Nu skall vi prata om det där med köpstoppet

Nu suckar och stönar ni över vad ni antar kommer vara dödstrist inlägg och överväger antagligen att bara skumma igenom det eller inte läsa det alls. Jag ser er allt. Lägg av med sådana dumheter. Och sluta bums med att himla med ögonen åt mig och sucka uttråkat.

Jag tillhör den köpstarka generationen. Än mer köpstark eftersom jag inte har ett endaste barn på bygden. Jag kan köpa en påse chips och en chokladkaka dagen före löning utan att oroa ihjäl mig över att det inte finns täckning på kortet.

Nu skall inte det här bli något ultradikalt köpstopp a’la trädkramare som inte köper nytt toapapper förrän de har gnidit sig i arslet med den absolut sista remsan på sista rullen, eller bara lever på kruskakli för att det är både nyttigt, billigt och väldigt ekologiskt. Utan mer ett, hur mycket är egentligen okynnesshopping och hur stort just det behovet? Jag härstammar dessutom från en lång linje av okynnesshoppare så jag har att brås på, även om det ligger i samma genpool att vara sjukt ekonomisk. För det är jag också. Tro’t eller ej.

Och det handlar inte om den “skitfarliga” konsumtionshetsen som det pratas om lite här och där. Jag är inte dummare än att jag inser att “money makes the world go around” och att om vi slutar konsumera då slutar företagen producera och för att koka ner det i all enkelhet så kommer det sluta med att det inte kommer finnas några jobb. En ytterlighet, det vet jag, men på ett ungefär. Tillgång och efterfrågan, basal företagsekonomi, det är inte svårare än så.

Jag tänker alltså inte börja torka mig i arslet med barkbitar, be maken klippa mitt hår med kökssaxen (gud förbjude!) istället för att gå till frisören eller samla regnvatten i en tunna för att kunna duscha. Det måste finnas ett mellanting och det vill jag testa. Av både ekonomiska och ekologiska skäl.

Visste ni att Sverige ligger på topp tio listan över länder som pysslar med ett resursslöseri som motsvarar ett behov av 3,5 jordklot om alla i hela världen skulle leva på samma sätt? Det är inte en lista man vill ligga på faktiskt. Och den största boven i dramat är att vi handlar skit. Kläder och prylar producerade i u-länder för att det skall vara så billigt som möjligt till slutkund.

Det betyder att det är ett enormt mycket större resursslöseri att köpa ett linne på billig kedja (H&M, KappAhl etc) än vad det är att knata in i närmsta Guccibutik och betala tio gånger mer. Fascinerande, men föga förvånande.

Nåväl.

De riktigt tunga drogerna i mitt fall är teknikprylar. För att jag är en nörd. Går förmodligen att likställa med metaamfetamin. Inte nörderiet alltså, utan teknikpryttlarna. De halvtunga drogerna är skor, jeans, handväskor och böcker. Ungefär som att dra en lina kokain vid festligare tillfällen. Marijuanan i mitt fall är “fynden”, det där man snubblar över för att det är rea och som man egentligen inte behöver men det är ju herregud så billigt och kommer de/det inte passa till det eller det andra som jag redan har i garderoben?

Det jag skall avgiftas från är alltså mina “droger”. I ett halvår. Låter plättlätt, kommer garanterat vara svinsvårt. I detta nu inbillar jag mig verkligen att det är skitenkelt, utan att inse att hela internet är som ett enda stort Sergels Torg med langare högt och lågt. Och jag befinner mig rätt ofta på just det Sergeltorget. Typ…hela tiden. Jag får lite andnöd bara av att tänka på att försöka låta bli att gå in och bara kika lite på mina favoritshoppingsidor.

Are-You-A-Shopaholic

Så jag misstänker att det kommer kännas ungefär så här.

Men jag vet ju inte för jag har egentligen aldrig provat på riktigt. Och jag kommer göra det oavsett om Mona hakar på eller inte. Där känns det redan som jag vunnit på walk over hehe.

Det handlar alltså inte om förbrukningsvaror, det handlar inte om att ändra matvanor (rör inte min yoghurt liksom). Det handlar egentligen bara om något så simpelt som att skita i att spontanköpa eller tröstköpa något man egentligen inte behöver köpa.

Jag kommer börja efter Floridaresan. Det är bara att glömma att det skall gå att vara sansad och genomtänkt i det stora landet i väster. 10 november går startskottet och jag lovar såklart att redovisa eventuella återfall och hur mycket abstinens som kommer slå klorna i mig.

