Kat(t)astrofhjälp hitåt

Jag råkade se Lyxfällan idag. I ögonvrån. Vem som helst kan ha otur och hamna i en skuldfälla, men personerna som deltar i just det programmet verkar ju helt världsfrånvända. Inga pengar och handlar på krita. Snubben köper hellre en ny bil än att betala räkningar. Ungefär så brukar det ju vara.

Idag var det ett till synes fullkomligt normalt och lite rart par med två barn och två jättefina hundar och jag spärrade upp öronen lite extra när Ers Eminens Ekonomibesserwisser Ett (jag vet inte vad programledarna heter) frågade vad hundarna kostade per månad. Ställer man en sådan fråga anar jag ugglor i mossen. Jag kan nästan inte ens skriva det utan att bli skitarg. DET ÄR VÄL ALDRIG NÅGON SOM FRÅGAR VAD BARN KOSTAR PER MÅNAD OCH OM DE KANSKE SKALL GÖRA SIG AV MED DEM VA VA VAAAA?

Så. Nog om det, för det är inte det inlägget handlar om. Jag blev arg i förskott helt enkelt.

Men jag fastnade lite i programmet. Familjen hade inga direkta lyxartiklar gömda i garaget. De hade inte hundra motorcyklar eller lyxbilar. Däremot hade de inrett hela huset med kreditkort och lån för det var så viktigt att upprätthålla någon slags fasad. De hade till och med köpt mat på krita. Det där är något jag inte förstår mig på alls. Varken behovet att upprätthålla sinnesrubbad fasad eftersom jag alltid rättat mun efter magsäck och det är inte de stora inkomsterna man blir rik på, det är de små utgifterna. Jag vet, jag låter äckligt snusförnumstig, men jag är jävligt motvalls kreditköp och jag tycker att sms-lån borde förbjudas eftersom de bara spelar på folks oförmåga att ta eget ansvar. Därtill är jag svinkass på inredning. Jag har aldrig haft ett hem som passat i någon slags inredningsreportage. Eftersom det inte finns någon tidning som heter Kaos & Sjaskigt Chic. Än.

Men det såg rasande trevligt ut i kredittagarnas hem (innan de bar ut alla möblerna och sålde dem). Och det skulle vara trevligt om man åtminstone hade haft någon soffkudde som matchade … något annat?

Jag har alltså påbörjat något slags intresse för att vilja ha det lite fint, men jag är totalt handikappad när det kommer till att utföra det. Kläder kan jag, inredning kan jag inte och vi vet ju hur bra maken är på att köpa gardiner. Vi är ett hopplöst fall tillsammans och som jag sade till honom häromdagen, det är för jävligt att vi är skitdåliga på exakt samma saker. Även om han har varit mer intresserad än jag någonsin varit.

Idag har jag intresserat mig jättemycket och gjort följande, eftersom vi har nylagt grått trägolv. Jag har köpt två grå filtar på Jysk för en hundring styck. Då syntes det egentligen bara hur ful soffan är.

IMG_8611

Sen kom jag till detaljen som jag faktiskt excellerar i, att köpa djursaker. Den här gången lyckades jag till och med matcha golvet när Mini fick en ny möbel.

IMG_8610

Den är ju som synes grå. Och nöjd katt inspekterar.

IMG_8608

Sedan kom hundar och trodde att de skulle kunna klättra upp till henne (de lär sig aldrig) och då blev hon lite gramse.

IMG_8617

Jag insåg även att vi har matchande möbler på utsidan, men där har Tor och Jonas möblerat om lite.

IMG_8599

Japp. Ett hopplöst fall, det är jag det.

Det här är ett rop på hjälp.

Jag har kommit så långt att jag tror att jag vet vad jag vill ha för färg på väggarna som inte blivit ommålade sedan nittonhundrakallt. Innerväggarna alltså. De är ljust ljust gula idag. Man kan anta att färgen kanske kallas äggskal eller något annat lika komplicerat på inredarspråk. Jag säger ljust ljust gula, vilket man kan se på kattkortet ovan.

