Det var det det?

Förra veckan, minns inte veckodag, men dagen efter maken åkte extra långt med linbanan och hamnade i grönskan, den dagen tog vi upp båten för årligt underhåll. Det tar ungefär en vecka. Kanske lite extra i år eftersom lullull skall installeras, vilket innefattar att man skall borra hål i båten. Stora hål, som inte ligger ovanför vattenlinjen.

Det skrämmer mig lite. Det skrämmer alltid mig när maken skall göra något helt själv när det handlar om båt och borr, trots att han är händig. Det är just kombinationen som inte funkar för min del. Jag vill ha en fackman som gör just sådana saker, så att jag har någon att svära och skrika på i telefon när (om?) båten läcker och det är 270 meter djupt. Har jag ingen fackman att skrika på betyder det att maken ligger brunt till. Och det vill han inte göra när man ändå ligger och förliser lite Titanic-aktigt. I det läget är det tillräckligt som det är tänker jag?

Nu var det inte det jag skulle säga alls, det om hålen i båten alltså, jag skulle bara berätta att båten står på land och har gjort sålunda i en vecka. Den stora båten alltså. Den lilla båten har bott på land i en månad ungefär eftersom den måste lagas. Den tappade nämligen alla mellanlägen och började bara gå på full gas bakåt som framåt. Toppfarten på den båten är 50 knop, den kommer dessutom upp i toppfart på ett par sekunder. Ett spännande fel må jag säga. Extra spännande att ta sig hemåt och lägga till inom fem knops-område. Starta-kör-dra ut nyckel-stopp-starta-kör-dra ut … jamen ni hajar.

Det var inte det jag skulle säga heller.

Kontentan är att vi som i normala fall har två båtar i vattnet, har haft exakt noll användbara båtar den senaste veckan. Ungefär sedan den där dagen då sommaren 2015 faktiskt verkade inträffa på riktigt. Och att den inträffade vet jag med säkerhet. Det blev varmt och instagram översvämmades av fötter och vinglas i motljus. Typiska sommartecken.

Eftersom vi har båt i vattnet året runt måste man ju ta upp någon gång och svabba av lite. Vi lyckas alltid göra det när man verkligen hade velat ha en båt och åka runt i, gärna när det är 30 grader varmt och bleke. Så även i år. Det är ristat i sten och lika säkert som att det börjar regna när vi börjar semestra.

Förra året var ju verkligen en hånfull käftsmäll. 38 grader varmt, 25 grader i vattnet och alldeles alldeles som en bal på slottet från slutet av maj. När vi körde ut ur hamnen och hade semestrat i exakt 20 minuter var det dags att sätta på vindrutetorkarna. Då kom det första regnet på två månader.

Jag och Murphy är så här tighta *måttar med fingertopparna*

I morse klockan 05.54 såg det ut så här.

IMG_6895

Det regnar.

Vi har bokat kranbil för att sätta i båten idag. Såklart.

Jag tror minsann det blir avbokning och så tar vi de hemmatovade hundarna och hälsar på mormor istället.

Två veckor på torpet har lärt mig hur man enklast tovar ull utan att behöva anstränga sig det minsta. Med “man” menar jag “jag”. Man kommer däremot att få jobba när man kommer tillbaka till civilisationen igen och har tillgång till sitt trimbord.

Man åkte hit med två fint nallebjörnsfriserade hundar som inte hade en endaste tova. Det var då det.

Nu ligger det en doft av sump som en blöt filt över hela huset och hundarna ser ut så här.

IMG_6900
Fd. kritvit hundtass utan tovor, numera sandfärgad (eller sumpfärgad som vi säger i skogen) med inslag av … allehanda skräp?

Jag vet hur man tovar på riktigt, men det här verkar ju busenkelt. Receptet lyder som följer.

Tillagningstid: två veckor

Temperatur: 20+ grader i skuggan

Ingredienser:

Två hundar med mycket päls, underullig sådan
Två bäckar, en ren och forsande samt en stillastående som luktar sump
Enorma ytor av gräs, jord och kvistar
En åkgräsklippare
En sån där elmojäng man slår kantgräs med

Själva tovningen:

Låt jyckarna gå på lösdrift varje dag i två veckor, se till att de varvar mellan att bada i sumpbäck, ren bäck och sedan göra valfritt antal hoppsaskutt på gräs-, jord- eller kvistytor oavbrutet mellan klockan 08.00 och 19.00 (efter 19.00 stänger man ytterdörren pga knott, tips). Se till att klippa gräset minst en gång i veckan med ovanstående maskiner för ytterligare kinderäggstovning (man vet inte exakt vad som ligger i tovan förrän det är dags att trimma – olidlig spänning – och som bonus ger det husse och matte minst en fästing vardera).

