Väldigt Viktig Fråga

När det gäller föräldraskap, tonåringar och regler. Nu vill jag verkligen ha så mycket svar som möjligt, för jag har en teori som behöver underbyggas. Efter ytterligare ett par dagar har jag ju även konstaterat att jag suger som “förälder” av tvåbening och att det måste vara det skitsvåraste jobbet i världen oavsett ålder på tvåbeningen, men antagligen jävligt mycket extra komplicerat när och om de blir sådana där hormonella tonåringar.

Så. Jag har en teori. Som dels handlar om hur hormonell man blir (och på vilket sätt) och uppförandet därefter och dels hur geografisk placering spelar en viss roll. Sedan tror jag kanske inte att teorin är särskilt vetenskaplig, men att det kan ligga något i det och att det kan finnas ett visst underhållningsvärde i det. Det kan inte bli så vetenskapligt med enbart två exemplar av homo juvenis.

Nu har jag alltså ett antal frågor som jag vill böna och be om svar på. För jag minns exakt hur det var att själv vara tonåring och hur jag tänkte (eller kanske inte tänkte). Särskilt minns jag ju vad jag gjorde och med risk för att låta som en stofil känns det som att man inte ändrar sig ett dugg som tonåring oavsett om det är 1983 eller om det är 2016, däremot känns det som att omvärlden ändrar sig. Till det sämre, om man nu skall envisas med att jämföra 1983 med 2016. Det är väl just den sista meningen som får mig att känna mig lite stofilaktig?

De här exemplaren har alltså sommarlov mellan åttan och nian. Jag vet exakt var jag och mina kumpaner gjorde i både åttan och nian. Och vad man fick och inte fick göra.

Då kommer frågorna om hur det funkar idag, och hur man har tänkt uppfostra även om man just inte har kids som lirar mellan åttan och nian. Sen kan man ju veta saker om andra även om man inte har egna barn. Och om det åtminstone var i modern tid som man hade tonåringar kan man berätta hur man gjorde i dåtid (grattis till alla som tagit sig igenom det säger jag också, även ett stort grattis till mina egna föräldrar).

 1. Månadspeng/veckopeng – hur mycket och vad skall det räcka till?
 2. Vad skall man hjälpa till med hemma mer än att stöka ner?
 3. Tider. Alltså, nu antar jag bara. Har man en tid när man senast skall vara hemma på veckodagar/helgdagar och lov? Och har man läggdagstider i den åldern på vardagar?
 4. När är det dags att börja extrajobba?
 5. Får man sova över hos flickvän/pojkvän eller får flickvän/pojkvän sova över hemma?

Jag kommer säkert komma på en hel drös med frågor till, men det här känns som att de passar min väldigt ogenomtänkta teori just nu. Och teorin kan man inte presentera före man har fått svar på frågor, men jag erkänner såklart om teorin är åt helsike.

JUST DET. Även skitviktigt på riktigt. Hur bor man? Centralt i storstad, centralt i småstad, på landet utanför mindre centralort, på landet utanför större centralort … jamen ni hajar?

Min tidigare teori har rasat som ett korthus i och med min nya teori och det är sjukt fascinerande att lära sig att behöva tänka om.

Dessutom, jag har absolut inga tankar på att det ena sättet skulle vara bättre än det andra. Olikheterna gör mig bara väldigt nyfiken.

Och jag kan LÄTT erkänna att om jag hade haft barn hade jag inte låtit dem göra ett skit. Jag hade, utan konkurrens, varit Sveriges hönsigaste och mest stränga mamma. En sådan där mamma man drömmer mardrömmar om och som har vissa likheter med Askungens styvmor.

Kan vi prata om det här nu och hjälpa den barnlösa med olikheterna?

(Men jag är faktiskt ganska snäll. Mot tvåbeningar. Och ganska bra på att hantera fyrbeningar.)

IMG_0812

När man tömmer en gigantisk påse med undanlagda toalettartiklar bondar tonåriga tjejer.

