Vissa webshoppar har inget vett

Jag snubblade över den här länken, som låg på en webshop i form av en stor fet bild med tanke att locka bloggare. Den gick liksom inte att missa, eftersom “erbjudandet”, och bilden stod ut som en neonskylt i Las Vegas. Klickade in mig och läste, eftersom jag har sett vissa andra företag göra ungefär samma sak.

pinsamt

Det första jag spontant känner är att jag aldrigövermindödakropp skulle handla ifrån shoppen ifråga. Det andra är, vem i hela friden kan ens tänka tanken att det här är en bra idé? Visst skriver folk sponsrade inlägg mest hela tiden, men den här butiken får ju noll (jag menar MINUS) trovärdighet genom att annonsera om det i sin egen butik. Det syntes mer än produkterna de säljer.

Om jag någonsin läser ett blogginlägg om kläder från just den här butiken så finns det ju inte en janne att jag skulle tro på det.

Sen är ju dealen ett skämt, och de kan ha råkat glömma att eventuella bloggare kommer få betala skatt på sin enorma rabatt, om nu någon större bloggare skulle vara tanklös nog att nappa på det.

Vissa människor borde inte driva butik. Eller företag överhuvudtaget. För det här var så hög skämskuddefaktor att det inte går att beskriva med ord. Och det är det här jag jobbar med, uppbyggnad av webshoppar, marknadsföring i sociala medier och mycket annat. När jag ser sånt här skäms jag över att säga vad jag jobbar med, men jag jobbar åtminstone inte med dem.

Att det sedan råkar vara samma butik som utan skrupler stjäl bilder från andra webshoppar är en annan historia. Och som dessutom verkar tycka att det är helt okay.

Jag har två webshoppar på min svarta lista, av helt olika orsaker. Det här är en av dem, och nu grävde de bara en djupare grop.

Jag vill inte ens ge dem dålig “reklam”, därav borttagning av namnet.

Vad tycker ni?

Jag tycker de borde skämmas ögonen ur sig, lägga ner företagandet och gå och gömma sig under en sten resten av livet.

0 thoughts on “Vissa webshoppar har inget vett

 • Såklart de ska skämmas!! Det där med att sno bilder utan att ange källa är ett ganska stort problem. Min svägerska är fotograf, och det har hänt ett antal gånger att hon har ramlat över sina foton både här o där. Helt fräckt så använder folk (både privata o företag) hennes bilder som sina.. Jag skulle kunna bli riktigt förbannad om jag fortsätter tänka på det, så det är bäst att jag slutar.
  Men jag vill ju såklart veta vilken butik det är för att inte sponsra dem genom att råka handla där 😉 Men fattar förstås att du inte vill ge dem reklam!

  • Ja det blir ju tveeggat, att inte skriva vem det är betyder ju att alla handlar vidare aningslöst. Det blir ett moment 22 över det 🙁

   Och ja, jag fotar ju jag med. Och hatar bildstölder. De hade dessutom make att skylla ifrån sig och kräva ursäkt för att de hade fått en faktura, helt i enlighet med BLF. Helt sinnessjukt.

  • Och du, om du skulle råka klicka in dig på butiken så går det liksom inte att missa eftersom de gjort en banner stor som Texas, som ligger mitt i synfältet. Om just “bloggrabatten”.

 • HUr e det egentligen får företag “sno” bilder hur som helst på nätet av andra ??

  Och får ett företag egentligen använda bilder på privatpersoner utan dens tillåtelse

  En par jag känner var på en bussresa (tror jag det var) med ett bolag och av en händelse upptäckte vid ett senare tillfälle att den ene var med på bild i resebolagets reklamblad, där satt den ene vid ett bord med ett glas med nån alkoholdryck framför sig o i reklam bladet så stod det något om glaset, medans i det i verkligen var sambons glas…men tänk nu om t ex de suttit vid ett bord med flera st o glaset såg ut att vara någons o att den här personen kanske e nykterist lr nåt o skulle ju inte vilja vara med i ett reklamblad med ett spritglas framför sig

  eller kanske någon som inte vill ha en bild på sig själv utspridd till massa okända personer

  Nu hade dessa ifs inget emot det, men mest själva grejen använda privatpersoner utan deras tillåtelse

  Hade väl vart sin sak kanske om man fotat någon på en offentlig plats och att det sedan kom andra med i bakgrunden men då har man ju ändå största fokuseringen på huvudpersonen o inte ev bakgrundspersonenerna

  • Det där med offentliga platser och att man faktiskt får fota är lite rörigt. Det är mer ett moraliskt gränsland. Men används det i reklamblad kan man kontakta BLF och fråga, för där misstänker jag att de skulle bli tvungna att plocka bort den, men det är inte säkert. Vad det handlar om är ju upphovsrättslagen, den går före. Och då är det ju fotografen som äger bilden och copyrighten, inte den/de som är med på fotot.

   Att det tillhör god ton att fråga om de kan använda ett dylikt foto i en reklambroschyr är ju däremot solklart, men inte lika solklart regelmässigt. Fotografen bestämmer.

   Men varken företag eller privatpersoner får knycka bilder på nätet. Summan brukar genomsnittligt ligga på 2000-3000 per bild oavsett vem som snor av vem. Och då tillkommer andra kostnader som brott mot upphovsrättslagen och allt det där. Det brukar bli en ganska dyr historia.

   I just det här fallet tog de helt sonika en annan webshopps produktbilder och använde dem som sina egna. Och företaget som blev bestulna på bilderna tar de själv, plus betalar för modell. Då blir det ännu dyrare. men de hade som sagt inga skrupler alls, tror de hade snott totalt sex bilder, men tyckte att de var felfria. Och att den bestulna webshoppen var den som var dum i huvudet. Man får blodstörtning av att tänka på det.

   Så, det i ihop med deras, inte helt etiska bloggragg, gav mig bara vatten på kvarnen. De borde svartlistas.

 • Nu är man ju duktigt nyfiken… Det här med bilder är ju som du säger ett stort problem. Det har ju blivit så enkelt att stjäla bilder numera med den digitala tekniken, annat var det på den gamla “goda tiden”, haha! Då hade man sina negativ och kunde låsa in dem om man ville. Jag tror dock att många handlar aningslöst, de vet inte vad som gäller! De tänker inte på hur mycket jobb det ligger bakom en riktig produktfotografering och framför allt inte hur mycket det kostar. Men å andra sidan, har man ett företag så är det ens ansvar att ta reda på reglerna som gäller.
  Ja ja, det framgår väl att jag är ett bildfreak… 😉

  • You and me both. De var dessutom sjukt otrevliga och tyckte att felet låg hos butiken de snott bilderna från. Ringde, mailade och sms:ade rena otreligheter. Man slutar aldrig förvånas över folk totalt utan självinsikt. De var som Gunilla Persson, fast bildtjuvar. Och nej, de betalade aldrig fakturan, de var bara rena asen. De bad inte ens om ursäkt, enda ledsamheten var väl att de blev påkomna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.