Nu skall vi prata allvar och reklam

Reklam i bloggar närmare bestämt. Och obskyra SEO-företag som skickar ut trevare till antagligen nästan alla som bloggar. Med jämna och ojämna mellanrum kommer det förfrågningar per mail där det glatt står att de ser fram emot ett samarbete med just MIN blogg. Sen undrar de om jag är intresserad. Varje gång jag får ett sådant mail undrar jag exakt VAD det är jag skall bli intresserad av, så jag vänder mailet och frågar vad det handlar om.

I 99 fall av 100 är det något skitföretag som sysslar med spel och dobbel online ELLER plastikkirurgi (fatta vidrigheten i den branschen då?) som har en budget på max en femhunka. Under bordet. SEO-företaget ligger i princip alltid utomlands. Klienten gör detsamma om det handlar om onlinespel.

Bloggen är för liten för att jag skall engagera mig i reklam och när jag gör reklam gör jag det absolut inte svart och under bordet, inte heller för en femhundring och absolut inte utan att skriva att det är reklam. Eftersom det är olagligt med dold marknadsföring och det slår tillbaka på både mig och den som köpt tjänsten.

Egentligen skiter jag fullkomligt i reklam, även om jag har gjort några enstaka reklaminlägg som jag har fått anständigt betalt för. Får jag just anständigt betalt och kan skriva att det är ett samarbetsinlägg, då gör jag det. Annars viftar jag bort det och lägger ingen vidare tid på det.

Tills idag. När det här mailet landade i inboxen. Ett svar på en förfrågan jag hade fått tidigare, där jag svarade som jag brukar; “vad handlar det om?”.

 

“Hej,

Självklart, ville höra med dig så det fanns ett intresse innan jag presenterar det närmare. Samarbetet gäller min klient blablabla.se som
säljer XXX och YYY på nätet.

Det gäller som vanligt en naturlig relation till klienten och något i deras utbud.  Jag
tror till exempel någon som alla kan relatera till är en het sommar, och på så sätt skriva om ”tips för att hantera värmen inomhus”.
Blablabla har en blogg som heter blablabla-bloggen där dem ger sina tips och ett är just XXX eller YYY för att … och på så sett kan man relatera till blablabla.se.

Här kan du hitta inspiration från blablablas blogg där dem tipsar: http://blablablabloggen/

Skickar även mer tidigare samarbeten som du kan kika på för att få inspiration:

(Sex stycken blogglänkar medskickade)

Jag önskar enbart en länk till blablablas startsida  och jag skulle föredra om ordet du länkar är något av följande: Blablabla, blablabla.se, www.blablabla.se eller http://www.blablabla.se/

Jag önskar gärna att inlägget ligger runt 200- 300 ord men samtidigt är så naturligt och personligt som möjligt. Ersättning och för min klient är 300 kronor och skickas ut efter publicerat inlägg via Paypal eller vanlig banköverföring.

Vad tror du om det?

Really?

Notera gärna att de efterfrågar ett inlägg med en naturlig relation till något i klientens sortiment och så skall det vara personligt. De hade lika gärna kunnat skriva “DU MÅSTE LÅTSAS ATT DU ÄÄÄÄLSKAR EN PRODUKT OCH DU FÅR INTE SKRIVA ATT DET ÄR REKLAM” i neonbokstäver.

Om man bortser ifrån att jag får allergiska utslag över misshandlingen av “de” och “dem” så luktar det rätt unket. Det brukar det göra när budgeten är låg. Och då brukar jag hoppa av, eftersom det oftast handlar om obskyrt företag också.

I det här fallet gjorde det inte det. Det handlade om ett vettigt företag i Göteborg, med 18 anställda och 85 mille i omsättning. Inte spel och dobbel, utan snarare ett företag som jag hade kunnat råka på om jag var ute och googlade efter saker i deras sortiment. Då blir jag lite gramse, eftersom det är så himla tydligt att de, på något sätt hamnat i händerna på någon sökordsoptimist (optimerare).

Så jag svarade att jag dels inte skriver något alls utan att klargöra att det är reklam och att jag dels inte skriver för trehundra spänn under bordet. Inga spänn i världen under bordet faktiskt, och så gav jag ett motbud där jag dessutom upplyste om antalet läsare. Det brukar vara högintressant för seriösa reklamspekulanter.

Då fick jag det här.

Hej igen,

Jag förstår din syn på det hela men det är nämligen så att vi inte är intresserade av antalet läsare. Vi tittar på en rad faktorer och dem
är långt ifrån den prissumman du efterfrågar. Dessa parametrar måste matcha priset om jag skulle kunna gå så högt över min budget.

