Nu skall vi prata allvar en liten stund

För man fattar inte riktigt det där med snabbhet och brand innan det har hänt i ens närhet.

Och alldeles nyss hände det bakom röven på mig, utan att jag märkte det.

När jag sitter vid datorn har jag inte mina “se jättebra på långt håll-glasögon” eftersom jag är så himla lastgammal att jag ser exakt inget på nära håll utan mina “se jättebra på nära håll-glasögon”. Jag satt vid datorn, kände en stank, men kunde inte härleda den. Så jag tände ett doftljus för att ta bort lukten. Out of mind out of sight liksom.

Sen såg jag, trots min blindhet, att det faktiskt såg lite dimmigt ut i huset. Och det luktade ännu mer. Men jag vände mig aldrig om. Istället sprang jag in i alla rum på nedervåningen, och sen alla två rummen på övervåningen. Utan att hitta källan. Men jösses vad det var dimmigt. Min första tanke på övervåningen, där vi har krypvind, var “hur i helvete skall jag hitta det om det är på vinden?“.

DÅ gick larmet. Eftersom vi har två sirener, pyrlarm och det där andra så lät det som att ett världskrig bröt ut, allra minst. Precis då hade jag kommit tillbaka till platsen där jag och min röv hade suttit. Där jag inte fattade att jag även kunde vända på huvudet. Och fick syn på lågorna (små) och röken (i mängder). Hela undervåningen hade alltså hunnit bli rökfylld. På så jäkla kort tid.

Bakom mig står den här:

bild(11)

En gasolvärmare. Som är snorbra eftersom vi aldrig sätter på värmen förrän det blir riktigt riktigt kallt. Men nu är det typ 10+ ute och jag sätter inte ens på den dagtid eftersom jag är lite…varmblodig (i klimakteriet). Vad jag inte hade en tanke på var att maken hade satt på den. För han är vanligtvis inte hemma på vardagar, men det var han i förmiddags och sen drog han ut på äventyr.

Och en hund hade sparkat ner en soffkudde. Inget ovanligt heller. Det ovanliga var att värmaren var på, kudden hade olyckligtvis precis lagt sig mot tändlågan och jag märkte inget alls.

Precis när jag hade slängt ut den brinnande/pyrande kudden på verandan…

bild(10)

…och stängt av värmaren så ringde larmbolaget och frågade om jag behövde brandkår.

Nu sitter jag med ytterdörren på vid gavel och verandadörren på lika vid gavel för att få ut röken.

Det tog ett par minuter allt som allt att fylla huset, nu har jag haft öppet i en halvtimma utan att få ut röken.

SOM det skrämde mig när jag kände och såg något utan att hitta det. SOM jag hade dissat alla de där rapporterna om att man inte skall ha telefonladdare och sånt i sängen för att de kan pyra. Jo, det var just precis det jag letade efter först, eftersom vi alltid sover med minst tio grejor på laddning.

Gissa vem som skall tänka om och tänka rätt i jul.

Jul och nyår är ju brändernas högtid.

Min tankeställare kom dan före dan före dan före dan före dan före dan före dopparedagen.

Se för fanken över larm, brandvarnare och allt det där andra.

Okay?

0 thoughts on “Nu skall vi prata allvar en liten stund

 • Men fyyy va läskigt! 🙁 Skönt att det gick bra iaf!
  Jag har faktiskt slutat ladda telefonen på natten pga att jag läste om det. Men å andra sidan har vi nästan alltid varsin laptop på laddning, och sonen laddar förmodligen sin mobil nattetid…
  Jag ska testa mina brandvarnare i dag!!

  • Gör det! För även om detta var pyreld så går det banne mig fortare än man kan ana. Läskigt snabbt gick det. Och jag är korkad som inte vrider på huvudet, men det är en annan femma.

   En varm rekommendation som jag är glad över att vi investerade i är pyrdetektorer. Det behöver inte mer än pyra i en laddare för att den skall lösa ut. När det kommer till brandvarnarna och pyrande rök som denna hade de inte löst ut. Sen att de skrämde skiten ur mig är ju en annan femma 😉

 • Check på brandvarnarna. Jag är så hispig att jag stänger av värmen på mitt nya element när jag går ur rummet, men vi har ju också en handfull opålitliga luddtussar av olika storlek här. (Förresten vill jag höra mer om katten, det glömde jag när det var frågelåda.)

