Det här skall jag bli när jag blir stor

När jag var ungefär sex år (och fortfarande vattenkammade håret) ville jag bli statsminister, när alla andra ville bli brandmän och prinsessor.

I tolvårsåldern kom drömmen om att bli journalist och den höll i sig tills jag blev det. Drömmen var att bli utrikeskorre, men mitt enorma tålamod (humhum) var inte färdigutvecklat när jag var 25 vilket betydde att jag nästan DOG tristessdöden av att skriva inspirerande notiser om Agda på ålderdomshemmet som hade virkat tre dukar till den årliga julbazaren. Hade jag tur fick jag göra helsidereportage om något garageband i Stora Höga. Steget från virkade dukar och garageband till utrikeskorre var extremt stort. Ohanterligt stort på den tiden. Så jag sejfade, slutade på ett alldeles utmärkt jobb och hoppade på något som var roligare och gav mer pengar.

Man har en förkärlek för extremt kortsiktiga lösningar i den åldern, men jag kan inte påstå att jag ångrar ihjäl mig. Det är så dumt att ångra saker man redan gjort och inte kan förändra.

I internets begynnelse hade jag databutik i ett par år och spelade enorma mängder datorspel. Så mycket att jag antagligen hade hunnit doktorera i rymdfysik om jag hade lagt samma antal timmar på just rymdfysik istället för på spelande. Det ångrar jag inte heller, för det var vansinnigt roligt. Gissningsvis skitmycket roligare än att doktorera i just rymdfysik.

En av många drömmar som fortfarande lever kvar är att bli tekniktestare och att få skriva i pryltidningar. Bara tanken på det får mig att salivera okontrollerat. Idag har jag lekt att det är mitt yrke och imorgon tänkte jag presentera ett skitseriöst test i bloggen.

Ni vet redan att jag är en nörd som älskar teknik. Ni vet även att jag har en enorm förkärlek för hörlurar och att jag sover med lurar varje natt istället för öronproppar. Jag har skitmånga fler hörlurar än vad jag har öron och jag är petig som satan med mina lurar. Jag petimäterlyssnar efter diskant, bas, mellanregister och distorsion. Dock utan labb, bara med öronen.

Jag roade mig med att testa tre olika lurar i Stockholm och idag har jag funderat, skrivit ner resultatet och lyssnat på P1 medan jag har känt mig som en pryltidningsjournalist.

Sjukt underhållande.

Och nej, det är inget reklaminlägg, det var jag som ville testa lurarna eftersom jag var galet sugen på dem själv.

Tanken var att det skulle bli ett enklare test, men jag har som vanligt gått lite till överdrift med både bild och text (jag sa JU att jag lekte pryltidningsjournalist).

Därav tystnaden idag.

Jag och Kjell-Bengt-Doris-Börje har varit märkvärdigt upptagna med att skriva produkttester.

Har inte ens lyckats komma fram till var monstret på väggen skall heta än, men inget med Sven. Det råkar vara ett familjenamn.

Imorgon kommer resultatet av dagens skojigheter. Det skulle kunna vara det roligaste jag har gjort på länge faktiskt.

Vad ville ni bli när ni blev stora och blev ni det?

(Stora alltså?) 😉

0 thoughts on “Det här skall jag bli när jag blir stor

 • Tina Johansson says:

  Pja, stor och stor… jag blev bara 1.57 lång, men är aningen för bred för den längden…
  Jag ville bli veterinär när jag var liten, men dels så var jag skiträdd för sprutor, och så var det en korkad syo-konsulent som påstod att det inte fanns någon plats för fler veterinärer inom överskådlig tid, så då tänkte jag att det är nog ingen mening…
  Fast med facit i hand så vet jag ju att det är inte bara söta hundar man ska behandla utan, hemska tanke, det kan ju vara både råttor och ormar som är sjuka!
  Just nu är jag mest irriterad på min laptop… den startar, men det verkar som om den inte vill kännas vid tangentbordet. Inte muspekaren heller för den delen. Sjukt irriterande!

  • Fniss, jamen alla har ju lite olika längder.

   Du, jag tror jag hade någon snabbvision av att bli veterinär med, antagligen under grupptryck. Precis som du tog det inte så lång tid innan jag kom på att ganska många djur lider när de kommer till veterinären. Jag gör inte lidande djur så bra.

 • Ville bli ridlärare. Tackochlov att det endast blev privatlektioner. Grymt slitsamt jobb. Jag hade dock tankar i början av gymnasiet att bli bilmeck. Kan jag tycka låter kul än idag. Önskar mig en Porsche av årgång 80-tal att skruva på. 🙂 Men jag har iaf mitt C-kort. Alltid något. Grymt kul att köra lastbil. Kanske ska hiva ut bh:arna och börja köra ist?

 • Men vet du? jag ville också bli stadsminister. 🙂 I alla fall om jag nu inte fick bli veterinär (vilket kan vara lite besvärligt när man är allergisk mot alla djur med någon form av päls). Jag räknade iofs kallt med att det skulle ha tagit fram ett effektivt vaccin mot alla allergier innan jag blev stor. 🙂

  Konstigt nog är jag vare sig stadsminister eller veterinär idag, och skulle för mitt liv inte vilja vara någotdera.

