Stoppa Pressarna!

Alltså.

Att vakna klockan halvsex en söndagmorgon är inte optimalt (det är idiotiskt). Vad som är ännu mer idiotiskt är att ha drömt något, fundera över det, sätta sig på toa och konstatera att det börjar bli deprimerande mörkt på morgonen för att solen går upp senare och då…BAM…DEN insikten (det finns inte tillräckligt stora bokstäver att skriva hur stort det där bammet var i verkligheten utan att behöva läsa bloggen på en bioduk, en så stor BAM-insikt var det).

Innan jag delger den här tragiska, gigantiska och kanske smått korkade insikten vill jag bara påpeka att jag faktiskt är en högst normalbegåvad människa. Snäll mot barn och djur (nåja, djur i alla fall). I vissa fall skulle jag drista mig till att påstå att jag till och med är rätt smart.

Men det här har aldrig någonsin slagit mig. ALDRIG.

OM MAN BOR PÅ ÖSTKUSTEN GÅR SOLEN INTE NER I HAVET!

Ja. Ni kan håna mig nu. Ni är mina handgranater, jag är ert mål.

Men faktum kvarstår, solen går inte ner i havet på andra sidan. Tanken på det gör mig orimligt deprimerad å östkustens vägnar.

(Sen är det ju en helt annan historia hur jag hann bli 44 år, 6 månader och 17 dagar innan jag blev kom på det…)

Hur exakt sitter man och njuter av en vacker solnedgång på östkusten när solen går ner mellan…TRÄD? Eller berg? Eller för all del hustak. Men aldrig någonsin i havet.

Alltså (igen). Ingen solnedgång värd namnet går ner mellan träd? Och ja, jag fattar att solen kommer upp ur havet på den sidan, men det är inte samma sak. Man går inte upp mitt i natten för att titta på en soluppgång, man sitter däremot kvar på båt/strand/klippa/valfri plats och tittar på solnedgångar.

För mig har det alltid varit självklart att solnedgångar är en del av livet, nu inser jag att större delen av Sverige (inklusive den där vattenstaden som kallar sig huvudstad) lever och existerar utan just havssolnedgångar.

Jag antar att jag är ganska talanglös som inte har funderat över något så självklart innan (ja, jag väckte maken och frågade om han NÅGONSIN hade tänkt på det, han bara suckade, himlade med ögonen och somnade om).

Men har NI tänkt på det?

Stackars stackars hela Sverige förutom västkusten.

Nej, jag har inte rökt olagliga substanser, ätit konstig svamp eller druckit alkohol.

Jag är bara lite talanglös när jag tänker ibland.

Nu måste jag älta det här en stund, kanske sova lite till, men kom igen…talk to me.

Det kan inte bara vara jag som har tagit det lika mycket för givet som att påven har en konstig hatt?

PS. Hur hade det sett ut att sitta i pensionärskuvösen i sommarstugan och så går solen ner bakom mig istället för så här?

20140601-212014-76814038.jpg

0 thoughts on “Stoppa Pressarna!

 • Förstår dig. Nästan iaf. Jag bodde förut med en hyfsat stor sjö utanför fönstret, där solen gick ner. Varenda kväll gladdes jag åt det. Och jag tyckte så synd om grannarna på andra sidan, som aldrig fick vara med om det. Och dom påstod ATT DET GJORDE INGET, dom svamlade om soluppgången som dom väl nästan aldrig såg.

 • Tja, är man som jag född och uppvuxen strax öster om huvudstaden så är det inget man funderat på eftersom man är van. Du behöver inte tycka synd om oss på den här sidan av vårt vackra land. Och om man känner för att uppleva soluppgången över havet på sommaren behöver man bara stanna uppe en stund extra.
  Själv älskar jag solnedgångar över bergen i Norrland (när solen väl orkar gå ner på sommaren). Har ju mitt sommarparadis där uppe. Det är mäktigt!

  • Nämen det var ju precis ungefär det jag menade. Man tänker inte på det. Förrän idag tydligen, utan har levt i tron att alla har solnedgång i vattnet. Fatta hur förvånad jag hade blivit i östlig skärgård? 😉

 • S - fotriktigheten själv says:

  Jag har tänkt mycket på det där, faktiskt. Tänkte dessutom ge dig ytterligare en kust att ta hänsyn till: sydkusten. Hur blir det där..? 😉

  Förresten så finns det västkust på östkusten också, nämligen på Öland och Gotland (mfl öar). Fråga mona om det inte var ljuvligt att njuta solnedgångar i mörbylånga.

  • Hahaha, jamen jo, öar fattar jag. Jag har ju faktiskt semestrat på både Öland och Gotland. Men nu satte du mig på pottkanten, sydkusten alltså. Borde vara havssolnedgång? Jag tänker Key West?

   Mona har ingen koll 😉

  • Okay då. Jag avskyr också brännmaneter. Och så har jag krabbfobi, orimligt opraktiskt faktiskt. Men det är salt i vattnet, man drunknar inte ihjäl sig när man hoppar i eftersom det finns bärkraft. Dessutom finns det väldigt mycket god mat i vattnet, ååååhh…snart hummerpremiär.

   OBS, är bara rädd för att bada med krabbor, äter dem gärna 😉

 • Ibland får man dom stora insikterna vid dom mest oväntade tillfällen. Kanske för att hjärnan inte är upptagen med en massa praktiskt utan fritt kan plocka lite information från olika avdelningar i hjärnans minnesbank och då kan komma till dom mest oväntade resultat.

 • Jag upptäckte det vid 26 års ålder när jag flyttade till Stockholm. Uppvuxen i Halmstad var det ju en självklarhet att solen gick ner i havet…

   • Åh det var så mycket som var traumatiskt i den flytten så det där var bara grädden på moset! Jag flyttade i november, till en etta på nedre botten i norrläge med tallskog utanför fönstret. Såg inte solen på månader, än mindre upp- eller nedgång. Hu.

 • Elefantpenismannen här..
  🙂

  Gå in på Älskade Hustrans blogg enlisailivet.se och sök på soluppgång..
  Då kan Du få se vackra bilder på även soluppgång över havet!

  Konklusion…köp segelbåt istället för motorbåt så får Du kanske se solens uppgång över havet.. Ibland måste man ju gå upp tidigt typ för att ta sig till Danmark…det som tar 2 timmar för Er kanske tar 8 timmar för oss. Då gäller det att vara morgonpigg!

  I varje fall en gång varje semester så gör vi det! Går upp tidigt, tidigt alltså ..

  Lämnar hamn vid halvfyra på morgonen och belönas med soluppgången.

  Annars håller jag helt med…solnedgång skall vara över havet! Punkt!

  • Hahaha, bra att namnet fastnat (vi saknar er).

   Soluppgång över havet? Var då? På den där andra sidan?

   Ludde lobbar för segelbåt. Men vi har inte finslipat detaljerna. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.