What a difference a day makes

Jag har fått frisk luft och låtsats att det var mitten av juli (det var lika varmt som en normalkall svensk julidag på uteserveringen till solen försvann). Och så kan det hända att jag har tagit typ tusen foton. Eller kanske bara 700 stycken, jag har inte räknat, men väldigt många blev det.

Det var alldeles för längesedan jag vädrade storkameran och det var ren och skär njutning att göra det idag. Så jag har en bekännelse, något annat jag tror att jag aldrig talat om för er.

Det skulle kunna hända att jag inte bara samlar på skor. Jag har även en rätt gedigen samling fotopryttlar/objektiv. För att jag älskar att fota, är rätt bra på det och använder mig även av de skillsen i jobbet. Idag kunde jag inte bestämma mig för vad jag skulle fota, så för en gång skull fick hela kameraväskan packas och följa med.

photo 4(1)

Hej, jag heter Victoria och samlar på skor och objektiv.

photo 5

Och det här är min kamera. Eller ja, en av dem. Inte den som är trasig alltså. Jag har två systemkameror, en bra och en svinbra. För att snabbt kunna skifta utan att behöva mecka med att byta mellan två objektiv. Till skillnad från i princip alla andra förståsigpåare älskar jag Sony och dissar Canon och Nikon. Har alltid gjort och kommer alltid att göra. Gissa om jag har fått skit för det genom åren.

Kameran som är trasig är alltså min mellankamera. En tredje alltså, inte någon av systemkamerorna utan en kompaktkamera (Sony såklart) som jag alltid har i handväskan för att kunna ta vettiga bilder på språng. Det kan man inte med telefonen.

Förlåt, jag har visst en fjärde kamera. Den där GoPron. Jag glömde den. Men nu tror jag att jag har fått med alla?

Så, nu är bekännelsen över. Och jag inser att de få hobbies jag har går överstyr, men det är en stor del i mitt jobb (vem försöker jag lura här egentligen?).

I alla fall. Jag tog ledigt. Gick på strandpromenaden i solskenet utan jacka ner till båten.

photo 2(1)

Nu syns det inte på det här fotot, men vår båt var ungefär minst i hela hamnen. Varenda norrman hade plockat fram sina kryssningsfartyg och dragit till Strömstad över påsk.

Sen kom jag till båten.

photo 3(1)
Hej båten, nu skall vi åka premiärtur för i år.

Först såg det ut ungefär så här.

photo 1(2)

Sen såg det ut så här.

photo 2(2)

Där någonstans började jag komma ihåg hur man gör när man andas igen.

Så vi hamnade på Koster och gick och käkade. Där slutade jag ta kort med telefonen, så de riktigt bra bilderna får ni vänta på till jag har rensat och redigerat mina miljoners miljarder bilder från dagen. Men jag fotade skärmen på kameran när jag kom hem, för att få ett litet hum om vad som hände efter jag började andas.

Enda gången jag tycker att en öl känns väldigt lockande är när den ser ut så här.

photo 4(2)

Till den åt jag hälleflundra med friterad färskpotatis och chilibearneise, men den fotade jag inte. Jag drog gränsen vid öl i motljus.

På väg tillbaka till båtparkeringen träffade jag en prickig hund i orange väst. En sexåring som uppförde sig som en valp och generöst delade ut pussar.

photo 2(4)

Och så hittade jag lite båtar på väg tillbaka till stan, bland annat den här. Jag funderar fortfarande över nödvändigheten med spinnaker när det blåste just exakt inget alls.

photo 3(2)

Efter det fotade jag låg sol med glitter i vattnet.

photo 1(4)

Jamen ni hajar. Andlöst vackert (men jag andades jättemycket).

Sen kom jag hem.

Någon annan dag skall ni få se riktiga foton och inte fotade foton, men inte idag.

Nu skall jag lägga mig med Evas boktips och se om jag blir rädd eller om jag somnar, för nu bor den på min Kindle.

photo 1(1)

Jag vet. Jag hyser en osund kärlek till vampyrböcker som synes.

Kerstin, Moa och Fru M, nu har jag förberett fighten om blusen. Det blir en “tävling” av den enklare sorten och jag lägger ut den imorgon 08:00. Inga konstigheter och ingen tidspress, lite hjärngympa bara.

Jösses vad trevligt det är att vara ledig.

Jag tror det skall bli min nya hobby?

0 thoughts on “What a difference a day makes

 • Det ÄR roligare att fota med “riktiga” prylar. Jag har “bara” fem objektiv och två kameror men det räcker för tillfället. Spanar på ett och annat objektiv till men det får vänta tills ekonomin tillåter. 😉

  • Lättare och roligare 🙂 Det går inte att sluta kolla efter objektiv, för att det är kul. Men nu siktar jag på att utöka hemmastudion istället.

   Men för att inte skrämma bort alla med spirande fotointresse. Allt går att göra med rätt teknik och standardobjektiv. Det enda objektiv utöver det som jag inte klarar mig utan är telezoomen. Av förklarliga skäl. Och en jävligt bra extern blixt. De inbyggda är totalt meningslösa.

   Har ett tilt shift-objektiv, manuellt. DET är roligt. Men inte ett dugg nödvändigt egentligen. Fast det var ju det där med att det är skojigt 🙂

   • Tilt shift har jag inte provat än men det verkar kul. Helt onödigt men kul. Kollar på några objektiv med fast brännvidd men har lite svårt att välja. Närmast ligger nog ett nytt stativ då det gamla har tatt slut. 😉 (man måste ju skylla på något)

    • Det är sjukt kul och svårt. Och jävligt onödigt om man inte är typ arkitekt 😉 Jag har ett som är lite “mer” än vanligt. http://www.hartblei.eu/en/sr80pl.htm
     Snubben som ligger bakom Hartblei är en oerhört begåvad fotograf som jag är sjukt glad över att känna.

