Jag är vaken?

Lite oklar över anledningen till att jag fortfarande är vaken, inte somnade med ansiktet i såsen och nyss hemkommen från gigantiskt kalas. Sockerhög?

För det första måste jag ta upp en språkfråga i bloggen då vi är en duktigt mixad familj, idag har det smattrats spanska, sjungits norska, och tråkpratat engelska och svenska. Den spanska delen av familjen tog upp vad jag blir till deras barn (min kusin och hans fru) och att hon är mitt kusinbarn på svenska är ju bortom tvivel. Men det finns ju inget ord på svenska för vad jag är till kusinbarnet, där är jag väl bara pappas kusin? På spanska fanns det ett ord för det (som jag inte minns nu) och på engelska trasslade vi till det alldeles fantastiskt. Google är inte alltid din vän, för vi såg ut som ett gäng frågetecken efter att ha googlat.

Först och främst var det något med cousin once removed, twice removed etc etc för syssling, brylling och så vidare. En “removed” per generation typ, helt jäkla ologiskt beslutade alla, inklusive de med engelska som första språk. Second cousin har vi alltid sagt om syssling/tremänning och det kommer vi fortsätta med.

MEN. Det var ju inte kärnfrågan, även om vi trasslade in oss i det ena familjediagrammet efter det andra av typen “vad blir hon om det är min kusins frus pappas dotters svärmors mamma”. Att diskutera sådant är som att diskutera rymden. Något säger sproink i hjärnan och till slut vet man inte ens vem som är ens syrra.

Kusinbarn var det ju nu då som var på tapeten. Det ordet finns på svenska. Omvänt får jag det till pappas kusin, inget annat. På engelska finns det inget jäkla cousins child, men efter lite till extremsportsgooglande visade det sig att även “pappas kusin” hette “aunt/uncle”, som vi alla trodde var reserverat för moster/morbror/faster/farbror. Samma på spanska. De har inget epitet för det vi har ett epitet för och vi har inget epitet för det de har ett epitet för (bara att skriva den meningen gav mig ytterligare en hjärnbrinning).

Så nu kan jag inte sluta fundera över det. Eftersom jag blir lika besatt av språkvrängning som av att fundera över varför älgar som är så himla stora bajsar så oerhört pyttiga bajskorvar.

Något snille som har ett vettigt svar? Jag har det dårakt inte. Till slut kom vi fram till att även kusinbarn heter niece och nephew. ÄNNU konstigare? Men jag har då tydligen en alldeles färsk niece och en ännu färskare nephew som båda var med idag med sina föräldrar kusinerna.

Och första mötet med nephew såg ut så här.

IMG_5689

Japp. Jag är den i familjen som skrämmer små söta barn som aldrig någonsin gråter förutom när de hamnar i mitt knä. Och uppenbarligen chockerar det mig fortfarande med tanke på ansiktsuttrycket.

Sen kom vi på den briljanta idén att ta gruppfoto med timer. I trappan. Som knakade oroväckande när maken kom på plats, vi vet ju att hans förhållande till trappor inte är det bästa vilket skrämde en tredje (inte removed alls) kusins fru så hon inte ville stå bredvid honom. Men hon hann inte därifrån.

IMG_5690

Toadörren fick nästan en mer betydande del i fotografiet än hela familjen. Men här är i alla fall alla som var där. Pappa, styvmor, tre kusiner med respektive, gamla och nya kusinbarn och syster med syskonbarn. De som fattas på kortet är svåger samt faster och farbror, av den enkla anledning att de fick förhinder och var således varken med på kalas eller familjebild.

Och eftersom jag inte somnade i såsen hade jag gott om tid att beundra Lucía.

IMG_5691

Som var oerhört söt. Yngsta globetrottern jag känner. Fyra månader gammal och har hunnit med att födas och sedan åka Manhattan – Hawaii (tre olika öar) – Manhattan – Barcelona – Oslo – Strömstad och i övermorgon drar hon tillbaka till Oslo för att återbördas till Manhattan via Barcelona för att deltaga vid sitt eget dop.

