Konsten att trötta ut sin snällaste doktor på mindre än en vecka – och så lite fäschon

I förrgår var en sån himla toppendag. Allt var bra. Humöret och flaggan i topp, lydiga och vattenkammade hundar och GUNILLA. Lika gränslöst bat shit crazy som vanligt. Och däremellan fick jag paket av Johanna. Ingela och Johanna har inget fult i butiken, men det här var ab fab med både strössel och topping. Sådär så att jag ville ha innehållet i sängen. Det avstyrdes tyvärr, för att maken talade mig tillrätta. 


True story, trots att det låter konstigt. Men. *suckljud för dramatik och medhåll till maken* Vi har ju fortfarande älskade lurvskallar, annars hade jag troligen inte lyssnat på honom. Om jag inte hade insett vettlösheten själv. Jag vill gärna tro att jag hade gjort det. 

Den här var det jag ville sova med.


Ignorera utseendet i övrigt. Särskilt Kristina Lugn-håret. Det där rosa som skulle gå ur efter en tvätt har fortfarande inte gått ur. Dessutom har jag svår sömnbrist och extremt ont på fotot. Inget som hindrade mig från att gulla med jackan dock.

Den där toppendagen gjorde ju såklart en trippel Mollbergare rakt ner i skiten redan igår.

Men humor i det hela såklart, eller snarare, hur är det möjligt?

Alls vet ju att jag var hos underbar läkare i torsdags, men efter det har jag inte återkopplat oron över återbesöket. Minns inte ens om jag berättade att enda anledningen till att jag kunde gå dit i torsdags var att hon var så bra redan i somras när högeraxeln hade pajat att jag vågade lista om mig från Göteborg. Det var stort för jag är feg.

Men ni vet ju att jag oroade mig över att gå dit i måndags. Allt föll på plats under måndagens besök, det var inga problem för mig att slippa åka till hufvudstaden enbart för recept och sedan pratade vi i en timma. Om alla mina fel och brister och hon bara fortsatte vara underbar och hålla handen. Hon tackade till och med för förtroendet. Vi skall fortsätta träffas, ofta till en början, för att ta ett fel i taget. För det finns ju såklart fler, som inte riktigt har platsat under smärtkliniken. Fibro och nervskador tar hon bara över as is när jag vill och berättade att hon hade behandlat många smärtpatienter pga specialistbrist och min pensionistspecialist i Sthlm som räddade mig får lov att gå i pension på heltid. Inte bara en sten från mina axlar där.

Nästa steg är att lösa mina gräsliga vallningar och ansiktssvettningar. Efter dusch och smink tar det fem minuter innan mascaran hänger under hakan. Oftast. Som om jag hade sprungit en mil utan annan påverkan. Har ni möjligen tips också??

När jag gick därifrån i måndags gjorde jag det trygg i förvissning om att vara räddad och med precis en sådan relation till doktor som sägs vara utdöende och ungefär lika lätt att hitta som en enhörning. Så glad var min avskedsfras något i stil med “mig blir du ALDRIG av med”.

Vi har en ny tid om tre veckor. Jag ville tydligen inte vänta, för igår började jag kissa blod och taggtråd. Taggtråden har jag varit med om innan, men aldrig kissat blod. Jag ringde 1177 som hänvisade mig till vårdcentral och vem satt på akuttiderna igår tror ni?

Vad är oddsen? Och det kändes en smula pinsamt. Sådär att man känner sig nödd och tvungen att tala om att jag inte ämnar ligga på hennes brits med nya åkommor var och varannan dag. Det är i alla fall inte min förhoppning.

Hem igen med antibiotika och tranbärskapslar.

Men visste ni det här som jag lärde mig idag?

Om man är över 40 och kommer till doktorn med blod i urinen och ganska förhöjd snabbsänka (heter det så?) då skickas man hasta pronto till närmsta urolog. Inom en vecka. För att kolla urinblåsan och utesluta tumörer och röntga njurar. Det gjorde mig glatt (och lite bekymrad) överraskad. Men de gör inte detta för att de tror på cancer, det har blivit en policy av något slag efter att man fyller dubbla Systembolag. DET var glädjande. Hittar man och räddar en människas liv är ju sådana regler fantastiska. 

Nu vill jag ha tips på sysselsättning som inte involverar blogginlägg som får mig att låta som minst 107 år.

Gnällröven tackar på förhand.


“My preciousssssss…”

Sa jag att det är en dunjacka också? Herregud, förra året köpte jag min första varma vinterjacka på över tio år. Nu har jag två. Som är varma och sensationellt snygga.

