Bombastiskt löfte som inte får brytas

Jag har ju GLÖMT berätta en jätteviktig sak. Och om jag berättar det här blir det mer pinsamt att bara skita i det.

Förra veckan pratade jag och Admin Anka om eventuella planer att börja gå ner i vikt och att istället kanske bli av med lite vikt och oönskade volanger på magen (och andra helt otänkbara ställen). Vi pratar om det ganska ofta, gärna medan vi moffar i oss chips och godis. Det är knepigt att det är så lätt att prata om och vara pepp precis när man sitter och äter den ena kaloribomben efter den andra. Det svåra kommer sen, när det väl skall utföras. Jag medger att jag är en usel bantare, jag kan helt enkelt inte för jag har exakt noll karaktär. Inte gör det saken bättre att jag har kunnat ha ett synnerligen ohälsosamt ätmönster i 40+ år som inte funkar längre, enligt vågens alarmerande siffror varje gång jag ställer mig på den.

Jag väger mig varje dag. Sjukt stört beteende, men jag gör det. Sedan förfasas jag över siffrorna som visas och så går jag och hämtar någon slags godis för att trösta mig och tänker att “sen, jag börjar sen, först måste jag snutta på något och gråta en skvätt” och “sen” glömmer jag praktiskt nog av det. Till nästa morgon när jag tror att något slags mirakel har inträffat och jag ställer mig på vågen igen.

Jag brister alltså inte bara i karaktär, jag har en lika kass inlärningskurva som en treåring också. Förträngning kallas det visst.

I alla fall. Vi pratade om det för femtioelfte gången förra veckan och Admin Anka talade om att hon hade kikat på fitnessarmband, men hon kunde inte bestämma sig. För hon lider inte lika mycket av övervikt som av beslutsångest. När det gäller allt. Om jag är en impulsköpare är hon min raka motsats. Hon funderar på saker till de mer eller mindre utgår ur sortiment.

Men hon hade två armband som hon valde mellan. Nu minns jag inte vad det andra hette, men det ena hette Jawbone UP2. En gång i tiden hade jag ett sådant, fast första versionen som inte ens hann säljas i Sverige innan tillverkaren drog in det. Jag hade det mest för att tracka min sömn, inte för att träna och äta särskilt hälsosamt. Sen självförstördes det.

Det var ett trevligt fitnessarmband, med en trevlig app där man kunde lägga till kompisar för pepp på avstånd i appen.

Så jag tog beslutet för henne, vi beslutade oss där och då för att köpa varsitt sådant och börja tillsammans söndag kväll. Fram till i söndags var det alltså fullt ös – medvetslös när det handlade om mat och godis, söndag kväll slut på sötebrödsdagarna.

Och så beställde vi varsitt armband som kom i mitten av förra veckan.

Givetvis var vi ju tvungna att leka med det lite och testa funktioner när det kom, men från söndag skulle det vara allvar istället för lek. Det vill säga, hela förra veckan lekte vi mest med sömnfunktionen. Inte så mycket med mat och motion alls.

Från och med igår blev det allvar och jag åt sådant här för första gången i mitt liv.

IMG_4297

Kvarg. Med havregryn.

Det var visserligen gott och mättande, men inte riktigt som mina vänner Ben och Jerry. Konsistensen är mer … klistrig?

Men är det nyttigt kan man inte få allt tänker jag?

Sen att hundarna totaldissade slicka tallrik är en helt annan femma som man inte vill tänka på eftersom hundar äter allt från kattbajs till ruttna tomater. Kvarg föll dem inte på läppen alls. Och jag tror inte att vi skall göra någon djupdykning i eventuella anledningar till att bajsätande hundar dissar just kvarg. Då kanske jag slutar innan jag ens har börjat.

Sömnen då? Den är ÄN mer fascinerande. Admin Anka har en hoper barn varav ett barn som jag fortfarande räknar som bäbis. Bäbisar väcker sina mammor på nätterna och man trodde därmed att hon skulle ligga pyrt till när det gäller sömnmålen eftersom jag har hundar som sover som mumier nattetid.

Pilutta mig. Så var det inte. Jag glömde att jag har ett stort barn/tonåring i huset. Som lever i en helt annan tidszon än jag gör. Make 47 år var tydligen generellt sämre än att ha riktiga tonåringar och bäbisar i huset.

Kolla här. Det här är Admin Ankas sömn från natten till idag.