  • Sjukt opraktiskt med allergisk veterinär faktiskt 😉

   Och nej, jag vill ABSOLUT inte vara statsminister idag. Inte ens en liten riksdagsmänniska vill jag vara.

 • ÅHHHH.,även jag har ägnat mängder med timmar till TV- och dataspel i min ungdom. Jag spelade mest RPG, det var tider det, även om man kanske slösade bort tiden så minns jag det med värme, vilken känsla att sätta sej ner och starta ett nytt äventyr.

  Min största önskan när jag växte upp var att bli arkeolog 🙂

  • Du MED? Jag spelade det första icke textbaserade MMORPG som kom. Meridian 59. Orimligt mycket timmar (och pengar, det var ju online…de telefonräkningarna var INTE roliga). Diablo och Warcraft II var, utöver Meridian, älsklingsspelen.

   (Sa hon som köpte Diablo III i julklapp till sig själv förra året)

 • Jag skulle antingen bli stridspilot eller tekniker. För det kunde inte tjejer bli. Det första föll på att jag som du är mer eller mindre blind utan hjälpmedel och tada jag blev tekniker. Eltekniker och har jobbat med det i hela tre månader……………….

  Men jag jobbar iaf inom tillverkningsindustrin så nästan rätt. (Förresten jag jobbade som kvalitetstekniker i rätt många år om det räknas.)

 • Hm min ömma moder tyckte jag skulle bli flygvärdinna för jag var så lång o smal o duktig på språk?! Idag är jag nog tacksam att jag inte blev det, riktigt slitsamt jobb det där. Själv hade jag planer på veterinär eller sjuksköterska, jag blev undersköterska efter många om och men men jobbar på museum idag 🙂
  Min sambo däremot skulle bli sopåkare OCH ha med sig sin mormor i en tunna därbak 🙂 han blev nånting tekniktjosan på IBM istället. Livet har sina krokiga vägar ibland 🙂

  • Fniss, det var ju för all del lite rart av modern, men var tacksam att du inte blev det.

   Sopåkare skulle jag kunna tänka mig att bli NU. Minus mormor. Varför i hela friden skulle han ha mormor i en tunna? 🙂

 • Jag skulle bli journalist, har gått två journalistutbildningar och är fortfarande inte journalist. Men jag skrev ett pressmeddelande häromdagen, gills det?

  • Klart det gills. Är inte alla skribenter journalister idag oavsett om de skriver blogg eller nyhetstexter?

   Lite som TV-serien Alla är Fotografer. Fast journalister?

    • Mmm…det är väldigt mycket som är omodernt. Men snart skall jag lägga upp ett inlägg som är det närmaste journalistik jag har kommit på väldigt många år. Journalister numera är inte ens journalister och fotografer skall vi inte ens prata om. På min tid fick man med sig egen fotograf vilket jäkla skituppdrag man än skulle göra.

 • Som flera andra här ville jag ett tag bli veterinär. Sen kom jag på att man dels var tvungen att gå typ hundra år i skolan och dels att man faktiskt ibland måste ta ner djur och det skulle jag aldrig klara. Jag ville även bli stridspilot eller lastbilschaufför. Det blev jag inte heller. Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig för vad jag faktiskt vill bli när jag blir stor. För tillfället jobbar jag som undersköterska men försöker ta mig från vården, det är dock inte så lätt. Skulle nog vilja jobba med nåt inom data för det är nåt jag har väldigt lätt för, men har inte kommit på vad än.

  • SOM jag håller med (igen). Skulle inte klara det heller. Om det inte är okay med gråtande veterinärer?

   Stridisar söker de ju hela tiden, men lastbilschaffis är nog kört. Svenska åkerier har inte råd längre.

   Men vad tror du att du skulle gilla inom IT, där har du ju en värld där verkligen allt finns och behövs?

   • Ja, det är ju det som är problemet. Att komma på vad. Vill helst inte plugga flera år och har ingen större lust att sitta i nån 1st line support. Folk kan vara så otroligt korkade och jag vet inte om jag skulle kunna låta bli att sucka åt dom. 😉 Men man måste väl börja nånstans…

    • Alltså nej. Support är TRÖSTLÖST. Jag supportar helst inte ens släkt och vänner för jag blir tokig. Då är det bättre att hitta lite kurser som man kan läsa samtidigt som man jobbar. Numera är det ju dessutom ganska mycket svårare att jobba sig upp än vad det var när den här kärringen var ung. 🙂

     • Håller med, får ofta supporta både släkten och arbetskamrater. Släkten kan man iaf dumförklara, kanske inte lika smart att göra det med arbetskamraterna om man vill ha en bra stämning på jobbet. 😉

 • Jag tycker lille galten ska heta Kent-Conrad! Jag sa alltid att jag skulle gifta med en bonde när jag var liten, det gjorde jag inte men skägget jag är gift med älskar djur nästan lika mycket som jag så vi fyller på djuren här hemma, sakta men säkert 🙂

   • Hahaha getter står näst högst upp på listan, ska ha upp ett litet stall och få in lite hönor först 🙂 Letar febrilt efter lite lånefår att ha på bete i sommar så dom får snygga till marken lite 😀

    • Åh. Om du hittar ett kanske du kan säga till mig så jag kan låna ett jag med. Jag vill ha getter, höns och grisar jag med. Fan, jag kanske måste flytta till torpet i skogen i alla fall.

