När man får presenter av sin köpstoppscoach

Jag har ju min coach, PGW, som ivrig påhejare av köpstoppet. Som inte bara coachar utan dessutom kommer med presenter lite då och då för att hålla mig vid gott mod. Oerhört praktisk coach. Hon är dessutom läskigt bra på allt sånt där som har med rensa och slänga att göra (så bra att jag är osäker på om det är en bra eller dålig idé att bjuda hem henne eftersom jag vet att jag behöver hjälp men vet inte om jag kommer klara att ta emot den då jag är en liten hamster).

Häromdagen hittade hon en mysko grej på nätet. Etsy närmare bestämt. Som öppnade en helt ny värld för henne. Helt enkelt något hon aldrig hade sett eller varit med om i verkligheten. Och som för mig var hyfsat självklar efter att ha spenderat ganska mycket tid hos släkten i USA.

Det hon hittade var en “pie carrier”. En söt liten tygväska i olika utföranden för att kunna bära omkring pajformar och andra formar.

I det där stora landet i väster är man rätt bra på att ge bort just mat. Inga konstigheter. Har man varit i sommarstugan i ett par veckor och grannen vet att man kommer hem till ett tomt kylskåp så kommer de gärna över med lite olika maträtter. Ligger någon i familjen på sjukhus, ja då lagar kompisarna mat och hjälps åt med att utfodra resten av familjen eftersom mat ofta inte är prio ett om man har annat att tänka på.

Och så det eviga avlidandet som säkert alla har sett på film. Maken/makan dör och änkan/änkemannen får massvis med käk.

Personligen tycker jag att det är en rätt käck gåva. Vi svennebananer har ju en tendens att ge bort alkohol när vi går på kalas, vilket egentligen är ett jäkla otyg. Vad vet vi om hur det står till hos de man går på kalas hos och som kanske får 20 flaskor vin om det är ett större ståhej och någon i familjen har problem med just alkohol? Det är vår kultur, men för andra kanske det verkar lika rimligt som om vi skulle komma med en kruka marijuana i present? Vi envisas med att ge bort droger egentligen.

Vi dividerade lite fram och tillbaka om det där och konstaterade att vi borde ändra på det där. Jag tar gärna en äpplepaj i present och sist jag fick en låg den definitivt inte i någon fancy pie carrier. Eftersom vi inte har några sådana i Sverige. Jag fick den i en pappkasse från Ica.

Igår fick jag present från PGW. Och jag flinade från öra till öra när jag öppnade kuvertet. En alldeles egen pajpåse (ett ord som absolut inte bör särskrivas för det är en jäkla skillnad på pajpåse och paj påse).

IMG_5550

Se så finurligt.

Givetvis har jag lagt en pajform i tygkassen, dessvärre tom. Men perfekt passform och man behöver inte oroa sig för att den skall välta åt varken det ena eller det andra hållet.

IMG_5551

Ingen plats tar den heller, när den inte används.

IMG_5552

Ja, det är en hundnos till höger i bild och det ligger lite hundhår i den annars rena pajformen.

Det ingår som sagt i kostcirkeln i det här huset.

Men visst ÄR det verkligen fiffigt?

Skall vi ta och anamma något positivt från det stora landet i väster och börja ge bort käk istället?

Jag tycker det är en skitbra idé och hade inte funderat över det om det inte hade varit för att PGW älskar Etsy.

Och om jag bara någon gång kan få en ny symaskin (hej tomten jag önskar mig en symaskin i julklapp) så kan jag börja sy pajpåsar i olika storlekar, bullpåsar och andra matrelaterade bärkassar. Formar av olika slag kostar ju skit och ingenting på Ikea.

Det är ju faktiskt mycket trevligare än att ge bort droger.

(Även om jag motvilligt går med på att även socker är en drog.)

I så fall skall min första present bli min världsberömt goda broccolipaj, till svärfar, efter jul när han är less på julmat.

Vad tror ni om idén? Eller vill ni fortsätta få alkohol och blomster?

Ja det kan hända att jag har fastnat lite i pysselbloggar nu. Inte sådana där “ner med patriarkatet nu skall vi aldrig mer köpa något alls utan ägna oss åt självhushållning för att vi inte tror på kapitalismen” utan bloggar som den där Hemgjord jag skrev om häromdagen.

Men det här är ju bara positivt pyssel?

0 thoughts on “När man får presenter av sin köpstoppscoach

  • You and me both då. Som älskar broccoli. Skulle kunna vara jordens godaste grönsak. Du skall få receptet (eller snarare “receptet”, jag äger inga recept, jag höftar).

 • En väldigt bra idé! Hur många gånger har man inte irriterat sig på fel påse/ingen påse när man ska transportera mat! Och mat är verkligen bra presenter, man måste väl ha lite koll på vad mottagaren gillar och tål, men det brukar man ju få om man umgås.
  Jag brukar få torkad svamp i julklapp, hur uppskattat är inte det när man inte är ute i svampskogen själv!