Åtminstone en liten stund. En väldigt liten stund

0 thoughts on “Väldigt Viktig Fråga

 • 1,har aldrig haft veckopeng/månadspeng,däremot inte fått obegränsat m pengar.2,Det dagliga”duka fram/av tömma diskmaskinen,hjälpa till”ingick i mina tacksamhets sysslor för att jag fick ha häst!!!3 Läggtider kan du bara glömma i den åldern man gör lite som man vill,hemma tider är bra(kvart över eller kvart i…..haha)så hade jag det, meen tider förändras…4,jag började jobba som 13 åring 10 kr i timmen otroligt lärorikt att se hur mycket man måste arbeta för att köpa det jag ville ha.5 Nja,det dröjde nog jävligt länge innan”någon”fick sova över….däremot sov jag ofta över hos en “kompis” haha(dock samma)under en tid…..Keep up the good work & Bon courage

 • 1: Dottern fick 350kr men det skulle räcka till underkläder och tröjor. (Sen kunde det bli 150kr till om hon bara hade köpt kläder och behovet för det fanns.)
  2: Hon fick fixa frukost och mellanmål själv inkl plocka undan och ställa in i diskmaskinen. Mot extra pengar, klippa gräset, städa kök, badrum, gräva på tomten osv
  3: Klockan 20 var man hemma när det var skola dagen efter. Efter 22 skulle det vara tyst om jag jobbade dagen efter. Dottern också kvällstrött så hon sov oftast redan runt 21.
  4: Hmmm hon fick börja redan när hon var 4….. Men med enkla saker, ropa in hunden tex, ge den vatten (Hon var 9 år när jag kom hem till ett helt rent hus! Och hon ville ha en glass…)
  5: Dottran hade kompis av båda könen övernattande. Men de var oftast 5-6 pers blandade kön….. Ett gäng som höll ihop i skolan också.

  Förort till Kalmar och ca 10 år sedan

 • Månadspeng 200 kr + mobilabonnemang (mobilen fick hon köpa själv) mot att det plockas ur / i diskmaskinen och tas ut sopor varannan vecka ( lillebror den andra veckan) , dammsugning undervåning varannan vecka samt lakansbyte i alla sängar.
  Läggdags kl nio på vardagar och kl 23 (beroende på om vi har gäster/ är borta eller är hemma). Har en hemmakatt till tonåring så utespring är inte aktuellt.
  Pojkvän är inte heller aktuellt, hon har gått i klassen från helvetet med riktiga idiotkillar så jag blir förvånad om hon inte går i kloster.

  • Just det, månadspengen ska bara räcka till nöjen, jag betalar alla kläder jag tycker behövs, det utanför får hon stå för själv. Och lördagsgodiset går på mitt konto, men ingen bio eller köpfilmer eller mat/godis utöver.

   • Här kommer följdfrågor, med tanke på idiotkillar i klassen. Inte samma klass hela grundskolan eller? Och om man tom tycker att de är idioter när man är tonåring, exakt HUR idiotiska är de då egentligen?

 • Åh, spännande det här! Jag går till mig själv eftersom mina ungar är för små än så länge. Men jag tror att jag kommer vara strängare än så här:
  1. Fick barnbidraget och det skulle räcka till allt. Kläder och nöjen. Till dyra grejor fick jag extra ibland, t ex vinterjacka.
  2. Städa rummet, duka fram till middag, hålla reda på mina saker (inte sprida dem i huset på obestämd tid alltså).
  3. På helger 01.30 (på tok för sent tycker jag nu!!), kl 22 på vardagar, vilket inte var nåt problem eftersom jag gick upp kl 6 varje morgon och behövde sova.
  4. Började jobba när jag var 15. Helger och lov. Efter 15, om jag inte hittade nåt sommarjobb, var det studier istället. Språkresor till England och Tyskland.
  5. Inga övernattningar hos pojkvän förrän jag var myndig. Vilket förstås inte hindrade andra sovrumsaktiviteter…
  Vi bodde i villa utanför Halmstad, halvvägs till Tylösand. Nu när jag har barn och bor i Stockholm känns det som om jag kommer hålla dem hemma tills de fyller 30 eller så…

  • Jag kan ju LÄTT säga att jag är så tacksam över att inte vara beslutsfattande förälder till tonåring, och att jag är på din sida när det gäller att hålla dem hemma tills de är sisådär 30. Eller varför inte 35? Stockholm (storstäder åtminstone) är med i min teori. Och har förvandlats från negativt ställe till sjukt positivt. Även om det bara grundar sig på väldigt få exemplar plus andra kompisars barn plus egen tonårstid så känns det som att det kan ligga något i det, trots att det handlar om individer såklart. Men det kan ju vara lättare eller svårare för individerna. Nu skall jag skriva ner min teori och sedan skall jag bara sätta mig och känna tacksamhet över att inte behöva vara den som måste bestämma utan bara skojig (nåja) tant. Internatskola från ettan till sista året på gymnasiet?