Min stora och enda brasklapp är dock dyra doftljus. Det räknas som förbrukningsvara i det här hemmet och även om mina ljus brinner året om så brinner de defintitivt när det är chockgrå höst.

Nu förbereder jag mig mentalt att leva efter den här skylten.

risk1

Ja, jag har redan ett lätt tryck över bröstet och jag inser att jag inte vet vad jag ger mig in på.

Någon annan som är sugen på att haka på och göra det till en generell utmaning (kooooom igen nu, be brave)?

Sen skall jag berätta vad jag beställde i fredags som jag tror ni kommer gilla. Den här grejen kommer vara askalas för både mig och bloggen, men den beräknas inte anlända förrän på måndag.

Det känns fint att avsluta ett köpstoppsinlägg med att prata om nyligen inköpt pryl.

Babysteps liksom 😉

HÄNG MED!

0 thoughts on “Nu skall vi prata om det där med köpstoppet

 • Jag kommer att köra köpstopp ungefär ett år framåt, så jag är på! Då ska nämligen jag på shoppingresa till USA med ett gäng tjejer. Finns ingen anledning att handla massa onödigt innan dess, då jag knappt får plats med allt i garderoben.
  Undantaget kommer att bli saker till nya huset, då vi flyttar in i månadsskiftet nov – dec. Kommer att vara oundvikligt med rullgardiner, gardiner, nån matta och så småningom en ny soffa.
  Men allt okynnesshoppande till mig själv är det helt stopp på nu och fram till resan!
  Jag behöver inte ens köpa böcker, har väl typ 150 olästa + ett gäng på plattan så det är väl ett bra tillfälle att beta av dem…

  • BRA där. Givetvis gills inte huset i ditt fall, alla har ju sina förbrukningsvaror och de varierar. Det har ju absolut inget alls med okynnesshopping att göra. Printa skylten 🙂

 • Tror inte jag hänger på köpstoppet men jag kommer definitivt att stötta dig.
  Okej, jag brukar inte shoppa på det sättet som du och Mona roar er med. Brukar inte ha pengar till det. Men jag kan lova dig att jag inte kommer att handla på H&M eller KappAhl eller någon annan billig klädkedja. Har sedan ett antal år konstaterat att det är bättre att lägga lite mer pengar på kvalitet.

 • Tittar på lite från sidan och vill du ha tips är det mig du kan fråga. Har haft köpstopp i över 5 år. Anledningen är lite tråkigare då jag måste klara mig på 2000 kr i månaden som ska räcka till allt (räkningar är inte inkluderat). Det går men är trist då det går ut över den sociala biten. Det är nyttigt att titta över sina utgifter då och då och jag blir glad när andra inser att de också kan spara. Heja dig!

  • Det ÄR nyttigt. För man vänjer sig. Och det går snabbt.

   Tar gärna emot tips på hur man klarar sig på två papp i månaden. Är maten inräknad i den summan med? Även om jag inte konsumerar mängder jämt så låter det verkligen svårt. Vissa månader gör jag slut på noll kronor, andra månader mer okynne.

   • Visst går det fort att vänja sig med mindre pengar, som tur är. Ja de 2000 ska räcka till allt, mat, kläder, förbrukningsvaror, nöjen osv. Socialnormen (eller vad det heter) ligger, för en kvinna i min ålder som är ensamstående utan barn, på 3880 kr i månaden. Finns en sida hos stadsdelsförvaltningen där man kan räkna ut detta http://www.socialstyrelsen.se/hittarattmyndighet/ekonomisktbistand/provberakning. Det ska även finnas en blogg som handlar om just köpstopp, vet däremot inte om den fortfarande är igång.

    • Tur ja. Roligt, nej. Men givetvis går det. Men det måste vara jobbigt att vara tvungen. En annan sak när det är frivilligt. Som med allt annat.

 • Mina CSN pengar försvinner i februari vilket innebär några fattigare månader att vänta.

  Därför hänger jag på.
  Okynnesshoppa och Tröstshoppa be gone.
  Förhoppningsvis minskar jag i vikt å cm i vintern då jag har skrivit på ett smaliskontrakt med maken, så om kläderna blir för stora så får jag komplettera garderoben. Men inte köpa bara för köpandets skull.

  Jag känner att det är start typ nu.
  Tack för inspo.
  Lägger upp ett inlägg sen om hur mitt stopp ser ut.

