Min Man Mormodern?

Inte så himla modern alltså. Mer mormodern faktiskt. Om man bortser ifrån att just min 99-åriga mormor är lite piffigare än make 47 år.

Ni vet ju redan att jag tycker att det är en pina att ha torp och koja att hålla reda på och inget blir någonsin riktigt bra. Eftersom tiden aldrig räcker till att hålla alla ställen tipptopp. Snarare motsatsen till just tipptopp. Oftast känns det som att alltid bo i en ambulerande soptipp (som inte är topp alls).

Under sommarhalvåret, eller mer sommarveckorna om man skall se till vädret 2015, är det ännu svårare eftersom vi förflyttar oss lite oftare och snabbare beroende på väder och det som skall vara min fasta punkt blir ordentligt eftersatt det med.

För att uttrycka sig på ren svenska. Det ser ut som fan precis överallt och jag vadar i dammråttor stora som vildsvin och utspridda pryttlar oavsett plats. Det var ju det där med att jag och han jag delar efternamn med har olika prioriteringar. Han tycker inte det är så viktigt att plocka bort sina Väldigt Viktiga Saker efter att ha använt dem, han tycker tydligen att det är viktigt med gardiner. Jag tycker att gardiner är oviktigt när man inte vet om man kommer snubbla på en motorsåg i hallen eller en skruvdragare i sovrummet, men det är ju jag det. Jag föredrar golv utan motorsågar och vedklyvar framför gardiner.

Förra helgen brast det. Då drog vi ju från ett torp som ser ut att ha stampat jordgolv, till båten och sedan hem till lägenheten och INGET av ställena håller ens lägsta standard.

Jag införde därmed en ny grundlag här hemma. Eller, man kan kalla det rutin om man är mer välvilligt lagd. Varje torsdag är numera städdag med start igår. Därav tystnaden, eftersom första städdagen betydde grundlig rensning med släng tjo, sen kan man damma, dammsuga och moppa golv.

Jag råkade bara glömma att maken suger på just släng tjo och det enda han är bra på är dammsugning. Typ. Våra städstilar är fundamentalt jätteolika. Han har inga problem med att dammsuga och moppa köksgolv utan att ha plockat bort en enda pryl någonstans.

Som tur var (tur och tur?) gick diskmaskinen sönder i tisdags så han var “tvungen” att lägga sin städtid på att köra runt och leta efter en ny diskmaskin medan jag kunde slänga och tjoa alldeles ensam. Mycket praktiskt för husfriden.

Vad jag däremot inte hade märkt var att han tydligen hade mätt alla fönster innan han åkte på sin diskmaskinsjakt. För att även köpa gardiner. Väldigt husmoderligt kan tyckas. Och jag hade ingen aning om att det var SÅ upprörande att jag faktiskt inte har prioriterat gardiner när det ligger just vedklyvar på golvet, men upprörande var det tydligen. Såpass att han, på alldeles egen hand, även hade köpt gardiner när han var ute. Som han glatt ägnade väldigt mycket tid åt att sätta upp så fort han kom hem.

Han satte till och med upp dem innan han installerade diskmaskinen medan jag gick efter med ett ansiktsuttryck som hade vissa likheter med en fågelholk. Ända tills jag såg gardinen i köket, då började jag fnissa elakt.

Men vi börjar med gardinerna i de två vardagsrumsfönstren. Som åtminstone fick godkänt.

IMG_7599

Jomen godkänt ändå. Det är knopar och rattar på dem. Och jag prioriterar ju som sagt inte gardiner.

Sen kom sovrumsgardinerna.

IMG_7600

Båttema där med. De är dessutom förlåtande blå trots segelbåt. Men jag misstänker att det är hemskt svårt att hitta gardiner med motorbåtar på.

Nu kommer vi till köket.

Håll i er.

Han har alltså VALT de här gardinerna. Och betalat för dem.

IMG_7598

Här bröt jag ihop och fnissade jättemycket medan han svor och sa:

– Jamen FRÅGA den där JÄKLA bloggen då om det är bättre att bo UTAN gardiner än att faktiskt HA gardiner. Du har ju inte satt upp en enda gardin.

