Alla dessa jävla sjukdomar som liksom försvinner i bruset

På min mammas sida har jag tre plastbröder. En av dem har fyra döttrar. Den äldsta dottern är mitt första gudbarn och den som har gett mig mest åldersångest genom åren. När hon föddes var jag på väg till Kreta på röjarcharter. Nu är hon 26 år och har haft ett par år på sig att röja själv. SJUKT jobbigt.

Nummer två är ett par år yngre. De två tjejerna var “mina” första barn. Vi gjorde grejor själva några gånger om året. De sov över hos mig när de var små knoddar och vi låg i sängen och åt godis och tittade på tv tills vi somnade. Vi gjorde sådant man inte gjorde hemma. Helt vanliga underbara ungar helt enkelt.

Det finns många vidriga sjukdomar och vi matas dagligen med det ena ruskigare än det andra. Alla känner alltid någon som drabbats av det hemskaste som finns, men tragiken reduceras i takt med hastigheten informationen levereras. Även geografiskt avstånd spelar in. Man minns inte. Eller så minns man bara det som berör personligen. För det kommer alltid något som är värre eller bara något som är nyare. Det är på intet vis konstigt eller något vi gör för att vi är samvetslösa och illasinnade.

Jag tror det finns en gräns för hur mycket vi klarar att ta in och verkligen ta emot. Jag tror också att den gränsen rubbas ju högre mediabruset blir, men det finns även en del som inte får så stor plats i bruset. I alla fall inte så stor plats som vore rimligt.

Det finns ett par saker jag avskyr. Även om just avsky är ett starkt ord. Men jag avskyr när människor förväntar sig att “någon annan” skall lösa den egna situationen oavsett vad det handlar om, och att det är så enkelt att skylla på “någon annan” i alla lägen.

FÖRUTOM i just det här fallet. Min lilla knodd Carro, som inte är så liten längre, är ett av de barn och tonåringar som drabbades av narkolepsi i samband med influensavaccinet 2009/2010.

En helt vanlig dag när Carro var en helt vanlig 17-åring fick hon en helt vanlig vaccinspruta. Som förändrade hennes liv i precis alla avseenden. Hon var frisk, nu är hon inte det längre och hon kommer aldrig mer att bli det.

Alla drömmar Carro hade fick läggas åt sidan. För alltid.

Tänk att vara 17 år och ha hela livet framför sig. Det är ju jätteroligt att vara 17 år. Det är inte lika kul när man helt plötsligt blir sjuk och ingen vet varför och man får lägga extremt mycket tid på att vara rädd och orolig under den långa utredning som föregick diagnosen.

Tänk att vara 17 år och nästan aldrig riktigt vara vaken. Att ha en kropp som motarbetar så till den milda grad att den somnar. Överallt. Kroppen struntar i om den står, sitter eller går. Om den befinner sig vid en trafikerad väg eller i sin egen säng.

Tänk att vara 17 år och hålla på med ridning och teater och alltid vara sömnig och ha en kropp som bara lägger av och stänger ner.

Tänk att vara 17 år och få reda på att man aldrig får ta det där körkortet man har sett fram emot och att man måste äta jättestarka mediciner resten av livet för att överhuvudtaget orka vara vaken och leva.

Alltså listan kan ju göras SÅ lång.

Alla sjukdomar suger och vill man vara en petimäter kan man säga att alla är friska innan de blir sjuka. Oftast i alla fall. I de här fallen har man fått en sjukdom för att man vaccinerade sig för att vara frisk.  Som alla andra sjukdomar är det heller inget som bara drabbar den som är sjuk. På ett eller annat vis drabbar det hela familjen.

De som har narkolepsi orkar ju inte riktigt strida för egen sak eftersom kroppen inte kan hantera känsloyttringar i någon form.

Tänk att vara 17 år och aldrig mer kunna gapskratta.

Nu är Carro 24 år. Hon bor fortfarande hemma. Hon jobbar deltid. Mängden mediciner hon äter skulle knocka en häst.

Det har varit förhållandevis tyst i media och inte stormat särskilt mycket sedan det hände för sju år sedan.

Jag vågar knappt närma mig tanken att det kan ha att göra med att den utsatta gruppen inte är tillräckligt utsatt? De som drabbades hårdast var svenska och sunda skolbarn. Inget för Pascalidou att ömma för på bästa sändningstid.

I övermorgon röstar riksdagen om statlig ersättning till de som insjuknade i narkolepsi efter vaccineringen för snart sju år sedan. Idag dominerar debatten om Skrot-Nisse och det minst sagt ängsliga förlaget som stoppat utgivningen av böckerna.

