Pepp istället för depp

Peppar peppar, knacka i trä, kasta salt och allt vad man nu kan göra. Här går det åt rätt håll. Då menar jag inte vädret utan livet, vädret kan dra åt skogen.

Ett vårtecken är att jag kikar på glasögon. Högst oklart varför jag drabbas av glasögonsug vid den här tiden på året, men man kan anta att det beror på solchock och snöblindhet de få minuter solen faktiskt dyker upp. Igår såg jag till exempel sol och blå himmel i nästan en hel timma och jag kisade hela tiden pga ovana. 

Sedan får man ytterligare småchocker varje dag när man upptäcker att klockan är si och så mycket och då utbrister man “HERREGUD OCH DET ÄR FORTFARANDE LJUST UTE”. Det kommer man fortsätta med i minst fyra veckor till, eftersom jag räknar med ytterligare två veckor efter omställning till sommartid. Minimum två veckor efter klockomställning, med enda skillnad att man utbrister det ännu högre och mer förvånat. Sedan har man vant sig och tittar glatt på sina nya glasögon. Eller solglasögon. Eller för all del läsglasögon, även om det sistnämnda inte alls är lika roligt. Vilket påminner mig om att det enda jag inte har är lässolglasögon. Solläsglasögon? Så himla orutinerat av mig.

Ni vet ju redan att jag har lustiga glasögon, fast snygga och Jan-Öyvind Swahn-brillorna är ju en smula uppseendeväckande oavsett om man tillhör #teamskitfula eller #teamskitcoola. Förra året slipade jag glas till ett par äldre Gucci som låg och samlade damm och så köpte jag Attlingbrillorna som det råder delade meningar om också. Eller var det förrförra året?

Ni vet också att maken har noll vetorätt när det handlar om glasögon eftersom han har opererat bort sina och det kan inte jag. Inte heller kan jag ha linser. Då får man piffa upp tillvaron som ständig glasögonorm genom att ha lite variation. Jag är ju ändå beroende av många pga mest synfel i världen.

Nu har jag en ny plan och bollen är satt i rullning. Först måste jag som vanligt dryfta det här och jag brukar kunna gissa vilka som är motståndare eller medhållare, men den här gången är det inte lika lätt. Jag tror att jag kan pricka in de två mest högljudda motståndarna, men nu har jag istället ingen aning om vilka som kommer hålla med.

Kommer ni ihåg Anastacia? Fånigt bra sångerska som gjorde riktigt bra musik och dessutom är löjligt snygg. Kommer ni ihåg att hon alltid hade olika tonade glasögon? Om ni inte minns kan jag tipsa om att bildgoogla “anastacia glasses”, det finns nästan inte en enda bild där hon har samma glasögon på sig.

När hon var poppis (runt år 2000 va?) kunde jag fortfarande ha linser så jag köpte ett par ljusblå Randolph Engineering som ser ut så här.


På grund av att jag hade linser under kunde jag inte riktigt rättfärdiga att bära dem inomhus, det kändes fånigt.Bara utomhus när det var mulet och det begränsade ju användandet lite för mycket även om de gjorde en mulen dag trevligare. Numera, när var och varannan människa använder fönsterglas-glasögon som accessoar blir jag arg på mig själv för att jag ens brydde mig. Men det var då, nu är nu och maken har ärvt dem och har dem i bilen.

Mina känslor för Anastacia har dock inte förändrats. Hon är verkligen snygg och man skulle nästan inte förstå att det var hon utan glajjor.


Även magtröja har ju blivit poppis igen, men dit skall i alla fall inte jag.

Rolig extrafakta; Anastacia opererade bort sitt synfel 2005, men använder fortfarande glasögon för att hon tycker det är snyggt. Däremot använder hon inte glasögon på scen för att hon vill att folk skall se hennes ansiktsuttryck. Hade man gissat hade man nog gissat tvärtom, eftersom hennes publik är van vid att hon har glasögon.

