Boktävlingen! Den jätteroliga boktävlingen!

Tycker i alla fall jag som precis fattat tycke för bokpoesi. Som precis upptäckt bokpoesi om jag skall vara helt ärlig.

Nu skall ni vara mina alldeles egna poeter är tanken och jag skall försöka vara sådär pedagogiskt invecklad som bara jag kan vara.

Vi skall använda oss av boktitlar, minst tre stycken och max fyra och en av boktitlarna skall vara en av Mikael Nabrinks böcker. Det vill säga Patrick, Vreden, Vedergällningen, Begäret eller Psykopaten. Resterande två eller tre boktitlar är valfria. Resultatet skall alltså bli en vacker dikt. Mellan varje boktitel får man lägga till en preposition som “i, på, till” och “vid” etc. eller en konjunktion (bindeord) som “och, med” och “men”. Jag kommer inte dela upp konjunktionerna utan helt enkelt tillåta alla. Den som vill grotta ner sig i prepositioner och konjunktioner får såklart göra det, andra som bara får feeling och vill skriva tror jag kommer göra alldeles rätt och regelmässigt också.

Lite som viskleken, eller den där andra leken man höll på med som barn där man skrev en mening på ett papper och skickade vidare till nästa person som bara fick se det sista ordet man hade skrivit vilket kunde resultera i rappakalja mest. Fast det här blir ju mer som kontrollerad rappakalja tänker jag?

Några exempel då:

Det är något som inte stämmer (med), förf. Martina Haag

Psykopaten,

I skuggan av en förlorad kärlek (till) förf. Mehmed Uzum

Magisk virkning. förf Katarina Dock

eller

Min fantastiska väninna, förf. Elena Ferrante

Psykopaten (och)

Hennes enda önskan, (att) förf. Lynn Austin

Fixa pengar, annars…! förf. Lena Lilleste

eller

En man som heter Ove, (i) förf. Fredrik Backman

Full Sysselsättning (med) förf. Pontus Lundquist

Vedergällningen (mot)

Folk av en främmande stam. förf. Louise Boije af Gennäs

________________

Ni hajar? Skitroligt tycker ju i alla fall jag. Och jag kommer inte vara ensam jury eftersom jag känner er och inte vill känna mig subjektiv i någon bedömning. Jag kommer be om juryhjälp att ta fram de tre absolut bästa, roligaste, mest utstickande och vad det nu kan sluta med. För det här kan ju sluta precis hur som helst eftersom det finns gränslöst många boktitlar att välja mellan.

Har man inte böckerna i bokhyllan kan man med lätthet knappa in valfri bokförsäljningssida i webbläsare och använda sökord. Det är mitt tips. Vad det är för böcker spelar ingen som helst roll, kokböcker, barnböcker eller biografier. Eller vilken annan kategori som helst. Det är ert val helt och hållet.

Det här är kraven som sagt. Minst tre boktitlar och max fyra, prepositioner och konjunktioner får användas mellan titlarna och böckerna skall finnas på riktigt. Inga påhittade titlar. En av titlarna skall vara Mikael Nabrinks.

Eftersom det är stressig midsommarvecka för många kommer tävlingen avslutas måndagen efter midsommarhelgen klockan 23.59 och ni lägger in era finaste boktiteldikter i kommentarsfältet. Känner ni er väldigt poetiska får ni givetvis skriva flera dikter. Ju finare desto bättre och jag har en känsla av att de kommer bereda mycket nöje för alla som läser.

Vinsten är en signerad Psykopaten av Mikael Nabrink.

Det här skulle kunna vara den roligaste tävlingen jag någonsin hittat på.

Oj vad jag ser fram emot det här.

Att Bokhandlerskan och en till helt utomstående person skall vara sådana där objektiva jurymedlemmar som plockar ut de bästa har de ingen aning om än, men de lär bli varse. När jag talar om det för dem.

Lycka till. Och jag hoppas verkligen att ni tycker att det här är lika roligt som jag tycker.

Det var till och med roligt att bara snabbt peta ihop exempeldikterna som inte ens är bra, så jag är nästan lite avundsjuk på att jag är tävlingsledare istället för tävlande.

Frågor på det?

Inte det?

Då kör vi.