0 thoughts on “Konsten att trötta ut sin snällaste doktor på mindre än en vecka – och så lite fäschon

 • Tjusig jacka ser så varm o gosig ut att jag förstår att du ville ha den i sängen också 🙂
  Rent krasst tror jag att det är olika för olika landsting hurdana rutiner man har vid olika sjukdomstillstånd fast jag måste säga att det verkar ju kanon att man kollar lite extra på urologen för säkerhetsskull. Har inte hört att vi har nåt sånt här men jag är iofs inte så hemma på urologi.
  Dock fick vi vår vårdcentral att ändra sina rutiner då vi anmälde dom efter mannens cancer som hade kunnat bli så mycket lättare om dom hade haft rätt rutin från början.
  Håll hårt i den där doktorn du har fått tag i dom är värda sin vikt i guld!

  • Jag håller i doktorn, tror att hon är ovanlig. Tom vc säger ju att hon är väldigt efterfrågad, då är det praktiskt att hon skriver sina tider själv.
   Ni orkade alltså ta fighten med dem? Heja er. Man borde verkligen, men det är svårt. Jag har gjort en anmälan en gång, givetvis hände inget.

   • Vi anmälde via patientnämnden och LÖF (nån patientförsäkring) och patientnämnden gav vårdcentralen rejält på moppo för dåliga rutiner. Att de kastade ett prov istället för att skicka in det på provtagning och påpekade dessutom att man inte (som läkaren hade skrivit i journalen)kan avgöra om ett prov har cancerceller i sig eller inte vid blotta åsynen, de påpekade dessutom att patienten, mannen alltså, hade med stor säkerhet sluppit metastaser och ytterligare operationer om de hade gjort rätt från början. Behöver jag säga att vi har bytt läkare? 🙂 Sen var det väl inte så mycket fight… man fyllde i lite papper och väntade läääääänge typ ett år och det visade sig ju att vi hade rätt. Sen blir det kanske lite mer problematiskt om de inte ger en rätt, då kan det börja bli jobbigt att fightas 🙂

    • Usch vad hemskt. Det blir onekligen lite skillnad på “mänskligt felande” när det handlar om en människas liv kontra en pall med bakaxlar som inte levereras rätt dag. Så obeskrivligt ledsamt. Kram.

 • SVF, standardiserade vårdförlopp heter det. Finns snart för alla cancertyper och införs gradvis. De som är igång just nu är bl.a. rectumcancer och gyncancer. Vid t.ex. rectumcancer upptäcks/misstänks tumör på HC, pat blir kallad till endoskopi och bekräftas misstanken där får pat gå direkt till skiktröntgen, sen ska de ha en MRT inom en vecka och utifrån resultaten planeras op osv.

  • Grejen är alltså att det är nationellt, att det ska vara lika i alla landsting. Att man inte ska få olika hjälp beroende på var man bor, vilket det har varit tidigare och säkert fortfarande är beroende på om SVF för just den cancertypen kommit igång eller inte.

   • Urologen ringde redan i förmiddags så nu är jag både asnervös och tycker att det är bra om de plockar upp det i ev. tidigt skede. U sade att det var ett nationellt dekret sedan februari 2015. Kissar man blod skall man kontrolleras. Sen sa hon helt andra saker än snälla läkaren, men det är förmodligen normalt. Snälla läkaren sa att det säkert inte var något annat än just uvi. Kvinnan från Urologen gav mig statistik som var lite ångestframkallande. Dessutom, en heldag på urologen med njurröntgen, kamera i urinröret och vad det nu var mer mellan 08.00 – 15.00, det är ju inte så muntert i sig.
    Och det verkar inte spela någon roll hur gammal man är, rädd blir man ändå 🙂 det räcker med skit nu tycker jag?

    • Låter som om du ska få en helfestlig dag på urologen 🙂 NÄää huvva för allt det där men jag är med dig i tanken o håller handen hela tiden.
     Det är lite konstigt det där att de alltid ska ge en statistik på ångestframkallande grejer i förväg s a s. Den statistiken kan de ge om och när det är ett faktum att man är sjuk, inte innan! Om man nu inte begär att få veta i förväg givetvis.

     • Nä. En mardrömsdag. Ångest plus röntgen och kameror lite här och där de inte skall vara. Selfies av ett annorlunda slag och jag har redan lyckats måla värsta scenario pga hög sänka. Bra iaf att man inte behöver vänta flera veckor på resultat, jag fattade det som om man fick dem samma dag.