Han känner mig tydligen. Om man inte bryr sig om att smyga som en indian för att fota hans gardinuppsättningar en sekund efter att de kommit upp medan man fnissar, då vet han var fotona hamnar. Här.

Efter alla dessa år hade jag ingen aning om att gardiner var så oerhört viktigt för en man som fortfarande inte har plockat undan på köksbordet, det är fortfarande belamrat med prylar.

Men gardinerna sitter där.

Spetsgardinerna.

Inte ens min mormor har spetsgardiner.

Nu väntar jag bara på att han skall köpa snirkliga guldkornischer och eventuellt föreslå tapeter i sammet.

Man får håna jättemycket när en 47-åring karl med dammsugare som särintresse sätter upp egenköpta spetsgardiner i köket va?

0 thoughts on “Min Man Mormodern?

 • Haha, din man upphör aldrig att förvåna 🙂 Fast jag tycker det var jättegulligt av honom, och tänk vad det kommer göra med dit humör varje gång du ser mormorsgardinerna, du kommer småfnissa lite varje gång.

 • Ja, sådana makar är set t om lag på att man ska mobba !!!!

  För idag känner nog ingen som skulle valt någon av dessa gardiner

  Köksgardinerna var värst fast sovrummet o vardagsrummet kommer inte lså ångt efter

 • Håller med Miss K. H u r kan man välja såna gardiner!? Jag bara frågar. Dessutom behövs inga gardiner i såna fönster. De stjäl bara dagsljus.

  Nu måste jag titta på bilderna en gång till! :’D *skrattar så mascaran rinner*

  • Mmm. Det kanske var just därför han köpte spetsgardiner? För att dagsljuset skall komma igenom? (knappast, men jag gav honom just en ursäkt hahah)

  • Han skall senare, i lugn och ro, få läsa kommentarerna. Eftersom han faktiskt ville ha medhåll av jäkla bloggen. Något jag anade att han inte skulle få faktiskt.

 • Vi har inga gardiner och är rörande överens om att det ska så förbli. Jag tycker din man har många kvaliteter, men gardingenen kunde han varit utan. Obegripligt att sådana finns att köpa. Måste varit i fyndlådan från 1986 😉

  • Dessvärre inte. Han frågade om jag kunde gissa vad allihop kostade. Jag gissade på max 200 spänn, så var det INTE. Alltså, gissa VAD de kostade? Jag fick hicka och det hade tydligen han fått med när det var dags att betala.

   • Du menar alltså att de var dyra? Gardinaffärägaren måste ju fortfarande sitta och garva ihjäl sig över att någon köpte dem och dessutom betalade, troligtvis ohemult för mycket.

    Vad kostade de? Måste bara få veta. Jag gissade i häraden 89.90/gardin.

    • Jag gissade på 200 spänn för alla fyra gardinsnuttarna. Det var fel. Han den där som köpte dem höll på att sätta i halsen när tanten sa “1600 spänn tack” *dör lite till

     • E T T T U S E N S E X H U N D R A KRONOR

      dör en smula här nu, jisses hade han gått in på typ röda korset lr nån sån second hand butik hade han fått alla 4 för max 200Kr :p

      För nånannanstans trodde jag inte man kunde hitta sådana här ehhm ehmm sorry maken men jag måste få säg det högt OTROLIGT FULA GARDINER ala 60-70-80 tal

     • *dör lite*

      De i affären måste trott att han var norsk turist eller nåt och lagt på sisådär 982% extra på priset. 😀

     • Hade du sett affären hade du dött. De har varken ändrat skylt eller skyltning sen typ 50-talet. Tydligen inte utbud heller? Men de hade banne mig vett på att ta betalt. Jag trodde på riktigt att de kostade max en femtiolapp styck. Det tror jag han trodde med, men när det väl var dags att betala vågade han inte banga. 😉