Klart!

Men om man skall vara helt sanningsenlig har det inte bara en tovad effekt. Man har även två dödslyckliga hundar som slipper koppel och TJAT.

Så värt.

(Påminn mig igen om att jag sa att det var värt när jag ligger med ryggskott efter trimbordet?)

En hjärtinnerligt förlåt till alla er som går på semester idag (om ni inte åker utomlands, i så fall ett stort grattis). Vi borde verkligen sluta ha båten i vattnet och alltid ha den på land. Åtminstone informera i god tid om när båten är planerad för upptagning/sjösättning och absolut informera om eventuell semester.

Och för att knyta ihop början med slutet. Så här har makens rövryggs närkontakt med liten stubbe utvecklat sig.

IMG_6888

Det har blivit ett konstverk (tidigare bilder finns att skåda på instagram).

Så länge han inte gnäller fortsätter jag att skratta okontrollerat vid tanken på hur FÖRVÅNAD han måste ha blivit när det inte tog slut vid däcket utan bara foooooortsatte.

Nu skall jag duscha av mig nattsvettningarna och leta efter eventuella nya fästingar eller vad jag nu kan tänkas vara värddjur för efter ytterligare en natt med tovade hundar.

Trevlig måndag?

0 thoughts on “Det var det det?

  • Ja! Bara mitt fel faktiskt. På riktigt (börjar jag tro efter att ha kollat väder kontra semester de senaste tio åren). 😉

   Nej, det gör vi inte, lite oklart varför – det var inte mitt val. Dock äger vi bajssprays-företaget tillsammans fortfarande (och ett par andra företag med).

   Välkommen tillbaka, det var evigheter sedan jag såg dig här. Trodde du hade övergivit mig också? 😉

   • Jag tappade bort din blogg ett tag, vet inte varför egentligen,
    men så härom dagen letade jag fram dig igen och som vanligt är
    det många goa skratt här hos dig.
    Trevlig sommar önskar jag dig.
    Hälsningar Skaune.

    • Det är faktiskt lätt hänt att man slarvar bort bloggar 🙂 Men jag är glad att du hittade tillbaka. Trevlig sommar på dig med, från en väldigt regnig nordlig västkust.

   • maria- jumbon med ett liv says:

    Klart att man undrar.
    Hon o Maggan verkar ju inte heller umgås mer. De som var sååå bundis.
    Likaså nämns ju aldrig Johanna längre. Fast henne träffar väl du.

    Men det var ju inte det jag skulle kommentera………..
    Varför har ni inte årlig båtservice i oktober eller april?

    PS jag läser fortfarande allt du skriver även om jag inte kommenterar.
    Trevlig sommar på dig.

    • Jag förstår faktiskt just den funderingen. Och så kommer nya bästisar. Det är lite ledsamt.

     Hmm. För att vi är klåpare och lite lata? Jag tror det summerar svaret rätt bra. 😉 Grejen är att vi inte behöver göra det när det fortfarande är svinkallt att vara ute och greja, som vi gjorde fram till för fem år sedan när vi inte hade vinterbåt. Då gör man det när andan faller på. Det tarvliga är ju bara att andan har råkat falla på just när det är svinfint väder.

     Undrade över TB. Fru M är oroväckande tyst med. Det är ju bara Petra som är med i matchen. 🙂

  • Går faktiskt inte att låta bli. Och han gnäller ju faktiskt inte alls. Läskigt omanlig på det viset, eftersom han inte ens skulle gnälla om han fick en hjärtinfarkt och DET är ju aningens opraktiskt. Men att köra linbana ut i grönskan går inte att låta bli att skratta åt 😉 Det är fortfarande precis lika roligt.

 • Fast nu tycker jag lite synd om maken, det där ser svårt oskönt ut! Och så fnissar jag hejdlöst igen… förlåt, jag är en dålig människa 😀

  • FNISS. Nämen du behöver inte tycka synd om honom när han inte ens har vett på att tycka synd om sig själv? Det ÄR verkligen roligt att linbanan slutade men inte han. För han fortsatte ut i grönskan.

