Det skall börjas i tid som sagt

Först är det väl bäst att be om ursäkt över vädret, för vi har givetvis haft kanonväder idag igen. Dessutom hejdlöst varmt, gissningsvis närmare 30 grader än 20, och det var dags för mitt lillkrull att få åka snabbåten för första gången. Han har inte varit stor nog att orka hålla sig fast tidigare. DEN lyckan.

Först var han dock lite skeptisk över att jag skulle köra. Och frågade sisådär tre gånger på väg ut ur hamnen om jag VERKLIGEN kunde köra båt. Kärringar gör inte sådant och han svimmade lite när jag talade om att till och med hans mamma hade kört just den båten en gång. Tveksamt om han ens trodde på det.

Det där är något som retar mig lite. Inte att lillkrullet frågade, för han är ju inte direkt nedlusad med kvinnliga förebilder som rattar varken storbåtar eller småbåtar. Men ATT det är så. Alla här, kvinnor som män, är uppvuxna vid havet, men kikar man på båtar runt sig är det 99 av 100 som körs av gubbar medan tjejerna (kärringarna) möjligen står med snöret i handen för att vara hopp-i-land-kalle.

När jag kommer in med storbåten ensam i en hamn tittar folk (gubbar som kärringar) så mycket så ögonen nästan ploppar ur sina hålor för att det är så KONSTIGT. Även om gubbarna i princip uteslutande alltid blir imponerade. Och så hjälpsamma att de springer benen av sig till sina fruars enorma förtret. Det är oerhört underhållande.

Inte ens i en liten hamnstad som den här är det en jämn fördelning. Det är grabbarna som har båt och tjejerna åker med och kan till nöds ro om det kniper.

Jösses vad jag är tacksam över att min pappa fick två döttrar som han satte i båt redan som sjuåringar och sa “åk, det löser sig”. Sen slutade syrran vara intresserad, jag slutade inte. Men en av två är ju är ju inte så pissigt.

Nåväl, det blev visst ett sidospår.

Lillkrullet och jag skulle åka, och morfar frågade om han fick följa med. Det fick han. Så vi spenderade ett par timmar på sjön med att skutta i vågorna, göra lite tricks som man bara kan göra med den båten (som alltid resulterar i att man blir plaskblöt) och krullet skrattade så han kiknade.

Sen fick han köra. Dock inte i 40 knop.

photo

DEN stoltheten. Och tungan rätt i mun.

Nu skall jag, enligt order från båda lillkrullen, genast knata iväg på pyjamasparty hos pappa och sova med ungarna.

Spänningen är olidlig. Sist vi hade pyjamasparty låg jag och grabben uppe och spelade Nintendo i sängen till klockan ett på natten. Och så vaknade jag klockan åtta av att han dängde spelet i huvudet på mig och sa “SPELA”.

Jag kommer troligen få vila upp mig imorgon.

Men det skall bli mysigt i alla fall.

 

0 thoughts on “Det skall börjas i tid som sagt

 • För min skull behöver du inte be om ursäkt för vädret 😉 Nu har vi också fått sommar, 27 grader o sol idag känns helt okej! Äntligen säger jag bara!!
  Ha så kul på pyjamaspartyt!

 • Tyvärr så är det väl så det ser ut i samhället än.Jag har ju tvärtom jobbat inom lantbruk i Jämtland i många år och under uppväxt,lite tvärtom mot kust men lika i könsroller.Men under senare år har det tack och lov ändrat sig lite,tjejer börjar tordas.Och inte till min förvåning men till många andras så visar det sig att tjejerna är minst lika effektiva och framförallt inte kör sönder lika ofta,vilket gör effektiviteten ändå större. Detta beror inte bara på männens fördomar utan också lite på tjejers rädsla för att försöka.Rädslan att försöka beror däremot på männens fördomar att inte vilja låta tjejer försöka.Slutledningen är att tjejer/kvinnor kan bara de får chansen att visa det.Tekniskt sett så är det ju så att tjejer/kvinnor lär sig snabbare än män.Men det vill ju ingen erkänna.Andemeningen är att tjejer/kvinnor kan,oftast bättre än män men ingen vill egentligen erkänna det.

