Vissa dagar är det roligare att åka båt än andra dagar

Sitter och klurar på om man kanske kan hoppas på fint väder till Kristi Flygare och om man därmed kan åka till Skagen med båten.

Det där med Skagenåkande över Kristi Flygare var tradition i en helsikes massa år. Sen var det helt plötsligt inte det.

Trist, eftersom det är oerhört underhållande att sitta på egen båt och kika på alla katastrofer runt sig. Där förvandlas de rara förskollärarna till flirtande pumor och Direktör Dudley Doright lämnar fru och barn hemma och blir ett litet otroget as. Medelålderns luderhelg. Inte alla förstås, men väldigt väldigt många. Skagen är en liten plats och de tusendubblar sin turism just den helgen eftersom folk kommer med tåg, cykel och båt. Sen är det regatta samtidigt och det kommer en hoper norska segelbåtar.

Man ser helt enkelt inte vattnet för alla båtar som ligger där. Och skulle en båt längst in behöva åka hem innan det är officiell hemåkning (på lördagen) är det bara att glömma. Det finns ingen som helst vattenyta att uppbringa för eventuell “utfart”.

Egentligen en vidrig företeelse men från åskådarplats ganska underhållande. Människostudier är underhållande. Som bonus är det väldigt vackert i Skagen och det finns enorma mängder god mat och bra shopping.

Två av gångerna vi varit i Skagen har vi råkat ut för riktigt uselt väder på väg hem. Ena gången blåste det styv kuling och var vågor på mellan fyra och fem meter. Roligare resa kan man ha på helt öppet hav i ett antal timmar. Allt på båten var fastsurrat och att gå på toa (eller bara resa sig från stolen) var bara att glömma. Den gången jublade jag när vi kom in i lä ungefär vid Smögen. Sen sprang jag ner på toaletten.

En annan gång hade vi bara trist och tråkigt väder. Inte jättehöga vågor, men det där med att stampa sig fram i vågorna är faktiskt dödstrist och långtråkigt.

Då mötte vi en tanker. Bakom tankern är det plattvatten, sen kommer man in i propellervattnet och där är det INTE plattvatten alls. Det filmade jag för den som vill se att det inte alltid är en idyll att vara på sjön. Man har ju en tendens att bara filma och fota de få dagarna som det är högsommar och kanonväder.

I det här landet är det oftast inte det. Verkligheten ser snarare ut så här. Och jag menar såklart inte “rakt och fint” utan menade “platt och fint”.

Och japp. Jag var kissenödig där med. Låg bakom förarsätet och ville inget annat än att gå på toa.

Transportsträckor på öppet hav är pisstrist när det inte är gassande sol och vindstilla.

0 thoughts on “Vissa dagar är det roligare att åka båt än andra dagar

 • Jo,men det är klart ni ska dit,även om det är lite walk of shame för vissa…jag har också varit där på Kristi himmelsfärds helgen och skrattat knäna av mig,vi hade som tradition att åka dit med en tjej båt &en killbåt,lite som v 39 p västkusten.Om inte annat för att “update” din mans garderob…..såg att det stod Skagen 2005 på en tisha.va fan lite bättre kan han väl???

  • Hahaha jodå, han har köpt tröja där varje Kristi Flygare sedan…umm…2003 tror jag. Senaste är från 2011 el. 2012. Det börjar bli dags. Däremot lade vi ner västkustrallyt vecka 29 för längesedan. Det står man inte ut med längre, Skagen är ju åminstone roligt att kolla på.

 • Nu var vi där igen… Motorbåt / Segelbåt. Hm…

  Gassande sol och lagom med vind från rätt håll skulle jag sagt 😉 Den mest perfekta (heter det så?) seglingen vi haft hem från Skagen var just så. Vi valde att gå runt fem på kvällen (ett väderfönster mellan kulingen) och fick en bedårande överfart även om den gassade solen mest var fantastisk solnedgång. Mer sånt…

  • Vet du, det hade varit perfekt att ha en båt av varje. För i vissa väder kan jag sakna segelbåt (som det vädret på filmen, perfekt segelväder men pisstjatigt på motorbåt) medan i andra väder sitter jag jätteskönt i värmen inne på båten och tittar på segelbåtarna i regnet och vet precis hur kallt det är.

   Nästa båt blir en segelbåt. Pensionsbåten. En stor jäkla katamaran är tanken. Vi måste bara komma överens om sort, och att komma överens om en båt är ungefär lika lätt som att komma överens om allt annat i den här familjen 😉

 • Inser att det kan vara väldigt underhållande om man får sitta på åskådarplats. Varför inte roa sig lite när dom ändå bjuder på underhållningen! 😉

 • Låter som det bör upplevas.
  Själv är jag halvdanska, men har aldrig varit i Skagen.
  Min familj huserar på Fyn så där har jag tillbringat alla semestrar.
  Men att få sitta på första parkett med skämskudden i hand o se alla trippa tillbaka efter div snedsteg , måste vars i klass ned SHF .

  • Det ÄR det. Mitt bästa år var året jag och en kompis blev överbjudna till båtgrannen där det var kvinnliga båtluder inbjudna. Som hade lämnat mannen hemma för att vara lösa och lediga, männen som hade båten hade givetvis lämnat fruarna hemma. Man kan säga att stämningen blev lite tryckt när det visade sig att en av damerna var min gamla klasskamrats mamma. Hon hade nog gärna dränkt sig i en skämskudde när det uppdagades 😉

 • Ska man inte se till att ha ett antal damcyklar på fördäck med sig hem till Sverige igen för att det ska ha varit en lyckat Kristi Hi har jag för mig?
  Ja, jag har varit ett av betena, men alltid cyklat hem via färjan. Minns när vi gjorde shots av turkisk peppar och vodka. Vi fick halsa ur en skvätt vodka först ur flaskan från färjan innan vi började färden och sedan krossa de turkiska pepparkaramellerna med cykelpumpen och peta ner dem i flaskhalsen, det blev lagom upplöst under turen Fredrikshavn -Skagen på cykel.

  • HAHAHAHA du kan det här det hör ju jag. Cykel på båt var längesedan jag såg. Däremot ser jag tågliftare följa med båtarna hem. Inte heller helt ovanligt med trosor hängande i bommen.

   Det är en vacker tillställning 😉 Även jag har faktiskt åkt tåg dit för att möta upp kompisar och så länge man inte är där för att lägga vantarna på vandringspokalen så är det faktiskt vansinnigt jäkla roligt. Plus att pizzerian bredvid Buddy Hollys har oslagbart god pepperonipizza.

 • Jag var visserligen inte där under röjarhelgen men var fascinerad över hur litet Skagen var! Det ryms ju inte så många båtar och folk i hamnen där innan det blir fullt? Måste vara smått kaos?

  • Det ÄR kaos. Och pyttelitet. Sväljer ändå en orimlig mängd båtar. Fritidsbåtar i ena hamnen och regattabåtarna i den andra och man ser inget vatten om man inte kollar utanför vågbrytaren. Skall se om jag kan hitta ngt foto från en Kristi Flygar-helg i Skagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.