Just det!

Vi har bestämt oss för att prova Skilsmässodiket Light under sommaren. För att det faktiskt ser fantastiskt vackert ut och för att slippa dessa ständiga turer och returer utmed samma kust.


Med risk för att låta bortskämd, för västkusten är enastående såklart, men det mest spännande beslutet man tar är om man skall åka Sotenkanalen eller åka utomskärs.

Som omväxling kan det vara trevligt att se något helt nytt tänker jag.

Nu har vi i alla fall bestämt oss för att dra båten till Ed (är nästan hundra på att det var Ed, annars var det Nössemark), i sakta mak glida ner till Göteborg och sedan kusten upp. Eller en sväng till Läsö om tid och väder tillåter. Som jag saknar Läsö.

Kanalen skall bli spännande av så många anledningar. Jag misstänker att det är fantastiskt vackert och det kommer bli nervkittlande att slussa. Det närmsta jag har kommit slussar tidigare är från land i Trollhättan. Hittills är bara två stopp planerade, Trollhättan för att hälsa på mormor (hur festligt att komma med båt och kunna hälsa på mormor som bor vid kanalen) och en övernattning i Göteborgs gästhamn. Där har jag aldrig legat med båt eftersom den ligger onödigt långt upp i älven och aldrig är något man bara råkar passera. Inget annat är planerat.

Jo, en sak till lärde jag mig på båtmässan, emedan jag har lite bekymmer när det gäller bad. Här hoppar man ju inte i vattnet och tar en simtur när man ligger i gästhamn för det är skitäckligt. Det gör man tydligen i kanalens gästhamnar. Nu minns jag inte varför vattnet så självklart inte var skitäckligt där, men det fanns en rimlig anledning. Det andra badrelaterade bekymret är inget att göra åt, vattnet är sött och jag är lite ängslig över brist på bärkraft. 

Att kunna bada i gästhamnar är ju rena rama lyxen och lite motvilligt medger jag att jag liksom inte riktigt förstod hur man skulle kunna bada alls. Däremot vet jag fortfarande inte om man kan bada i kanalen för det glömde jag fråga.

Man kan anta att det är en bra övning i tålamod inför kommande vinters husbil. Fem knop i ett par veckor. 

Har ni sett Dalslands Kanal? Eller är det till och med någon som bor i närheten av kanalen som vill ha besök i sin hemmahamn? Det ligger ju en stor sjö i mitten någonstans och jag har inte en susning om vilka ställen som finns runt den. Där kommer vi nog vara väldigt vilsna.

Däremot verkar det inte råda några som helst tveksamheter till att jag är väldigt trött på vintern. Ett inlägg om planer för Spanien och nu planerad sommarsemester med kontaktannons.

Förlåt. Jag skall försöka hålla mig i nuet, gnälla mindre och vara glad för lurvskallarnas skull. 

Frågar man dem är snön den bästa uppfinningen sedan blodpudding.

0 thoughts on “Just det!

 • Åh vad kul med kanalbåtande. Vi pratar också i termer av kanaler men då med prefixet Kiel-. Det är lite höga och låga planer alltså men precis som ni är vi lite “mätta” på Sjö-sexan sommartid. Bohuslän funkar väldigt bra på lågsäsong. Förra sommaren råkade vi komma så långt som till Tyskland och det lockar så klart igen. Vi får se hur det blir. Och om det är så att det råkar gå att tajma en viss konsert i Köpenhamn på hemvägen… Närmaste planerna är dock annars 100 minuter löpning ikväll och London imorgon.

  • När var det? 29 juli va? Det är mitt enda inplanerade i sommar som semestern får rätta sig efter, men det borde inte bli problem, då är det ju fortfarande industrisemester och den har vi undvikit i många år.

 • Jag men, hur söt kan man bara få vara helt täckt i snö?! För övrigt har jag aldrig fattat det där med båt. Men i mitt förra liv så hyrde jag, min fd(!) man och mina föräldrar en kanalbåt i Frankrike för att åka runt i två veckor. Jag blev en jäkel på att slussa. Jag knarkar sommarbilder från Grekland för att överleva denna vinter. Mer sol åt folket!

  • Jättesöt. Tror inte det finns några söthetsbegränsningar alls faktiskt, tror du? 😉
   Båt är fantastiskt praktiskt, husbil däremot … men oavsett, MER SOL OCH LJUS TACKPÅFÖRHAND.

 • Jag som frivilligt åker till vinterlandet i 2 veckor 🙂

  Men tillskillnad mot hemma är det vinter här med massa snö som gör att det ser ljusare ut och inte grått & trist med regn som det är hemma under vintern

  Men erkänner att jag gärna har vår och inte höst/vinter när jag kommer hem

  Enda jag ångrar med resan hit är att jag var så korkad att jag inte tänkte överhuvud taget på att jag inte kan se varken Netflix lr viaplay här för mina svenska inlogg dit funkar ju inte utrikes, så jag fick inte med mig några filmer. Både jag & Toker hade laddat ner filmer på Netflix vi hade tänkt o se här

  • Jag såg det, är du inte riktigt riktig? 🙂
   Men iofs håller jag med om att det blir ljusare av snö. Och inte lika kallt som här där luftfuktigheten gör att en minusgrad känns ungefär som -33. Men ändååååå? Kunde du inte åkt två veckor till Thailand eller något istället??