Men innan hon drar skall jag ta med henne ut på stan för lite shopping. Imorgon med andra ord.

Det är ju kutym att man köper något till nya barn, men eftersom jag har lika dålig koll på barnstorlekar som jag har på mäns mystiska byxstorlekar så får hon hänka på till kompis med barnklädesaffär. För ungen skall ha en Strömstadtröja. Såklart.

Så det verkligen blir “been there, done that, got the tröja to prove it”.

Nu skall jag och min överhettade hjärna gå och sova. Eventuella hundar som planerar att använda mig som studsmatta göre sig icke besvär.

0 thoughts on “Jag är vaken?

 • maria- jumbon med ett liv says:

  Konstigast av allt är att JAG är vaken kl 23,15.
  Är den lilla bebben resultatet av det bröllop du missade i Spanien? Gullig!!

  • Alltså VAD gjorde du vaken så sent? Ja, det blev resultatet av bröllopet jag missade, snabbt gick det också. Hon blev gravid två månader efter bröllopet, dessa katoliker och deras tajming 🙂

 • men åhhhhhh vilken liten sötnos lilla Lucia (ja, jag hittade inte den där grejen som ska vara i namnet i Ipaden)

  Men storlek på lilltösen skulle jag tippa på att hon har runt 68/74 i kläder 😉

  • Jag lärde mig idag att det är centimeter, och jag hade gissat åt helsike fel så det var tur att jag gjorde det smarta och tog med henne på shoppingtur.

 • Jodu med det resonemanget så kan det säga sproink i många hjärnor.
  Vad pappas kusin är för nåt har jag inte den blekaste aning om ännu mindre på engelska eller spanska 🙂
  Tur för er att trappan höll, många var ni i den samtidigt.
  Men jag måste säga att även om du ser omåttligt förvånad ut på första bilden så är du jävligt snygg 🙂 Lilla Lucia är väldigt söt men det är väl å andra sidan de flesta bebisar, jag läste nånstans att sötheten/hjälplösheten hos bebisar, både människo och djur bebisar är/var ett skydd mot omvärlden så att de inte blev dödade av andra medlemmar i klanen. Svammel på hög nivå men klockan är inte sju än och jag är ledig och sitter här och läser bloggar, när fan blir gammal blir han en kärring som inte kan sova på morgonen. Ha en bra dag!

  • Smart! Det låter ju skitlogiskt faktiskt, för vem kan motstå en valp? Eller kattunge? Bäbisar kommer inte lika högt på min lista över saker jag dör söthetsdöden av.

   Du behöver nya glajjor, snygg alltså. Eller förresten, byt inte glajjor, det var trevligt med komplimanger. Min kusin tog kortet och har hånat mig hela dagen för uttryck av gråtande bäbis. 😉

 • Meen så gjorde man väl även i Sverige förut? Kallade äldre släktingar faster eller morbror trots att de kanske var släkt på längre håll? Eller tante och onkel? Nevö har använts och även niece (osäker på stavningen). Kusin användes lite löst för alla möjliga släktingar. Nu är det dessutom tillbaka tack vare Facebook, jag försökte definiera bonusdöttrarna eftersom jag räknar dem till familj. Men något så syndigt som bonusbarn kunde man tydligen inte ha, så nu är de mina kusiner.

  • Jag tror du har rätt (och att Granntanten ABSOLUT har fel, tant går jag inte med på). Nej men seriöst, när jag såg det du skrev slog det mig att pappa hade en farbror som även vi barn kallade morbror Arndt. Men det känns väldigt ovanligt numera?

  • Vi har en butik här som gör hoodies och lite annat i sjukt bra kvalitet för både barn och vuxna med koordinaterna och Strömstad broderat på. Vi har varsin, vi brukar ge bort till lite random släkt och vänner och det passar ju uttrycket 😉

  • Jo, men det var i en gammal omgång väl? När de sände från Strömstad? Det var en kille med som är längre än en flaggstång, tror tom att jag lade ut ett foto på mig och honom efteråt där jag ser ut som en pygmé trots mina 178 centimeter över jorden (nu är jag trött, skrev under jorden först – fniss).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.