Nu blev jag gammal och fördomsfull

Ursäkta tystnaden, men jösses så trött jag har varit idag. Det var en lång och kämpig dag igår, vi var hemma sent och jag somnade som en klubbad (tjock) säl och sedan jag knatade upp imorse har jag gått omkring i någon slags dvala.

Jag har spenderat eftermiddagen med att sitta fastklistrad i soffan och varit på väg i säng hur länge som helst utan att orka resa mig. Hade det varit socialt accepterat hade jag antagligen suttit kvar i soffan och kissat för att slippa resa mig för att gå på toa. Ungefär på den nivån har det varit.

MEN. Sen kikade jag upp på tv:n och så kom livsandarna tillbaka. I form av vrede.

Jag kollade på ettan mellan 20.00 och 21.00 och det var någon slags dokusåpa som handlade om ungdomar som skulle bo ihop med äldre. Fem 90-talister och fem 40-talister.

HERREGUD!

Nu råkar jag redan tycka att många 90-talister, på grund av sina dumma föräldrar 60- och 70-talisterna, är rätt lata. Vilket då är min generations fel som varken har uppfostrat dem eller rustat dem för motgångar.

Jag vet, jag vet … det finns skitbra 90-talister såklart. Men det ÄR den curlade generationen. Jag vet att jag har skrivit om det förut när jag hade läst något blogginlägg, att det var SYND om ungdomar av idag och att man inte skall kräva att de skall skaffa sommarjobb (???) för att de redan har för mycket att göra med skola och fritidsintressen.

Tillåt mig gapskratta. Om skola och hobbies är jobbigast i världen så kommer vuxenlivet bli en rejäl käftsmäll.

Majoriteten av de jag känner personligen är dock svinbra, vill inte jobba med media och vet hur man använder gaffel och kniv men ett fåtal av de i min omgivning skulle jag verkligen vilja veta hur många gånger de blev tappade från skötbordet som barn.

Efter att ha sett programmet som jag inte vet vad det heter inser jag att de jag tycker är hopplösa fall framstår som rena rama genier. Med järnkoll på vett och etikett.

IMG_5977

De har verkligen hittat skithögarnas créme de la créme. Hjärntrusten. Eller, om man kollar på bilden ovan, järntrusten.

Om man har järnskrot i hela ansiktet kanske man inte kan begära att man får jobb som VD på Volvo (men det vill man antagligen inte heller) och då har jag inte ens något emot piercingar och tatueringar generellt.

40-talisterna verkade, i första programmet åtminstone, supertrevliga. 90-talisterna verkade genompuckade. Vet inte vem någon av dem var, förutom Rosanna som jag inte ens vet varför hon är “känd”. Hon var tydligen 25 år, men bar sig åt och pratade som en bortskämd förskoleunge. De andra var inte ett dugg bättre. De var respektlösa, hade noll bordsskick och det första de frågade 40-talisterna var hur gamla de var. Sedan handlade det bara om vad 90-talisterna ville. Typ “men gamlingarna får ju faktiskt anpassa sig, JAG vill ha kryddstark mat och då får faktiskt gamlingarna laga det när det är deras tur annars är det ju ooohooorättvist och jag blir KRÄNKT”. Inte “jamen det här skall bli intressant, nu får vi anpassa oss till varandra allihop”. För just de här fem har garanterat aldrig behövt anpassa sig till ett skit.

Snälla säg att det inte är representativt för en hel generation? Har de inte mor- och farföräldrar? Och om de nu rimligen har det, UPPFÖR de sig så mot sina mor- och farföräldrar?

Jag var dödstrött innan programmet började. En timma efter att programmet är slut sitter jag fortfarande och pyr av ilska och känner mig sjukt fördomsfull och gammal.

Det finns få saker jag har så lite tålamod med som dumhet och respektlöshet.

Och dåligt bordsskick. Jag avskyr dåligt bordsskick och bortklemade små as.