 • I första ring fick partner sova över, det blev väldigt mycket sova över två nätter här och två nätter där, man kan ju inte “sova” ensam!
  Bor centralt huvudstad.
  Båda barnen började jobba extra mellan 7 an och 8 an, sedan jobbade den äldsta efter skola och i lov medans den yngsta jobbade lov.
  Månadspeng: vi köpte typ allt o lite till, men de behövde inte betala hyra förrän efter studenten och innan universitet, när de jobbade. De pengarna fick de tillbaka när de köpte lägenhet, något som vart glatt överraskande .
  Sonen fick lära sig skura toaletterna och tvätta kläder, dottern fick tömma diskmaskin och klippa gräs.

 • Hmm, 15-16 år alltså… Inträffade runt år 2000 för min del, i storstaden på “fel” sida av landet… 🙂
  Fick barnbidraget (har för mig att det var 950 kronor), men det skulle då räcka till “allt” förutom större inköp, typ vinterjacka. Hemarbete var att rummet skulle städas, ta middagsdisken en gång i veckan och att vara delaktig i omhändertagande av familjekatten. Tider kommer jag faktiskt inte ihåg, men de fanns och det blev upprört om man inte höll dem. Eller stängde av mobilen och låtsades att batteriet var dött. (Förlåt mamma!)
  Började extrajobba i den åldern, först med ett sommarjobb på mammas arbete (52 kr i timmen, hurra! xD) och fick efter det anställning där jag praoade i åttan. Tanke i efterhand – VEM låter tre sextonåringar vara ensamma ansvariga för frukosten på ett hotell med ca 200 gäster?!
  Tveksam på om övernattning var ok i grundskolan, men på gymnasiet gick det fint. Hängde ju dock redan på högstadiet med på skidresor anordnade av fritidsgården (fick sälja bingolotter för att betala själv, det var regel på att ingen fick få mer än 30% av resan betald av föräldrar) och på diverse resor både i Sverige och utomlands som scout, och där sov vi ju blandat som vi ville. Som att det skulle hindra nyfikna tonåringar från att göra något – att det sov andra i samma rum/vindskydd/tält. Herregud – man fick väl vara tyst helt enkelt… 😀

  • Åh IGENKÄNNINGEN. Jag jobbade på hotell halva högstadiet och hela gymnasiet, kom dock aldrig upp mig i hierarkin och fick jobba på frukosten, det var städning som gällde för min del. Och det var antagligen mer kul än det borde varit. Mitt starkaste minne är det första hotellet jag och min kompis jobbade på, det hade en korg med godis på rummen och vi hade en godisvagn och en städvagn. På den tiden rökte jag dessutom och man fick ju röka överallt då. Tonåringar, godisvagn och lite svajigt konsekvenstänk är inte en bra kombo. I alla fall, vi tog ganska många pauser och satte oss på något rum och kollade på tv med några chipspåsar, drickor och allt annat som fanns på vagnen (jag förstår mig fortfarande inte riktigt på den där godisvagnen med dricka, chips och godis i mängder) och cigg. Sedan rökte vi, kollade MTV och käkade. Vid ett tillfälle hade vi en kopp vatten mellan oss som askfat och så lät det som att husfrun klev in genom dörren. I ren skräck över att bli påkomna skulle båda åtminstone fimpa cigaretterna i ljusets hastighet, det var bara det att min hand var underst och kompisen fimpade sin mellan mina knogar. Det var inte husfrun, och jag kommer aldrig glömma det av så många anledningar, den ena är att jag fortfarande har ett väldigt stort ärr på handen där hon tryckte ner sin cigarett.
   Så nej (är det kortare svaret), jag fattar inte hur tre 16-åringar kan vara ansvariga för en så stor hotellfrukost. Alltså på riktigt? Hur tänkte de där? Eller var ni väldigt prydliga och välartade? Det låter ju osannolikt, existerar ens så välartade tonåringar? Hahahaha.

 • Okej, jag har ju just en sån tvåbening mellan åttan och nian hemma (och en mellan sexan och sjuan) så jag känner mig klart manad att svara.

  Månadspeng/veckopeng – hur mycket och vad skall det räcka till?
  -Enligt Swedbanks rekommendationer vilket enligt Mammabanken (vi kör med bankbok i den banken ja) är 500 kr/mån. Det ska räcka till nöjen, vilket i det här fallet inkluderar allt med prefixet “data-“, vissa kläder (det är mer i teorin) och egen hygien (han får mer än han gör av med till jul och födelsedag). Och godis förstås, och chips som han inte delar med sig av.

