Man lär så länge man lever

I helgen har både jag och Liten lärt oss varsin läxa om samma sak. Eller, jag vet i alla fall att jag har lärt mig, i hans fall är det mer tveksamt om han kommer minnas det och inte göra om det. Så jag gör det åt honom.

Igår var jag lite desperat. Det är vinter och hela min hud förvandlas till krokodilskinn under vintern. Läpparna skall vi inte ens prata om, jag skulle kunna silvertejpa fast en vaselinburk över truten och ändå ha nariga och torra läppar. Som bonus har jag en hund som morgonpussas med tänderna.

De där morgonpussarna gör inget i vanliga fall, för han är tämligen försiktig, men efter ett otal morgonpussar har det blivit små yttepyttiga sårsprickor i underläppen. Just för att de är så förbaskat torra. Överläppen har han hjälpt till med också. I morse råkade han ta lillpaddan i rena glädjefnattet över att jag var vaken, sen tappade han den med kanten rätt på överläppen. Jag ser numera misshandlad ut på riktigt.

Nåväl, alla som haft munsår vet ju hur förbannat ont det gör. Att ha en miljard små sprickor känns ungefär likadant. Och igår kväll höll jag på att bli tokig, inte ens min babysalva (mot blöjeksem) var tillräckligt fet och naturell. Det gjorde till och med ont i läppen att andas.

Upp ur sängen, rota i badrumsskåpet och där hittade jag den här.

20131217-201533.jpg

Inbillade mig att jag hade köpt den någon gång på forntiden för just munsår. Och det står ingenstans på den att man inte skall ha den på munnen. Så jag smorde glatt in underläppen, snålade inte direkt heller. Sen lade jag tuben på nattduksbordet.

Draaaaaa åt skogen vad genomkorkat det var. Efter tio minuter kände jag förvisso inte av sårsprickorna längre, men hela truten var bedövad och det brann i underläppen. Eller snarare, det kändes som att någon gjorde tusen nålar på läppen. Oavbrutet.

Upp igen för att torka bort det och badda med kallt vatten. Som hjälpte exakt inget alls. Uppenbarligen har jag inte använt det mot munsår tidigare, för jag hade hellre gnuggat såren i tigerbalsam. Det hade garanterat gjort mindre ont.

Efter någon timma började läpparna komma tillbaka. Ihop med tungspetsen. För såklart hade jag råkat slicka lite på det med.

I morse kom Liten in på toaletten med mig (efter att han hade slängt paddan på överläppen), som vanligt bärande på något.

Han hade den lilla tuben med salva i munnen. Och även om han bär aldrig så försiktigt så hade det blivit ett hål i tuben. Jag tog salvtuben och gav honom en leksak istället. Medan jag funderade på om han skulle reagera på det lilla som möjligen hade letat sig ur tuben medan han hade den i munnen.

Efter tio minuter började han smaska. Utan att ha något i munnen. Då var det dags för hundfrukost.

Liten fyller ett år i januari, och för första gången i hela hans liv var han jäkligt skeptisk till smaken på foderkulorna. Gissningsvis för att någon gjorde tusen nålar på hans tunga medan han åt.

Att få i sig en tallrik mat har aldrig tagit så lång tid, men trägen vinner. Och han är trägen när det handlar om mat.

Nu har jag slängt salvhelvetet och ingen av oss fick bestående men.

Men vad i hela friden har man den jäkla salvan till och vad gjorde den i mitt badrumsskåp?

Aldrig mer!

20131217-204125.jpg

0 thoughts on “Man lär så länge man lever

 • Det är en bedövningssalva. Hmm… hur ska jag berätta det här….. Jag vet att man kan ha den på alla möjliga ställen som behöver bedövas, men jag tror det är meningen att man ska låta den sitta en stund och sedan torka bort den. Och … ehh… alltså… en viss manlig kroppsdel kan…. liksom… eh tjäna på att vara lite mindre känslig för… ja…. alltså… då kan den hålla ut längre. Kan den ha köpts hem av de anledningen??

 • Bedövningssalva med god effekt framförallt på slemhinnor… smörj inte in toppen på snoppen med sånt… 🙂 Och när får vi se hawaiitomten på båten?

  • Men då boooorde det ju ha funkat på läppen?

   Jadu, fråga han med snoppsalvan? Det har regnat och blåst så in i bänken, men allt ligger ju klart för pynt och borde varit upp sen länge.

