Näe, jag gillar fortfarande inte norsk julmat

Men det var mycket och trevligt sällskap som fick kompensera för alla läskigheter som serverades. 

Jag fattar verkligen inte, jag är den minst kräsna människa jag vet, förutom när det handlar om norsk julmat. Det ser inte gott ut och det funkar bara inte.

Först ut var det pinnekött och medister med både rotmos och kokt potatis. Nästa anrättning, rakfisk, som har cirka en MILJARD ben och skall ätas med gräddfil och rödlök på tunnbröd. Hur undviker man fiskebenen där liksom? Det är ju helt omöjligt. Tillsammans med rakfisk serveras gravad lax och diverse andra fiskar. Och ostbricka.

Jag var väldigt nöjd med den specialgjorda älgburgaren för kräsmagade svenskar. Och efterätten. Allt med mycket grädde är jättegott.

Men det var trevligt. Eftersom maken har sprungit som barn i huset hos kamrat norrman sedan de var tonåringar och jag gick in som medlöpare långt innan jag och maken blev ett par. Vi har till och med ett eget rum i huset, som vi inte har utnyttjat på väldigt länge och man inser hur insyltad man är när barnen (nu tonåringar) i familjen inte vet att vi inte är släkt på riktigt. De har bara tagit för givet och aldrig funderat över hur.

Det var kanske att vi inte firade jul med pompa och ståt trots allt, för igår norrmän och idag större delen av min släkt. Nu blir det avancerat. Min amerikanska kusin som gifte sig med en spanjorska för några år sedan under väldigt katolsk ceremoni födde ju prydligt ett barn exakt nio månader efter bröllopet. Han och barnet anlände småstaden igår på snabbvisit från Barcelona. Vilket medför att resten av släkten anländer småstaden med. Om cirka 40 minuter. Och jag sitter på torpet, pratar med er och funderar över vem som beställde det här?

  
Jag misstänker att hundarna har ett finger med i spelet. För det är då rakt ingen annan som uppskattar det. Särskilt inte alla tillresande till småstaden.

Om man skulle ta och ge sig av nu då. Idag går det trögt. Mer än lovligt trögt.

Vad gör ni?

0 thoughts on “Näe, jag gillar fortfarande inte norsk julmat

 • Vad jag gör? Så lite som möjligt än så länge iaf. Sprang en kort sväng på förmiddagen nu har jag ätit lunch o duschat. Funderar på att ta en kort promis till affären för att inhandla det som fattas till en kaka jag ska bjuda svåger o svägerska på imorgon, än så länge har det stannat vid funderingar. Men jag kan hålla med dig om norsk julmat, det lät inte gott alls förutom den gravade laxen då 🙂

 • Pinnekjøtt er kjempegodt, men må fortelle en historie om det.
  Min svärmor från Norge bodde i Huddinge då och julen kom och då kokade hon pinnekjøtt. Det är fårens revben som kokas i stor gryta med björkpinnar i botten, därav pinnekjøtt.
  Hon kokade detta som tar några dar om det ska bli mört o gott.
  Den dagen träffar hon trappgrannen i porten och hon frågar denne om hen vet nåt om deras mittgranne, som hon inte sett på länge.
  Grannen svarade att de måste nog ringa polisen då hon inte heller sett mittgrannen och det luktar ju faktisk lik i trappen.
  Sagt och gjort, de går in till svärmor för att ringa då grannen stannar och säger bestört ” det är ju härifrån det luktar lik!”
  Vi har haft så kul åt denna historia i många år, det luktar illa medan det kokar, men smakar jättegott.

  Rakfisk är ju också fantastiskt, men man måste bena ur innan servering, eller köpa fileér. Sen ska det ju vara massor av tillbehör.