IMG_4299

Tre gånger blev hon väckt av bäbis, nådde 87 % av sitt sömnmål och tillgodogjorde sig alldeles avundsvärt mycket djupsömn så fort hon somnade om. Totalt 35 minuter av vakentid.

Sen är det min sömn och make med ingen tidsuppfattning alls.

IMG_4300

Igår gick jag och lade mig ganska tidigt eftersom jag var skittrött. Maken, som planerade att gå upp tidigt idag för att måla golvet i källaren (ETT av projekten som pågått sedan årsskiftet men inte avslutats), skulle bara gå ner i sin man cave och kolla på Aktuellt och plocka undan allt på golvet för att förbereda inför dagens målning. Jag avkrävde löfte att han inte skulle FASTNA i källaren och väcka mig utan komma upp senast före midnatt. Vaknar jag efter midnatt av stojande man och hundar blir jag sur.

Han lovade. Eftersom det nu finns svart på vitt att jag alltid är vaken alldeles för länge mitt i natten när han dammar in genom dörren och det hoppar glada hundar på mitt huvud.

Ni ser den där långa orange vakenheten mitt i natten?

Då var klockan två, jag och hundarna var fortfarande ensamma i lägenheten och jag undrade var i hela helskotta han hade tagit vägen, medan jag undrar det hinner jag även få upp blodtrycket lite i ren ilska. Det tar inte fem timmar att kolla på Aktuellt och plocka undan typ fyra saker från golvet.

Först ringde jag. Hans telefon var stendöd. Då blev jag ännu argare och visste att jag inte skulle få sova mer om jag inte kunde få påminna honom om det där LÖFTET att inte lämna man caven för sent, så jag klädde på mig och knatade ner i källaren (positivt med lite registrerade steg sådär mitt i natten dock … typ).

Make återfanns framför dator i man cave och inte EN ENDA SAK var undanplockad från golvet som skall målas. Vilket betydde att han hade suttit framför nämnda dator i fem jävla timmar utan att göra ett smack. För jag vet faktiskt att Aktuellt inte sänder så himla länge.

Sömnigt fräste jag onämnbara saker om hans närminne och karaktärsbrister och sedan klampade jag upp till sängen igen och var tydligen vaken i totalt en timma och trettiofyra minuter pga gift med dåre.

Konklusionen är alltså att man får bättre sömn av att ha man och sex barn än att vara gift med just mitt exemplar.

Sedan är jag svårt avundsjuk på att Admin Anka får sin djupsömn. Jag har ingen djupsömn alls nästan, något jag skyller helt på klimakteriet. Det var inga som helst fel på djupsömnen före hormonkriget i kroppen.

Men det gör ju inte saken BÄTTRE att man lever med någon som lever sällare i sin källare till mitt i nätterna så fort jag går och bingar.

Nu sitter jag och undrar hur jag lyckades bli övertalad att inte behålla den mindre lägenheten på bottenplanet till bara mig.

Sen tänker jag att han kan ta sina förbannade spetsgardiner och flytta ner dem till sin källare. Och så funderar jag på att kasta in ett liggunderlag nästa gång jag hittar honom i källaren mitt i natten (vilket högst troligt blir inatt) och sedan låsa dörren till lägenheten.

Får inte jag sova så skall banne mig inte han få sova.

Men det jag egentligen ville säga var att med start igår började min och Admin Ankas kamp för färre volanger och jag skall få bort minst tio kilo från min numera sälformade kropp.

Jag lär få anledning att återkomma i ärendet och nu vet ni. Ser ni mig med Ben och Jerry får ni skrika på mig.

Återigen, när jag får på mig mina tre år gamla älsklingsjeans, då har jag nått målet.

Med eller utan man.

0 thoughts on “Bombastiskt löfte som inte får brytas

 • Det underhållande med just detta exempel är att det finns en tvåtimmars-sömnnotering från innan den ovan. Jag somnade inte 22.49 vilket är en rimlig somnartid. Jag somnade typ 20.16 med lillot och vaknade 22.43 eller nåt och blev skrämd till döds av maken som kommit hem I SMYG. SEN somnade jag 22.49. Fniss.

  Till mitt försvar mådde jag kasst igår och orkade knappt hålla mig vaken till åtta ens. Satt och stirrade vindögt på klockan från 18 och räknade minuterna, för jag insåg helt själv att junior inte var sovtrött då. Och åt toblerone. Jag var tvungen.

