En långtorsdag senare …

Vi drog till sjöss för att slippa spektaklet i stan. För att guida mycket ung engelsman bland kobbar och skär.

Nu skall jag göra en kort historia väldigt mycket längre, precis som vanligt.

Efter mitt livstecken i förmiddags ringde en kompis här i stan, den kompisen har en dotter (och en son för all del, men han hör inte hit just nu) och dottern som typ alltid har varit max sex år har helt plötsligt råkat bli 17 år och skaffat sig en pojkvän (jag lovar, hon var sex år för max en kvart sen, hur går det till?). En engelsk pojkvän. Det vill säga en rosaskimrande gänglig sak från mitten av England som, på riktigt, aldrig hade varit på sjön eller åkt båt någonsin i sitt liv. Kommer man från mitten av England är inte båtåkande en vanlig sysselsättning och såvitt han kunde minnas hade han turistat vid havet (i England) ungefär två gånger. En rosa, givetvis rökande, brittisk landkrabba helt enkelt, men väldigt väldigt rar. Det här var hans första besök i Sverige och vår kompis, engelsmannens “svärfar”, frågade om vi var sugna på en tur på sjön och om de i så fall kunde få hänka på för att visa snubben vad man gör när man bor vid ett hav istället för en landsväg.

Först vill jag bara påpeka att det blåste nordanvind idag, vilket betyder att även om solen sken så var det väldigt kallt i vinden. Detta var dock inget som hindrade tillresta norrmän i båt, för det var smockfullt i gästhamnen. Folk satt även på uteserveringar (med folk menar jag norrmän, men det utgår jag ifrån att alla förstå med tanke på att det är skärtorsdag). Om man bortser ifrån att man behövde vindtät jacka, mössa och vantar så var det en vansinnigt vacker dag.

IMG_6109

Jättestora båtar. Norska båtar. Den här nöten är grymt svår att knäcka. Båtar är dyrt i Sverige, men ungefär dubbelt så dyrt i Norge och ÄNDÅ kommer de i dubbelt så stora och dubbeldubbelt så dyra båtar än vad vi svennebananer har. Oerhört fascinerande. Landet i väst har dessutom hästkraftsskatt vilket gör motorer fånigt dyra. Att äga en båt för tio miljoner i Norge verkar lika vanligt som att en svensk har en optimistjolle.

Men som sagt, det var en fin dag, om än lite blåsig.

Vi mötte upp med Familjen Kompis och Brittisk Pojkvän vid båten och killen var lyrisk redan på bryggan. Så exalterad att hans gängliga armar for bekymmerslöst åt alla håll och kanter. Vi hann inte längre än precis ut ur hamnen när han först frågade om det fanns hajar i vattnet. Intet ont anande svarade vi på det och nästa fråga var om det fanns maneter. Jo, maneter finns men inte så här års. Slutligen frågade han vad det var för temperatur i vattnet och fick till svar att det nog var runt fem grader.

“Då vill jag BADA!!!”, exklamerade brittisk yngling med precis så många utropstecken som i texten.

Föreställ er en båt full av människor som sitter med ytterkläder på sig, en jätteglad rosa britt och att alla människor på båten utom just britten viftar bort påståendet i tron att det var ett skämt. Nordanvind och fem grader i vattnet, då badar man inte.

Det var inget skämt. Den unge britten var dödligt allvarlig skulle det visa sig.

När vi hade åkt runt och visat 352 kobbar och 895 skär frågade han om det möjligen gick att stanna så han faktiskt kunde få bada, vi fnissade och sa “men of course, klart killen skall få bada” i fast övertygelse om att det bara inte skulle hända. Det räckte ju att lämna båtens brödrostvarma innandöme och gå ut på akterdäck för att frysa arslet av sig, att kliva ner i vatten med isbergstemperatur fanns inte på kartan.

Sen vet jag inte vad som hände för det gick snabbt. Så snabbt att jag inte ens hann få upp telefonen. Ena sekunden stod han inne i båten iklädd ylletröja och jeans, andra sekunden hade han strippat av sig alla kläder och dykt ner i vattnet.

IMG_6107

Jo. Fotot är taget tidigare idag. Inte förra sommaren.

Jag hann nämligen fippla upp telefonen och filma innan han kom upp och det verkar inte ha varit så milda temperaturer som han trodde.

 

 

Man överlever mycket när man är ung och vital tydligen.

Däremot höll vi på att inte överleva utlånande av handduk efter badet. Vi har hundar, våra handdukar har hundhår på sig och han var visst allergisk och hade astma. Han hade bara missat att tala om det och vi blev varse när han fick rota fram sin inhalator.

Det känns lite som att vi har spenderat dagen med Olika Sätt Att Ta Livet Av En Engelsman?