  Ha en go kväll!

   • Fniss. Just tomtar alltså? Jag får alltid en ny tomte i julklapp, av rätt sort. Så där klarar jag mig, men det får vara din “last” 😉

    Just det. Jag glömde. Julklappar är ju såklart undantaget. Det går ju inte att komma ifrån.

    Såg smaliskontraktet. Överväger att kopiera och införa här med. För det behövs. Vet dock inte om jag klarar så många förändringar samtidigt.

    • Många förändringar kan sköta sig. Här har vi lagt det på rätt nivå. Likaså köpstoppet. Ibland Köper man ju bara jävligt onödiga saker. Nagellack kommer bli svårt dock. Fast eftersom jag har 7000 så klarar jag mig ett par månader.

     Känner att köpstoppet kommer få mig att tänka efter. Precis som smaliskontraktet fått oss att reflektera och välja. .

 • Hm, borde kanske haka på men har inte bestämt mig. Däremot funderar jag ibland på om det vore schysst att ge bort lika mycket pengar som jag shoppar för i månaden. Det blir ju onekligen mindre shopping så för pengarna räcker inte lika länge+ att det finns andra som behöver de bättre, typ läkare utan gränser.
  Lycka till med köpstoppet.

  • Jag tror att jag redan gör det. Jag har autodragning på olika välgörande ändamål, men jag är osäker. Som sagt, vissa månader har jag verkligen inga transaktioner på okynneskontot, andra månader…mer.

   Men varför inte köra det som variant. Det är ju onekligen för en god sak? 🙂

 • Lycka till, är övertygad om att Du kommer fixa detta! Sen är det, i alla fall för mig, lättare att låta bli shoppingen under DEN JÄVLA VINTERN. Man klarar sig liksom med en varm jacka/skor. Mycke roligare att köpa vår/sommarkläder ju. Men HUR ska Du klara naglarna? Eller det kanske räknas som “förbrukningsvaror”, hehe. Det jag tycker är kul att handla under hösten/vintern är inredningsprylar = tröstshopping för mig. Varför plåga sig mer än nödvändigt liksom? Men Dina tankar om konsumtion är ju helt rätt.

  • Jag bugar och tackar för förtroendet 🙂 Alltså, naglarna får nog gå som förbrukning. Precis som frisörbesök. Hade visst råkat glömma naglarna. Men det känns okay, det är ju det där jäkla småhandlandet som skall väck. Och jag håller så med dig, det är inte alls lika kul på vintern. 🙂

 • Kan inte. Mitt tillfälliga jobb som gruppchef nu ger en skön slant som jag behöver använda (men också spara). Som sagt, funderar på en iPad air 32 gb wi-fi. Vill inte ha mini, behöver inte 3G. Kommentar på det?

  Har verkligen behov av en, både hemma och att läsa böcker och tidningar på undrr abonnemang, samt i skolan framöver. Ska ha ett sådant fodral med inbyggt tangentbord med.

  Sedan ska jag och en killkompis till Vingåkers outlet framöver också…

  • Jag röstar faktiskt på mini. Har ju båda och den stora används inte längre. Trots att jag är synsvag 😉 Lätt att ta med, får plats i handväskan utan vidare. Storleken hänger enbart på vad du skall ha den till mest. Har du telefon så du kan internetdela? Annars blir du galen av att inte ha 3G oavsett storlek. Det var min kommentar. Kommentar på det? 🙂

   • Hmm.. Känner att jag absolut inte vill ha en mini, men.. Vad grundar jag det på? Antagligen att jag hållt i en och den kändes för liten för att använda dagligen till att läsa böcker, internetshoppa och i framtiden med Office (har hört att det kommer snart), i skolan..

    Känner absolut inte att jag behöver 3G, man kan ju använda många grejer i offline-mode? Ja jag har en iPhone med delning. Dessutom har jag bra wi-fi hemma, hos familj och vänner, samt på tågstationer, flygplatser, i vår lgh på Cypern samt på alla universitet..

    • Börja med det du vill ha och känner att du behöver, här har maken sina utan 3G medan jag har skapat ett behov av att ha med 3G. Vad gäller minnet, som även också höjer priset, vad skall du ha på den?

     Det mesta streamar man, appar och vanliga dokument tar inte särskilt stor plats och du kommer att sitta och editera tunga foton i den 🙂 (Fast jag hade inte gått under 32gb på varken telefon eller padda).

