Folkdräkt overload – system shutting down

Idag har jag sett fler dräkter än vad som finns i hela Sveriges samlade dräktpark, och de gick omkring på en låg- och mellanstadieskola utanför Oslo. Jo, jag är helt övertygad om att barnen och deras släkt och vänner hade fler än Sverige sammantaget. Nästan i alla fall, om man kanske inte räknar med Dalarna? Eller så beror den generösa kalkylen på att jag verkligen har tittat på dem idag.

Det är verkligen coolt när det är så få kvinnor i vanliga (men tjusiga) kläder att DE är udda i en ocean av folkdräkter. Männen var färre, men fortfarande många, och de som inte bar dräkt hade kostym och slips. Inte några trasiga jeans så långt ögat nådde.

Norrmännen är otroligt bra på längdskidor och att fira nationaldag och det senare är verkligen vackert. Och kul. Vi måste kamma till oss i Landet Lagom för vi är verkligen dödstrista och har ingen som helst feeling för det egna landet. Kulturellt handikappade och konstant kränkta, det är Sverige i ett nötskal. Vi lever ju i ett magiskt land vi med, men är så skitenödigt oroliga hela tiden.

Till och med kungahuset i Norge är chill, nu dejtar Märta-Louise en afroamerikansk shaman. Här höll kungen och Silvia på att få dåndimpen över att Vickan kom hem med en snubbe från Ockelbo istället för lämpligare sällskap från Östermalm. En shaman från Ockelbo hade antagligen gett henne en enkelbiljett ut ur Sverige.

Efter en låååång dag med massor av kul hamnade jag här.

Helt slut som artist.

Jag måste sova innan jag kollapsar. Men dagen var för bra för att inte berättas om, och den måste ju ses också.

Medan jag degar på soffan en liten stund till kan ni kika på slutet av de minsta barnens hyllning (och alla dräkter).

https://www.fitterbittan.se/wp-content/uploads/2019/05/img_0942.mov

En sak till! Alla vi mötte idag, oavsett om det var på gatan eller i affären, sa de självklart “gratulerer med dagen” medan de viftade lite glatt med sin flagga. Så självklart.

Vad gör vi den sjätte juni? Knyter näven i fickan och säger inget alls precis som en alldeles vanlig dag.

Vi måste lösa det här?

0 thoughts on “Folkdräkt overload – system shutting down

  • Det är något speciellt med norrmän och deras 17 maj. Förr hade jag en norsk chef, och då fick vi alltid tårta på 17 maj, försökte få med min nuvarande chef på den idén idag, men han var helt oförstående…

  • Lite avslagna är vi nog i jämförelse. Eller mycket avslagna, noga räknat. Fast vi brukar ha blågula girlanger i taket och äta nån sorts sverige-bakelse. Sen har jag hört att norska hem förmodas ha blomkrukor med vita, röda och blå blommor utanför dörren. Men det är så vackert med alla bunader!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.