  Vänta du, börjar du producera pajpåsar så kommer du säkert få beställningar på sådana också!

  • Jamen det var ju min tanke med. Det är svårt att ta med sig till totala okändingar som kanske är skitallergiska mot allt möjligt. Men jag brukar inte gå bort till totala okändingar å andra sidan. Btw, jag är nötallergiker, alla nötter…tom jordnötter som inte är en nöt. Ifall ni tänker ge mig mat alltså 😉

   Klart jag skall producera pajpåsar. Men nu misstänker jag att Hemgjord hinner före 😉

 • Oj riktigt smart sak det där. Tupperware har väl haft ngn liknande, fast i plast, för tårtor om jag inte missminner mig totalt. Där pratar vi ju andra priser också. Jag brukar baka en riktigt god saffranskaka (Drottnings Kristinas Julbröd) som jag delar ut till mina närmast sörjande och även torkad svamp. Riktigt impad av den där. Blev också sugen att sy en sådan.

  • Det borde ju Tina veta isf, hon har ju järnkoll på Tupperware. Men precis som du säger, då kostar det så man helst inte ger bort det. Vitsen är ju att det blir rundgång på grejorna om man börjar ge.

   Du kan få ge mig saffranskaka. Jag tar GÄRNA emot det 😉

   • Åh jag skulle med glädje bakat och skickat en till dig om det var praktiskt möjligt :-). Med svenska postförändelser skulle nog kakan vara oätlig när den når dig dessvärre. Men du kan få receptet ifall du vill ;-).

  • Tupperware hade/har en tårtbox med lock man låser fas, jättesmidig är den, hade tårta med mig på knytkalas en gång… fast jag hade lånat tårtbotten av min moster och glömde den sen hos värdparet, vilket ifs inte borde vart något problem förutom att de råkade slarva bort den, men efter 1 år lr 2 köpte de en ny som jag egentligen skulle get tillbaka till moster, men inte blivit av utan står i mktt skafferi 😀

 • Håller med dig. Vi har hur många flaskor rött vin som vi fått av gäster. Problemet är att om vi inte öppnar dem när de är här samlas de på hög.

  När vi bodde i USA så var det ofta mat som lämnades hos ngn granne (föddes en del barn på den gatan). Tanken var att pappan var iväg och jobbade hela dagen och mamman skulle iaf första veckan endast fokusera på barnet = grannarna lagade maten.

  • Jamen exakt, det är ju det som är hela vitsen med det. Att hjälpa någon genom att ta bort ett stressmoment, ett ganska enkelt sådant dessutom för den som ger, men för den som får kan det vara hur stort som helst.

 • Hmmmm, sprit har jag bara gett inom familjen när jag har vetat att favoritsorten har varit slut. Annars är jag mer tråkig än så. Det har blivit tavlor, dekorationer, kläder, spaset osv…..

  Mat har jag med mig på de kalas jag går på. 🙂 Så ja tack gärna ett gang sådana påsar men gärna någon I storlek med ugnsplåt också 😉

  • Har du redan med dig mat på kalas alltså? Skitsmart. Har aldrig varit med om det fenomenet i Sverige.

   Givetvis blir det storlek ugnsplåt med 🙂

 • Åååå, vill ha!!!!! Hur smart som helst! Och jag har släpat kassar med hemlagad mat (jag som knappt lagar mat till mig själv) när en vän hade dödsfall i familjen. Det enda man KAN hjälpa till med i en sån situation är ju nåt praktiskt.
  Börjar du sy sådana kommer jag stå först i kö för att få köpa!

 • Jag har till och med en fungerande symaskin, nej två förresten, så jag kan bidra i produktionen.

  När ska jag komma och hjälpa dig med röjandet? Ska vi börja med att synka alla dina boenden? Någon kanske bär över en paj till oss i röran?

 • Men alltså hur funkar det, får man tillbaka sin pajform med tillhörande pajbärare när de ätit upp? Och hur håller man koll på vems som är vems?

 • Vilken jäkla bra grej! En sån pajpåse ska jag sy. Eller flera. Jag har symaskin, tyg och tråd – så var pysslet till jul-ledigheten fixad.
  Både maken och jag brukar ju ta med oss en tårta/paj till jobbet när vi fyller år (ibland annars också) och det är alltid problem med hur den ska fraktas utan att den välter och blir mos. Problem solved!
  Och jag instämmer helt i att det är smartare att ge bort en paj eller dylikt i stället för en flaska vin. Man vet aldrig vem som har problem med alkoholen.

 • Jag såg en som hade tagit en sån däringare lite gammaldags syltburk( ej köpe syltburk med metall skruvlock) utan sån man hade förr när man saftade o syltade allt hemma 🙂

  Men iaf hon hade först o främst skrivit ut ett recept sen hade hon hällt i alla torrvaror som behövdes enl receptet och satt fast receptet med ett band runt om burken som hon sedan gav bort i present. Det tyckte jag verkade rätt kul ide att få som present 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.