 • Jackan är ju så snygg att man verkligen vill flytta in i den (när man inte är för varm för att ha den på), problemet är att den inte hade varit lika snygg på min stora kropp. Men väldigt snygg på dig!

  Vilken läkare! Hon har väl skrivit livstidskontrakt med VC och håller sig frisk själv.

  Låter inte bra med blod i urinen, hoppas att det bara är uvi och du kryar på dig snart, men bra att de snabbt kollar upp det ordentligt.

  • Den är FANTASTISK. Och du hade visst passat i den. Det är ju helt klart en året runt-jacka i Sverige. Nu har det ju varit höst i över 12 månader. Dessutom har jag ebayfyndat en bikerjacka i väldigt mjukt skinn och även skinnluva. Det var min önskelista, en hoodie som bikerjacka. Och jag hittade den för ett par hundralappar. Hade man kunnat doktorera i ebayfynd hade jag fått nobelpris för längesedan. De bikerjackor som Plain Vanilla säljer är ju sååååå snygga, men för små för mig för att jag är längre än planerat. När de hade en babyblå ville jag gråta pga för små. Nu har jag fått bekräftat att det är bra kvalitet på just de här billighetsjackorna, nu skall jag bara hitta babyblå 🙂

   Och ja! Älskar henne. Är dessutom säker på att hon är yngre än jag. Jag kommer bli en stalkerpatient eftersom jag aldrig blivit bemött så bra. Det där andra är jag livrädd för. Inget att hymla med.

 • Om du inte tar östrogen så ska du göra det! Sköter man sin mammografi så är det större risk att bli överkörd av en buss än att få bröstcancer av östrogen. Som kvinna äger man rätten att må bra psykiskt och fysiskt! Jag höll fan på att ha ihjäl folk innan jag började med östrogen. och så låg jag var, allting var liksom lite tungt och grått. Det smyger sig på och till slut tror man att det är ett normaltillstånd man befinner sig i – jag är liksom grå, låg och livsfarlig.. För i h-e ta östrogen! Omedelbums!

  • Jag bara instämmer. För att det sägs att man blir som sin mamma och min ömma mor har varit förbannad i 30 år. Klimakteriet kom tidigt för henne med. Och det där du skriver om att det smyger sig på tills man tror att det är ett normaltillstånd är den berömda droppen som skriker åt mig att börja med det i förrgår för det stämmer ju så otäckt väl.

   Jag tror att det är större risk att jag dör av att regeringen river upp gamla lagar, återinför dödsstraffet och jag blir dömd för lite olika saker som 1. Road raging (ingen annan kan köra bil så det bildas köer och jag köper en pansarvagn och kör över alla bilar framför mig i rent vansinne) 2. Relationsvåld (mord) ( av TUSEN olika anledningar råkar man mörda maken, kanske tom med pansarvagnen?) 3. Självutnämnda hobbypoliser (dessa MÄNNISKOR som måste lägga sig i saker och PÅPEKA det, exempelvis att man kanske har tre centimeter däck utanför p-rutan, att man råkar gå före en kö för att man inte ser att det finns kölappar och inte kan upplysa vänligt utan MÅSTE göra det snorkigt) 4. Bakomliggande bilister som måste köra så nära att det känns som om man har deras kofångare liggande i baksätet (planerat mord utförs självklart med den göttiga pansarvagnen) 5. Gubbar i keps som söndagskör nytvättad bil (pansarvagn) 6. Folk. Generellt.
   Jag fortsätter inte nu eftersom jag låter rubbad. Jag och snälla doktorn är redan överens om östrogen och jag behöver inte gå till gyn för att få det, hon skulle bara klura på rätt sort till vår nästa tid om en dryg vecka. Tack för att du gav mig den sista övertygningen och igenkännandet. ❤️

 • Sketasnygg jacka!!
  Skönt att du äntligen hittat ‘rätt’ doktor.
  Vad gäller urologen, fattar att det känns avigt som tusan. Men det är nog bäst att bara göra skiten, så är det gjort. Min erfarenhet säger att det ibland är plågsammare att inte veta och oroa sig, än motsatsen.
  Tänker på dig.
  Kram Jenny

 • Jag ramlade över ett tips gällande uvi av en slump när jag googlade efter något annat. En tsk ren bikarbonat i ett litetglas vatten med en dutt pressad citron varje morgon. Jag hade jätteproblem med urinvägsträngningar innan, nu har jag inte haft en känning på över ett halvår. Tydligen fixar bikarbonatet balansen i hela systemet, jag är överlycklig…Testa! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.