     • 1 6 0 0 ! ! ! ? ? ?
      Finns det ens så dyra färdigsydda kapplängder?
      Jag tänker på er i detta sorgliga faktum <3

     • Fråga inte mig, jag är inte gardinexpert. Men jo det verkar ju så. Jag förstår inte riktigt heller, men jag förstår mig inte riktigt på gardiner alls 🙂

 • Alltså – gardinerna med båttema hade jag kunna köpa i en sommarstuga. Eller på en husbåt. Jättefina där. Spetsgardinen i köket känns inte särskilt genomtänkt. Hur ofta har han tänkt tvätta den? Den kommer snart att vara söndertvättad, såvida han inte har en fäbless för långhåriga gardiner (som den ju kommer bli när de hängt i stekos och samlat damm). Eller har han tänkt sig att köpa nya snart igen? Hur mycket har han budgeterat på gardinkontot? (Alltså jag kräver inget svar på just den frågan, utan den är mer tänkt som en tankeställare.)

 • Hmmm det var gardiner till stugan va? Inte lägenheten? Och jo man kan vara utan gardiner om det finns prylar överallt. Först helt rena golv så när som de få möbler man verkligen måste ha. Kan till nöds vara ok med en matta på. (Fast med hundar är det batter utan.) Annars helt rena från pryttlar….

 • Hahahaha, jag dööör! Jag föredrar vedklyvsfritt i på golvet alla lägen, och gardiner har jag bara där jag måste (mörkläggning i sovrummet), även om jag älskar vackra textilier… Så svaret är “först städa, sen pynta”. Kram på er!

 • Jag fnissar ihjäl mig!!! Alltså, först tyckte jag faktiskt att det var häftigt med en snubbe som köper och sätter upp gardiner! Men alltså de däringa i virkad spets… Nää, inte ens min mormor hade heller såna när hon levde. Men jag tycker ändå att det är LITE häftigt att han köper gardiner. Mindre häftigt, ganska mycket mindre faktiskt, häftigt att snubbla på motorsågar och div. andra mycket viktiga saker överallt dock. Sorry maken!

  • Jo då min mormor hade just den typen av spetsgardiner. I sitt lilla röda torp med vita knutar och pelargonier I fönsterna. Detta lilla torp låg mitt I skogen I djupaste småland……. Inre en granne på nästan en km…..

 • Hm då är vi samma skrot och korn du och jag …….Summa en gardin finns i huset, näää nu ljög jag två st är det.
  Dock inga spetsgardiner, det försvann ur modet när jag var ung 🙂
  Inte är de snygga men de fyller ju sin funktion, det var nog så maken tänkte. Å andra sidan får han pluspoäng ändå för att han tänkte så långt vilket min sambo ALDRIG skulle göra :-/

 • Hysteriskt rolig man du har, kan man hyra in honom till fest? Tänkte jag skulle behöva festpryda lite innan min maked 50:års fest, jag tänker mig att det kan höra åldern till! Hehe

 • Skrattade så jag grät när jag läste om vad han nu hittat på. 😀 😀 😀
  Men….men…..varför spetsgardiner? Om det hade varit min farmor hade jag inte blivit förvånad men att din man väljer spetsgardiner????
  Vete tusan om jag hade accepterat de andra heller men spetsgardiner? Nä, jag är hellre utan gardiner alla dgaar i veckan då. Du borde nog skicka honom till någon slags hjärndoktor som får undersöka om det finns någon liten tant instängd i hans huvud. 😉

   • Sa du 1 600:- svenska kronor???? Han är, fan i mig, inte klok! (Förlåt maken) Grundlurad är bara förnamnet.
    Ingen av dessa gardiner hade kommit innanför min dörr. Du måste ta ett ordentligt snack med honom om det hör med stil och god smak. Fast med en man som tycker att verktyg, damnsugare och en vildsvinslampa är okej inredning så är det kanske kört redan från start. Lider med dig.