 • Åhherreminguud! Förlåt, så hemskt att jag fnissar lite nu! Men ja, det är som sagt bedövningssalva.
  Vi i det här hemmet knarkar den på somrarna. Den är nämligen perfekt på myggbett som vi får tusenvis av 🙂
  Resultat – det slutar klia och man har sparat sig för åtminstone Ett ärr 🙂
  Men i öppna sår – Hilfe, så ont det gör!!
  Men ja.. Nu vet ni ju det – Och man lär så länge man lever! 😉

  • Jamen jag fattar att det är en bedövningssalva. Hyfsat läskunnig är jag 😉 Men om jag inte köpt den för munsår så fattar jag inte.

 • Ha,ha- skrattar åt “I mitt huvuds” kommentar” för DET är väl kanske inte den vanligaste användningen. Däremot är detta en salva alla småbarnsföräldrar har i sitt reseapotek b la jättebra om man råkar simma på en brännmanet eller får ett annat sår/ skoskav som gör ont …
  Men har du inga hemmavarande barn, så “väljer” jag att gå på användningsområdet som då redan är föreslagen-Viagra kanske inte var nog..

 • http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=240443
  Den här burken innehåller nåt alldeles fantastiskt, fixar torra läppar, armbågar, nagelband… you namne it, på burken står det visserligen att den passar torra sköldpaddsskal, hundtassar och hästhovar, men du kan dela den med Stor o Liten för den är så bäst!
  Skitbilligt: drygt 200 spänn för en jätteburk och samma innehåll som Elisabeth Ardens Eight Hour Cream minus kamferlukten. Däremot är det bland det kladdigaste man kan hålla på med utan att ha haft lite roligt före.

 • Efter kommentarerna här ovan tycker ju iallafall JAG att både du och maken skulle prova den salvan för vad,den efter kommentarerna alltså,är till för.Alltså ur en rent konsumentupplysningsynpunkts uppgiftsmässig härledelse 🙂

 • Om du är i Tyskland någon gång så köp en burk Penatencreme. Finns i livsmedelsaffärer, apotek eller “drogeriemarkt” och hjälper fantastiskt bra mot alla sår och självsprickor och används framför allt till bebisar. Gör INTE ont, håller hur länge som helst och är jättedrygt. Det som hjälper i den krämen/salvan är fårfett!

  Jag har stora problem med självsprickor på vintern och använder bara den. Om fingret är trasigt på kvällen så är det helt igen nästa dag med ett tunnt lager kräm under ett plåster.

  Viel Spass som vi säger här (utan Durchfall)!
  Malin

 • :)….Glad att jag hittat din blogg, för detta är bland det roligaste jag läst….har ju hela julen på mig att läsa ikapp….nåväl, Xylocainsalvan hade nog inte gjort så ont om du inte haft öppna sår….enda gången jag använt den (på jobbet) är då jag satt kateter på ngn….för att bedöva urinröret……kan de va nåt…….:)…..och stackars Liten…..måste ha domnat rejält i munnen på honom……men valpar och unghundar är som de är….:)

  • Tack från hela mitt hjärta 🙂

   Från och med nu skall jag inte göra något alls utan att fråga innan. Inga salvor, tabletter eller annat.

   Och ja! Valpar och unghundar är lite vrickade. Eller jättevrickade. I det här fallet hade även jag hjärna som en unghund, och det är inte smart…alls 😉

   Jag skall hädanefter bara använda salvan på urinröret om jag behöver kateter. Hahaha.

 • “Skrubbsår, insektsbett, småsår, analsprickor och brännskador – Xylocain ger lindring”.

  Fjärde ordet där i raden tror jag ni köpt hem det för. 😉

 • Hahaha……….Garvar ihjäl mig här både åt din berättelse och åt kommentarerna.
  Som gammal? undersköterska har jag använt den som någon så när jag har satt kateter, svinbra till bedövning. Funkar kanon till myggbett och solsveda och såna där småblessyrer, Kan även i förbifarten nämna att den funkar svinbra till att bedöva hemorrojder med när de är svullna o ömma (NEJ jag har inte provat) iaf enligt de patienter jag har haft.
  Men eftersom jag är lite kinkig när jag är hos tandläkaren så har hon skaffat xylocainspray som hon sprayar tandköttet med så jag ska slippa gnälla (läs hon slipper höra mitt gnäll) och jag slipper dessutom sprutor, då kan hon rensa tandsten i lugn o ro och jag drömma mig bort till en sandstrand eller nåt. Bedövningen släpper dessutom mycket fortare än efter sprutor
  Kort sagt svinbra uppfinning 🙂
  Men stackars liten då, vilket elände att inte få i sig maten tillräckligt fort 🙂

  • Men alltså, hemorrojder har väl alla haft någon gång. Det har i alla fall jag. Men det jag undrar över nu är om det är anledningen till att jag köpt den, men aldrig testat den i arslet. Och med tanke på hur den kändes på läpparna så kommer ju det aldrig aldrig att hända heller. Jag får lite feeling av de där historierna med senap i arslet på en katt. Ungefär 😉

    • Mäh, jag får alltid det när jag reser och byter tidszon. Då fuckar min mage upp och de kommer som ett brev i arslet. Är det bara jag alltså? 😉

     Och testa för guds skull inte senap i arslet på katten haha.