  • Jag har en air 32GB fast med bpde 3G o wifi som tur ör gör ibland vill inte samsung mobilen samarbeta med äpplen så smidigt att kunna ha eget nät på den när det inte finns ett wifi i närheten

   Dessutom sämre wifi mottagning på min air padda än på samsung mobilen märker jag här nere i Turkiet för mobilen kommer in på hotellts nätverk men inte paddan den hittar inte hotellts nätverk uppe på rummet

   • Det är självklart en prisfråga för mig (är 24). Med 3G är väldigt mycket dyrare.. Känner dock att jag vill ha mycket minne! Jag hat aldrig haft någon padda så jag vet inte riktigt. Längtar som tusan dock! Den kommer användas flitigt.

    • Ja, eftersom du har en iphone är det inga problem med att dela internet till paddan och har tillgång till wifi på de flesta ställen så klarar du dig utan 3G är ju en smak o prisfråga

 • Moa: Kan trösta Dig med att Vingåkers Outlet suger, Gud så besviken jag blev när jag var där. Men kan ju för all del vara bättre när Du kommer dit. Blev ju några sånna där “onödiga” köp, bara för att man tagit sig dit liksom. Why?

 • Jag harvar på med klädköpstoppet och det har gått såå över förväntan efter de första bumparna med tunika och strumpbyxor beställda innan det började men levererade efter. Märkligt enkelt, faktiskt. Och jag ska t o m ge mig på att röja rejält i wic och extragarderob (vem är nöjd med bara en wic??) och tunna ur rejält tills bara favoritkläder som sitter bra är kvar. Det bör vara klart till jul ungefär, och Myrorna ett par säckar kläder rikare. Där nånstans ska jag påbörja inventeringen om vad jag _egentligen_ behöver och sen köpa bara det.

  Inredningsokynnesshoppande tycker jag är sjukt roligt men just nu är jag lite off även på den fronten. Fast på torsdag öppnar ett nytt lågprisvaruhus prick 4,5 km från min ytterdörr. Därför tänker jag inte hänga på nåt generellt köpstopp. Men kläderna: det är hard core.

 • Vi har ju pratat lite om det här tidigare och jag håller med dig, det vore nyttigt att tänka till lite och faktiskt inte köpa bara för att det är billigt, det är snyggt, jag behöver tröst …
  Jag har några saker på inköpslistan, saker som jag behöver (typ nya skor) och ska köpas så fort jag kan ta mig iväg. Men jag hoppar på det här med att sluta okynnesshoppa, att tänka efter om jag verkligen, verkligen behöver ha det innan jag köper något?
  Och jag slänger in något annat (som verkligen behövs här), jag inför lördagsgodis, inkl choklad! Jag får dessutom inte ha kaffebröd hemma. (Men får fika när jag är på stickcafé eller liknande.) Jag är gottgris och detta kommer bli en utmaning för mig, en utmaning som jag har tänkt många gånger att jag borde anta. Vissa kan tycka att jag borde ha totalstopp, men detta får räcka som utmaning för mig, det är okynnesätandet jag är ute efter.

  • Ja det är ju en jäkla skillnad på att behöva och bara vilja ha ett par skor. Då får man faktiskt. Och så får man ha sina egna undantag. Mitt fall doftljus. 🙂

   Borde vara rätt lätt att se hur det ger sig ekonomiskt ganska snabbt. Jag älskar ju att fynda kvalitet och ogillar tack och lov redan de där barnarbetskedjorna. Inte värt det, kostar billigt går sönder när man tittar på det.

   Tänk så mycket pengar vi kommer ha när det är dags för rolig vårshopping 🙂

   • Ja doftljus är inte något som kommer in här! Jag kan inte gå in i en affär som säljer dom utan att få huvudvärk, vill bort och i värsta fall sätter det sig på andninigen. Ack ja, den ålderdomen! Man blir bara känsligare och krassligare för varje år. (Sedan kan det hända att dom som är bättre kvalité skulle gå bra, jag har inte provat.)

    Jag köpter mycket på nätet, mycket för att hitta stora storlekar, och jag är hur dålig som helst på att skicka tillbaka det där som inte riktigt passar. Det är också något som jag ska lära mig! Och när dom har rabatter och reor så har jag så svårt att låta bli att fynda. Det är just det där okynnesköpandet som ska bort! Inga klicketiklick på ett tag!