 • Jösses!! Jag hade fått slag om min make pyntat med sådana gardiner. Mycket hellre utan. Det här vågar jag inte visa här hemma för då kanske maken tror att han också får pynta själv. Här råder enighet i allt innan det kommer innanför dörren.
  Annars är det bra med städdag. Har kört med det i 10 år nu och fått in rutin/avsatt tid. Dock plockar och dammar inte maken utan det gör jag, han dammsuger och tar badrummen.
  Grym blogg du har så jag hänger kvar här ;).

 • HahahahahahahahahaHahahahahahahahahaHahahahahahahahaha 😉
  Måste iaf berömma honom för hans initiativförmåga. Men mer berömblir det inte. Hahahahahahahahaha
  Jag har annars lite gardiner från åttiotalet , blommiga ballonggardiner. Om ni saknar till något fönster 😉

  • Jamen även jag är impad över initiativet. Han lämnade även in en matta på kemtvätt, alldeles obedd, samtidigt. Men alltså? Nej, jag fortsätter skaka på huvudet hahaha.

 • Det hänger många fula gardiner i fönstren runt om i världen. Tycker inte att de där är så mycket värre än annat man ser, faktiskt!

 • Fast jag tyckte nog att kökets spetsgardiner ändå var lite gulliga. Dom andra gardinerna ser ut som nåt ur såna där kataloger, nej hjälp, det är bara komiskt. Båtar på gardinerna!! Snälla …
  Och min man har en svaghet för spetsgardiner som han aldrig fått utöva.

 • Oj….
  Vet inte om du kommer ihåg när jag fick grymma habegär över din (vigsel) ring. Du sa att jag var välkommen till den(dem) med villkoret att jag tog maken också. Eftersom jag ogärna vill dumpa min och är lite osugen på att ha två så rann det ut i sanden.
  Vilket var tur, för min man har en fabläss för dukar, över allt. Du kan ju tänka dig den kombon av galna omoderna gardiner med söta dukar överallt …. Vilken vänskap det kunde ha blivit mellan de två 😉

  • HAHAHAHAHAHAHA. Klart jag minns. Herregud, jag sitter på offentlig plats ensam och läser kommentarerna nu och gapskrattar. Vi måste nog prata om det här med dukar och gardiner lite mer tror jag. För maken har en svingammal duk som jag INTE FÅR RÖRA. Den bara skall ligga framme. Vi kanske skall byta vigselring ändå?

   • eller så är det karlarna som skall det 😉 tänk vad roligt de skulle ha dukar, gardiner och tekniska prylar .
    Du och jag hade kunnat ägna oss åt smyckes shopping istället 🙂

 • Så jäkla roligt…..ni upphör aldrig att förvåna……detta var de fulaste köksgardiner jag sett…..och så in i h-vete ute…..fanns de på Jula också…..snarare Myrorna kanske…..men ni måste ha grymt roligt på era möten. Efter 40 års äktenskap har jag gett upp med det där andra….tar en tur runt huset med en papperskasse från ICA…..i den lägger jag allt jag hittar….borrmaskiner, hammare, spikar, sandpapper m.m……så ställer jag den på käre makens skrivbordsstol…..

  • VÄLDIGT bra tips. Tack för det, SÅ skall jag börja städa 🙂

   Och nej, inte Jula. Han har köpt dem i stans enda tygaffär. En riktig tygaffär alltså. Och de kostade multum. Eller ja, mer än vad de borde kostat i alla fall. Misstänker att han bara stått och sagt “en meter av ditten och en meter av datten” och sen när det var färdigklippt fick han hicka när han hörde slutsumman. Jag hade kört en springnota om jag var han.

   • Berättade skrattande för min make om dessa gardiner…..hans kommentar var att kvinnor är riktigt elaka……”han försökte ju iaf den stackars killen….”…:)

    • Hahahaha men du, kan du inte VISA gardinerna för din käre make och fråga om han skulle vilja ha sådana innan han tycker synd om den där gardinhandlaren jag är gift med?