Var är deras föräldrar?

De skulle jag vilja ta ett litet snack med.

Såg ni det?

// Gamlingen

0 thoughts on “Nu blev jag gammal och fördomsfull

 • Carinaiuddevalla says:

  Ja jisses vad irriterad jag blev :/. Hade skämts ögonen ur mig om mina barn betett sig på det viset, men hade väl inte blivit “bra” TV annars antar jag!

  • Näe, och jag brukar ju vanligtvis inte ha något emot skitprogram som “gör bra tv”, som Gunilla. Men det här var ju på ettan. Vilket borde borga för lite högre krav. Jösses. Snacka om blodtryck på farliga nivåer (hos mig) stundtals.

 • Jag såg också, herregud sicka skitungar. Jag har själv en 91:a och jag hoppas och tror att hon kan uppföra sig även när morsan inte är med. Den du nämnde Rosanna eller vad hon nu hette, hon är ju “känd” för att ha varit med i Lyxfällan en gång. Även där betedde hon sig som en barnrumpa, för en “tjockteve” gick ju fetbort när dom skulle få henne att kränga iväg sin fina platta svindyra tv.
  Jag kommer i alla fall inte att kolla mer på detta skitprogram. Annars vill jag bara säga att jag älskar dina inlägg med din härliga humor.
  Tack för det!

  • Hon är alltså “känd” från Lyxfällan? Det säger ju en hel del om gallringen inför det här programmet. Inte ens när hon satt på jobbet och skulle utföra något såg hon ju engagerad ut, bara dryg. Hon hade ju inte sålt något gratis ens till mig med den attityden. (Jag blir alltså arg idag igen när jag tänker på det).

   Och du, tack. För att du läser. Det är ju mitt roligaste, att prata med er här inne. Mina kompisar bor i datorn 🙂

 • Men åh får nog kolla in play fast risken är nog stor att jag blir tvärilsk. Här har vi ju fyra barn varav tre av dom är födda på nittiotalet (91, 93, 94) och jag tror och hoppas att de inte är fullt så bortskämda…..

  • SNÄLLA be att de kollar med dig och meddela sedan vad de tyckte om SKITUNGARNA. Jag vill gärna veta det, för jag kan bara inte tro att det är så illa?

 • Har bara sett reklamen för programmet men det räckte. Efter att de senaste 25 åren ha levt med 90-talister och deras vänner kan jag helt klart se ett mönster men det värsta är att jag skulle tro att de födda på 00-talet (heter det så?) och 10-talet kommer att bli en ännu större utmaning…

  När det gäller bordsskick håller jag med dig till 100% och att kunna säga tack och att visa respekt… Men så har vi alltid uppfattats som stränga föräldrar…

  • Ja att lära sig bordsskick och att säga tack är verkligen strängt. 😉 Eller så är det en del i att klara sig resten av livet med andra människor utan att uppföra sig som en byfåne.

   Men, återigen, det kan inte ha varit de mest representativa för årgången som var med igår?

   • Nej, det var det säkert inte. Även om ett och annat stolpskott har passerat genom vårt hem (mycket sällan mer än en gång) är de flesta fina. Men återigen – vänta på 00- och 10-talisterna. Just saying…

 • Tyvärr tror jag att ungarnas beteende blir vanligare och vanligare. Det beror främst på att respekt för sig andra och även sig själv är omodernt och dessutom krockar hårt med att sätta bara sig själv i centrum. Detta kombinerat med mode-ordet kränkt blir en riktig soppa. Alla blir kränkta för allt nu för tiden, säger någon emot eller ifrån blir man kränkt. Går någon före i kön blir man kränkt, får en annan mer i lön blir man kränkt.
  Sen har svenskarnas stolthet skiftat från att vara stolt för vad man gör (yrkesstolthet), vad man kan och vem man är till att man är stolt över vilken platt-TV du har, hur du ser ut och vart du reser. Då är det inte då jävla konstigt att samhället vinglar och bara blir mer och mer otrevligt att leva i.
  Ytterligare en aspekt är att det kollektiva uppfostrandet som hängde ihop med respekt för varandra försvunnit för få vågar ingripa när någon beter sig illa eller förstör eftersom du själv kan bli anmäld/hotad/skadad.
  Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst men i slutändan bottnar mycket i hur respekt och stolthet degraderats i dagens samhälle i alla fall enligt mig.
  Tack för en härlig blogg förresten

