Twitter och mormor 

Min mormor är rätt vass. Om man därtill minns att hon härförleden fyllde 101 år, är mer än dubbelt så gammal som jag, men sällsynt skarpsinnig. 

Mormor har knappt sett en dator i verkligheten, men hon har snappat upp att det finns smarta telefoner, internet och lärde sig vad e-post var för mer än 20 år sedan.

– Som ett vanligt brev fast man skriver det på datorn och så kommer det fram blixtsnabbt. Gratis är det också, där behövs inga dyra frimärken.

Hon har även koll på en del sociala medier även om hon kanske inte riktigt vet att det heter just sociala medier. När ömma modern lägger ut något på Facebook har mormor koll på att vännerna kan se det, och då kan hon be mamma hälsa de som mormor är hej och du med. Intresset och nyfikenheten är fascinerande, än mer så om man har i åtanke att hon växte upp i en era när inte ens vanlig telefon fanns i hemmen och hon har fortfarande bakelittelefon med snurrskiva i sovrummet. Och modern trådlös i köket. 

För inte så många år sedan blev hon med hemtjänst pga felaktigt utförd höftoperation (de missade en fraktur). Hade inte det hänt hade hon troligen fortfarande knäskurat golven med rotborste och knatat på stan, men nu behöver hon hjälp. Om jag ger mig på en kvalificerad gissning är hon möjligen en smula komplicerad att ta hand om. Minst sagt. Men det finns ett par stycken som jobbar hos henne som hon älskar.

Jag pratade med mormor på påskafton och då berättade hon exalterat att en av hennes favoriter, Lasse, hade varit hemma hos henne och berättat att han nog hade sett mormors barnbarn på internet. Eftersom hon bara har ett barnbarn råder det ju inga som helst tvivel om att detta barnbarn i så fall var just jag.

Först berättade hon att Lasse hade sagt att han var väldigt säker på att det var mormors barnbarn, och så sa han att hans kollega Anna (även hon favorit) också var säker på det, men han hade a) antingen inte sagt var han hade läst eller b) mormor hade inte uppfattat det. Då kom den första frågan som gjorde mig så paff att jag hade trillat baklänges om jag inte hade suttit stadigt med arslet parkerat i soffan.

– Men Victoria, jag förstår inte var det är du skriver? Är det Twitter?

Sa mormor till barnbarnet som inte ens visste att hon någonsin hade hört talas om Twitter.

Jag medger att jag svävade lite på målet. Inte för att jag är särskilt hemlig generellt, mer i synnerhet för just mormor så hon slipper grubbla över mer saker. Och för att hon inte skall skälla på mig. Men jag kunde åtminstone ärligt svara att Twitter inte var min grej och då kom den andra frågan.

– Vad är det du skriver för saker då? Är det saker i allmänhet eller håller du på med politiska saker?

Förvåningens finger i häpnadens mun. Mormor har verkligen bättre koll än hon låter påskina och jag mumlade något om att politik var det ju inte, snarare lite allmänhet och trams. Min skalle var mest ett virrvarr av funderingar, och innan vi lade på luren sa hon att hon skulle fråga närmare nästa gång någon av dem kom till henne.

Det kan ju inte vara annat än bloggen tänker jag? För jag skriver ju ingen annanstans precis.

Definitivt inte på Twitter.


Nu är jag inte bara svårt impad av mormodern, jag är även olidligt nyfiken på om det är bloggen mormor fått nys om. 

Snälla Lasse och/eller Anna, kan jag inte få ett livstecken från er om det är här ni har läst eller läser? Det hade varit så oerhört kul. Vill ni inte skriva i kommentarerna går det finfint att maila på vic (at) fitterbittan.se.

Det här är ju sjukt roligt, jag och mormor idkar detektivarbete på varsitt håll.

Högst oklart vem som är Sherlock och vem som är Watson dock.

0 thoughts on “Twitter och mormor 

 • Hmmmm….mormor har bara ett barnbarn ???

  Men du har ju en syster med 2 krullhåriga avkommor

  Så då antar jag att ni inte har samma mor,om nu mormodern ( som nästan borde blogga)bara har 1 barnbarn. vilket jag inte ens tänkt på innan, vet Ifs inte om du nämnt det det heller ?