  • Heja heja! Jag bara ÄLSKAR att höra det, för då har det skett en förändring inom något område i alla fall. När det gäller båtåkandet här känns det som att färre tjejer än förr är intresserade. För min generation var det självklart att vi blev ivägskickade i varsin optimistjolle och inga instruktioner alls (typ) som barn, men numera ser man exakt noll småbåtar. Det man ser är lite större pojkar i båtar med motor som antagligen pappan har köpt som leksak till både sig och sonen, för grabbarna kör omkring med båtar som låter (och är lika irriterande) som getingar i hamnarna.

   Och du har så jävla rätt. Vilket gör att det är båda könens fel faktiskt. Men tjejer är oftast mer logiska och en aning mer sansade, särskilt som yngre. Nu skall jag ha mer span på båtlivet för att samla empiri, annars får vi sluta oss till att lantbruket åtminstone har ändrat sig och det gör mig varm om hjärtat.

 • Åhhhhh… sikken lycka att dels äntligen få köra båten och även tricksen, gissar du upphöjde statusen från favvomoster till världens bästa moster idag

  Passa på o njut av pyjamaspartyt med kidsen snart är de pinsamt att ha pyjamasparty med moster och hoppas du slipper få ett spel i huvudet imorgon bitti 🙂

 • Visst är det konstigt att tjejer/kvinnor/kärringar inte får framföra flytetyg med motor eller segel själva! Jag växte upp med en morfar som ägde båtarna på sommarstället och dels var för orolig för att låta oss barnbarn ta över rodret, men även när vi blev ädre så var det killarna som fick testa … Tur att din pappa tyckte annorlunda! Och att lillkrullet hade en härlig dag, förstår jag så väl. Han kanske somnar utan spelande i kväll!
  Ha det så trevligt på pyjamaspartyt!

  • Mmm…jag VET. Min bästa kompis har en storebror. I deras fall var det hon som seglade och var med i GKSS hela ungdomen medan brorsan inte var överdrivet intresserad. Sen växte de upp och gissa vem som fick låna pappans båt hur mycket som helst och vem som inte fick det?

   Jag är faktiskt sjukt tacksam över att ha en pappa som aldrig har satt några som helst gränser när det gäller något alls. Första motorbåten fick jag överta samma sommar som jag orkade dra igång utombordaren själv (den var stor) och efter det köpte pappa ny båt som jag hade från det att jag var typ 15 år till 25 år utan några som helst regler. Eller pekpinnar om (när) något gick åt skogen. Sen köpte jag egen storbåt och efter det träffade jag maken och fick samsas med honom.

    • Ja. Faktiskt. Jag dyrkar honom för att han aldrig ens gav mig funderingar över om det var skillnad på pojkar och flickor. Någonsin. För det var det inte enligt honom, men det var som sagt så jäkla självklart som det borde vara, inget som man måste diskutera fram och lägga fokus på åt något håll. Det bara var som det var. Eller som Färjan-Håkan hade sagt, “inga konstigheter” 😉

  • Jag instämmer. Det är faktiskt heja pappa när det gäller den inställningen, för jag tror han var ganska ovanlig som flickpappa på den tiden. Men jag hade allt från bilbana till moped/bil/båt. För han sa att vi faktiskt kunde allt (utan att blanda in genustänk eller skillnader, det var bara så självklart för hans del).

 • Tina Johansson says:

  Underbart!
  Själv är jag född tvättäkta landkrabba, trots min närhet till havet. Pappa hade bondgård, och den lille plastbåten som tillhörde gården användes bara när kossorna skulle ut på sommarbete på nån liten ö. Alltså de åkte inte med båten, de tog sig ut på annat sätt.
  Däremot föste jag kor redan som treåring och hjälpte pappa att hålla smågrisarna, mata kalvarna och mjölka kor.
  Nu har vi en liten utombordare som maken gärna vill att jag ska manövrera, men jag trivs bäst i fören och som hopp-iland-kalle.
  Är lite arg på mig själv för att jag är så feg, hade önskat att jag fått lära mig mer om båtlivet som liten.