Det är svårt för mig att presentera när det inte motiveras till dessa summor.

Jag tror som sagt inte vi kan komma till ett slut därav tackar jag redan här för din tid och önskar dig en fortsatt trevlig tisdag.

Med vänliga hälsningar,
NN

De skiter i antalet läsare och det enda de är ute efter är billiga backlinks för sökordsoptimering.

Jag skickade över hela klabbet till deras klient. Som jag misstänker lever lyckligt ovetande om att någon byrå de har anlitat köper in länkar från tredje part. Jag hoppas i alla fall innerligt att de lever lyckligt ovetande och har av förklarliga skäl därmed inte skrivit ut namnet på varken klienten eller på SEO-firman. Men jag är inte säker. 

Däremot undrar jag vilka det är som faktiskt har bloggat om dem för 300 pix under bordet. Jag har ju kollat på länkarna och de existerar på riktigt, vad som däremot inte existerar är en förklaring i inläggen att det är reklam.

Vem säljer sin själ för 300 spänn som momsat och skattat inte blir mer än en dosa snus i fickan?

Reklam i bloggar är ett fantastiskt forum för företag att synas i, men så länge det finns kolleger som gör sådana här dåraktiga samarbeten kommer det fortsätta vara en smutsig bransch där man jagar lätta och billiga länkar som inte skapar trovärdighet. Det gör mig förbannad. Än mer förbannad att den här parasitversamheten som bara jagar backlinks aldrig finns i Sverige. Är det inte Malta så är det Sydafrika. Eller annat valfritt land där ingen kommer åt DEM för att de uppmuntrar till dold marknadsföring. De enda det slår tillbaka på är “klienten” och bloggaren. 

Och om ni undrar vad exakt det är jag yrar om så är det var företagen hamnar i sökmotorerna. Låt säga att vi vill köpa en hårtork och att en försäljare av hårtorkar har varit ute och köpt just billiga backlinks. Då innebär det, enkelt förklarat, att hårtorksförsäljaren hamnar högt upp på listan när vi googlar. Eller vad vi nu använder för sökmotor. Och högt upp på listan är ju bra, eftersom man oftast inte orkar leta igenom fem sidor med hårtorkar. 

Med tanke på alla mätinstrument, där SIS-index nog är den mest korrekta, skulle det gå att göra något bra och någon slags generell prislista för bloggare (åldersgrupp, läsare, inriktning etc.). Det är ju inte konstigare att annonsera i en blogg numera, än vad det är att köpa en halvsida i DN. Förutom att det fortfarande är billigare att annonsera i en blogg med samma “upplaga” som DN.

Skulle ni skriva för en krona per ord (de ville ju ha cirka 300 ord) eller är jag helt ute och cyklar som är skitless på fulreklam?

Dessutom var det synd. För det var ett företag jag skulle kunnat tänkt mig att handla från om jag hade snubblat över det och behövt just vad de saluför.

Nu kommer jag aldrig göra det, oavsett om de har köpt tjänsten avsiktligt eller oavsiktligt.

Och jodå, jag mailade tillbaka och frågade vilka faktorer och parametrar de tittade på och vad de egentligen menade med sitt mumbojumbo (det står ju bara en upprapad mening som är fullkomligt oförståelig) och dessutom undrade jag varför de inte skrev rakt ut att de bara ville ha billiga backlinks.

Jag fick inget svar alls. Det blev jättetyst och de ser nog aldrig någonsin fram emot att samarbeta med just MIN blogg. 

Så himla ledsamt. *krokodiltår

0 thoughts on “Nu skall vi prata allvar och reklam

 • Jag kan inte fatta att någon skulle vilja skriva smygreklam för 300 kr!!! Sen reagerar jag väl på smygreklam öht, men jag är ju blåögd.
  Nu funderar jag på vad du kan ha gjort reklam för och har kommit fram till att du har haft korta, intensiva samarbeten med rysk yoghurt och choklad med salta mandlar, och ett långt samarbete med ett visst glassföretag … men jag tror att du glömde att länka! Oups! 😉

  Satt och bläddrade i tv-tidningen (talar inte om vilken! 😀 ) och såg att din favorit GP ska tävla i tv4 på fredag kväll. Mot dottern dessutom … vem som än vinner, så vinner familjen alltså. Ett tips om du vill värma upp inför fruarna.
  Synd att tvn här raspar i högtalarna efter en stund, så det går förmodligen inte att titta på. Och vi köper inte ny tv, för huset ska tömmas.