  • Det är krångligt med bonusfamiljer 🙂 Mormor har bara ett barn, min ömma moder. Ömma modern har bara mig. Pappa och styvmodern har syrran, som är halv, men jag ser henne som hel eftersom vi vuxit upp ihop. Och dessutom bodde syrran hemma hos mig i flera år när hon gick på gymnasiet. Så vi är inte helblod, men det känns så 🙂

   • Ahaaaa

    Då e jag med 🙂

    Samma sak med mamma och hennes syskon, hon och en moster är helsyskon medans de andra 3 mostrarna och 2 morbröder har en annan pappa, men de har alltid sett varandra som helsyskon och växt upp ihop

    Samma sak med en av mina kusiner hon har egentligen en annan pappa och har 3 syskon men de har aldrig sett varandra som annat än helsyskon

 • Även om jag jobbar inom hemtjänsten e jag varken Lasse lr Anna, jobbar dessutom i fel kommun

  Hade nog gillat din mormor tror jag, hin verkar rätt skön 🙂

  Fick däremot tillsägelser från ett par gamlingar ikväll, men det de skällde över var att jag inte hade varit hos de på längech att jag initierade skullelåta det gå lika lång tid till nästa gång jag kommer

  • Fel kommun. Men GISSA om jag är nyfiken. Herregud, det går inte att säga vissa saker till mormor. Som att jag kör hoj, har ont i armen och cirka allt annat som står här Hahaha. Lilla mormor. Det är vita lögner för att hon har tillräckligt att bekymra sig över vid sin ålder. Men det här tyckte hon var sjukt spännande. 🙂

 • Dom kanske har sett dig på insta? Men då borde de veta om bloggen också. Sen kan man konstatera att världen är mindre än vad man tror och att mormor verkar vara ett sjusärdeles fruntimmer att hålla reda på saker och väldigt modern med tanke på sin ålder 🙂

  • Jag tänkte också insta, men där skriver man inte så mycket och det är svårare att liksom råka på någon helt okänd?
   Men nu löste det ju sig eftersom han hörde av sig. Sååååååå roligt 🙂

 • Det där om att vara mer än dubbelt så gammal, får mig att tänka på för några år se’n. När min mormor hade fyllt 96 år (idag 99 år), så var jag 48 år och min son 24 år. Visserligen hade vi inte hunnit fylla år än men vi tyckte det var lite kul ändå.

  Och min mormor är inte lika klar som din mormor men hon har i alla fall en digital kamera nu för tiden… 🙂

 • Kan inte låta bli att tänka på min farmor som vid 79 års ålder (1998) skaffade ICQ och eftersom jag jobbade på dataföretag ringde hon till mig när “datan” inte gjorde som hon ville. Starkaste minnet var den gången som hon ringde och jag frågade henne om hon hade många fönster öppna (det brukade vara så) och hennes svar var klockrent – “Nej, inga fönster men altandörren är öppen….”

  • Vissa saker skall man bara inte göra. Svärfar har ju numera krav på datorsupport minst tre gånger i veckan och man skall komma när han ringer annars väntar han förtvivlat. Häromdagen muttrade han något om att han hade sett barn med fina stora telefoner medan han själv har en Doro med extra stora siffror. Om de kunde borde väl han kunna? Jag tror aldrig att jag och maken har vrålat ett NEJ så himla unisont tidigare 😉

  • Betyder det att jag måste lyssna och lära? För isf måste jag rusa iväg och införskaffa mattfransborste och städa väldigt grundligt och inte göra så mycket annat. Den genen följde liksom inte riktigt med från mormor och mamma 😉

  • Om jag blir 101 så lovar jag att blogga. På heder och samvete. Jag skall bara uppfylla min dröm om att skriva ett par böcker först, om de där filurerna som bor i huvudet på mig 😉

 • Din mormor är ju bara så cool. Jag gillar henne.
  Det där med hel och halvsyskon är ju egentligen väldigt konstigt. Det är ju en känsla mer än om man har samma biologiska föräldrar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.