 • Usch, nä det där låter inte gott.
  Jag ligger nerbäddad i soffan och sträcktittar på Outlander. Vaknade med värsta dunderförkylningen igår och den håller i sig idag också. Nös så många gånger i sträck att jag höll på att kissa på mig. Inkontinent? Enda fördelen med förkylningen är att jag har en legitim ursäkt för att inte behöva åka till köpcentret och trängas. Min kära sambo bestämde att jag skulle ha en ny vinterjacka i julklapp, det är inget fel på min nuvarande. Jag är modell större, så det är inte troligt att det finns någon som inte är en säckig unisexmodell att inhandla så då kan jag lika gärna ha kvar den gamla.

 • Vad jag gör? Igår: byta julklappar i köpcentrum och sedan hem för stora garderobsröjningen. Resultat: 4 sopsäckar med kläder och linne till Röda Korset! 😮

  Idag: pass på gymmet (3 veckor sen sist p g a mycket jobb, mitt ständiga dåliga samvete) och nu funderar jag på att röja i andra skåp med prylar som också kan få hamna hos Röda Korset.

 • Här är det soffhäng som gäller med små promenader i huset och i morgon kanske jag vågar mig utomhus.
  Än så länge har vi sluppit snön och jag hoppas den inte kommer men vi har minusgrader. Inte min favvo heller. Längtar till sommaren.

 • Jag hade en del planer för i dag, än så länge har jag suttit vid datorn, suttit i fåtöljen och pratat i telefon, suttit vid datorn, fixat fika, suttit vid …
  Planerna sparar jag till i morgon, tror jag!
  …Fast om det där vädret kommer hit i kväll så kanske det inte blir i morgon heller!
  Hoppas ni höll er på benen och på vägen!

 • Varit ute på en prommis i det förbannade snö/vatten slasket..Håller på att planera en “roadtrip”Chicago-La,Lite fix&trix m biljetter.Bio och middag i kväll m kompisar.Annars är jag S.Å trött på denna gråa blöta årstid med 5ggr 4 tassar att torka(ja,vi har”lånehundar”…) X antal gånger om dagen.Lycka till med hela La Famiglia träffen!

 • Förbrukat 3 av 4 presentkort jag fick av maken. (Gäller väskaffär i Borgholm), växlat in en del av mynten och förnyat lottot med en annan hög mynt. Känns inte bra att ha flera hundra i mynt liggande på jobbet.
  Väntar på att det dels ska sluta snöa så jag kan få en hög med snö och dels på att diskmaskinen ska bli klar så vi kan packa och åka till övernattningslägenheten. 3dagar att jobba i veckan som kommer. Förhoppningsvis bara halvdagar….

 • Här blev det toklycka över snö, träning med syster yster, lite reashopping (2 klänningar för 225 kr totalt) och sedan Peter Jöbacks julkonsert…. En bättre söndag helt enkelt. Bortsett från att snön försvinner nu…

 • Här är det full rulle från morgon till kväll. Passar sonens hundvalp, en piraya på 13 veckor.
  Hon har varit hos oss i ett par dagar och i morgon kommer sonen och hans sambo äntligen hem, då får dom tillbaka sin bitska lilla piraya
  Jätte kul och mysigt med valp men jösses vilket jobb det är, är bortskämd med mina egna soffliggare vovvar som knappt vill gå ut

 • Rakfisk låter lite som surströmming utan sur..

  Här har jag bror med barn och min mor i huset och vi ska precis till att leka Madickenjul på riktigt och stöpa ljus. Sen ska vi ge oss på kvällens middag och det lär ta en stund.

  Hur mår magen efter all grädde?

  Snön, förresten, det är nog ett trick från Svenska Turistrådet.

 • Rakfisk skal ikke ha ben om den er en bra filet. Jeg har aldri fått ben i rakfisk. Forstår ikke helt hvordan de får til det du forteller. D:

  • Hahaha, du får helt enkelt tala om för mig hur man filera rakfisk så den inte har en massa ben, så kan jag ta med rätt sorts file till mina kära norska grannar nästa jul? Men just deras mat är konstigare än vanligt, det tror jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.