  • Haha! Ja! Definitivt reklam för yoghurt, glass och choklad. Tänk så fet jag hade varit om jag verkligen hade fått rimligt betalt för den reklamen med? Jag minns knappt själv vad jag gjort betald reklam för, men vet att ett inlägg var just om ett spelföretag. De hade dock vett att betala mer än 300 spänn 😉

   Va vava? I vilket program då? Vådan av att inte ha riktigt internet är att jag missar sådana här viktiga nyheter!

   • Jag har bara min lilla mobilsurf och den börjar bli knapp, så jag förstår dig. Men jag köpte tidning och där stod det att GP och Erika skulle leda varsitt lag i Fångarna på fortet i morgon. Kl 20 i TV4.

    Alltså din reklam … jag tittar fortfarande långt på den där chokladen, men än så länge har jag motstått. Jag lärde mig när jag smakade på en kompis “fynd” Popcorners. Gör inte det om du gillar popcorn!!! Jag är besatt! Tur att det är så få affärer som har dom! Tyvärr vet jag vilka.

 • Tror att de sitter och skakar av oro för att dom råkade på sin överman”kvinna” just denna gång. Någon som verkligen rörde om i grytan och har insikt i frågan. Jag lärde mig massor av ditt inlägg men är i övrigt totalt ointresserad av reklam. Du är bra!

  • Fniss. Tack. Dock tror jag inte de skakar särskilt mycket av oro. Men det förvånar mig att företaget ifråga inte har hört av sig efter att jag dumpade mailkonversationen i knät på dem. Nu börjar jag tro att de faktiskt har köpt den ytterst tveksamma tjänsten själva.

 • Det är nu jag ska vara tacksam att min lilla skitblogg inte ens drar åt sig SÅNT? :p

  Det är ett hån, det där. Både summan och att det är svart och att de sannolikt lurar klienten.

  • Ja. Du skall vara jättetacksam. Det betyder att du inte finns med i något Lättlurade Bloggar-register.

   Fast nu börjar jag undra ang klienten. Först ringde jag och frågade om de kände till företaget som kontaktade mig och sen mailade jag heeeeela konversationen. Ingen har hört av sig. Det är skumt?

 • Smygreklam är pest och fattar inte att folk gör det och då dessutom för futtiga hundringar?
  Tur att man mer eller mindre har slutat skriva, fast ibland börjar det klia lite fingrarna igen och tur då att det där lilla fåtalet läsare inte drar till sig sån skit

 • Intressant det där, t o m för tekniksvag tant. Och en korkad fråga – hos mig (wordpress) står det ibland att läsare kan se annonser. Jag ser dom ju aldrig, men hos andra ser jag ibland bisarra annonseringar som förvisso inte passar ihop med vare sig text eller den person som skriver. Beror det på vad jag själv har googlat på eller är det bara beroende på vem som slänger mest pengar i wp.s hungriga käftar?

 • Jag har fått liknande “erbjudanden” men skulle heller aldrig nappa. Ska jag göra reklam så ska det framgå att det är just det, reklam! Skulle aldrig kunna kura mina läsare och skriva att jag äääälskar den här prylen, bara för att få betalt. Dessutom en skitsumma…

 • Reklam, räcker det inte med det som redan finns. Jag finns på ett hotell eller vad man nu kallar dem. Och de säljer reklam på min sida. (Som jag inte får gå in på.) I övrigt gör jag bara reklam ibland för Eva’s kroppkakor här i närheten. Helt obetalt och det enda jag har för det är att jag får köpa även när jag kommer i sista minuten och inte har bokat några…. Varför jaggör det? Jo om fler handlar ökar risken att de finns kvar och jag kan fortsätta köpa mina kroppkakor. (Tar typ 6-8 timmar att tillaga om man är smart och gör en del av de timmarna dagen före.
  Å andra sidan är det inte riktigt reklam heller för jag talar bara om att jag åter igen har varit där och handlat mina älskade kroppkakor. Som du gjorde för din salt mandel choklad och gör för ben&jerry glassen…. Så det kanske kan ses som tips?

  • Jamen jag håller med. Särskilt när det gäller småföretag på orten som man vill gynna och ha kvar. Och det man själv gillar och faktiskt köper, osvsett vara, blir ju tips. Tänk bara under min nagelperiod. Som för övrigt måste återuppstå! 🙂

  • Men därmed inte sagt att jag inte hemskt gärna hade fått procent hos ben & jerry. Det hade jag jättegärna. Men jag får snällt betala för att hylla dem.

 • Jag blir så jäkla sur på sådana där reklamraggare. 300:- spänn för att göra smygreklam? Vilken sorglig liten människa som sitter och skickar ut sådana mail. Både oetiskt och omoraliskt.
  Har du hört något från den de sa sig representera än? Skulle vara intressant att höra deras reaktion på det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.