Till mitt försvar vill jag bara säga, “vem fan tror att killen har astma och jätteallergi när han röker som en skorsten?”.

Sen ville han hoppa i igen och snorkla, men då lade vi in medelåldersveto. Det känns inte okay att skicka hem killen till sina päron med lunginflammation?

Men det var en fantastiskt vacker (men kall) dag på sjön och kvällen avslutades hos ömme fadern där syster med familj hade kommit på påskbesök.

Jag kan fortfarande inte smälta att snubben badade.

Glad Påsk.

0 thoughts on “En långtorsdag senare …

 • Jeeezeeess Stolliga engelsmän 🙂 Jag har förvisso en bror i Skottland (räknas det till britterna förresten?) men inte ens han är så stollig. Han är ju iofs uppvuxen i kalla Sverige men ändå….
  Har ingen talat om för den unge britten att astman blir bättre om han slutar röka 🙂
  Just nu äter jag frukost och tittar ut på en vad jag hoppas ska bli en solig dag, det kan kanske bli en fika på altanen om jag har tur eller om jag har ännu mer tur en premiärtur med min hoj, den med motor alltså, det kommer nog att bli lika kallt som för den unge britten kan jag meddela trots ställ och underställ.
  Ha en bra påsk!

  • Jamen det gör han väl. Skottland är ju helt klart inkluderat i Storbrittanien. Men skottar känns … lite mer raffinerade än engelsmän. Eller så är jag påverkad av Sean Connery? 😉

 • Min dotter har bott och studerat i London nu i 4 år. Jag har varit där nu flertal gånger och min bestämda uppfattning om engelsmännen är att med evolutionens gång så har deras temperatur centra försvunnit. I december går de utan strumpor, flip flop, shorts, tunna kläder. Huset oisolerade, springor i dörrar o fönster. Jag går fullt påpälsad inomhus med rykande andedräkt och de är helt opåverkade. Men å andra sidan är de fruktansvärt trevliga och artiga. Så med engelska mått är den engelska pojkvännen helt normal.

  • Det har alltså inte hänt något alls sedan jag hängde osunt mycket i London sent 80-tal, tidigt 90-tal? Jag är förundrad över hur ett land i väst kan kännas så himla mycket öst och fnissar bara åt visionen att du går fullt påklädd medan de spatserar omkring i flipflops (givetvis som klubben för avvikande gångarter).

   Framför allt är engelsmän extremt ironiska. Det är nog bästa egenskapen. Sen kommer artighet och trevlighet? 🙂

 • Engelsmän härdas ofta tidigt mot kyla och har inte samma syn på temperaturer som vi. Brittiska hus saknar isolering och det drar en frisk vind genom dem, det enda som isolerar är heltäckningsmattorna som har underligt mögel under som extra isolering. De har skoluniform som ändras efter datum, inte väder. Man kan möta skolpojkar i shorts i oktober, för de får inte byta till långbyxor. De är synnerligen härdade.

  • Kyla känns för att vi har smärtreceptorer. Nu undrar vän av ordning om man kan träna upp dessa receptorer? Annars borde just ingen alls överleva i ett klimat som vårt men ingen centralvärme eller treglasfönster?

 • Min då fyraåriga systerdotter sade följande efter första dagen på seglingssemestern: “I didn’t go swimming today, ’cause I’m allergic to sharks.” Hon är halvengelska och har också astma. Kanske är det så att om man är från England och har astma kanske man faktiskt också är allergisk mot just hajar 🙂

  • Jag tror att alla har astma i England. Det är ett måste med inhalator för att klara heltäckningsmattorna?

   Fascinerande att amerikaner också är rätt kass på isolering (kan inte någon bara ge dem trösklar?) och har heltäckningsmattor, men ändå känns som att de bor i Technicolor medan England är svartvitt och kallt?

 • Inlägget fick tuppjucket nyss! Jag skulle kolla nya kommentarer och började bläddra nedåt medans sidan laddade som vanligt. DÅ börjar den krympa kommentarerna (som annars är perfekta till mobilskärm) förminskas och förflyttas till vänster sida. Inte nog med det, utan hela sidan/Safari började skaka som av frossa 😀

 • Iskallt, kan inte ens förstå att han kunde röra sig efter sitt dopp brrrrr!
  Något helt annat, har du sett vad som börja på tisdag? Trean?
  Yes! SHF, äntligen! Haha hoppas du ska se och är här.
  Glad Påsk!

  • Tur att SHF går på 3:an för den har vi kvar (fast kommer o sakna 5:an, dumma Telia o de som äger 5:an som inte kan komma överens ) fast otur är att jag e borta 2 tisdagar till ;(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.