I rakt nedstigande led

Vilken dag. Vilket väder. Hade jag inte varit så jädrans gnällig i grunden hade jag vräkt ur mig superlativ om just den här dagen. Men eftersom jag är som jag är nöjer jag mig med att säga att det var en kanondag. Det kan ju liksom inte börja annat än bra när maken säger att han hade sett att de hade smurfmössor på marknaden.

Dagen började med att mamma, styvfar och mormor ramlade in genom dörren. De bor alltså inte i den här stan, men mormor 97 bast har en crush på stan och litegrand på svärfar 83 år. De andra bara älskar att vara här när det är fint väder.

Svärfar kom knatande ungefär samtidigt som de kom, och gentilt nog hade han med sig en röd ros till mormor. Och mormor konstaterade att det hade hon nog inte fått sen Per Albin Hansson var statsminister. Då fick maken en skopa, för om hans far klarar att ge 97-åriga damer en ros så kan väl sonen ge sin fru blommor någon gång. Han brås uppenbarligen inte på farsan.

Så fikade vi, på mormors hembakta ambrosiakaka. Japp. Hon bakar fortfarande ett par gånger i veckan. Och städar. Så in i helskotta noga att det antagligen är renare på hennes golv än vad det är på mina tallrikar.

Sen gick vi och badade mamma. Det vill säga, mamma badade och jag och mormor satt och kollade på henne.

Efter det mötte vi upp på båten, unga som gamla, och satt där och njöt av vädret. Jag och mannen i mitt liv sprang upp och köpte en smurfmössa till mig. Den lyckan. När vi kom tillbaka till båten och visade den påpekade mormor att jag såg rätt så sinnesslö ut i den. Och så provade hon den, ansträngde sig lite extra för att visa exakt hur sinnesslö jag såg ut, medan jag fotade henne.

20130824_143752_resized_1

Jomensåatte, hon är på riktigt nästan 100 år. Och är både smartare och piggare än vad jag är. När hon fortfarande tycker att livet är en kaka så har jag börjat krokna för längesedan. Men jag har ärvt hennes humör och hennes stora trut. Eventuellt hennes humor med.

Sen när de hade dragit hem gick jag och maken ut på en promenad som två normala människor. Jag tyckte till och med att jag tog ett ytterst normalt, och ganska vackert, foto på pojkarna i familjen. Ända tills jag kom hem och såg att den medelålders mannen på fotot ser ut som en massmördare.

20130824_194314_resized

Men hundarna och omvgivningen är rätt vackra.

Nu skall den här kärringen vila lite. Och minnas den 24 augusti 2013 som den där dagen hon var på gott humör en hel dag. Får man hoppas i alla fall. Det är ju trots allt lite drygt två timmar kvar som kan gå åt skogen.

Den som lever får se.

0 thoughts on “I rakt nedstigande led

 • Hoppas det höll i sig de 2 resterande timmarna också 😉
  Älskar din coola mormor! Och smurfmössan!

  Själv var vi på 30-årskalas igår, sambons kusin som fyllde. Jag var på skitdåligt humör eftersom en hel jäkla dag gick bort, där jag i stället hade kunnat fixa i trädgården… Men det är fint väder idag med så nu ger jag mig ut o gräver! Då kanske jag inte är så grinig sen.

 • jag älskar sättet du skriver på..du är så jefla rolig att jag får nog lägga av med att dricka kaffe samtidigt som jag är här.
  Heja dig!

 • Men det går ju inte att låta bli en com,hur tänker du? Foppatofflor,skinnjacka,leotunika&en jä..à smurfmössa,jag trodde jag var ett vandrande modekaos mn fn du slår mig med hästlängder,kul iaf att Strömstad står kvar en vecka till…courage till dig för v som kommer!

  • Det är ju inget kaos om man får ihop det 😉 I ärlighetens namn har jag inte använt foppatofflorna en enda gång. Men nu när du säger det kanske jag skall köra en outfittta med hela klabbet. Mössa, Foppa, bikerjacka, leotunika och…ja…frågan är ju vad man skal, ha på benen. Kameltå eller haremsbyxor.

    • Det är nog fan tveksamt. Jag är en fluktare som älskar att sitta och kolla på folk. Och hur folk ser ut. Det känns som att min kombo är en vårbris i jämförelse med hur somliga ser ut när de knatar på stan. Ibland undrar man om de har snubblat in i garderoben och gått ut med det som fastnade på kroppen 😉

 • Åh, som din mormor vill jag också vara när jag är nästan hundra!

  Jag tycker hon ska få en smurfmössa att ha på nästa spf-möte eller högmässa eller vart hon nu travar iväg. Det vore ju störtskönt. Och så får du streama folks reaktioner live här… *flin*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.