     Men det retar mig att det finns appar för precis allt numera, så den manuella konsten försvinner liksom.

     Mitt nästa, som jag funderat över i flera år, är höghöjdsfoto. Stativ med fjärrskärm. Är orimligt sugen men kan inte riktigt berättiga det 🙂

 • Känner fler som använder Sony och inte tänker byta, så du är inte ensam. Själv har jag Olympus och fotar mest blommor på nära håll, så makroobjektivet är favoriten. Jag kan skylla på att jag valde Olympus när jag köpte systemkamera för att den passade min (krånglande) hand bäst, men egentligen fastnade jag för märket redan när jag fotade analogt och sedan var den första digitala en avancerad Olympus-kompakt som jag älskade… så handen och hjärtat var helt överens.

  Jag skulle också behöva en dag på havet… eller i alla fall vid strand-/kajkanten. Gärna tillsammans med kameraväskan, nu blev jag sugen på att fota!

  • Det är bara döda laxar som simmar med strömmen. Så kan vi sammanfatta det.

   Du kommer bli ännu mer sugen när jag har donat klart med fotona. Bara så du vet 🙂 Kom hit?

   • Bra sammanfattning! 🙂

    Jag är redan sugen på att gå ut och leka lite med kameran. (Håller med dig om att det är optimalt med två hus så att man slipper byta gluggar så ofta.) Skulle vara härligt att komma, men jag är för skruttig för att kunna planera något just nu. Fast när världen vägrar att stå still så kanske man skulle ta sig ut på sjön, rörelserna borde väl ta ut varandra…

 • Tina Johansson says:

  Meh! Vet inte om öi-i-motljus-motivet räknas om man inte instagramar det 😉
  Snyggt är det i alla fall! Oj vad jag önskar att jag var bättre på att fotografera, ska bli bättre på det i mitt nästa liv tror jag!
  Tjusig dalmatiner! Grannen har en dalmatiner som heter Fridolf, det är charmiga glada hundar.
  Det har varit en härligt solig dag idag, även hos oss här i Blekinge. Vi har fin skärgård här också, men idag har jag inte kommit längre än till trädgården hemma, skönt att kunna sitta med näsan mot solen!

 • Åååhhh vad avundsjuk jag blir… Längtar efter att få andas efter en lååång period av jobb (typ två och ett halvt år med bara enstaka semesterdagar)! Vill dock varken vara till sjöss eller fotografera… För min del är det golfbanan som gäller! Krampåre! 🙂

  • Det KAN hända att jag tog sisådär 50 kort på den prickige. Sen träffade jag även en 13-veckors westie som hamnade på bild med. Han luktade ljuvligt av valpkiss och slickade mig på näsan.

  • Nej nej, fel inställning. Köp en kamera av billigare variant nu och lär dig själv hemma med hjälp av internätet, då upptäcker du om du tycker det är kul och kan hitta fotoögat. Inget att vänta på alls och numera kostar det inte en förmögenhet att köpa en nybörjarkamera. Just do it.

    • Jag gillar Japan Photo, en nätsida med butik i Gbg. Grymt kunniga och väldigt bra att ha att göra med. Men jag kan tipsa dig om lite olika bra nybörjarkameror som är rimliga i pris. Det är en djungel även på den marknaden såklart.

     • Ja, gärna!! Jag älskar att fota, och tycker att jag har ögat, men har bara en vanlig liten kamera och mobilen. Vore så kul att kunna ta lite bättre bilder, zooma och fokusera.

     • Jag fixar det. De är faktiskt fånigt billiga jämförelsevis. Och sen är det bara att lära sig vad som händer när man gör si eller så. Numera behöver man ju inte bekymra sig över att slösa film 😉

 • Hade med velat va haj på fotografering, ena systerdottern e ganska duktig men så är hon intresserad av fotografering. Själv har jag inget tålamod, utan klickar med mobilen bara. Tänkt o köpa en ny liten kompaktkamera för o få lite bättre bilder än med mobilen ibland iaf. Men mobilen har man ju med sig till 99% medans man inte alltid har en kamera med sig

  • En del är begåvade med ett medfött fotoöga en del tränar upp det. Det handlar egentligen bara om att tycka att det är kul, tycker man inte det går det lika bra med telefonen. Jag är uppvuxen med mörkrum i källaren och en fotograferande pappa så det började löjligt tidigt. Sen var det obligatoriskt när jag pluggade till journalist, vilket var på den analoga tiden med mörkrum där med. Numera är det ju LÄTT. Eller ja, “framkallningen” i alla fall. Och att man inte slösar “filmrullar” 😉 Jag har ju alltid min (numera) trasiga kompaktkamera i handväskan, men det är en riktigt bra kompaktkamera som är i samma kaliber som en nybörjarsystemkamera.

 • Vilken skillnad, vi njuter av de sista snödagarna för säsongen, efter 2,5v sjukdom var det underbart med 5,5km på skateskidorna idag. Termometern vid backen visade på 13C redan vid 9, så ordentligt mjukt, men vi kunde inte låta bli. Dröjer nog runt 7-7,5månad till nästa skidtur ju 🙂

 • Fi fan så gött! Jävlar va avis jag blir! Helvete! Jag kan inte tänka mig ett bättre påskfirande än en båttur i sol, Koster och hälleflundra. Jag är en hund, jag ylar!
  Själv fick jag nöja mig med ett iskallt dopp i trädgårdsdammens alggrumliga vintervatten för att lägga i pumpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.