  Men ladda på natten…det gör vi med alla prylar. Dock inte vid sängen. Och vi har brandvarnare i typ alla rum. Utom mitt arbetsrum, ser jag nu, och inte i badrummen heller. Hur läskigt är det egentligen att ladda prylarna på natten? Inte fullt lika otäckt om att sparka ner en skumkudde i en gasollåga va?

  • Alltså, jag är också hispig. Eftersom vi har djur som är ensamma hemma och inte kan ta sig ut. Men allt som går på laddning är en brandfara även om det är ovanligt. Datorn som alltid sitter i är ju en grej man inte tänker på oftast. Det händer ju inte så ofta men det räcker ju att det händer en gång.

   Jag var en sån person som tog med strykjärnet ut i bilen till jobbet för att vara säker på att jag dragit ur det. Det har blivit lite bättre, men nu kommer det nog gå åt andra hållet igen 😉

   • Äehmenallvarligt. Jag tänker INTE gå och dra ur alla standby-apparater när jag går hemifrån. INTE.

    Men vi har brandstege på övervåningen. Och släckare både uppe och nere. Och fler brandvarnare än jag orkat räkna.

    • Nej det gör inte jag heller. Inte TV och sånt. Däremot under semestern åker allt sådant ur också, men det är mer i självbevarelsedrift eftersom jag inte har lust att komma hem till sabbad elektronik ifall åskan skulle komma.

 • Vad hemskt, men bra att du berättade! Jag flyttade hemifrån i april och jag är väldigt rädd för just pyrbränder. Har en liten brandsläckare och drar ALLTID ur kaffekokaren och vattenkokaren när jag är klar då jag hört att de orsakar väldigt många bränder i hemmet.
  Ha nu en lugn och trevlig julledighet 🙂 man lär så länge man lever 🙂 kram Moa

  • Samma här, drar ut allt – men har en mer slarvig make. Fast det var jag ensam i det här fallet som lyckades ställa till det. With a little help from my friends förstås. 😉

   Detsamma på dig. Kram

 • Vad skönt att det gick bra.
  Kollar alltid brandvarnarna vid 1a advent. Min man har önskat sig en brandsläckare i julklapp, han kommer att få en……

  • Bra julklapp. Och viktig. Det har vi alltid haft en stående vid ytterdörren. Men har hittills inte behövt använda tack och lov.

   Än mer fiffigt att ha som tradition att kolla brandvarnarna första advent.

 • Läskigt!
  Min bästa kompis bor en trappa upp HÄR: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17888475.ab
  Eller bodde, för just nu har hon ingenstans att bo (hänger hos sin kille). Det tar tre månader minst att sanera lägenheten. Alla prylar är magasinerade och allt röksaneras. Hon bodde precis ovanför kafét som brann ner.
  Helgen innan hade vi tjejkväll hos henne. Då låg där en brandvarnare, som hon inte fått upp.
  Jag lovar att när lägenheten är bebolig igen så sitter brandvarnaren i taket.

  Men det där med att ladda teknik under natten. Det gör jag. Fast jag låter inget ligga i sängen eller soffan medan det laddas.

  • Men fy farao! Var hon hemma när det hände? Stackare.

   Jag har padda x 2 i laddare i sängen, plus Kindle och telefon. Jag tror jag skall sluta med det. För den där kudden skrämde skiten ur mig idag.

 • E arb på hot,rest,båt &plattform,så har jag ett säkerhets tänkande som heter”duga”kollar alltid var närmaste nödutgång finns p hot,KAN rädda både ditt & andras liv.har 2 brandmän i min närhet,så har hört en och annan “historia

  • Jamen jag tycker ju att vi har ett bra säkerhetstänk. Vi har brandsläckare i alla våra hem, inklusive båten. Brandlarm/pyrlarm kopplat direkt till larmcentralen. Och ÄNDÅ händer något så korkat som detta.

   Nu var ju inte detta så julrelaterat, men fan vad mycket hemskheter det händer med eld under just julen.