  Vad skall man hjälpa till med hemma mer än att stöka ner?
  -Vi har någon lista om att man ska ta disken två dagar i veckan och bära in ved (mest intressant kalla årstiden men då är det ett par hämtare om dagen) och bära upp tvätt tror jag ligger på honom också. Eller om det var städa hallen. Det funkar sådääär. Vi tjatar för lite och det utnyttjar de bägge. Men han är rätt bra på att tömma diskmaskinen på anmodan, helt utan gnäll dessutom. Gräsklippning och trädgårdsrensning och mammaryggsmassage får han extra för. Modesta summor.

  Tider. Alltså, nu antar jag bara. Har man en tid när man senast skall vara hemma på veckodagar/helgdagar och lov? Och har man läggdagstider i den åldern på vardagar?
  – Alltså, han kommer ju ingen vart så det är vi som ser till att han är hemma när han ska. Det har hittills inte varit något problem. Fråga gärna igen när han fått sitt moppekort och fått igång EPA-traktorn… Terminstid ska det släckas 22.00.

  När är det dags att börja extrajobba?
  -I år. Vilket han gjort i tio dagar med att lassa hö. På firman och hemma har han jobbat extra fler år än jag minns, med växande svårighetsgrad på uppgifterna.

  Får man sova över hos flickvän/pojkvän eller får flickvän/pojkvän sova över hemma?
  – Inte aktuellt än men ja, skulle jag säga. Handlar det om att förhindra sex är man som vuxen en idiot som tror att det räcker med förbud där. Prata med ungen om skydd och ansvar istället. (Kan lämpas över på föräldrarna men biter antagligen bättre om någon annan gör det, även om skämsfaktorn är högre.)

  Och vi bor ju på bystan utanför Knäckebröhult. Bussen går var fjortonde dag. I högtrafik.

 • om jag tar systerdottern som ex när hon var i den ålder är ju vuxen med 3 egna 2 beningar nu eftersom de bara är 7, 5 2,5 och knappt 1 månad så är ju inte de aktuella ännu 🙂

  Men då hon började jobba på helgerna redan när hon var 8-9 år genom att sälja GT tills hon slutade 9:an( som egentligen storebror skulle gjort men som nästan aldrig gjorde det om man inte körde honom med bil, medans systerdottern kämpade i alla väder ) så skulle hon ju upp tidigt oftast på helgerna så blev inte mycket ute rännande när hon gick i högstadiet, Dessutom hade hon gymnastik träning och tävlingar ibland så hon lade sig tidigt lr låg och tittade på film

  Pojkvännen blev det allvar med när hon var 14-15 och hon blev gravid med Toker när hon var 19 med den pojkvännen som det tog slut med i den vevan

  Dröjde ett litet tag innan de började sova över hos varandra efter de blev ihop och även sova hos systerdotterns mormor då hon oftast sov hos mormor på helgerna pga hon skulle sälja GT i det området där mormor bor plus att mormor kunde hjälpa till att hämta tidningarna och fixa varm choklad och frallor höst & vintertid när man vart ute i några timmar 🙂

  Så hon tjänade pengar som hon fick använda till vad hon ville, så hon behövde inte hjälpa till så mycket hemma

