En liten ordlista (väldigt liten)

Aka “The Never Ending Bloggbråk med Mona”.

Det här är en port, eller ytterdörr.

bild 1(1)

Den är dessutom målad i bohusgrönt (bara som bonusinformation) vilket känns som en väldigt Bengt Grive-aktig färg när det gäller konståkningskläder.

Innanför porten ligger svalen. Även kallad trapphus. Jag köper båda orden, men använder sällan ordet trapphus. Somliga (alla som bor norr om Alingsås?) har ett lite sämre ordförråd och kallar det bara för trapphus. Och påstår att allt annat är fel.

Det här är utsikten från vår ytterdörr i lägenheten. Som även den kallas för ytterdörr. Ej att förväxlas med port.

bild 2(1)

Där kan jag stå och blicka ut över svalen. För det där ÄR en svale. Fastigheten är från 1929 så det är garanterat en svale.

Sen missade jag visst att fota vår brevlåda. Som inte är ett brevinkast utan just en låda. Vi har helt enkelt inga hål i våra ytterdörrar.

I hörnet står en sopskyffel och en sopborste. Ifall man skulle råka få för sig att sopa svalen. Heter det något annat på stockholmska också eller?

Det här med lägenhetska är JÅBBIT.

Men nu är vi överens om det här väl. När jag har varit superpedagogisk med bilder och allt?

0 thoughts on “En liten ordlista (väldigt liten)

  • Lite motvilligt går jag med på att det kan heta pirra. Också. Eftersom jag har hört maken använda det ordet efter att kärringen i Bromma introducerade det. Jag kallar det dock för säckkärra och hade aldrig hört något annat, trots att jag har jobbat på transportföretag i en herrans massa år. Väldigt mystiskt.

   Men ja, det är väldigt svalt i svalen. Vintertid är det mer som ett kylskåp. Vi kan ha det mesta stående på en pirra där ute.

 • Men hallå hallå Svale är fortfarande bara ditt eget våningsplan! Om vi bor i samma uppgång på olika våningar så är er INTE samma svale!
  Jäklar så itutad jag har blivit med detta av den urgöteborgska sidan av familjen.
  Ge dej Mona!

 • Eftersom jag är uppvuxen i Mölndal ( kommun granne med Göteborg) så måste jag hålla med Victoria i allt: trapphus kallas även för SVALE. Punkt.

 • Jobbar med fastigheter, det heter svale och ingenting annat. (Tyvärr fattar inte mina 08 hyresgäster det men det är ju inte svalens fel)

 • Svale, ja det måste ju vara något dialektalt. Svalen vet jag vad det är, en kyl som är lite varmare än kylskåpet. Perfekt att förvara frukt och grönsaker

 • Alltså va…det bär mig emot att behöva säja att Mona har rätt…när det gäller trapphus vill säga.
  Här i Malmö heter det trapphus, men i Småland där 50% av mina dagars upphov kommer ifrån säjer de svale. Vi brukar skylla allt sånt här på att något händer rent språkligt när man kör över Hallandsåsen, men det håller ju inte när det gäller dig och Mona.
  Däremot har du feträtt när det gäller pirra. Det heter säckAkärra och inget annat. Vissa saker kan man helt enkelt ikkkke ändra på, så det så… sen må the queen of blingbling säga vad hon vill 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.