 • Vilken tur att det gick så bra ändå!
  …Jag skrev en lång kommentar som försvann och nu måste jag försvinna till annat ställe, så då får jag nöja mig med att skriva att detta var ett bra och tänkvärt inlägg!

  • Sådana där andra ställen suger när saker man skriver drar dit. 😉

   Jag är jätteglad att det gick bra. Och sjukt tacksam över alla våra larm.

 • Usch så otäckt :/
  Hu så snabbt det kan gå

  Här har vi brandvarnare på fler ställen.
  Brandsläckare på under och övervåning.
  Och dessutom 2 st CO2 varnare.

  • OH…extra smart med CO2-varnare. Jag var just ute i köket och blängde på filten som sitter uppsatt på väggen och sen på brandsläckaren i hallen 😉

 • Vi bor i lägenhet och har bara två brandvarnare men man kanske ska tänka på något annat men vad!? Har dock anslutit alla stand-by apparater till vrendosor med strömbrytare på så jag brukar bara stänga av den knappen om vi åker bort men gör det inte till varje natt eller om vi inte är hemma dagtid. Vattenkokaren dras alltid ur men i kapselmaskinen
  är sladden alltid i. Har nog alltid tänkt att, så länge vi har bott här, vi kan ju hoppa ner från balkongen om det börjar brinna då vi bor allra längst ner men det är ju inte elden som vi kommer att dö av så man kanske ska tänka om! Värre var det när jag under många år bodde på tionde vån. Då kan jag säga att jag fick lite panik när det blev strömavbrott och hissarna inte gick och det var alldeles becksvart i trapphuset. Men hur skulle man kunna ta sig ut därifrån om det började brinna!?

  • Jag gör som du, minus dosorna. Men det är på när vi är “hemma” men allt stängs av under längre bortavaro.

   Alltså när vi köpte vårt larm med alla miljoners miljarder tillbehör för ett par år sedan var det just pyrrökdetektorerna jag fastnade för, äen om jag inte riktigt visste hur de funkade. Men när man läser informationen om dem så är det ju kameror som ser pyrandet rätt snabbt.Istället för brandvarnare där det krävs rätt mycket för att de skall börja väsnas. Och är ingen hemma är det ju ingen som hör brandvarnarna ändå.

   Efter gårdagen fattar jag verkligen hur jäkla bra det är. För inte nog med att det inte krävdes mycket för att de skulle larma, hade jag inte varit hemma eller inte svarat i telefon så hade de skickat ut brandkåren plus larmassistans som har nyckel och så hade de fixat det innan hemmet hade blivit totalförstört.

   Just nu känns det som att de där pyrdetektorerna är guld värda. Framför allt med husdjur. Och du har rätt, det är ju inte elden som tar livet av oss, det är ju den jäkla röken. Vi människor stänger ju av luktsinnet när vi sover och känner det inte, medan hundar sover med luktsinnet på. Så de är ju ytterligare en brandvarnare när man sover. Kan man ju hoppas i alla fall. Just våra hundar sover nog hårdare än vad vi gör så det är osäkert 😉 Men det finns ju hundar som räddar husse och matte när det brinner.

   Tionde våningen hade jag nog fått lite cellskräck av att bo på. Hade de inte självlysande (eller hur de nu funkar) markeringar i trapporna så man kan hitta i kolmörkret?

 • Efter att vi flyttar därifrån så var jag där och hälsade på o då hade de skaffat nödbelysning i trapphuset. Detta fanns dock inte under de tio år jag bodde där! Minns en gång när strömmen gick i lägenheten och jag skulle iväg till jobb. Tänkte att det är ju bra att jag inte ska vara hemma nu och glad i hågen öppnar jag dörren till det mörka trapphuset och ska trycka upp hissen. Ser då att den såklart inte funkar!!! Då gick jag ut i trapphuset som var verkligen totalmörkt, då det inte finns några fönster där. In och hämta en ficklampa som fick leda mig tio våningar ner i spiraltrappor. Tänk om det dessutom hade varit alldeles röktäckt! När jag tog upp detta problem med värden så sa han bara att jag inte skulle försöka öppna min ytterdörr om det började brinna i huset någonstans utan dörren skulle klara åtminstone 30 min av eld utanför. Vad skulle man göra då. Hoppa eller sätta sig i en hörna och vagga lite???