 • Vi hade ju fyra tonåringar samtidigt hemma.
  1 De fick sina barnbidrag till viss del och när de hade börjat gymnasiet var ju barnbidraget utbytt mot studiebidrag och då var det deras. Det skulle räcka till det mesta och vi stöttade upp med pengar till dyra saker som jacka/skor o dyl. Behöver jag säga att tjejernas konto tog slut fortare än killarnas? 🙂
  2 Vi hade lista på tömma diskmaskin, dammsuga kök, hall, sitt eget rum och vardagsrum. De fick fixa egen frukost och väckning av sig själva. Kom de försent? Tja det var deras tid och de fick stå sitt kast. Gå ut med hunden på em. efter skolan ingick också i sysslorna. Tvätta sin egen tvätt var också en grej som skulle göras av dom. Ville man tjäna extra pengar fanns det alltid rabatter att rensa och gräs att klippa. 🙂
  3 Eftersom vi bodde på vischan med taskiga bussförbindelser fick de komma hem när vi hade lust att hämta om inte nån äldre kompis med körkort kunde skjutsa (det problemet infann sig sällan innan de själva började närma sig den åldern) Veckodagar skulle det vara tyst senast 22 om de var vakna o pluggade/kollade på film (gäller gymnasiebarn) struntade vi i men allt skulle ske i hörlurar då.
  Helgerna var hemmatiderna när vi kunde hämta osv.
  4 Alla barn har extrajobbat, illegalt innan 16 års ålder hemma och hos grannar med diverse gräsklippning osv. Från 16 år har de jobbat antingen på posten eller vad de nu har fått tag i.
  5Ja men endast helger och vi har satt en gräns vid femton och ett stadigt förhållande, m a o man släpar alltså inte hem ett one night stand utan vi ville se att det var en stadig pojk/flickvän som vi hade träffat innan. Att förhindra sex funkar liksom inte, utan jag har tagit snacket med dom och t o m köpt kondomer både till tjejer och killar hemma 🙂
  Vi var nog rätt tuffa kan jag inse såhär i efterhand, men jag tror inte att nån av barnen har mått illa av det även om det kanske kändes orättvist när “alla andra fick” och inte dom. Då menar jag FF-fester både gå på och ha hemma, vara ute på stan och drälla runt till 01 på helgerna innan arton års ålder osv. Att ge/köpa vin o liknande har nog aldrig ens funnits på kartan.

 • * När döttrarna var små fick de veckopeng och den räknade vi ut genom att ta åldern x 2. På så sätt blev det ingen diskussion om rättvist eller inte. Minns inte riktigt när det övergick i månadspeng men från 15 år fick de sitt studiebidrag. Med det skulle de klara de mesta. Egna kläder, godis, bio mm. Vi köpte dock ytterkläder (de praktiska, varma, vattentåliga som inte var så kul), träningskläder/sportbh, träningsskor, varma vinterskor, toalett- och hygienartiklar. Behövde de mer pengar fanns det sätt för dem att tjäna pengar.

  *Att hjälpa till hemma är en självklarhet. Fixa egen frukost, tömma diskmaskinen, laga mat, duka av, hålla ordning på egna grejer i gemensamma utrymmen (deras rum gav jag upp upp på), vara med och städa. Tydligen var det tvungna att hjälpa till för mycket (enligt andra) för nyligen fick jag veta att en av döttrarnas kompisars mamma ville anmäla oss när hon fick redan på att tjejerna fick tvätta sina egna kläder. Jag hade nämligen ruttnat på att det ständigt kom mer rena, vikta kläder i deras tvättkorgar. Det var uppenbarligen lättare att ”städa” genom att lägga allt i klädväg i tvättkorgen. (https://enlisailivet.se/2009/02/03/en-mojlig-losning-kanske/). När vi införde tvättdagar var döttrarna alltså 18, 16 och 13 och lösningen blev riktigt bra.

  * Hm. Antingen börjar jag bli gammal och glömsk eller så var det aldrig något problem med tider. Inget tjafs alltså. Alternativet kan iofs vara att jag har förträngt det men det tror jag inte. Kan tänka mig att vi hade åtta som kommahemtid dock. Helg- och lovdagar tror jag inte vi hade någon särskild läggdagstid men vecko-/skoldagar var halv tio – tio ett mål.

  *Fr o m att de hade fyllt 15 fick tjejerna stanna hemma på sommaren OM de hade sommarjobb. Att slippa fem veckor i båten var tydligen en bra trigger eftersom alla fixade sommarjobb…

  *Från 15 år har vi inte haft några synpunkter på övernattningar.

  • Jag tycker fortfarande att det är så oerhört roligt med nästan anmälning pga eget ansvar för tvätten. Så sinnesrubbat. Och så synd att man inte kan skicka föräldrar på internatskola. Herregud.