Nu när jag har slutat bry mig om vad andra tycker, om sådant jag tycker är fint, då är det dags att välkomna min inre Anastacia igen. Jag började med att bolla med min kamrat som även är optiker. Och hon säger nästan aldrig nej även om det var nära med de första Swahn-brillorna när hon bara hade sett dem på bild. När de väl var klara var hon riktigt nöjd och hatade dem inte ett dugg.

Jag vill ha tonade glasögon helt enkelt, men jag velade mellan blå glas med silverbåge:


Exemplet jag hittade på nätet blev inte perfekt, de här är för mörka och drar åt lila, men ni hajar.

Eller guldbåge med rosatonade glas:


Så jäkla snygga. Ett perfekt exempel. Jag som så självklart och alltid varit blå och så tycker jag att guldbåge med rosa är snyggast.

Vi bollade fram och tillbaka och så råkade jag se ett par glasögon på Anastacia som fick mig att känna mig lite som regnbågar och enhörningar. De här.


Alltså glaset! Inget jag ens trodde gick att göra i verkligheten om man inte var Hollywoodsångerska allra minst, men jag skickade bilden ihop med Anastacia i dem till Annica bara för att visa snyggheten.


Hon är verkligen skitsnygg. Glasögonen också, men jag vill ha dem i silvrig pilotbåge.

Då sa Annica att det där med blårosa inte var några problem alls och då fick jag ett nytt dilemma.

De blå har jag tänkt bort helt. Konstigt nog. De rosaguldiga är fortfarande med i matchen, men tävlar mot blårosa med silverbåge istället.  

Jag har bestämt mig, tror jag åtminstone, jag trodde ju faktiskt att jag hade bestämt mig för blå också, men det skulle ju visa sig att de inte ens tog sig till semifinal.

Nu vill jag veta vad ni tycker. Ni är ju alltid med mig och köper glasögon och vem vet vad det kommer för klokskaper i kommentarerna som kanske förändrar allt. Igen. 

Som vanligt är jag medveten om att jag inte ser ut som Anastacia, så just det är ju ingen idé att föreslå 😉

Och så vill jag inte ha förslag på orangetonade.

Jag gör hellre ett taffligt försök att se ut som Anastacia än grannen i Beck.

// Linser är för vegetarianer 

0 thoughts on “Pepp istället för depp

 • Blå rosa rosablå, men där måste jag hålla med dig trots att jag inte gillar färgade glas. Jösses så snygga de rosa o de tvåfärgade var!
  Orange går fetbort så där får du inte ens ett förslag av mig. Om det finns nån färg jag ogillar så är det orange o gult kanske för att det skär sig mot mig helt o hållet och skulle jag prova sätta på mig nåt åt det hållet så ser jag sjuk ut :-/

 • Jag röstar på de blå/rosa även om de rosa var jävligt snygga med, men de blå/rosa e ovanligare därför lägger jag min röst på de 🙂

  • Tjohooo, de är ju så coola. Och jag måste medge att jag trodde du skulle vara motstridig. 🙂 Där blev jag glatt överrumplad. Men den andra motståndaren har jag garanterat inte fel på.
   De blårosa ser ut som att det går att äta dem och att de skall smaka cocktail.

  • Meeeen. I handväskan gör de väl ingen nytta 😉 och det är ju trevligt att se. Gissar att du inte vant dig helt vid att ha något på näsan jämt?

 • Men jisses, förvåningens finger i häpnadens mun, eller hur du nu formulerar det! Att de blå inte klarade kvalet, det är verkligen en högoddsare. Tycker nog de rosa är lite mesiga, så lägger min röst på regnbågsbrillorna.

  • Jag VET! Jag som alltid velat ha just blå! Chockerande på riktigt. Men jag tycker ju fortfarande att de blå är snygga, bara att de blårosa och rosa är snyggare. Hur nu det har gått till att jag blir mer och mer rosa på äldre dagar. En del skyller jag på Johanna, utbudet av rosa är ju så mycket större än det blå på Plain Vanilla och mycket rosa har jag ändrat uppfattning om bara för det.