(Uppdatering mitt i natten; har bara lagt till konjunktioner som tillåtna mellan boktitlarna. För att rätt skall vara rätt när jag själv har med det i exempelpoesin 😉 )

0 thoughts on “Boktävlingen! Den jätteroliga boktävlingen!

 • Psykopaten (är)
  Jagad av lögnen -Nora Roberts
  (På) vägen hem – rosamunde pilcher
  (Till) en värld utan slut – Ken follett

  Hoppas det blidde godkänt 🙂

  • Jamen det är ju SOLKLART godkänt. Då funkade iaf min snurriga förklaring. Och du får skriva fler om du kommer på mer briljanta idéer, man brukar ju göra det. 🙂

 • För det första är jag så himla feg att jag inte kommer att våga läsa boken.
  För det andra så är detta nog den roligaste tävling jag har stött på, åtminstone i (mitt) mannaminne. (kvinnominne?)
  För det tredje så skrattade jag högt åt din beskrivning “och jag skall försöka vara sådär pedagogiskt invecklad som bara jag kan vara.”

  Nu ska jag gå och stirra på bokhyllorna och se om jag hittar några roliga titlar, jag kommer inte att få något annat gjort i kväll … eller i morgon! 😀

  • Jag tror att den är läskigast om man bor i stan. Och har ev. psykopat som granne liksom. Annars är den mest finurlig. Ingen thriller eller skräck, så det vågar du. 🙂

   Tack! Jag är själv orimligt nöjd med själva tävlingen, och lite stolt. Hade dock inte kommit på den alls om inte Bokhandlerskan hade introducerat bokpoesi för mig. Jag kände mig KLURIG när jag kom på den och är jätteglad över komplimangen. Nu vill jag ju läsa massor av poesi. Tävlingen förtjänar faktiskt massor av poesi 🙂

 • En annan Elisabeth says:

  Vilken fantastiskt rolig tävling.
  Jag gick i gång direkt, älskar böcker och läsning.
  Mitt(första)bidrag 🙂

  Begäret (hos)
  Lejontämjaren (är)- Camilla Läckberg
  Den mörkaste hemligheten – Alex Markwood
  (i) Djungeln – Clive Cussler

 • Mitt första:
  Befriad – Catharina Ingelman Sundberg (från)
  Begäret (genom)
  En parisiskas resa till Lhasa – Alexandra David-Néel (mot)
  Ödets port – Agatha Christie

  MÅSTE det vara prepositioner??
  Det här var kul! 😀

  • Berätta inte för någon – Harlan Coben
   (om) Vedergällningen (mot) Tredje flickan – Agatha Christie
   (i) Gropen – Agatha Christie

   • Psykopaten
    (är) Misstänkt – Scott Turow
    (för) Långa Skuggor – Agatha Christie
    (bakom) Köksgudens hustru – Amy Tan

    Nu ska jag sluta och göra något annat …om jag kan! 😛

 • Jag sa ju det 🙂 Jag är ju orimligt avundsjuk för att jag inte kan tävla i min egen tävling. Det är ju jättetråkigt, jag sitter bara och kommer på saker som jag inte får skriva hahaha.

 • Ella-Bella Messerschmitt says:

  Om man ska vara riktigt noga så verkar det på din beskrivning som att inte bara prepositioner (lägesbeskrivningar) utan även konjunktioner (bindeord, som “och”, “men”) är godkända. Men riktigt noga ska man låta bli att vara om det förtar stämningen och sabbar en skitrolig tävling!

  Mitt på kvällskvisten hophastade bidrag får vara detta:
  Kära Agnes! (förf. Håkan Nesser)
  (med) Örat mot väggen (förf. Jan Stenmark) (mot) Psykopaten,
  Känns det fint att finnas en dag till? (förf. Lena Sundström)

  • Man skall ALLTID vara en språkpolis om man kan, ty att vara det gör så mycket mer för bloggens ägarinna 😉 Klart du har rätt, jag gav det cirka en flyktig tanke när jag skrev själv och sedan tänkte jag inte mer. Givetvis är konjunktioner även godkända. Så länge vi inte blandar in tyska dylika, då får inget vara med. Är du säker på att det här är ditt vanliga nickname? 😉