Jag vill att de skall vara ljust ljust turkos. Sedan vill jag hitta en soffa som faktiskt passar på ett torp, men som är bekväm och stor och absolut inte vit pga smutsiga hundar där jag vill ha jätteturkos kuddar och i fönstren vill jag ha tunga sammetsgardiner som också är turkos.

Sedan vet jag inte mer. Jo, jag vet att det fult bruna trägolvet på övervåningen och i trappan skall målas vitt och att sovrummet måste tapetseras om, men jag klarar verkligen inte att se någon detalj framför mig.

Köket är sedan 40-talet och det skall absolut inte rivas. Jag gillar de gamla skåpsluckorna. Men jag gillar inte sunkigheten. Lite färg där med hade ju för all del varit trevligt.

Det finns alltså ett stort behov av någon som kommer hit och pekar med hela handen och talar om för mig vad jag skall tala om för framtida hantverkare, och som går med mig i butiker för att handla det som skall göra det … jamen mysigt?

Jag är ju skitbra på att köpa djursaker som sagt, men där tar mina inredningskunskaper slut.

Någon som vet någon som vet någon möjligen?

Ernst kan som vanligt ta sig i dalen, för det där med att om en katt ligger och sover i ett rum borde det inte finnas mer för en inredare att göra. Det är jättemysigt med både katter och hundar och det brummar humlor i bröstet av att samexistera med dem, men så fan heller att det räcker om det bara finns ett rätt snyggt kattklätterträd när resten ser ut som sunk.

(Oklart var akut behov av mys kommit från. Åldern?)

0 thoughts on “Kat(t)astrofhjälp hitåt

 • Åh, jag hade så gärna kommit och hjälpt dig shoppa, men befinner mig på fel sida landet och har ju ett jobb och några ungar och en hel massa tvätt att ta hand om. Jag får helt enkelt skicka några länkar.

 • Fina, fina Mini. <3

  Jag har en kompis som är nystartad som inredare med eget företag. Hon är duktig. Annars kan jag komma och tycka lite, alldeles gratis. 😉

  Vill du ha turkos på väggar och textiler skulle jag föreslå en nougatbrun eller grå soffa. Båda de färgerna passar fantastiskt bra till turkost.

  • Hon är faktiskt väldigt väldigt rar 🙂

   Nougatbrun låter ju för bra för att vara sant. Och snyggt. Samt att hundtassar inte syns på det? Kom hit! Jag kan verkligen inte det här.

   • Precis. Perfekta färger som matchar hundtassavtryck. 😀

    Vi kan väl diskutera saken i Ullared?

    Apropå hundar så såg jag Litens tvilling här i byn igår. Samma vita fläck på bröstet och med en vit strumpa, dock mera som en socka. Vad är oddsen liksom? 😮

     • Nej, jag susade fram i bilen och vovve och matte promenerade längs vägen. Får se om jag möter dem igen på lite närmare håll en dag.

     • Ja! Det måste du. Det låter misstänkt likt ett syskon ju, med tanke på att rasen är tämligen ovanlig. Lite ovanlig i alla fall 🙂

  • Skulle rekommendera en grå soffan – med tvättbar klädsel.
   Vi kör 2 barn, svart hund, gråa soffor (Ikea Ektorp) och melerad matta. Väldans praktisk färgkombo 🙂

   • Men jag behöver hjälp med HELA torpet. Någon som kommer hit och pekar med hela handen när det gäller rubbet. Det enda jag vet är ju egentligen bara vad jag vill ha för färg på väggarna i vardagsrummet och vilken temafärg det skall vara. Resten har jag ingen aning om vad jag skall göra med. JU :-p

     • Hur bra som helst! Make laddade ner direkt medan han undrade vad jag håller på med på bloggen. Men appen var fantastisk. Vänta bara, snart kommer ritningar. Vilken dag som helst.

  • Ditt hem är tjusigt och innehåller hundar. Du är betrodd. Åh så praktiskt med många som vill hjälpa, kan ni kanske komma och bara överta det, som Bygglov eller annat valfritt program men utan att bli filmad?

 • Mörkgrå/mellangrå soffa helt klart. Varför inte slipa o lasera golvet istället? Helvit golv är skitsnyggt men kanske inte så praktiskt med vovvar och klor? Risk för att det blir slitet fort. Tror jag iaf. Köket ny färg blir bra o nya handtag.

