vuxna barn som alla flyttat hemifrån

  • Haha, praktiskt att definiera sig som matriark. Det får man väl?

   Men du, skit i bemötandet och samhällsstruktur. Det existerar ju i olika form överallt. Spelar det roll rent fysiskt?

   • byggareBobsmamma says:

    Hmmm. Herregud vilken svår fråga, en söndagskväll…..
    Könet spelar VÄL ingen roll egentligen. Men , jag tror att det är så himla ingrott.(våra roller) Vi uppfostrar barnen så olika, mycket då säkert omedvetet Både vad det gäller hur vi talar till dem och vad vi ställer för krav Detta påverkar vår syn på manligt/kvinnlig, hur vi bemöter varandra osv.

 • 1) Nej könet har ingen betydelse mer än vid sexuellt umgänge eller reproduktion, och att majoriteten av män är fysiskt starkare än kvinnor
  De andra skillnaderna beror på strukturella könsroller
  2) Jag definierar mig som kvinna eftersom det är ett annat ord för människa i min värld
  3) Jag har en dotter på snart 10 mån

 • 1. Nej kön spelar inte roll förutom vid fortplantning.
  2. Mamma, tjej, skånska. Men det beror ju på sammanhanget, presenterar mig inte för någon ny kollega som mamma. Att jag tänker på mig själv som mamma har nog att göra med att min egen mamma dog när jag var liten och jag inser nu när jag själv är mamma vilken jäkla förlust det varit/är.
  3. Ja en 9åring och en 6åring

 • 1, nä det är det som är mellan öronen som spelar roll och innanför bröstbenet
  2, Jag är jag och är mycket könsneutral i mitt sätt att tänka…. kanske inte i klädstilen fast den är så egen att är svårt att beskriva
  3, Dotter så stor att hyser sin mamma när hon är på utflykt i jobbet ibland….
  4, Tanken var barnlös men naturen ville annorlunda

 • Klurigt! Klart det finns rent biologiska skillnader mellan män och kvinnor, som många redan skrivit. Annars kan jag tycka att det största skillnaderna finns hos de olika individerna, oavsett kön.

  Har aldrig riktigt tänkt på hur jag definierar mig själv, är kvinna och människa men ser mig nog mest som bara “lilla” jag en varelse som försöker förstå spelreglerna och finna min plats.

  Har en dotter som är tio, tycker egentligen inte om barn men vid trettio plus började den biologiska klockan ticka väldigt högt och eftersom jag levde i ett förhållande med en man som hade barn sedan tidigare så jag kände att det var då eller aldrig. Sagt och gjort. Fick ta llite hjälp på traven i form av hormon tabletter.

  Dessutom har jag två fyrbenta pälsklingar

 • 1. Nej.
  2. Människa
  3. Nej
  4. Både och. Separerade vid 30. Blev sjuk vid 35 års ålder och har levt ensam sedan dess. Gör mig nog bättre som tokig/knäpp faster istf mamma.
  Man kunde ju tro att jag skulle ge riktigt bra och uttömmande svar efter att ha gått och funderat på detta hela dagen hehe. Det var för svåra/komplexa frågor för mig helt enkelt. Däremot har du fått riktigt bra svar av alla de andra i klassen.

 • Jaha, ska jag svara som en man då, lite som en motvikt menar jag 🙂
  1. Det finns ingen skillnad.
  2. Som en man, det är ju det jag är…
  3. Barnlös.
  4. Frivilligt

 • 1 Hjärnans funktion är viktigast, även vid sex ;), dock inte vid barnaalstrande. Dock finns det forskning att hjärnor hos kvinnor och män är olika men vad det beror på vet inte mänskligheten ännu. Kan vara tusentals år av förväntan som muterat hjärnan med olika starka centra. Forskning pågår!
  2 Säger inte människa men gärna human. men helt klart kvinna.
  3 En nybliven 13 åring som gärna vill vara tjejig och jobbar hårt på sin identitet
  4 Frivillig 1 barns förälder

  • Jag har inga problem att tro att människan skiljer ganska mycket mellan könen eftersom det krävs för reproduktion, däremot så tror jag inte att det idag skulle ha någon större betydelse i dagligt liv.
   Människan är trots allt ett djur och går man bara ett steg tillbaka till våra husdjur så skiljer sig könen åt men där är saker en hanhund och tik kan/inte kan göra inte styrt av stereotypa könsroller, men de har olika uppgifter vid just reproduktion och omskötsel av avkomman

 • Hittade hit ganska nyligen och det är första gången jag kommenterar hos dig. 🙂

  1. Som flera andra har skrivit så är den fysiska styrkan den största skillnaden och beroende på vart i världen man bor så kan det ha mer eller mindre praktisk betydelse. I vårt samhälle är det nog av mindre betydelse även om det är praktiskt att vara stark resp. uthållig.
  2. Oftast som kvinna. Men vill nog vara mer människa…
  3. Två utflyttade barn. Och numera även farmor.

 • 1. Könet spelar ingen som helst roll – bortsett från de exempel du själv tog upp.
  2. Människa – tycker “kvinna” låter konstigt när jag pratar om mig själv.
  3. Två barn, 6 respektive 11 år gamla

 • 1) Spelar könet någon roll förutom vid sex och reproduktion?

  Jag tror inte det. Men det är så helskottas förknippat med kultur, tradition och normer att det nog också hamnat lite i gener/evolution, även om det förstås inte är en generell regel. Svårt att sära på!

  Det har givetvis ingen inverkan på vilket värde man har som människa.

  2) Hur definierar du dig själv i första hand? Som människa eller kvinna/man? Eller annat valfritt alternativ.

  Kvinna. Mest så faktiskt.

  3) Har du barn som är små eller stora eller som flyttat hemifrån eller inga barn alls?

  Junior 14 och Minior 12.Och det högst frivilligt och efterlängtat. Dock inte alla gånger helt enkelt.

 • Ja, det verkar vara så mycket lättare att kissa i skogen med snopp än med snippa. I övrigt nej.

  Människa. Inte alls som man eller kvinna.

  Inga barn.

  Ofrivillig barnlöshet.

 • Ännu en som kommer ut ur garderoben med lite sena svar.
  1. Nej, det tycker jag inte. Det handlar om individens förmåga. Jag har svårt att tro att vi har nedärvda gener som säger tex att en man är bättre på att köra traktor eller svetsa. Och när det gäller att se eller inte se högar eller annat städbehov så tror jag att det är präglat genom uppväxt och förväntningar. Jag är rätt bra på själv att ignorera sånt.
  2. Som människa tror jag i första hand och kvinna i andra. Är van att vara omgiven av män och s a s vara i minoritet och reflekterar ofta inte över om jag är enda kvinnan.
  3 och 4. Två hemmavarande barn som inte kom till oss varken lätt eller snabbt, så välkomna var de.

  • Jag blir jätteglad när ni kliver ur garderoben och klappar förtjust i händerna. Jag fattar inte varför ni envisas med att vara i den där garderoben alls faktiskt 🙂 Välkommen.

 • 1. Nej det tycker jag inte.

  2. Som människa o kvinna

  3. 3 barn som nu är så stora att de både flyttat hemifrån o fått barn.

  *nu tillbaka till sängen och kurera förkylningen som gör att huvudet känns fullt av bomull*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.