   • Ella-Bella Messerschmitt says:

    Ha ha! Jag är urkass på tyska konjunktioner (och all annan tyska också för den delen!), men pratar tvångsmässigt tyska så fort det kommer in tyskar på mitt jobb, vilket det gör väldigt ofta eftersom jag jobbar på ett sommaröppet turistfällefik. Varje gång svääär jag att jag aldrig igen ska prata tyska med gästerna, men misslyckas såklart. I ditt kommentarsfält ska jag nog kunna hålla mig, dock! I vanliga fall heter jag nog allt som oftast något annat, men omväxling förnöjer! 🙂

    • Hur exakt pratar man tvångsmässig tyska? Jag säger möjligen “nein” om jag har turen att förstå vad de säger till mig. Sex år av tyskalektioner har verkligen skuttat ur hjärnan på mig. Däremot säger jag alltid och en aning tvångsmässigt min bästa tyska mening till cirka alla tyskar, “Ich habe durchfall und kann nicht tanzen”. Vilken betyder, jag kan inte dansa för jag har diarré. Sjukt praktiskt om man blir uppbjuden av tysk turist? Du kan lägga till den meningen i ditt turistpratarvokabulär HAHA.

     Du behöver inte hålla dig i kommentarsfältet här. Inte för min skull i alla fall. Jag är en vidrig ordmärkare i rakt nedstigande led för mamman är likadan 😉

 • Alltså jag dör vad rolig tävling! Mitt bidrag:

  Min fantastiska väninna, – Elena Ferrante
  Psykopaten
  (Med) Det lilla bageriet på strandpromenaden -Jenny Colgan
  (Är) Världens vackraste man – Lena Ackebo

 • Men vad kul!!!! Nu måste jag packa upp kassen med alla böcker jag fått av en kompis och kolla alla titlar!!!
  Här kommer mitt första poetiska bidrag:
  Psykopaten (och) Sjöfararna-Diana Gabaldon (är) Som ett eko -Diana Gabaldon (av) Snö och aska -Diana Gabaldon
  Nr 2:
  (När) Tärningen är kastad -Jenny Rogneby Leona (och) Psykopaten (är) Trasig -Shy Keenan, Det blir bara pannkaka (då)- Annika Goldhammer.

  Nu får vi se om jag hinner det jag SKA göra idag eller om jag fastnat i bokpoesiträsket…

 • Okej, nu kommer min tredje:
  (I) Kvicksand -Henning Mankell (med) Psykopaten (blir’e) Inte så förbannat tillrättalagt -Björn Ferry

  Jag ÄR medveten om att blir’e inte är helt korrekt, men medge att det blev en bra mening??

 • Himmel, jag kommer inte att kunna sluta…
  Psykopaten i
  Svenska gummistövlar (Henning Mankell) under
  Det monstruösa kvinnoregementet (Laurie R. King) på
  Halta hönans hotell (Viveka Lärn)

 • Bara en till…
  Begäret efter
  Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café (Fannie Flagg) och
  En riktig man (Tom Wolfe) som
  Brando (Richard Schickel)

 • Ärligt talat, (Jane Green)
  Alla familjer är psykotiska. (Douglas Coupland)
  Jag, jag, jag (och) (Unni Drougge),
  Patrick (också) (Mikael Nabrink).

  Sjukt rolig bokpoesi-idé! 🙂

 • Lång fin blond, (Claes Carlsson)
  begäret… (Mikael Nabrink)
  Alla får ligga, (Henrik Fexeus)
  (men) När börjar det riktiga livet? (Fredrik Lindström)

 • Sista, det här var ju skitkul…

  Vreden, (Mikael Nabrink)
  Fördjupade studier i katastrof-fysik. (Marisha Pessl)
  Det är så logiskt, alla fattar utom du (Lisa Bjärbo)
  Skynda att älska. (Alex Schulman)

 • Då min bokhylla är tom har mina svar dröjt tills idag då jag hittade en full bokhylla hos en vårdtagare idag, knåpade jag ihop dessa 🙂

  När ingen ser (Elisabeth George)

  Psykopaten

  Bland änglar o demoner (dan brown)

  i Arseniktornet ( Anne B Ragde)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.