Saker man inte skall ge bort i present till sina mammor

Om de är som min.

Mamma fick ju en iPad av mig när hon var uppe förra veckan, och vi hade en snabbkurs i det mest basala. Eftersom hon har en fientlig inställning till teknik, men ändå så gärna vill.

Tidigare har hon ringt och ställt frågor om datorn. Lite mer sällan, men som jag hatar frågor som “varför kommer jag inte in på Facebook?”. Hur i helaste helskotta svarar man?

– Jomen vänta lite skall jag vifta med näshåren här, och sen gissa om det är hela datorn som inte är ansluten till internet och isåfall varför, eller om det är något annat.

Det är omöjligt att svara på dylika frågor över telefon. Men hon tror att jag utför magi, och frågar likt förbannat.

Om man nu till nöds skulle råka ha gett bort en iPad. Får man ångra sig då? Eller åtmistone ångra att man lärde henne FaceTime?

Hon åkte hem i torsdags. Väl hemma ringde hon två gånger på FaceTime. Den ena gången för att bara babbla, den andra gången för att något var fel på datorn. Och då var det förvisso ganska praktiskt med en padda, för hon kunde visa vad det stod, och det smärtsamma i att förklara gick väldigt mycket snabbare.

Sen ringde hon minst tre gånger på fredagen, och på lördagen drog hon och styvfar till Irland för att golfa. Och gissa vad. Till min stora (o)lycka har de WiFi där de bor. Så hon ringde på lördag kväll för att tala om att de var framme. Sen ringde hon på söndagen och hade rundvisning, på måndagen för att tala om att det var fantastiskt att de kunde se på SvT på Irland och slutligen ringde hon igår, precis när vinjetten för SHF började spelas. För att fråga varför de inte kunde titta på SvT igår när det gick i förrgår.

Jag sa att jag inte hade tid att fundera över varför de inte kunde kolla igår när de kunde kolla i förrgår, för att jag skulle titta på veckans enda viktiga program.

Blev det tyst och hon lade på?

Nej. De fortsatte fråga. Tills jag sa att jag inte vet. Och att jag inte kan vifta näshår hela vägen till Irland. Möjligen sa jag det lite irriterat. Som svar fick jag en fnysning och frågan hur SHF kunde vara SÅ himla viktigt. Typ mer viktigt än att de inte fick in ettan någonstans på den irländska landsbygden. Logiken är underbar.

Så. Vad ni än gör. Ge inte teknikfientliga mammor en iPad i present. Och OM ni är så urbota korkade så lär dem för guds skull inte att använda FaceTime och förklara att det är gratis var man än är där det finns trådlöst nätverk.

Nu skall jag vänta på dagens samtal. För jag löste det inte igår. Eftersom jag somnade med näsan i min egen padda, och vaknade 12 timmar senare och kände mig frisk.

Eller så ringer hon inte alls. För att hon skall sura över att jag inte fixade problemet åt henne igår.

Hade det inte varit smartare att tänka så här? Hade hon inte fått paddan hade hon inte kunnat kolla någon dag, och absolut inte ringa mig stup i kvarten.

Jag gav min mamma en iPad och skapade ett monster.

Lär av mina misstag.

0 thoughts on “Saker man inte skall ge bort i present till sina mammor

 • Min mamma är nog ännu mer oteknisk än din mamma. Så skulle jag nu ge henne en padda så skulle iaf inte hon ringa via FaceTime.

  Hon har typ nyss lärt sig hur man smsar

 • Inte en chans, jag skulle ge min en padda

  Fast hon kan ju nätt o jämt ringa o skicka sms med sin mobil ( nej ingen smartphone) så internet håller vi oss borta ifrån när det gäller henne

   • Tänker inte ens försöka lära henne hur en padda funkar 😀

    Räcker hon bor 10-15 min gångväg från mig, tur i oturen e att att hon har problem med sina leder så hon tycker mina trappor e jobbiga så hon kommer inte hit så ofta heller 😀

     • Själv har jag tillbringat en heldag med min på IKEA i Kållered, Dessutom kommenterade hon inte hastigheten på hemvägen ( vilket hon alltid gör annars) när hon tyckte jag skulle köra hem mitt i rusningstrafiken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.