   • Ha ha

    Vi har typ -25 på natten tidig morgon men sen framåt fm/em har vi typ mellan 10-5 minus men känns inte alls lika kallt som hemma när det är minusgrader

    Nu har det snöat lite i 2 dar

    syrran valde ju att få en resa hit istället för att åka till sol & värme i höstas som sin 50-års present av mamma 🙂

    Nu försöker vi tillsammans med Toker klura ut hur vi ska komma till “storstaden” när mamma fyller 75 år för vi tänkte bjuda ut henne på resturang och här finns bara en pizzeria och man kunde nog få sig en hamburgare bakom macken, men det lockar inte oss direkt och mamma vill ju aldrig direkt fira sin födelsedag

    Finns ifs ett lite närmare ställe än storstaden fast där e det svindyrt eftersom det är ett skidcenter med massa turister som kommer dit för att åka utför och på längden, så det lockar inte direkt heller

 • Ska vi ut i Saltsjön så blir det Strömsholms kanal för oss. Den har vi åkt drygt 15 ggr hittills. Ev tar vi lillbåten (Flippern) och åker någon del av Göta kanal i sommar men då trailar vi dit. Och jag har märkt att det kan vara svårt att bada i insjöar när man är van vid havet.

  • Var är Strömsholms Kanal?
   Och jaaa, man drunknar nästan i sötvatten. Har gjort det ett fåtal gånger och man pluppar ju inte uppåt igen när man har hoppat i. Dödsläskigt. Egentligen kan jag antagligen inte simma, det har liksom funkat ändå för att jag flyter omkring lite varstans här i krokarna.

    • Jodå, man passerar Hallsta med besked. Där finns ju enda slusstrappan, hela tre steg! Plus en massa andra slussar. Sista slussen är vid Strömsholm med djursjukhus och ridlärarskola och allt. Väldigt vackert!!

   • Kanalen går genom Västmanland, första slussarna i Fagersta och sista nån km från Strömsholms slott, 26 st, 100 m fallhöjd. Bara handdrivna slussar. Väldigt vacker tur men har blivit transportsträcka för oss som vill ut i Stockholms skärgård.
    Det som gör det mest svårt att hoppa i plurret i en insjö när man kommer från havet är att insjöar inte är klara, man ser ju inte botten så vattnet känns skitigt, särskilt i Mälaren.

    • Det kan man ju tycka att jag borde vetat eftersom jag har spenderat rätt mycket tid i Fagersta pga sambo med kille därifrån. Men nu vet jag var jag kände igen namnet från, djursjukhuset såklart. Man har sina prioriteringar 😉 Vad gör ni uppe i svinottan?

     • Hehe, det vill du inte veta… men det var fm då och nu är det kväll och dags att sova. (ångest; näst sista kvällen här på sydligare breddgrader…)

 • Vi dividerar också kanaler men mot medelhavet fast vi ska nog börja med att slussa lite i närområdet och köpa en större båt också den delen om vi ska ge oss ut på det hållet. Fast vi har ju tänkt Göta Kanal också…. Bara för att få komma till västkusten en sväng men allt det där får väl vänta tills vi är pensionärer och är lediga. Hmm då måste vi köpa större båt för att få plats med rollatorerna 😀
  Just nu känns broöppningar jobbigt för min del 😀 Jag har nån sån där hemlig skräck att motorn ska paja precis när man väntar (man får ju ligga där o puttra för tomgång nästan/alternativt ankra om det är långt kvar till öppning) och man driiiiiiver iväg nånstans på grund eller nåt. Jag vet jag är skitlöjlig när det gäller motorer, jag litar inte ett smack på nån motor. Fast å andra sidan har jag många såna konstiga fobier/ideér som min hjärna lyckas ställa till med. Fobi är nog ett starkt ord i det sammanhanget för det hindrar mig inte att göra nåt, mer än att jag helt plötsligt får nån känsla? att: shit tänk om! och sen startar hjärnan upp en massa scenarior (heter det så? scenarior?)

 • Hmmm, min semster ska tillbringas i vilostol på uteplatsen. När jag inte behöver klippa gräs. Har jag tur blir det några runder till Borgholm så jag kan hitta bollar och pokemons som inte finns ute på landet……. Annars får jag väl bara gå ner till Köpingsvik och hämta bollar….

  Men någon båt eller husbil blir det INTE! Över min döda kropp. Har cellskräck så det räcker ändå. 2000kvm blir lagom yta att vara på.

  • Neeej. Vilket olyckligt hurra. Men om det är funkar kanske vi tar det riktiga skilsmässodiket nästa sommar och hälsar på med båt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.