  • Jamen DÅ är det ju ingen skillnad. Jag skulle ju inte klara av att hålla reda på en bondgård om så mitt liv hängde på det. Det är ju lika samma ju 🙂

   Jag säger en sak om man faktiskt har båt, eftersom jag har sett det på nära håll ett par gånger. Lär dig åtminstone det viktigaste. För OM olyckan är framme kan det vara praktiskt att kunna hantera båtskrället, eller åtminstone veta var man befinner sig. Det är aldrig för sent 🙂

 • Måste bara ställa en blondinfråga ang båten…. men varför är det 2 rattar på båten, en stor och en liten som veter åt andra hållet ????

  • Nu har jag stirrat på bilden ungefär tio gånger. VAR ser du den andra ratten? Det finns bara en ratt och jag ser bara en ratt, men jag är å andra sidan blondin jag med.

     • Hahaha, fast har du någonsin sett en ratt utan styrled, som liksom inte går att vrida på? Högtalargallret är ju kloss an plasten ju.

     • Jamen jamen…. Det ser jag väl inte på ipaden om den går att styra med lr inte, ser ju bara att det liknar en lite typ sportbilsratt fast i miniformat kanske, dessutom har den där 3 ramade saken i mitten som gör att det ser ut om en ratt 😉

  • Resten av min kommentar föll bort. Jag tar också båten själv och får ofta kommentarerer om att jag “fått” låna båten. Hakorna brukar ramla nedåt när jag säger att den är min….

   • Hahaha ja! Det är jätteroligt. Jag hade ju egen bobåt i ett par år innan jag träffade maken och var ute med själv eller med kompisar och alla utgick ifrån att jag antingen hade knyckt den från pappa eller att någon slags manlig partner var i närheten.

 • Sen måste jag ju säg att jag e jävligt avis på lillkrullet som får åka båt, ingen i min bekantskapskrets har båt…lr jo fressten om man räknar syrrans ex, men trots att de har ett barn (ett ännu egostadie stort barn på 20) så tror jag inte jag vill ut o åka båt med exet o hans sambo.

  Sen har ifs broderns gamla barndomskompis nån båt, men det e inte direkt nån vanlig segelbåt utan e nåt företag han har med ribbåt lr vad det nu är, med flera säten man sitter på om jag sett rätt på bilder.

  Inte direkt heller nån jag e ute i finåker med :p

 • Vi har äntligen fått sommar här i huvudstaden också. Underbart!
  Lite tröttsamt att det ska vara en så stor grej att en tjej klarar av en båt.
  Cool båt!

  • Ja det är det. Men nu spelar jag ut hela registret istället och leker våp. Och det gör mig inte ett dugg. Att bara stå still på båten medan okända karlar springer benen av sig på bryggan med mina snören för att lägga fast båten är rätt behagligt, och det är de som är korkade, inte jag…hehe.

 • Jag höll på att få en emanciperad störtblödning idag på en större affär när jag hörde en pappa säga “Nej, det gååår inte, mammor haaar inga axlar!” till sin son som hellre ville sitta på mammas axlar. Men så insåg jag att det KUNDE vara så att mamma inte orkade eller ville ha ungen där, så jag höll truten. Men oj vad det satt hårt inne.

  Jag blir helt stollig när det förutsätts saker utifrån kön. Tillräckligt upprörd för att gå och ta jägarexamen t ex, just för att fruntimmer här i Knäckebröhult inte jagar. Jagade. Nu gör vi det. *morr*

  • Nu fnissar jag jättemycket och får en vision av dig med hagelbrakare i näven medan du jagar lite patriarker här och där.

   Och här är det inga som har några som helst sjöintyg. I den här familjen är det bara jag som har intygsboken fullsketen med alla upptänkliga intyg. Men jag jagar inget med båten. Och jag siktar på det dyraste när det håller på att gå åt helvete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.