 • Banta är det värsta jag vet, håller förtvivlat på själv sedan 2 veckor. Ett tips för att lyckas är att INTE hålla på med tramsiga saker som kvarg som smakar skit. Ät bara sådant du/ni tycker är gott men mindre. Inget äckligt………
  (säger hon som drickbantar):)

 • Och du gjorde ingen utmaning på det hela?? Först lurar du på en salt mandel choklad…. och när man väl är fast så får man inte vara med på att bli av med konsekvenserna av den…. Hmrf.

 • Tänk att det finns fler som har lika svårt att somna om som jag har! Jag vaknar visserligen oftast en gång i timmen, tar en klunk vatten, byter sovsida och somnar om, men om jag då blir störd (av musik eller liknande) och vaknar till ordentligt, då kan det ta timmar att somna om.

  Har inte testat din nya maträtt, men jag gör min egen müsli med havregryn och lite annat nyttigt, tillsätter bara vatten och rostar i ugn. Inget fett och inget socker! Jag tycker att det blir mycket godare när det är rostat och knaprigt. Äter det till (lätt)yoghurt, så det är nog en ganska nyttig frukost. (Nej, jag äter inte nyttigt annars och borde också skärpa till mig!)

  • Men ett mål nyttigt mat är ju bättre än noll tänker jag? Och det där med att tappa djupsömn suger ju. Men man antar att de där svårigheterna med att somna om kanske har med just det att göra?

 • Jenny Lundeqvist says:

  Hej!
  Tipsar om lindahls kvarg, nöt och chokladsmak. Lägg i skål ich toppa m hallon eller lite banan och kokosflingor! Deras vaniljkvarg toppad m lite mango är oxså mums!

   • tänk även på att de smaksatta kan innehålla socker lr iaf mer än icke smaksatt kvarg

    Ps idag har jag äntligen en ny router så jag e lycklig o slipper sitta på golvet i hallen lr köra enbart mobilsurf 😀

    blev ingen netgear utan slog på stort o köpte en äpple TC istället tänkte hårddisk e alltid bra o ha och har ju massa äpplen redan hemma så var lika bra o fortsätta med äpplen, skall bara få iordning på TV o tele med, men WIFI var viktigast :p

 • Lycka till båda två till volangförluster. Kämpar själv med semesterkilon som bara trillade på mig när jag gick och bröt min tå. Eller trillade och trillade, jag satt i soffan och surade i veckorna tre med godis och chips som tröst. Men nu ska de bort!

 • Kvarg?? Det ser lite mer ut som nutella vännen… Säker på att du tagit rätt? 🙂 Välkommen till hufvudstaden nästa vecka – då blir det blåbärs-smoothies med kvarg & mandelmjölk till frukost – och…. tada: Ben & Jerrys milkshakes från Flippin Burger till Middag och Bellini på Grand som mellanmål utspritt lite då och då när det hinns med under dygnet! Balans. <3

 • Vete tusan om jag vågar skaffa ett sånt armband för det skulle väl ge mig svart på vitt hur jäkla illa jag sover. 😉
  Viktnedgången får vänta tills efter min operation som verkar vara på gång nu.

 • Lycka till!!

  Själv har jag svårt att se det nyttiga i havregryn men så är jag ju en sån där LCHF-frälst människa
  Tappade mina kilon 2011 och har sen hållit vikten genom att bara fortsätta äta rätt mat. 12 v tog det att bli av med 17 gravidkilon i våras
  Äter gott varje dag och frossar i ost
  Däremot sover jag inte så bra, känns som om dottern ammar hela nätterna

 • Utan armband men med fina volanger tog jag steget mot en volangfriare kropp i måndags.
  Slutade med giftpinnarna för 2 veckor sen och lider just nu av en sjuk lust att bara trycka i mig choklad, positivt dock att det inte är nåt större sug efter ciggen. Dock inser jag att det funkar dåligt att tro att vågen ska röra sig nedåt om jag mölar i mig godis så jag avstår (ännu så länge…)
  Har lagt till lite rörelse till mitt alldeles för orörliga leverne och hoppas att det, tillsammans med lite begränsat matintag, ska göra att byxorna inte stramar så jäkligt i midjan.
  Borde vara klart nästa vecka eller så väl?!? Eller nästa år kanske….
  Önskar oss alla lycka till. Må de jäkla volangerna smälta bort snabbare än fort!

 • Å, lycka till med volangernas försvinnande!! Minska portionerna och ät mellanmål, då håller du förbränningen igång och blir inte vrålhungrig vid måltiderna.
  Och liggunderlag i man caven och låst ytterdörr hemma efter en viss tid låter som en bra idé!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.