 • mmm… mjaaee… spetsgardiner e inte snyggt alls… :-/
  gillar lite tuffare gardiner jag.. men en sak e iallafall bra..
  att han vågar shoppa lite gardiner oså… för de flesta karlar skiter ju fullkomligen i o köpa gardiner o sånt tjafs.. 🙂

  • Jag gillar en enda typ av gardiner och den sorten funkar bara i vååååningar. Där det är skithögt i tak och jättestora fönster. Så har jag aldrig bott så jag nöjer mig med att gilla den sorten hos andra och hade klarat mig fortsatt väldigt bra helt gardinlös faktiskt 🙂

 • Ok, jag gillar gardiner, gardiner som PASSAR – annars INGA gardiner.
  “Temagardiner” är nog något av det värsta som finns, spetsgardinerna kan funka i stugan.
  Den Nordhalländska juryn har lämnat sin röst…tyvärr inga poäng där K.
  (Åk o lämna tillbaks på studs!!)

 • Näämenvadihelajättejävlars! Ha ha ha ha ha
  SEXTONHUNDRA ?!
  Ha ha ha ha ha ha
  Ha ha ha ha ha
  Inte ens MIN ,helt design- och fantasifria, sambo hade köpt de gardinerna! Och absolut inte för 1600 kronor! Hjälp!
  Jag har hellre vedklyv på köksbordet än de där gardinerna! Ha ha ha jag dör en smula här nu!

 • Hahahaha!
  Inte behövs det gardiner i de fönstren, speciellt inte de där, hahaha!
  Kan inget annat än skratta.
  Typiskt karlar och inte fråga efter priset, bara svälja och betala.
  Hade inte ens tagit emot dessa om de varit gratis.
  Hahahahaha, kan inte sluta skratta….

  • Skratta du :-p Och näe, man behöver faktiskt inga gardiner här, men enligt honom är gardiner viktigt. Vi har väldigt olika åsikter om vad som är just viktigt faktiskt.

  • HAHAHAHA jag SÅG. Hur fan tappar man sina glasögon i diskmaskinen utan att märka det?

   Här finns enklare sätt att paja saker. Vi har ju faktiskt en katt och två hundar. Hehehehe.

   • Det var jätteenkelt. Om jag haft dem på mig, så hade jag märkt förstås, men nu så hade jag ju inte det, de hängde i halslinningen. I vilket fall som helst, så har jag lyckats med konstigare saker än så.

     • Så jävla rolig man kan vara då. Haha. Nej, det var inte ljudlöst. Jag hörde någonting, kollade botten på diskmaskinen, kliade mig i huvudet lite, och hittade inget, så jag trodde något bara kommit i kläm. Sen startade jag den. Resten är historia.

 • Oj vad jag blev kluven! Å ena sidan tycker jag det är fantastiskt att maken pysslar med gardiner och sådant. Å andra sidan – nej jag vågar inte komma med en kommentar med risk att maken kanske ledsnar på heminredning. Det behövs ju mer Ernst åt folket haha! 🙂

  • Jamen jag fattar och håller med. Han gjorde något … annorlunda. Men ibland hade det kanske varit bra att stanna upp och tänka efter. Han och Ernst alltså hahahaha.

 • Ha ha ha

  Passar på att gå in här o få mig ytterligare ett gott skratt

  Tur maken e underhållande för oss härinne även om jag vid sådana här tillfällen e glad jag e singel

  Fast nu när jag efter att haft wi-fi strul sen i onsdags o varje gång jag blir frestad o slänga ut farsor router o hela köret så kan jag gå in här o läsa så glömmer jag mina beskymmer en stund, för det är jäkligt obekvämt o sitta i en smal hall på golvet med datorn eftersom internet bara funkar när jag kör sladden direkt från uttaget till datorn

   • Ja, blir en ny router eftersom jag först kom underfund med att det är nåt varsina med långa nätverkskabeln och sen kom underfund med att routern inte heller vill fungera längre så får bli nytt fast inte föräns på onsdag när jag ska till Ullared så får in på Netonnet då och köpa en ny lång nätverkskabel plus en ny router som inte dödar internet efter ev strömavbrott