  • Jag misstänker att du är något på spåren, men var gick det snett undrar man? Jag kan ju helt ärligt säga att trots att jag har jobbat typ … alltid, så har det varit för att ha råd med det där lilla extra. För egen del, inte för att ha det som skrytpryl dock. OCH, det innebär inte att jag inte har gillat mitt jobb eller inte jobbat halvt ihjäl mig. Men ändå efter devisen “jag lever inte för att jobba, jag jobbar för att leva”.

   Och JA, det kollektiva uppfostrandet är nog borta. Vilket betyder att jag kommer bli den där elaka tanten i släkten som säger åt ungar att de skall sitta kvar tills alla ätit klart och lägga besticken rätt och säga tack för maten. Och det är mina mer snälla uppfostringar 😉

   De verkar ju ha plockat ur ansökningshögen till Paradise Hotel här?

   Tack själv. Det ÄR jag som skall tacka. Jag säger som jag sa innan, det hade varit dödstrist att inte ha er här inne att prata med.

 • Jag såg bara reklamen om programmet men får kanske kolla in det på play.
  Men mina 3 söner är alla 90-talister (90, 92 & 95) och jag känner inte alls igen det här.
  Visst sjutton har de varit egoistiska ibland men det är väl alla kring tonåren. Världen kretsar kring dem.
  Men att de är otrevliga, respektlösa och inte har nåt bordsskick osv stämmer inte alls på mina. Hoppas verkligen inte att de beter sig så när de är bland andra människor! För då ska de få med mig att göra!!

  • Du, jag tror inte ens att vi var så här respektlösa ens som tonåringar. Och det här skulle föreställa vuxna människor ju?

   Kan inte du också kolla på det med sönerna och se vad de tycker om sin generation i programmet?

   • Jag har ju bara den yngsta kvar hemma, men jag ska försöka få honom att kolla på det ihop med mig.
    Det är inte säkert att jag lyckas dock, för inte har han tid att hänga med sin mossiga morsa så ofta 😉

    • Vet du vad, just nu är jag mest glad över att du är “mossig morsa”, för partymorsa är VÄRRE. Men du kan ju alltid tvinga honom 😉

 • Vet inte vem som såg mest ut som en fågelholk, årgångarna -94, -98 eller jag själv -61 under gårdagens program. De andra två född -96 och -00 samt maken tyckte det var så dåligt så de ville inte kolla.
  Men det är samma som hos Lisa, vi har också uppfattats som stränga föräldrar. Till trots för det har det genom åren passerat en hel drös med kompisar och även om det har varit regler för hur man uppför sig hemma hos oss, har de återkommit 😉

  • Det finns hopp om det med andra ord. Och de var inte representativa (hoppas jag så mycket att tummarna vitnar av tumhållande)?

   Men, VAD exakt är strängt numera då? Bordsskick alltså? Vad mer?

   • Lägger mig i diskussionen om strängt, så som jag har uppfattat det. Det är strängt att sätta gränser, att vara konsekvent och att ha regler. Det är strängt att tycka att respekt är viktigt och att inte låta barnen själva bestämma. Kanske överdriver jag men att lära barn hyfs och fason samt även vett och etikett, som jag tycker är någon slags basnivå, är att vara sträng som förälder. Med backspegeln i handen ångrar jag inte att jag varit “sträng” och kanske kan man läsa ut något i att många av barnens kompisar varit hemma hos oss och gärna när vi varit hemma. Och – även de har “köpt” våra regler och fått den respekt som vi självklart visar tillbaka. Det går ju liksom åt båda håll…

    Nu ska jag andas lite – det här ämnet skulle jag kunna skriva spaltmeter om.