 • Oj vad min 14 åring känns lugn; pepper peppar ;)! Hon får 450kr i månadspeng till godis bio eller annat hon önskar. Kläder betalar vi för liksom aktiviteter. Hon städar sitt rum varje vecka, lägger tvätt i tvättkorg och sorterar ren tvätt in i garderoberna. Sätter igång diskmaskin/plockar ur, dukar/dukar av tillsammans med oss. Om vi inte hinner stora badrummet tar hon även det. För att få extra pengar städar hon hos sin farmor o farfar en gång per vecka. Det får hon 100kr för per gång.
  På vardagar är hon klar i badrummet kl 22 oavsett om hon är ledig eller inte; vi ska upp o jobba och behöver ha det tyst. Om hon ska till skolan somnar även hon så här dags men annars är det sociala medier, youtube eller annat som hon gör med hörlurar på i sitt rum. För att hon inte ska vända på dygnet väcks hon kl 9 alla dagar som är jobbdagar för oss. Gnälls ibland men hon gör mycket på dagarna och är aktiv.
  Vi bor i en mindre ort på 17000 invånare med 30min till Stockholm o 10min till Uppsala. Mycket goda förbindelser emellan.
  Sova över är inte aktuellt alls ännu men hon har 2 vuxna “halv” systrar som aldrig hade pojkvänner förrän i vuxen ålder. Vi får helt enkelt se hur det blir. Jag tycker att det är okey efter 15 då tjejen är väldigt ansvarsfull.
  Nu frågade du inte om alkohol men där har vi en tydlig linje. Vi följer helt enkelt den alkohol lag som finns utan undantag. Klart o tydligt och det har aldrig ifrågasatts.
  Sedan kan jag bara säga att tonåringar idag umgås via sociala medier oavbrutet. Bara för att de är tysta o knappar på sina telefoner behöver inte innebära att de inte pratar eller involverar varandra! Det kanske pågår en bounding i din närhet utan att du märker det 😉

  • Har de andra tjejerna varit likadana? I så fall känns det som att ett grattis är på sin plats 🙂 Och den här tanten börjar fatta att det inte är konstigt med näsan i telefonen hela tiden, men här är bondingen minimal ändå och jag tror jag vet varför. Och jag GLÖMDE alkoholen, ytterligare en jäkla skitgrej. Jag hade varit en vidrigt sträng mamma om jag hade haft en rastypisk tonåring. Mattheten som infinner sig av att bara tänka på det.

   Du förresten, vi åkte förbi stället som du har i ditt namn (vilket inte är så ovanligt iofs). Jag talade om det för maken sådär helt apropå i bilen och han tyckte det var coolt. Som den samlare av udda ting han är samlar han även på foton/vykort från gamla Strömstad och sa att han hade en drös från just nämnda ställe och att han har dem inscannade ifall det är något du skulle vilja ha?

   • Oj är det sant att det finns gamla foton?! Min släkt skulle bli överförtjust! Mina svärföräldrar var i Strömstad för en månad sedan och letade just släktminnen då vi inte finns kvar i trakten där. Skicka mer än gärna, du har ju mailadressen.

    Och för att skryta lite om de stora barnen kan jag berätta att äldsta tjejen är precis färdig polis! Så stolta o glada ! Mellantjejen är lite vilsen i sitt yrkesval men väldigt trevlig o social, underbar så jag är inte orolig hur det blir.

    • Det finns määääängder med foton. Han är ju inte direkt måttlig i sitt samlande. Jag skall be honom samla ihop de från stadsdelen och maila när det har lugnat sig här 😉
     Och stort grattis. Det blir folk av tonåringar också alltså?

     • Tack snälla! Min svärfar kommer bli överlycklig!

      Och ja, tonåringar blir i de allra flesta fall fantastiska unga vuxna som plötsligt förstår sig på medkänsla och delaktighet.

 • Om jag tittar tillbaka på hur det var när jag var typ 15 dvs 1990 typ gällde det här hos hemma:
  1. Hade ingen veckopeng/månadspeng fick pengar när jag behövde. Då vi bodde på liten ort så fanns ingen direkt shopping, knappt bio och jag idrottade som en tok så det var nog inte så betungade utgifter
  2. Hade inga spikade uppgifter förutom att sköta skolan. Fick extra pengar om jag typ städade (utom mitt eget rum), diskade, klippte gräs
  3. Vardagskvällar var det tyst kl 21:30 som gällde, helger var det lite mer som man tyckte. Men om man var inne i Leksand så hade man antingen hämtning vid bestämd tid eller specifikt klockslag man skulle vara hemma. Fixade man inte det fick man inte gå nästa gång något hände.
  4. Jobbade som städerska på hälsohem från 13-års ålder varje lördag, annars tränade jag och tränade och tränade
  5.Pojkvännen under den här tiden var bara en fjäder i hatten. Spelade i A-juniorerna och jag var dödligt förälskad i någon annan så det var aldrig aktuellt med övernattning åt något håll. Flyttade sedan hemifrån när jag började gymnasiet och då fick jag sköta mig själv på ett annat sätt och då fick pojkvänner sova över också.

  Tjipp och hajk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.