   • Annars brukar ju en del köpa xyloproct mot hemorojjder istället för för xylocain även om båda går o använda mot analbesvär 🙂

    • Jamen jag vet ju inte varför jag har köpt salvan. På riktigt. Och den var oöppnad. Xyloproct påminner mig om min första utlandssemester med maken hahaha…den kan jag berätta om någon gång.

 • Hej
  Har du honung hemma så lägg på ett tunt lager tpå läpparna under natten, gör underverk. slicka dig inte om läpparna! Det försvinner då. 🙂

  // Elenore

 • Sprickor runt munnen är asjobbigt! Brukar få i mungiporna på vintern. Inte jättekul alls.

  Nu har du ju fått massa bra tips, men jag har hittat nåt som hjälper mig, och det är Rosenseriens “lypsyl” vaddetnuheter. (Gissa varifrån jag fick inspiration att testa Rosenserien…) Lypsyl i vanliga fall är ju lite dumt, för det torkar ut mer än det hjälper, men den här funkar hur bra som helst! Ganska djupa sprickor har läkt över natten när jag har kladdat över med det här.

 • Jag tycker helt klart att du ska prova salvan där nere! Och när du ändå håller på… Snåla inte! 🙂
  Sen kan du väl videoblogga den dagen…. 😀

 • Skippa Eight Hour Cream, Lypsyl och allt annat som innehåller mineraloljor. Du blir bara bra på ytan och måste smörja hela tiden. Hemp-stick från The Body Shop eller Rosenseriens läppbalsam är två bra alternativ.

  • Hempstick har jag. Både handkrämen och läppbalsamet. Handkrämen är sjukt bra, men läppbalsamet tycker jag bara lägger sig som en hinna på läppen. Det känns inte som att det händer något alls?

 • Hm. Xylocain har vi använt i rumpan på lilltjejen innan vi gett microlax… Så jag sällar mig till rumpgänget här.
  Till läpparna och de eländiga mungiporna är det enda som funkar på mig Lancomes läppglans Juicy fruit i tjocka lager. Jag har hemska läppar på vintern om jag är utan!
  Restips för tröga magar är ett glas vätskeersättning före flygresan och ett efter. Luften på flyg är så torr att den påverkar i alla fall min mage. Tjipp och hej!

  • Typ Resorb? Funkar det? För min del har jag alltid trott att det är jetlagen som sabbar magen (eftersom jag är en “exaktklockanelva måste jag göra nummer två”). Och det funkar ju sådär när man byter tidszoner. 😉

    • Näe det är ju snarare nyttigt. Nu är inte jag någon stordrickare i vanliga fall, men på flyget tokvägrar jag att dricka för man blir ju bakis och illamående efter fem minuter. Luft och tryck är ingen höjdare, så Resorb kan ju bara göra gott? Skall helt klart testas.

 • Tina Johansson says:

  Känner att jag är lite “sent ute” här, förlåååt att jag har försummat dig!! Men det som funkar varje gång på spruckna läppar, eeh alltså de i ansiktet, är nåt så simpelt som arméns hudsalva. Vill man ha nåt lite dyrare ska du leta upp nån som säljer aloe vera av märke forever living products och köpa deras cerat, har för mig att den heter “lip”. Den är för övrigt också väldigt bra mot hemorrojder, men då rekommenderar jag att du köper två, en till varje användningsområde!

  • Alltså, vad har du för URSÄKT för att ha försummat mig undrar jag.

   HAHAHA…ja! Det kan nog vara praktiskt att ha en för varje användningsområde. Att snåla där känns lite…dumsnålt.

   • Tina Johansson says:

    Finns ingen ursäkt, bara att bita i det sura äpplet o erkänna att det blivit liite för mycket jobb, julklappsinköp och andra förberedelser i form av bakning och så.
    Men jag undrar var den hulahuladansande tomten tagit vägen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.