   • Ser att vi har mycket gemensamt med Lisa, om vad som anses strängt av andra och bas hos oss :)Jag är också väldigt glad att jag redan från början hade konsekvens och regler för det är helt omöjligt att börja när de har blivit tonåringar, lite för sent om man säger så! Och varför jag skriver jag, är för att jag är den som varit hemma mest med barnen och jag är dessutom den som är mest “sträng”. Maken älskar inte konflikter och backar lättare än vad jag gör. Med fyra stycken hemma kan man inte backa, inte ens när de är små, om man nu inte har lust att bli överkörd senare! Men det är en stor skillnad,på vad folk lär ut, det är det. Ja, allt i från att man presenterar sig när man ringer, hälsar när man kommer på besök, sitter VID matbordet när man äter, inte glufsar i sig som om det är den sista måltiden, uppför sig som folk mao. Sen finns det de som trott att soffan hoppar man i, föräldrarnas säng! får man också hoppa i, man får vara taskig och elak mot mindre syskon men mitt hus, mina regler! De som påtalat att de får göra så hemma, ger jag förslaget att de går hem och gör det då, för här gör man det inte!! Och som sagt, de har kommit tillbaka på besök och med bättre uppförande och gott humör. Faktum är att jag är helt övertygad om att det känns tryggt att veta, det här är reglerna och de kvarstår. Det blir mer stadigt i båten då. Det är så mycket annat som hela tiden är i förändring, så jag är säker på att det är en lättnad att veta vad som gäller. Och så här ska man inte säga, men jag gör det i allafall, tänk om du höll på och vela så med en hund? Inga regler, ingen ordning. Vilken sorts hund skulle du få då? En trygg och välbalanserad hund? Skulle inte tro det och grundreglerna är väldigt lika.

 • Kan dom verkligen vara så dumma i huvudet?eller är det bara för att”röra om lite”. För visst är det så att tonåringar ibland är obstinata,ego&allmänt jävla jobbiga,MEN det här är ju sk vuxna människor….som har noll.respekt för vad någon annan tycker!ps BH Heléne tack för tipset,kompressions linne is The new black(jag kunde knappt andas,men det var det värt)

  • Jag vet inte? Jag misstänker att det finns fler av den här sorten än man vill tro, men jag hoppas verkligen att de här var extra korkade. Även om de själva tyckte att de var förträffliga?

   Vad är kompressionslinne? Va va va? Vad har jag missat nu? Det låter som något som komprimerar muffins? HELENE, vad ÄR det?

  • Jag visste inte ens om att programmet existerade, tv:n råkade vara på och jag fick inte ens med mig vad det hette. SYND att jag inte hade läst på mer innan.

   Formatet har ju potential, men de sabbade det genom att ta begåvningsreserven från ansökningarna till Paradise Hotel.

   Och du, man kommer skitlångt med tack. Dina små ligger ju hästlängder före de som var med igår i alla fall 🙂

 • Givetvis är då just dessa individer utvalda ur Er stort antal sökande – just för att de är extrema och ger önskad effekt i TV.

  Det som verkligen oroar mig då är att det säkerligen blir fler och fler som sällar sig till den stora skaran sökande…och att castingen bara blir lättare och lättare…

  Get a life!

 • Till sist visdomsorden som tillskrivs Bill Gates..
  Sanningen är: This is not from Bill Gates. It’s an excerpt from the book “Dumbing Down our Kids” by educator Charles Sykes. It is a list of eleven things you did not learn in school and directed at high school and college grads.

  Strunt samma…de är bra och applicerbara på det vi diskuterar här…

  RULE 1
  Life is not fair – get used to it.

  RULE 2
  The world won’t care about your self-esteem. The world
  will expect you to accomplish something BEFORE you feel
  good about yourself.