   Lite som “vägen svängde men inte Pekka …” Hur den nu gick?

   • Alltså det ser inte så skönt ut. Men man hade velat se hans min när det gick upp för honom att det inte stoppar där han trodde att de skulle göra det.
    Pekka:
    Pekka var ute och cyklade för första gången och så svängde vägen men inte fan svängde Pekka så han hamnade på sjukhus. Där berättade de för honom att han måste ju lära sig att svänga.
    Så nästa gång han cyklade så tänkte han ju på det så Pekka svängde men inte fan svängde vägen!

     • Men det måste läsas med finsk brytning, är inge rolig annars 🙂

      om man gör om den, blir det med Bohus dialekt då?
      Maken var ute och åkte linbana. Plötsligt stannade linbanan men inte fan stannade Maken.

     • Hahaha. Jag lovar att skriva den på riktig bohuslänska när jag sitter vid dator igen. För visst har du rätt. Dialekten är iaf halva skämtet.

 • Jag rymde Sverige lagom till regnet och har nu landat på Lefkas. Sitter just nu på en underbar altan o äter den första grekiska lunchen snart blir det ett dopp i det turkosa vattnet sen ska jag halvsova i en solstol resten av dan 🙂

  • Jamen det är ju solklart (höhö), då stod ju båten på land så det är klart det var fint väder. Idag var det meningen att den skulle i vattnet igen och då blev det minusgrader och höststormar?

 • Jag gillar verkligen ditt sätt att skriva med en massa utvikningar, precis som man pratar!
  Åh vad jag hade velat se när linbanan slutade men maken fortsatte! Speciellt nu när man vet att det gick (relativt) bra även om märket ser lite otäckt ut.

  Jag känner riktigt hur det luktar om hundarna, förstår att de njuter nu, frågan är vad de tycker när tovorna ska bort …

  • Jag är så HIMLA dålig på att hålla röd tråd. I tal är jag en total katastrof, en smula bättre i text. Men det är ju tur att någon uppskattar den icke-gröna tråden 🙂

   Äh det gick bra. Han piper inte ett dugg om rövryggen. Däremot har han börjat pipa om revbenen (som han tydligen också slog i fast inget syntes) och att han har ont där. Men när jag föreslår doktorn förkastar han förslaget, då får han skylla sig själv.

 • Jag lärde mig tovaull av min mormor som var konsthantverkare men just den varianten fick jag aldrig lära mig. Den verkar betydligt enklare och roligare, utom när man sen ska icke-tova tovorna.
  Bilden på dina k. makes skada gjorde ont i ryggslutet på mig. Satan, vad ont det måste ha gjort. Men jag förstår att du skrattade/skrattar för det måste ha sett jäkligt kul ut. 😀
  Nej, jag har inte semester än. Jag jobbar den här veckan också innan jag åker norrut.

  • Fniss. FNISS. Jag skrattar fortfarande. Det är faktiskt omöjligt att låta bli.

   Vaddå NORRUT? Det är väl ändå fel håll oavsett bostadsort? (Om man inte råkar bo på sydpolen möjligen)

 • Men alltså…!!! Är det bara jag som inte ens fattar riktigt vad det är för kroppsdel du fotat (ser hemskt ont ut för övrigt)?! Det ser ut som en stor ölmage – fast på ryggsidan??? Hur är din man skapt egentligen? 😉

  • HAHAHAHAHAHA jag var tvungen att dubbelkolla bilden. Bara för du sa det så tycker jag nu att det ser ut som att han har en Kim Kardashian-röv. Kan. Inte. Sluta. Skratta. Han har heller ingen ölmage på ryggen. Men alltså, det är…rövryggsidan? Jag ser vad du ser nu, men jag vet inte hur jag skall förklara det. Jag får helt enkelt be honom dra ner brallorna så jag kan ta ett kort till?

 • Stackars maken som fått en babianröv 😉 fattar inte heller vad rövryggsidan är så du måste nog ta ett nytt kort 🙂 Tycker han är tapper som inte klagar, för det där måste göra ont.

  • En babianröv? Åh jösses, jag skall sluta blogga och bara läsa kommentarer för så här mycket har jag inte skrattat på länge. 🙂

   Nytt kort kommer. Återstår att se vad han liknar för röv på det. Hahaha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.