Något är väsentligt vridet va?

(Gå gärna in på www.soverdu.se för mer info och för att göra din röst hörd)

0 thoughts on “Alla dessa jävla sjukdomar som liksom försvinner i bruset

  • Det är gräsligt. Och tack för påminnelsen, jag glömde länka. Jag glömde även skriva att man kan googla på narkolepsibarnen. Även om det inte finns mycket info så finns det en del vettig.

 • Usch, det där är så fruktansvärt att man blir alldeles knäsvag!! Man vill ju vaccinera sina barn mot otäcka sjukdomar, och visa farsoter har vi ju faktiskt utrotad tack vare vaccin. Men att man ska kunna FÅ en livstidssjukdom AV vaccinet??? Nää, det är nästan FÖR hemskt!
  Det borde åtminstone vara självklart att de som drabbats får ersättning!!!

 • Usj vad ledsen och rädd jag blir när jag läser detta, jag valde ju också att vaccinrea mina barn, tack o lov att de inte fick den skiten
  Självklart ska de ha ersättning, det måste ju finnas väldigt stora säckar att ösa pengar ur till de drabbade, ett helt liv förstört! Det finns ju inget tak på den summan. Läkemdelsindustrin är ju de som borde betala tillsammans med regeringen som var de som gick på så hårt att vi skulle vaccinera oss.
  Håll oss gärna uppdaterade hur det går.

 • Läste precis ett debattinlägg av Lars Olof Kallings i svenska Dagbladet . En epidemiolog som totalsågar hela vaccinationsprogrammet mot svininfluensan. Det finns inte ord för hur tragiskt detta är.

   • Jag tror inte det hade hjälpt. Då. Det var nån sorts “mind infection” som påbudade att alla skulle vaccineras. Jag lyssnade inte, så min yngste som var i ålder att få sprutan på skolan, blev inte vaccinerad. Tack och lov.

    Annars förespråkar jag absolut de vaccin som barnen får, mot mässling, kikosta etc etc. Foliehattarna som påstår att barn fått autism av dem och som vinner mark i debatten borde bannas från internetett.

 • Stackars henne herregud vilken tragedi! Inga ord kan räcka till….inga pengar heller men dom kan underlätta det fortsatta livet – jag har inte hängt med i debatten – hoppas hon får en saftig ersättning. JEFLIGT mycket!

  • Nej, inget ersätter ju. Men det har ju kostat en del för alla de utsatta under de här sju åren. Och det kommer fortsätta kosta. Resten av livet. Det är ju det allihop behöver hjälp med. Du har inte missat debatten, det har inte varit någon.

 • Jag tänker ofta på dom som drabbades av narkolepsi på grund av vaccinationen. Så hemskt!
  Jag ifrågasatte själv om jag skulle ge detta till min son och mig och läkaren bara sa att-Den SKA han ta!
  Nu drabbades ingen av oss turligt nog av detta men har många gånger tänkt att- TÄNK OM! detta hade hänt. Vilken skuld man som förälder hade känt då.
  Det är verkligen fruktansvärt för alla som drabbats. Hoppas dom verkligen dom får all hjälp dom kan få och att dom kan komma på nån medicin som gör att dom kan bli besvärsfria.
  Tycker det är så hemskt att det inte pratas om det, precis som om dom försöker sopa det under mattan.

  • Den skulden måste ju vara vidrig. Och jag har läst ett par artiklar om föräldrar som inte pallat att känna sig ansvariga. I det här fallet har jag för mig att det var skolhälsovården som var inblandad. Man ifrågasatte ju faktiskt inga sprutor man tog i skolan ens på min tid? Men jag är glad att ni inte drabbades. Jag är glad för alla som inte drabbas av något faktiskt 🙂

   Man undrar ju hur mycket resurser som (inte) kommer läggas på att hitta något alls för att underlätta. Med tanke på bristen på resurser som lagts de senaste sju åren. Det har mest varit tyst och att a skyller på b som skyller på c som skyller på a.

 • Skrev under. Tycker det är fruktansvärt, en så liten grupp behandlas så illa. Just för att vaccinationer är så viktiga, är det oändligt viktigt att detta sköts bättre än man gjort hittills.

  • Det känns lite u-land. Statlig vaccination går åt skogen. Staten stoppar huvud i sandhög. Osugenheten på att vaccinera sig mot just influensa vet inga gränser nu?