  RULE 3
  You will NOT make 40 thousand dollars a year right out
  of high school. You won’t be a vice president with
  car phone, until you earn both.

  RULE 4
  If you think your teacher is tough, wait till you get a
  boss. He doesn’t have tenure.

  RULE 5
  Flipping burgers is not beneath your dignity. Your
  grandparents had a different word for burger flipping
  they called it Opportunity.

  RULE 6
  If you mess up,it’s not your parents’ fault, so don’t
  whine about your mistakes, learn from them.

  RULE 7
  Before you were born, your parents weren’t as boring as
  they are now. They got that way from paying your bills,
  cleaning your clothes and listening to you talk about
  how cool you are. So before you save the rain forest
  from the parasites of your parent’s generation, try
  delousing the closet in your own room.

  RULE 8
  Your school may have done away with winners and losers,
  but life has not. In some schools they have abolished
  failing grades and they’ll give you as many times as
  you want to get the right answer. This doesn’t bear the
  slightest resemblance to ANYTHING in real life.

  RULE 9
  Life is not divided into semesters. You don’t get
  summers off and very few employers are interested in
  helping you find yourself. Do that on your own time.

  RULE 10
  Television is NOT real life. In real life people
  actually have to leave the coffee shop and go to jobs.

  RULE 11
  Be nice to nerds. Chances are you’ll end up working for
  one.

 • Har inte sett programmet, men har sett trailern och känner att jag också bara skulle bli förbannad om jag såg det. Själv är jag född -80 och jag märkte en förändring redan då jag gick i 9:an. De som då började 7:an hade noll respekt för lärarna och kallade dom både det ena och det andra. Mina barn är födda i början på 00-talet och även om jag själv kan erkänna att de är lite curlade och “skyddade” så har de iaf normalt hyfs, säger tack osv och visar respekt för äldre.

  • Fast varje generation curlar ju sina barn lite mer än tidigare. Och det har kanske gått lite inflation i det ordet med? Jag är den första att medge att jag hade varit en hönsmamma och därmed curlat sönder mina barn om jag haft några, men det utesluter ju inte uppfostran och krav tänker jag? Det känns lite som att vi tänker samma där, även om det inte finns ett enda barn i hushållet (om inte maken räknas?).

   Ja det där med lärare och attityden mot dem verkar ju helt sorglig. Nu måste jag eventuellt skriva lite till om saker jag som barnlös varken får lov att skriva om för pk-maffian eller vet något om first hand heller 🙂

 • Som tur är såg jag det inte för då hade jag suttit och andats i en påse resten av kvällen. Ungjävlar som inte kan uppföra sig blir jag vansinnig på. Detta trots att jag själv är sextiotalist och min egna barn tillhör den där 90-talsgenerationen.
  Man undrar vad föräldrarna gör med sina barn. Jag har tjatat och försökt uppfostra mina så som mina föräldrar uppfostrade mig. Respekt för andra, särskilt äldre, bordsskick, man äter INTE med öppen mun bl.a., man reser sig för äldre och gravida på allmänna transportmedel m.m.
  Men jag har ett tydligt exempel på curlingföräldrar i min närhet och jag tycker det verkar väldigt jobbigt att hålla på att göra allt för sina ungar som de borde klara själva.

  • Men basala kunskaper är ju onekligen rätt praktiskt, vissa saker kommer ju aldrig gå ur tiden liksom?

   Och de som leker tjänstehjon för sina barn förtjänar det. Den sängen verkar de ju ha bäddat för dem hela livet?

   Helt otroligt, jag är irriterad fortfarande, över något jag såg igår?

   • Jag är väldigt glad att jag inte såg det. Det räcker med att jag tänker på det där programmet för några år sen (?) där ett gäng hysteriskt bortskämda ungar skulle bo ihop i någon kåk och försöka klara sig själva så får jag kliande utslag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.