 • Det där med inredning är inte heller riktigt min grej

  Däremot e jag samlare har jag märkt nu när jag renoverade köket där jag upptäckt att jag gjort ett litet misstag, fick för lite skåp 🙂

  Köper på mig massa bra & ha saker :p

  Så nu ska jag köra ett köpstopp ett tag tror jag iaf inte spontanköpa nåt bra & ha utan bara så t jag behöver

 • Hur bråttom är det?
  Du ska inte bara ha rätt färger de bör vara avtorkningsbara. Eller dina hundar lutar sig aldrig mot en vägg eller så? Det gjorde nämligen mina… och det blev snabbt sunkigt.

  • Inte särskilt bråttom alls. Innan jag blir för gammal bara (relativt). Och sant. Avtorkningsbara är ett måste. Inte bara att de lutar sig, de skakar ju sig och gör andra onämnbara saker med.

 • Jag älskar inredning.
  Har en mapp med över 40 länkar till olika hem och hushållsinternetshoppar som jag surfar runt på när jag inte har viktigare saker för mig (typ arbete). Jag hjälper dig gärna men då får det bli per mail. Jag har ingen formell utbildning utan har bara ett stort intresse samt blev miljöskadad när jag jobbade med arkitekter och inredningsarkitekter i tjugo år.

 • Du har iallafall väldigt god smak när det kommer till klös/klätterställning! Mina katter har exakt samma, färg och allt! I övrigt är mitt hem i totalt kaos o otrendigt men jag har fått höra att de flesta tycker det är charmigt och lite skönt med någon som går mot normen. Har varit dålig att kommentera den senaste tiden och ber om ursäkt för mitt försenade grattis på födelsedagen.

 • Har ju ingen aning om hur det ser ut i ditt (förlåt ert) torp men jagar själv en soffa och fann den här, lagom “kryuppisovahäng”. Kanske den kan vara något då den finns i färger som passar fyrfota vänner. Finns tyvärr inte i min färg, röd.
  // Nykomling

 • Men där har du ju din nya karriär som journalist! Starta ny inredningstidning med heeelt ny inriktning!
  Och jag kan börja ny karriär och bli din personliga shoppare/inredare! Bara säg till när jag ska komma!! 😉

 • Turkost är trevligt. Jag har massor med glas (ljuslyktor, vaser, skålar …) i turkost som jag tänkte pynta med om jag någon gång får ordning här hemma. Nu är det ju bara högar och för mycket saker i mitt hem, så frågan är om jag hinner ändra mig innan jag har en chans att använda allt. En grå/brun/nougat soffa har jag också tänkt, men det gäller att hitta rätt tyg.

  Ett gammalt torpkök skulle jag ha i en svag pastellfärg. Misstänker att du inte vill ha gult (vilket kan vara trevligt för det känns lite “soligt” i köket) när du vill ha bort det från de andra väggarna , men svagt, ljust grönt, blått eller grått kanske? Vad är det på väggarna? Jag ser pärlspont framför mig, men jag kan ju vara helt fel ute.
  Men det låter som du kan få bra hjälp här, jag läser och samlar på mig ideer, kommer ju förhoppningsvis ha något att fixa själv snart.

  Mini är ju bara för söt där hon sitter och spanar ut över sina domäner och håller koll på de där hundarna! 🙂

  • Just nu kommer jag inte ens på vad det är för originalfärg i köket. Det säger en del om hur ointressant den antagligen är 🙂 Turkost är fantastiskt fint. Allt blått är fint ju.

 • Alltså varför inte bara ha en bloggträff hemma hos dig på torpet INNAN ni åker till Ullared, så kan folk tycka och tänka och sedan shoppa delar av tänkt inredning på Ullared. Du kan ju bjuda på lite korv och bröd och så 🙂
  Jag som är inredningshandikappad lovar att inte komma (med förslag i alla fall)

  Sedan kan du ju ha en bloggträff till, en målar/tapetserar träff. Sedan längre fram kan du ha trädgårdsträff, skrapa båten träff osv 🙂
  Problem—->lösning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.