 • Hade nog ingen riktig dröm när jag var liten.. Senaste åren har jag varit inne på civilingenjör, men Basåret knäckte lusten för matte och fysik totalt..

  Efter vägledning hos AMS har vi kommit fram till att jag är extremt komplex som person, behöver få utlopp för en massa saker på arbetet för att trivas. Därför tänker jag nu något inom teknik men ändå socialt, konsult eller koordinator. Men inom vad? Och vad pluggar man då?

  • Systemvetare, men med inriktning på helikopterseendet. Dvs att vara just koordinator och sitta som spindel mellan kund och programmerare. Då får man göra jättemycket väldigt roliga saker och vara den som är lösningsbenägen. Projektledare inom specifikt område som man inte behöver bestämma på direkten och översättare mellan mumlande programmerare och kunder som är lekmän. Där har du i princip allt du önskade faktiskt 😉

 • Jag ville ett tag bli sjuksköterska så jag kunde rädda alla dom svältande barnen i Afrika(som man såg på tv)sen ändrade jag mig och ville jobba med “något”med djur,oklart vad?I slutändan blev det kryssnings/rest branschen,så man kan väl säga att det blev lite av bägge delarna…..(ja,vissa blir som djur när dom är p sjön/rest)

 • Hade nästan glömt att det var stridspilot jag ville bli. Ja, tills jag slutade växa då. Minns besvikelsen när jag plötsligt inte skulle få ratta ett JAS-plan. Istället blev jag massa annat men vad jag ska bli när jag blir stor vet jag fortfarande inte. Kanske U-båtskapten?

  • Rattar man verkligen ett JAS-plan? (ärlig fråga, har inte den blekaste aning)

   Kan ju helt ärligt säga att om du blir u-båtskapten dör jag av imponering. Jag vågar inte ens gå in i u-båten på Skara Sommarland.

 • Ville bli advokat jag, försvara och fria alla oskyldiga, men vad bidde det av det då: en tummetott; en sån där populär mäklarjävel som numera är en föredetta mäklarjävel och ganska vilsen i tillvaron. Funderar på att dra på luffen med hunden i sommar, jag är rätt bra på att skärpa knivar.

  • Fast bra mäklarjävlar är det ont om.

   Jag tycker du verkar bra på nästan allt? Men hundluff låter ju för all del väldigt trevligt?

 • Jag ville bli astronaut när jag var liten…och vill fortfarande vara kry och alert när de första charterresorna kommer att finnas till försäljning. Har både rest mycket och bott utomlands, men väntar fortfarande på resan med stort R där man tyngdlöst kan äta och flyta omkring samtidigt.

  • DET är modigt. Jag skulle aldrig våga flyga i rymden. Däremot är det en dröm att få flyga med deras testplan (du vet vilket jag menar) och få känna på tyngdlösheten och flaxa runt i ett vanligt flygplan. Önskade mig det i 40-årspresent. Sen såg jag vad det kostade och tog bort önskningen. Men någon gång skall det göras. Räcker inte det, måste du verkligen upp i rymden? 😉

 • Min dröm var att bli barnflicka och sen hårfrisörska! Eventuellt flygvärdinna men så blev det inte. Är rätt nöjd med det som blev – megastort studielån. Ångrar dock inte en sekund av mitt yrkesval, även om vissa dagar är “too much”…

   • Hahaha, jag LOVAR att aldrig mer lämna en cliffhanger för den kommentaren gjorde mig väldigt nyfiken. Med tanke på sjukt höga studielån så gissade jag på någon slags läkare eller möjligen jurist med tingsittning. Det enda jag kan tänka på är vem du är i Greys Anatomy. De har ju en helsikes massa specialister….JO…COOLT, du är ju Yang! Vem 17 tog över hennes roll när hon flyttade till Schweiz?

 • Själv ville jag egentligen bli barnskötare när jag var liten/ung men blev inte så för plugga var inte min starka sida så kom inte in på barnskötarlinjen, men blev vårdbiträde istället för läsa vidare några år senare till USK men trivs ganska bra med mitt jobb för drt mesta iaf de dagar det flyter på bra o man slipper stress ihjäl sig

  Då läste vi ändå bara 2,5 termin med lektioner 1 ggr/vecka och 1-2 uppgifter vi skulle lösa till nästa lektion, men eftersom vi bara var smågrupper så var vi bara 5-6 i vår grupp och vi hjälptes åt att lösa uppgifterna genom att sitta o plugga ihop en dag i veckan, sen var redovisningen busenkel när vi satt med läraren o gick igenom uppgifterna genom att läsa innantil 😉

 • PS … Grisen heter ju givetvis Petter ( tyvärr e han gul o inte svart, hade kunnat heta svarte Petter annars)

  Annars heter han nog ingolf 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.