     • Ja, Village är skitsnälla i doften (pappa tål inte doftljus, han får huvudvärk – samma som jag får av rökelse och vissa dofter) men han har inte märkt att vi har VC-ljus i hela lägenheten. I vanliga fall brukar han lägga benen på ryggen 😉

 • Å vad detta inlägget skaver i mig. Du har rätt, men jag är inte där mentalt ännu. Ehhh vänta nu. Skrev jag precis det där? När är man någonsin “där” för att göra sig av med en last? Faann också jag måste hänga på, men får också bli efter Florida, och så kör jag till siste februari.

  //Åsa F

  • Alltså, vem fan är där mentalt? FNISS. Det är en jäkla ovana, som att bita på naglarna. Och det kommer bli perkele mycket roligare att handla till våren.

   *pinky swear på efter Florida* Köpstopp funkar sådär på Sawgrass Mills

 • byggareBobsmamma says:

  Åh, jag skulle nog vilja vara med och ha ett litet köpstopp själv. Men jag vet (redan nu) att det inte kommer funka :-(. Älskar att fynda, 50 % på REApriset = Hmm. Om jag går ner 4 kg kommer den att sitta perfekt, eller, -hm den är grön, inte min färg riktigt men den är ju så billig. Och är det märkesgrejor duger nästan vad som helst. Har så mkt skit /onödigt i min wic. Faan borde verkligen hänga på

    • Svinsvårt steg. Men alltså, alla får ju ha sina egna regler egentligen, det handlar ju bara om att tänka ett extra varv istället för att plocka på sig. Jag är genomusel på att tänka det där extra varvet 😉

     • Jaja, ok då! (Fattar inte att jag skrev det där). Ska bara fundera lite på mina “regler”. Vet att skor om/när jag opererat foten inte kommer att räknas men förutom det har jag svårt att komma på fler undantag. Julklappar räknas alltså inte och inte heller ljus. Svamlar jag? Det är bara för att det känns lite läskigt just nu. Och sex månader? Jag börjar nog med fyra månader… Nu hinner jag inte hänga här mera. Måste avregga mig från en miljard nyhetsbrev….

     • Det ÄR läskigt. Heja heja dig. Mitt svåraste kommer bli hämndshoppingen.

      FNISS…just det. Tack för påminnelsen, jag kommer få ägna ett par veckor åt att avregga mig från nyhetsbreven.

    • Det här vill jag vara med och se hur mamma klarar av! Så jag hänger med på utmaningen också och utmanar mamma och gör det till en tävling.. 😉 Vem klarar längst? 🙂 Livet är en tävling eller hur var det nu mamma?

     • Hahahaha…problemet är väl att livet är en tävling och sen är det ju “den som har mest när den dör vinner”. Lite motsägelsefullt. Men än så länge har det ju gått bra för din ömma moder 🙂

      Att det blir en tävling inom familjen gör ju det bara en miljon ggr roligare. Välkommen 🙂

 • Kul att så många hänger på köpstoppet! Och ni som är tveksamma, kom igen o häng på 😉
  För min del så kommer jag såklart att få köpa det jag behöver, men allt som jag står där i affären och håller i ska jag tänka: behöver jag verkligen det här??? Troligtvis kommer de flesta saker resultera i ett nej…

  Jag är också en impulsköpare som har typ halva garderoben full med kläder jag inte använder. Ofta pga fel storlek, fel färg eller att det helt enkel är plagg jag inte trivs i. Men många är köpta för att de ju var så himla billiga… Har väldigt svårt att gå förbi en kofta för 99 kr på HM t ex. Men jag vet ju att det är skitdålig kvalitet, ett par tvättar och den är bara att slänga sen.
  Sen kan man såklart sätta in detta i ett större perspektiv med barnarbete, miljötänk osv. Men jag tror att det är en nyttig erfarenhet för oss alla att göra ett köpstopp en period!

   • ByggareBobsmamma says:

    Men har ni tänkt på hur många som kommer att bli arbetslösa om vi slutar att shoppa? Rent sammhällsekonomiskt så är det just en av anledningarna till att kvinnor borde ha högre lön än män. Vårt shoppande håller upp vårt lands ekonomi.

 • Jag är på. Om undantag är inredning till fungerande hem. Börja bli lite trött på att inte ha vettig förvaring varken I hall eller I kök. Men I övrigt är jag med.

  Fast jag bör ha stopp till våren kommer och med den en trädgård som ska anläggas och garage som ska byggas klart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.