Jag har aldrig …

Migränen var nästan nästan borta i lördags, så jag drog söderut. Ända till ömma modern åkte jag och den lilla lurvskallen. För att mammor är cirka tusen gånger bättre på att vara omhändertagande än vad äkta makar är. Och så behövde jag miljöombyte. Ni vet när man varit dålig ett tag, oavsett sjukans art, och det känns som om man inte gjort annat än att stirra på samma fyra väggar alldeles för länge? Har man legat exempelvis legat magsjuk i flera dagar känns det som om sjukan sitter I väggarna och man blir nästan sjuk igen bara av utsikten? Eller är det bara jag som är sådan?

Det var ju såklart skit att missa mässan, men oj så skönt det var att komma hemifrån. Bara en sådan sak som att gå och lägga sig samtidigt som alla andra och ha det tyst och mörkt. Jag och mamma delar dubbelsäng hemma hos henne också och har samma dygnsrytm till skillnad från mig och maken. När maken dundrar in från ladan för att gå och lägga sig någon gång mitt i natten låter det som att det inte bara är han som kommer in i sovrummet, han har allra minst med sig en liten elefanthjord också. Samt två glada och skuttande lurvskallar efter elefanterna. Min livlina hemma är mina brusreducerande lurar som antingen spelar ljudbok eller agerar öronpropp, men makecirkusen märks liksom ändå och då somnar jag inte om. Nu har jag två nätter bakom mig av mörkt och tyst sovrum, en mamma att småprata med innan jag somnar och EN hund i knävecket istället för två. Bara det att nästan få tillgång till hela sitt täcke?

Idag är jag som ny igen. Jag har varit på långpromenad runt halva Mölndals golfbana, gjort en hårinpackning och bakat chokladbiskvier med mamma. Det är vad rubriken handlar om. Jag har ALDRIG någonsin i hela mitt liv bakat en endaste kaka. Det enda jag kan baka är äpplepaj, något annat har jag inte ens funderat på att göra. Eftersom jag har bestämt mig för att jag inte kan och mamma kan inte heller, av samma anledning. Vi är bra på matlagning, men kan inte baka.

Av någon anledning fastnar jag alltid för filmsnuttar på sociala media som handlar om just bakning. Eller matlagning för all del, men matlagningen känns inte som rymdfysik. Igår råkade jag se en film om chokladbiskvier och idag handlade vi ingredienser.

Vi gjorde mandelmassekakbottnar.

Och det stod i receptet att det skulle bli 22 stycken. Det blev det inte som synes.

Sedan gjorde jag och Liten smörkräm med choklad.

Som bonus fick man därmed något enstaka hundhår i smörkrämen, men det bjuder vi på. Någon måste ju faktiskt offra sig för avsmakning, det är sen gammalt.

Slutligen doppades de i smält choklad och fick gotta till sig i kylskåpet. Alla 13 som borde ha varit 22.

Mamma är 69 och jag är 47 och vi har bakat vårt livs första kaka och jag är SJUKT impad över att vi gjorde just biskvier. Massor av olika moment för total novis.

De blev möjligen lite fula, men fantastiskt goda. FANTASTISKT goda. Insidan är mycket viktigare än utsidan även när det gäller bakverk. Eventuellt skall vi fortsätta på inslagen bana och baka toscaflarn imorgon, förvåningens finger i häpnadens mun.

Sedan funderade jag på en sak, de där mandelmassekakbottnarna man gjorde till biskvierna var ju rasande goda och faktiskt fånigt enkla. Finns det ingen kaka som liksom bara består av bottnarna? Eller är det futtigt att bara bjuda på biskvibottnar?

Jag tänker att jag skulle börja imponera på omgivningen och istället för att bara servera Gevalia vid oväntat besök även vispa ihop ett par småkakor att baka och bjuda på. Det hade varit både imponerande och chockerande för närmsta omgivningen som VET uselhetsgraden.

En bra dag helt enkelt. En väldigt bra dag faktiskt. Det var ett par veckor (månader) sedan sist.

Jag dristar mig till att säga att det här har varit den bästa dagen på HELA året 😉

Kan vi prata kakor nu? Vad kan jag baka mer på låg svårighetsgrad?

Det var ju både roligt och gott. Gottigottgott.

// Planerar deltagande i Hela Sverige Bakar. Eller kanske Talang?

0 thoughts on “Jag har aldrig …

 • Inte heller jag är den bakande sorten men korintkakor och kolasnittar är busenkla. När skulle vi komma sade du? Noterar f ö att vi har samma åldersskillnad till våra respektive mammor. Men min mamma bakar gärna. Ja, inte just nu men så fort ryggen vuxit ihop igen lär hon vara igång igen.

 • Åh så gott det ser ut! Det är allt väldigt länge sen jag gjorde chokladbiskvier, det kan delvis bero på att jag framfött en dotter som numer bakar de mest perfekta och ljuvliga chokladbiskvier och allt möjligt annat också. Och jag skulle kanske tipsa att man nog kan göra danska kransekager om man liksom gör bottnarna avlånga i stället?

 • För väldigt många år sedan så gjorde jag en väldigt god tårta med mandelmassebottnar och chokladmousse. Man frös in den och serverade den halvfrusen så att det gick att skära den. Enkel och väldigt god! Men, det jag skulle komma till var att det gick åt dubbelt så mycket mandelmassa än vad som stod i receptet. Man skulle ha två bottnar men receptet räckte bara till en. Det är något mystiskt med mandelmassebottnar!