    Så nu får jag leta upp nån enkel router man typ bara behöver koppla in o trycka på en knapp så poff funkar det ….. Finns det nån sån tro som funkar med mina äpplen här hemma plus tv:n och Blueray spelaren

    Har du nåt bra tips så shoot

    • Netgear. Vilken router som helst ungefär. Och sen köper du ett billigt jäkla överspänningsskydd på Ullared och sätter mellan kontakt och strömsladd, så har du räddat apparaturen från alla möjliga naturkatastrofer. Åtminstone blixtnedslag. Sjukt billig försäkring som de flesta inte har eftersom de lever i tron att det räcker med jordfelsbrytare.

  • Hmm…. Blir liiiiite svårt att slänga ut farsor från balkongen, dels har jag bara haft en och han e död & begraven sen många år tillbaks

 • Nu känner jag att jag kanske måste berätta om första gången jag hälsade på hos min man, för sisådär en 15½ år sedan. Han hade små virkade DUKAR på sina högtalare. På dukarna stod det SVARTA keramikvaser i form av svulstiga DUVOR. I vaserna satt det rosa PLASTBLOMMOR (!). Sen hängde det en korsstygnsbroderad tavla på ena väggen och jag har för mig att det låg en och annan virkad duk utspridd i resten av lägenheten också.

  (Det visade sig sedermera att det var hans prytteltokia mormor och mamma som försett honom med denna bisarra “inredning”.)

  Det är ett UNDER att jag vågade flytta in där! 🙂 Kan säga att lägenheten genomgick en rätt drastisk modernisering då.

  • Åh jesus och hans lärjungar. Men det är en rätt bra give away att mamma haft ett finger med i spelet när det kommer till virkade dukar i ungkarlslyor. Tog hon hand om hans tvätt med? 😉

   • Ha ha

    Påminner mig om en jobbarkompis, vet dock ej om hon la dit spetsdukar men däremot städade hon åt honom och misstänker hon tvättade med efter han flyttat hemifrån

    Fast jag åkte på at julpynta hos min bror en gång men det berodde på att han jobbade i Norge och var bara hemma på helgerna jag var ändå i hans lägenhet på kvällarna eftersom han hade 3:an på tv då , så morsan satte mig på att julpynta så fick damma o lägga på juldukar

   • Hahaha!!! JAAA! Han åkte hem med tvätten och fick tillbaka den tvättad och strykt. Jag höll på att svimma! 30 år gammal och tvättar inte själv liksom. :-O Matlådor fick han också då och då. 😀

    Ska till hans försvar dock säga att han aldrig beklagade sig när jag satte punkt för det där utan snällt hjälpte till med tvätt och matlagning, dock ej strykning. 😉

 • Ja, de är för gulliga, våra manliga män när de ska dekorera sina hem. När jag träffade min man 1989 var det ett ödesmoment när jag var hemma i hans lägenhet första gången. Han hade övertagit den från sin morfar. Sekelskifteslägenhet, medaljongtapteter i grönt. Till detta hade den blivande köpt gardiner från Ellos. Han var mycket nöjd. Gardinerna var i chock-rosa med volanger längs kanterna. Och ca 2 meter för korta för takhöjen på 4 meter. Seriöst tyckte han att det var fint. Två år senare blev det ändring på inredningen!

  • *fnissar* Medaljongtapeter alltså? Med chockrosa gardiner. Det var inte ens snyggt på 80-talet ju. Det är ju åtminstone en sak att dekorera sin ungkarlslya, här dekorerar han ju mitt boende med. Och nu när jag tänker efter, sådana här gardiner hade han faktiskt INTE i ungkarlslyan. Den var ganska modern. Något har hänt, han håller på att bli sin pappa!

 • Till det priset kan det ju vara helt fantastisk kvalitet på gardinerna. Katten må klättra i dem, hundarna tugga på dem, tvättmaskinen må centrifugera dem, men de kommer ALDRIG gå sönder. Om miljarders år kommer arkeologerna hitta dem och säga “vad sjutton ..?”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.