Snabb fråga apropå röster

Man läser ju ofta mer än en blogg antar jag? Personligen läser jag nog väldigt få i jämförelse med andra, men de jag läser är jag sjukt trogen. Sedan har jag en hög med bloggare som jag kan glömma av i flera månader och glatt komma på att jag inte har läst på ett tag vilket betyder att jag har massor av läsning för att komma ikapp.

Äh. Nu kom jag av mig. Som vanligt. Jag skulle inte skriva om antalet bloggar man möjligen läser, utan hur man läser. Som vanligt funkar inte min rubrik för det blir aldrig snabbt. Jag är inte snabb.

När jag skriver ett blogginlägg hör jag ju min egen röst i huvudet. Såklart. Eftersom det är jag som plitar ner orden.

Problemet (som egentligen är ett icke-problem ända till jag skapar en fundering kring det) är ju att man läser alla andra bloggare med sin egen röst också. Eftersom man sällan har författarens egna röst att tillgå, man har liksom aldrig hört den. För mig är det så självklart, det fanns ju inget alternativ på forntiden när bloggen blev ett hett socialt media. Det var med min röst jag började läsa andras underfundiga formuleringar och det är fortfarande med min röst jag läser.

Man kan utgå ifrån att det inte riktigt är så längre med tanke på att det finns YouTube-stjärnor och poddar. Och jag har precis hittat en ny (för mig) blogg som jag gillar jättemycket för att hon är skitsnygg och har en lika snygg kille och båda lever ett skitsnyggt liv tillsammans och trots det verkar de löjligt trevliga. Ingen skitenödighet i varken blogg eller videoklipp. Janni Delér heter hon, för den som skulle råka vara nyfiken.

När jag läser hennes blogg blir det lite fel i huvudet på mig, för jag vet ju hur hon låter eftersom hon petar in vloggar ett par gånger i veckan.

Till och med jag har ju faktiskt börjat lägga ut mer och mer filmer och det känns mindre onaturligt för varje gång. Nu senast lade jag ju även på ett röstspår (och fick värsta finaste komplimangen för min gräsliga röst som jag har ägnat så många år åt att skämmas över) och då började jag fundera IGEN. På samma sak som jag har funderat på innan.

Hur läser ni?

Alltså, till exempel är Backman en blogg jag glömmer av i perioder. Mest kanske för att han glömmer av sin egen blogg i perioder. Sedan kommer jag på det och fnissar högt och förtjust åt dårskaperna.

Han är skånsk. Det betyder att bloggen är skriven på skånska. När jag tänker på det sparkar hjärnan bakut på mig. Eftersom jag läser den på typ göteborgska.

Ni hajar vad jag menar och vad det är jag funderar över? Det stämmer liksom inte.

Den här bloggen, liksom många andra bloggar, hade noll ljud till en början. Hur konstigt var det när den fick röst och kroppsspråk?

Och visst läser ni alla andra bloggar med egen röst i huvudet?

Eller är det bara jag som lägger för mycket tid åt att fundera på helt onödiga saker?

Nu skall jag återgå till ytterligare onödiga funderingar. Jag fick magsjuka igår förmiddags och har tyckt väldigt synd om mig själv i ett dygn. Det finns få saker som är så ovärdigt och äckligt som magsjuka. Framför allt ovärdigt. Och kanske även lite onödigt när det är fint väder.

Men jag har sett ett tiotal avsnitt av “Once upon a time” åtminstone.

#positivttänkande

0 thoughts on “Snabb fråga apropå röster

 • Jag läser nog ibland med min egen röst och annars med en ljudboksuppläsarröst.. Kvinnlig.

  Usch för magsjuka! Fick också det en dag på Cypern, men skickade karln till Apoteket och knarkade immodium och kapslar med bra-bakterier och kunde sola dagen efter 🙂

  Vi hann hem dagen innan kaoset i Turkiet (flög via Istanbul).. Ibland ska man ha tur!

 • Det beror på… Är det en blogg vars innehavare jag hört rösten på så är det dennes röst jag läser med så att säga. Annars min egen, och det spelar då ingen roll om jag vet vilken dialekt vederbörande har.

 • Bokhandlerskan says:

  Hmm… Eftersom jag alltid trott att det är normalt att ständigt ha röster och musik i huvudet, och under ett avsnitt av Ally McBeal fick höra att det tydligen inte var det (finns säkert någon diagnos på detta), så är allt jag läser ungefär som ljudbok eller teater! Oftast är det min egen röst jag hör, men det kan bli andras också, beroende på om det är dialoger eller monologer.
  Låter säkert väldigt konstigt, men min hjärna beter sej kanske inte som andra människors…???

  • Nämen så är det ju lite väl? Typ “radioteatern ger …”? Jag har även dialoger med mig själv, oftast i bilen, där jag för diskussioner mellan mig och andrapart ganska högljutt, men det har jag nog inte tänkt på förrän du skrev om dina röster?

 • Hm din blogg läser jag på göteborgska , andra läser jag med min egen röst lite beroende på precis som alla andra säger om jag har hört rösten eller inte. Så din blogg är din röst osv 🙂
  Men det blir precis som du säger tilt i huvudet om jag har läst med min röst och det kommer en vlogg med en helt annan röst än vad jag hade föreställt mig. Sånt blir feeeeeeel 🙂

 • Som de andra säger, så läser jag med den personens röst om jag vet hur de låter. Annars min egen. Roligast har jag när jag läser Leif GW Perssons böcker, för det låter i mitt huvud som att han högläser för mig. 😀

 • Jag läser med min egen röst ( göteborgska) om det inte är särskilda delar där jag verkligen kan höra bloggarens röst i huvudet. Som om du skriver ” idiot! Du är ju kokt i bajs”, då skulle jag höra det med din röst. Men annars är allt på Göteborska

  Uttrycket om bajset är nog dock väldigt lokalt där jag kommer från

 • Beror om jag vet varifrån bloggen jag läser kommer ifrån. Du tex hör jag med en blandning av Göteborg och Dingle….. I mitt huvud har väl Stockholms hallåa röst…. Sen läser jag inte så många till som jag vet var de är lokaliserade. Och då brukar de bara bli text. Fast det kanske därför att jag inte riktigt fixar ljudböcker?

  Skickade in ett litet meddelande till dig på FB och köpstoppsutmaningen om du har missat det….

  • Jaaaa…äntligen någon som hör att min göteborgska är uppblandad. För det är den ju. I mitt huvud har du rätt på med, med fasligt stockholmsk dialekt 😉

   Jag såg och först fattade jag inte, sen fattade jag såklart. Herregud. Jag har fortsatt kriga med dem, det här skall bli intressant.

 • När jag läser din är det du som pratar och berättar, är bara dig jag hör 🙂
  Om jag vet hur de låter så är hör jag deras röst, annars min egen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.