 • Blå-rosa, eftersom det är ovanligare. Och för att de var riktigt snygga! Jag är nog en rosa person eg, men de blå-rosa var coolare.

  • Vilken jäkla bonnröta att jag snubblade över de igår då. De är verkligen snygga. Och coola. Och en kompromiss till min blå sida. Som en mix av dig och mig eftersom jag egentligen är blå 🙂

 • Blå-rosa! Absolut. Och jag tänkte på dig och alla dina solglas när jag gick och beställde tid för synundersökning (jag ska ha slipade solglas, tänker jag), men jag ska nog inte ha blå-rosa även om det var kul. Men gult blir det inte heller här.

  • Jooo. Eller du kan väl bara ha någon uppiggande färg? Nu misstänker jag att gult glas är trevligaste färgen att titta ut genom, men blått eller rosa måste ju vara käckt också. Lite som att kika på regnbågar?
   PS: jag relaterar gult glas till Rutger Jönåker, han skyttegubben. Alla som skjuter har typ gult glas, det är ju inte så trevligt att gå omkring och se ut som en pistolskjutare tänker jag?

 • Lusten att köpa glajjer ska ALLTID bejakas! I år mer än någonsin är det pilotmodeller som gäller. Retrotrend med tonade glas är superhett (själv är jag svårt sugen på gröna gradaltonade). Go for it! Det blir rätt hur du än väljer.
  MEN kom ihåg att lägga till UV-skyddet! Även svagt tonade glas öppnar upp och gör pupillen mottaglig för skadligare ljusstrålar.

  • Går pilot någonsin ur tiden? Måste ju vara bästa bågen som finns för de som inte vill köpa mer än ett par under en livstid 🙂 Hörde även att runda är poppis också.
   Vad är gradaltonade? Annica sa det igår med men jag hörde henne säga graderade hela tiden. Det var ju fel haha. Men jag antar att det är som jag tror, mörkare upptill och ljusare, ljusare, ljusare nedtill?
   Åh! Är även sugen på just sådana bågar a’la 80-tal. Formade glas, gradaltonade (nu använde jag mitt nya ord direkt) och inslipade prydnader i glaset. Såååå coolt.
   Nej då, det lovar jag att inte glömma. Jag är rädd mina ögon 🙂

 • Blå-rosa är ju hur snygga som helst, jag skulle vilja prova dem själv.

  För några år sedan skulle jag köpa flera par billiga läsglasögon till mamma (så att hon kunde strö ut dem lite överallt där de kunde behövas), på skoj tog jag ett par med rosa glas också, bara för att de var så absolut-inte-hon. De glasögonen blev sedan favoritparet när hon skulle läsa ute eller solen sken in, de gjorde att hon inte blev bländad av de vita sidorna när hon läste. Hon sa att de var väldigt sköna för ögonen, både inne och ute.

  Orangetonade (och gula) är däremot ögonsjukdom för mig, kanske beroende på att äldre släktingar har haft det.

  • Jag verkar för en gång skull ha valt något där alla är för istället för hälften för och hälften mot. Det är ju jättetrevligt *klappar förtjust händerna*. Ännu trevligare att rosa glas redan är testkörda av din mamma. Jag inbillar mig att det är som att gå genom livet med ett ständigt instagramfilter 🙂
   Men varför inte prova dem själv? Det går säkert att göra överallt, men någon måste be om det för att de skall komma på det? Go for it Humlan <3

   • Har en hög med nödvändiga utgifter som jag inte vet hur stora de blir, så jag måste fixa dem först innan jag köper roliga saker. Det här med hus och hem kostar ju lite …
    Men jag har faktiskt funderat på tonade glas redan tidigare, förnyade glasögonbeståndet i höstas och var då lite sugen på ett par med tonade glas men det fick räcka med fyra par den gången (progressiva vanliga- och solglasögon, enkelslipade dator- och läsglasögon). Man behöver en rejäl handväska när man ska ha med sig alla brillor! 🙂
    Har jag bara fått lite grepp om mina utgifter, så kanske jag slår till på något nytt par för jag måste ju ha glasögon på näsan och då borde man väl kunna ha fler och få lite omväxling ibland. Har haft tonade (gröna) en gång i forntiden och man tänker inte på att man har ett färgfilter över världen.

