Dagens öga och FLO!

Okay, inte skrika på mig nu för att jag inte varit hos läkaren. Men även om det kanske inte ser finfint ut så känns det lite bättre. Och det är ju en söndagmåndag idag, så det där med akuten känns…inte så attraktivt. Hade jag vaknat med ögat igenmurat eller sämre hade jag gått, och blir det sämre så lovar jag på heder och samvete att gå. Om inte annat så kommer mamma att tvinga mig eftersom hon kom till mässan och såg mig igår eftermiddag när jag blommade ut i tjusighet.

Men jag är kanske inte fullt så oattraktiv idag?

20140106-125957.jpg

Det känns i alla fall bättre. Och jag lovar att gå imorgon när det är normal vardag om det är lika svullet och rött.

Men nu till “flo”. SAOL måste ju ha rätt. Såklart. Vilket betyder att det finns dialektala tolkningar av just vattnet. För i norra Bohuslän är flo just…jamen…skyddat vatten? Om man kommer från öppet hav och går in bakom skyddande öar där vattnet är stilla så heter det flo.

Maken fick frågan imorse, och precis som jag tyckte han att det var svårförklarat, men han kunde säga ställen uppe i vår skärgård som är just flo. Och det står till och med i sjökorten. Då borde det ju vara ett hyfsat vedertaget ord. För det är ju ingen jäkla vattenpöl där?

20140106-142343.jpg

I viken vid pilen är jag uppvuxen sommartid. Det är därifrån farmor kommer och hennes hus vi har kvar. Sen är det skyddande öar, och utanför det är Kosterfjorden som är rätt öppet vatten. Jag har växt upp med meningen “inne på flo”. Det har även maken.

Då är ju frågan hur pass dialektalt det är med tanke på att beteckningen finns på sjökortet?

Och nedrans ME. Jag SA att det var svårt att förklara. Men jag VET att jag inte bara skrev “bleke” som förklaring. Jäkla asfaltshöna!

Jag ger mig ALDRIG.

Mvh, Väldigt Envis

0 thoughts on “Dagens öga och FLO!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.