 • Så sorgligt, vi har också valt att vaccinera våra barn när detta var på tapeten. Tack o lov har ingen av dom drabbats….jag har givetvis också skrivit under så att de får ordentligt med ersättning

  • Jag tror faktiskt aldrig att de kommer få rimlig ersättning. Hur bedömer man att någon kanske aldrig kan jobba? Och behöver hjälp? Just nu tycker de ju att cirka 10 papp i månaden är rimligt (det är det ju inte). Men de tycker ju även att 10 papp om 40 år är lika rimligt eftersom de inte räknar med inflation. Mysig uträkning av någon som verkar sämre på matte än vad jag är.

   • hm ibland funderar jag på om de där herrarna och damerna i regering och riksdag kan räkna överhuvudtaget?
    Titta på barnbidraget, det är ungefär lika illa med inflationen där …..när jag började få barnbidrag för sonen var det på 950 kr när jag slutade få barnbidrag var det på 1150 om jag inte missminner mig helt? hela två hundra kr i höjning på 16 år och innan dess hade det väl legat på de där 950 kr i femton år minst.
    Pensionen är ju lika illa, jag blir trött bara jag tänker på eländet!
    Jag skulle vilja se de där herrarna och damerna klara sig på samma summa som vi dödliga får göra :-/

 • Håller med dig om att det är lätt att glömma dem och den kamp som de måste ha för att klara av sitt liv. Och känslan när man är 17 år (eller hur gammal den drabbade var) och få veta att “så här ska du ha det i resten av ditt liv”. Ofattbart Hemskt!
  Självklart har jag skrivit på.

  • Man undrar hur många som kommer orka. Det är svårt nog att vara barn och tonåring som det är. Det är även lite synd att tjänstemannaansvaret inte finns kvar. *morrar*

 • Är inte vaccinerad, jag förbjöd dotterns far att vaccinera dottern. Fick mycket skit för det. MEN redan för 7 år sedan fans det de som varnade för detta vaccin. Själv var det big NO NO då man inte testade och verifierade att det var bra nog. Ska man stoppa det I kroppen ska det iaf vara rejält testat och det var det inte. Det innehöll också spår av nervgifter…..

  Jag tycker synd om de som inte ville men inte vågade avstå pg a trycket att man skulle vaccinera sig.

  • Rösterna som var för vaccinet var högre än de som var emot. Sen är det svårt att sålla vilka vaccin som är helt koko och vilka som inte är det. Jag minns bara vilka köer det var och att vaccinet var svindyrt för staten och tog slut hela tiden. Men de hade råd att köpa in det … (lämnar öppet för all slags insinuation här). Och jag håller bara med dig.

 • Det är något som inte kommer att göras ogjort och de som drabbats av narkolepsi ska givetvis ha en rejäl ersättning för detta då många aldrig kommer att kunna leva ett ” normalt” liv som alla andra som inte har narkolepsi

  Är glad jag inte tog svinsprutan och är ännu gladare att Toker och systerdottern inte blev sjuka av den för jag var emot sprutan hela tiden men min systerdotter lyssnar lite för mycket på sjukvården, mamma hade ändå avrått henne från att de skulle ta den, men bvc uppmuntade föräldrar att ge barnen sprutan

  Men däremot lilla Tindra idag 9 når som var ca 3 år och nog yngsta som fått narkolepsi av sprutan när hon och hade hela livet framför sig och blev sjuk av sprutan. Inte kunna vara ute och leka,cykla osv med andra barn utan det måste planeras med medicinering och vila för att hon inte ska somna mitt i leken, Ta Körkort, skaffa bil och bara t ex cykla är något hon troligtvis aldrig kommer att kunna göra, pga av kataplexin

  Hennes 19 åriga moster skrev den här boken om delvis om Tindra och delvis om narkolepsi efter att hon hört att systerdottern ville ha en ny hjärna i julklapp så hon kunde vara pigg som andra barn och en del av intäkterna intäkter går till narkolepsiföreningen

  http://www.adlibris.com/se/bok/mamma-jag-onskar-9789163725036

  Nu har jag aldrig träffat Tindra bara hennes mamma , äldsta moster mormor & morfar då hennes morfar är min mosters svåger

 • Helt galet, både att vaccinet inte var mer testat och att inte staten erkänner att den gjort fel! Vi tog den hela familjen, och är så tacksam att vi inte drabbades. Tycker också att det är mycket konstigt att det inte varit mer debatt kring det här.

 • Det där är för jävligt. Båda ungarna och maken vaccinerade sig då (jag vägrade) och jag är evigt tacksam att ingen av dem tillhör de drabbade. Såg något program eller inslag om det på tv och jag blir förbannad bara jag tänker på det. Staten rekommenderade att alla skulle vaccineras och då får de ta mig *** se till att de som drabbats får ett drägligt liv och en livslång försörjning. Det är det minsta de ska göra när de sett till att förstöra livet för dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.