 • Åh jag är impad! Jag är hyfsat bra på matlagning och ungefär lika bra på bakning men biskvier har jag aldrig testat kanske? För att jag är lat, När jag bakar ska det gå fort och sen hatar jag stöket o disken så en bunke o en visp är lagom stök för min del. Maränger är busenkelt att göra, äggvita o socker bara, vill man slå på stort kan man använda äggulornatill en chokladkräm som bonus eller bara slafsa i sig på fri hand om man nu känner för det

 • Håller med dig. Det är rätt kul att baka kakor, och dessutom avkopplande.
  Vet inte om det alltid blir så vackra resultat, men oftast ganska gott. Kolasnittar, vaniljdrömmar, dumlekakor, och hallongrottor är nog det jag bakar mest. Kram!!

 • Oscar den II tårta är ju mandelbotten (typ mandel och maräng:ägg och socker alltså 😉 med smörkräm på bara- ruskigt gott och enkelt.
  Skönt att du fick komma ut lite, man blir knäpp till slut. En sväng på Ica kan kännas som att man ”sett världen”.

 • Kladdkaka är nog det enklaste i bakväg. Allt kan röras ihop i en kastrull och kakan ska ju vara kladdig så det handlar inte om att ta ut i rätt sekund ur ugnen. Sedan är väl frusen cheesecake ännu lättare, men det är knappast ens bakning (om man inte bakar digestivekexen själv men då är man ju galen).

 • Kakor? Svårighetsgrad?
  Iiiiingen aning
  Jag bakar typ aldrig. Nån sockerkaka per år kaaaaaaaanske.
  Men! Biskvier är sååååå gott! En av döttrarna gör en variant med citron i smörkrämen. Mmmmmmm!! Mums!

 • Om du gillar äppelkaka/paj kan du ju alltid röra ihop en muffinssmet och peta ner en äppelskiva doppad i socker och kanel. Lätt och gott.

  Markattan

 • Du borde klara skurna chokladkakor, syltkakor, bondkakor, kolasnittar osv. När de är klara så kommer jag. Alla utom möjligen syltkakorna är favoriter här. Torra kakor ät gott, kladdiga får andra äta. Om det inte är kladdkaka (choklad)

 • Jordens enklaste kakor: köp en rulle mandelmassa, skär den i lagom tjocka skivor (man får själv bestämma vad som är ”lagom tjocka” skivor), baka dem i 175 grader till de börjar ändra färg (ca 5 min sisådär).
  Klart!
  Vill man så får man smälta choklad och doppa antingen halv eller hela kakan, man kan även om man är extremt godissugen bre lite Nutella på kakan.
  Ja på det stora hela är det en väldigt förlåtande kaka, man får helt enkelt bestämma själv hur man vill ha den

 • Kakor e nåt jag sällan gjort, mest kladdkaka,muffins,rulltårta och bullar

  Jobbade natt i några år så då brukade jag baka ofta för att ha något att göra mellan larmen och vändningarna

  Skulle göra schackrutor en gång, men det blev nog mer än dubbelt så många som det stod i receptet,för de blev väldigt små

 • De flesta kakor är väl på låg svårighetsnivå.
  Till jul (bland de få gånger jag bakar kakor) brukar jag göra pepparkakor, brysselkex, mandelformar och rullrån. Ingen av dem är särskilt svår. Okej till mandelformarna måste man ha en viss sorts kakformar och till rullrånen ett rullrånsjärn men svårt är det inte. Jag tror till och med att du skulle klara det. 😉

 • Ledsen jag hade inte smakat;-) hundhår och jag går inte ihop. Då vänder det sig i magen
  Men jag skulle hemskt gärna vilja se dig i Hela Sverige bakar
  Ja makar är inte så omhändertagande. Heja mammor! Krya på dig. Kram

 • Inte för att jag har med det att göra och det är ju självklart bara för dig att låta bli att svara, men är Mona fortfarande skyldig dig en massa pengar? Nyfiken eftersom deras hus är till salu men inte verkar bli sålt samt att det finns Kronofogdeanmärkning/utmätning på nästan alla deras företag (offentliga uppgifter på Merinfo). Samt att M enligt egen uppgift inte jobbar med deras företag längre. Sätter de bolagen i konkursen blir de ju av med alla skulder…

  • Fast jag har inget att dölja och dessutom finns det offentlig förlikningsdom på det 🙂 De har betalat en stor klumpsumma, utöver det var de skyldiga en halv miljon som de, enligt domen, skall betala av under fem år. Att de är världens sämsta företagare råder noll tvivel om 😉 Min skuld blir de dock inte av med för den är privat.

 • Denna är magisk gott.
  Istället för att trycka ut degen lägger jag smeten på bakplåtspapper lägger plastfilm på smeten och sedan kavlar ut den. Drar bort filmen och in i ugn
  https://linneasskafferi.se/2017/03/16/veckans-fredagsfika-chokladbiskvier-med-daim-i-langpanna/ har man ätit upp all Daim så behöver man inte ha det i smörkrämen kaffe kan man också tillsätta. Till julen hoppar jag choklad i smörkrämen och tar saffran och apelsin i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.