    • Mmm, det där med hus och hem brukar vara den största utgiftsposten i livet. Jag tycker du skall slå till när du har räknat klart. Du har ju lika många olika glasögon som jag, äntligen någon som förstår varför man behöver en hockeytrunk som handväska 😉 Har du slipade solläsglasögon också? Insåg ju att jag faktiskt inte har det, vilket antagligen är lite korkat när man vill läsa i solen. Hur kan jag ha missat det.

     • Eftersom mina solglasögon är progressiva så kan jag läsa med dem, men det är bekvämare (större “läsyta”) med läsglasögon, så det skulle inte vara dumt med rena solläsglasögon. Speciellt nu när jag ska flytta till uteplatser och möjlighet att sitta ute och läsa.

      Jag går ju ofta och drar på en dragväska/dramaten, jag kanske ska börja skylla på alla glasögon jag släpar på. 😉

 • Blårosa så jäkla snygga och coola!
  Det är helt klart du…….
  Vill också ha ett par, hur jag nu ska
  rättfärdiga det när jag nyligen
  köpt 2 nya par…..
  Skönt att du är “tillbaka”
  Du beskriver smärtkänslan klockrent
  förstår precis hur du menar och känner,
  de vidriga känslorna och smärtorna
  suger verkligen musten ur en.
  Skickar strålande sol och blå himmel från
  Norrland till dig.

  • Bara gör det? Vi skapar helt enkelt en ny trend här och nu i kommentarsfältet.
   Jag blev så glad över att jag kunde engagera mig i något igen efter att ha varit helt ointresserad och ofokuserad. För all energi har gått åt till att ha ont och ta sig igenom dagen. Hur mår du nu?

  • Tack, mår bättre nu när vädret är lite stabilare. Men har haft ett jäkla skov sen nyår och allvarligt funderat på att förflytta mig utomlands dom jäkligaste månaderna för dom är inte roliga och till sist far humör och lust till allt långt ner i källaren tillsammans med människor man vill förpassa dit som inte fattar att man inte är på topp alla dagar, för skrattar och skämtar man och ser fräsch ut och inte klagar trots att man känner sig som värsta surkärringen, är nere och allt annat än fräsch ja då är vissa så jäkla oförstående.
   Kan vi inte bilda en grupp med oss likasinnande och dra till värmen?

 • Blårosa absolut kan du inte prova ett par som solglasögon hos optikern så du får en känsla för hur det känns med tvåfärgade glas och hur de ser ut på dig?

  • Jag tror inte det finns färdiga med två toner och den blå kommer jag inte titta ut genom så mycket eftersom den hamnar överst. Det blir rosa mest där jag kikar ut. Men om jag inte ens tänkte på att jag hade en pinne i mitten av synfältet reagerar jag nog inte mer på att världen blir lite mer rosaskimrande. 🙂 Sen är inte tanken att de skall vara solglasögon. De skall vara som alldeles vanliga glasögon. Sådär som mammorna på 80-talet hade och jag tyckte var hemskt tantigt.

    • Det vet jag faktiskt inte. Men om det finns känns det som att man borde ha sett folk med sådana på sig? Jag hade iaf köpt dem om jag hade sett dem 🙂

 • Nästan så man är lite sugen att härmas med de blårosa. Fast jag håller till i Småland och på Öland så det borde inte vara ett alltför stort problem. Om nu min glastillverkare kan färga dem i två färger….

  • Det får du så gärna så. Det hade varit lite coolt om vi tanter startar en trend här nu. Vi är så himla underskattade. 🙂 Gör det.
   Och jag tror inte din optiker säger nej, de flesta färgar ju på samma ställe.

 • Helt klart ska du ha de blåRosafärgade med silverbågar, det blir ju kanonsnyggt! Plus att det kommer att vara härligt att gå omkring i ett rosa skimmer :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.