  • Fy fan. Ja. Jag hade nog satt mig i ett hörn och vaggat fram och tillbaka i alla fall. Men det finns ju liksom vissa lagar man måste följa ju.

 • Det där har hänt mig. I januari i år så började min mobilladdare brinna då den låg på min säng. Jag var oturligt nog i källaren och duschade då detta hände två våningar ovanför mig (vi bor i ett alldeles för stort hus), jag gick upp till vardagsrummet och kände att det luktade konstigt. Gick upp en våning och hela mitt rum var rökfyllt. Det böljade ut och ner och runt i hela jävla huset. Brandkåren kom, det var snöstorm ute, jag var nyduschad och i långt linne. Inget annat. Hej Brandmän liksom. Snygga var dom också. Allt gick ju bra med mig, men alla mina saker blev förstörda. Verkligen allt. Alla mina ägodelar slängdes och bråk med försäkringsbolag och bygga upp ett rum från grunden då dom var tvungen att riva ut väggar, golv och tak i mitt rum.

  Sen bor jag med min pappa också (är 22 år) och han hade just en månad innan genomgått en hjärttransplantation. Inte roligt att ringa gubben på intensiven och säga att “Hej hopp. Huset har brunnit”. Hans reaktion var ju okej dock. Han föreslog att vi skulle köpa en ny TV till mig och bad mig ringa försäkringsbolaget. Inte mer med det.

  Knepigt.

  Men var försiktig. Investera i brandsläckare. (Jag släckte branden själv innan brandkåren kom). Och gå till doktorn efter att du varit med om en brand. Oavsett storlek. Jag hade bränt insidan på halsen och lungorna på den sjukt varma röken. Det smakade skummgummi i veckor efteråt. Usch.

  Men allt gick bra! Huset står kvar. Rummet är renoverat. Och jag lever ju, defenitivt en schysst utgång om man tänker på hur illa det kunnat gå om jag sovit då det började brinna.

  • Fy fan vad hemskt rent ut sagt. Otur i oturen att du duschade, tur i oturen att du inte låg och sov. Jag får gåshud av att läsa det. Och ingen positiv gåshud. Det är ju, precis som du säger, röken som är det farligaste. Och den största anledningen till att vi skaffade pyrkameror som ser innan brandvarnarna snappar upp det.

   Du hade änglavakt. Och nu skall jag sluta ladda i sängen när jag sover!

 • Det där med att stanna inne i lägenheten om det brinner, som någon skrev om tidigare, är faktiskt det bästa man kan göra. Det krävs inte många andetag av rök för att man ska tuppa av, det är faktiskt inte ens säkert att man skulle klara av att ta sig igenom sitt eget vardagsrum, som man känner till utan och innan, om det är helt rökfyllt. Bättre att stanna i sin lägenhet då (än att chansa och hamna i ett rökfyllt trapphus) och ringa alarmcentralen och berätta var man är så de kan komma med syrgas och hämta en!
  Har också blivit nojig på sistone med det här med att det ska börja brinna… Drar ur laddarna ur kontakten när de inte används och försöker dra ur de apparater som inte används heller.. Även julstjärnor/julgransbelysning på natten. Men är mest rädd för vad som skulle kunna ske när vi inte är hemma…
  Känns lite tryggare att veta att vi har ett par brandsläckare i huset, men ni ska veta att man behöver verkligen veta vad man gör och sikta bra på det som brinner om man ska släcka något med en sån, för de räcker bara i runt 30 sekunder (alltså de vanliga stora brandsläckarna som man kan ha hemma eller tex i köpcentrum). De små skitarna som en del köper för att ha hemma eller i bilen är i princip ingen mening med, för de tar slut efter no time at all… Säger det bara för att det var en aha-upplevelse för mig när jag fick reda på det nyss, jag trodde ändå att man skulle kunna släcka en rätt stor eld hemma med en sån. Think again! Men det är ändå bättre att tömma en släckare rakt in i elden än att låta bli, det saktar i alla fall ner den så brandkåren får mer tid på sig…

  • Ja jag håller med. Har kollat på tillräckligt många avsnitt av Mythbusters för att veta hur det funkar 😉

   Men likt förbannat fattar man inte på riktigt förrän det brinner bakom arslet på en.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.