Och så en till HOWL då

Och den här sovställningen kör Stor med. Nästan varje gång han ligger ner, det är sällan han ligger som en “normal” hund och det fascinerar mig att han kan ligga platt på mage med tanke på att hans kulor är lika stora som lårmusklerna. Nästan i alla fall. Borde inte de vara i vägen?

Jag inser att jag har dålig koll på pojkanatomi både när det gäller hundar och män, men det SER obekvämt ut ur kulsynvinkel?

groda3

Ytterligare en variant är att ha bakbenen nästan rakt bakåt, en liten justering från ovanstående bara, men fortfarande mage platt mot golvet. Med eller inte med kulor i vägen?

Så här ligger aldrig Liten. När jag hade två tibetanska terrierflickor var det även där bara en av dem som låg padda, men utan kulor (förklarligt)och det såg mycket skönare ut. Vissa gör det och vissa gör det inte och enligt egen empiri gör 50% av alla hundar det. I alla fall alla mina.

Men, nu skall jag en gång för alla slå hål på myten om höftleder och hundar som ligger så här. Jag har fått så många olika kommentarer genom åren, allt från “oj, när de ligger så är det verkligen fel på höftlederna, det måste du kolla upp” till “åhhh så skönt att han/hon ligger så, då kan man verkligen vara säker på att han/hon har finfina höfter”.

Alla som rör sig i hundkretsar (applicerbart på alla slags djurkretsar och föreningar antar jag) vet hur det kan låta när, kvinnor oftast, har olika och väldigt bestämda åsikter. I hundvärlden är det i alla fall mest bestämda kvinnor som har lite svårt att skilja på fakta och åsikter oavsett om det handlar om anatomi eller uppfostran.

Nåja, då skall jag komma med något banbrytande. Vissa ligger så för att de kan och vill medan andra inte gör det. Och det har absolut inget alls med bra eller dåliga höfter att göra (på riktigt nu, fråga en veterinär). Modellen ovan har förträffliga höfter.

Men det har absolut inget att göra med att han väljer att krossa sina egna gåsäggsstora pungkulor genom att ligga på mage. Han verkar bara tycka att det är gôtt. Medan jag tycker att han ser trasig ut.

(Nej, han har inte fel på de kulorna heller. De råkar bara vara oproportionerligt stora. För han har liten snopp. Stackarn.)

Vi kan väl ha lite empiri här. Hur många har paddhundar? Och vad har de för höfter? 😉

0 thoughts on “Och så en till HOWL då

 • Tina Johansson says:

  Lille Teo ligger alltid så, hans höftstatus har jag ingen aning om, han är bara 8 månader..
  Däremot låg alltid min chow-chow så, och då fick jag alltid höra att om de ligger så har de inte fel på höfterna.. (han hade inte det heller).

 • Jag har en 13 åring som ligger i trädgården och”hasar”sig fram i snön”the froggy style”antagligen tycker han att det är skönt att kyla ner underredet…..Vad jag vet har han inga höftproblem!Ang.kvinnor som tycker,VÄLKOMMEN till häst världen,där är det ALLTID någon som vet bättre och gärna delar med sig…..

  • Hahaha, precis så gör Liten när han är nyvaken och sträcker sig. Han släpar de stackars benen bakom sig så länge att vi borde ha stora spår i mattan.

   Häst eller hund är samma trams. Fördelen med hund är väl bara att det är enklare att välja att gå åt sidan och sluta vara med, hundarna har man ju hemma. Svårare att rymma undan med en stor häst. Om man inte heter Pippi Långstrump?

 • Hej, kan absolut nada om hundar, har däremot en katt som jag skämmer bort. Hur som, vad jag ville säga är att jag gillar dina teckningar, de är så fina! Märkligt nog har min katt Sixten nyttjat förvånansvärt många stilar som du tecknat. Å andra sidan kanske han är lite hund, hans bästa leksak är en påsförslutare som vi kastar och han kommer med den i munnen och vill att vi kastar igen och igen…..

  • Haha jadu, vi har ju en kisse också och likheterna är slående. Det enda som verkligen skiljer dem åt är smidigheten och sättet att gå på toa. Jag måste säga att hon sköter det väldigt mycket snyggare än jyckarna faktiskt.

   Måste det alltså verkligen vara just en påsförslutare? Fniss.

   • Ja, inte en sådan där fyrkantig i hård plast utan en smal variant (plastklädd ståltråd). Bästa leksaken, vi har fullt med sådana på golvet! Han ser så stolt ut när han kommer med den i munnen, lägger den på golvet framför oss, ser upp på oss och vill att vi kastar.

    • Aha, bilden jag fick i huvudet var att han prompt skulle ha de där i hårdplast, vilket gjorde golvet väldigt färgglatt och katten extremt petig. Men de där med ståltråd är det ju lite fjong i antar jag. Jag måste helt enkelt testa med katten här hemma, även om inte hon verkar ha apportgenen 😉

  • Hahaha, det är ett bra namn, men kör han inte “halshuggen död grävling” på rygg? Det gör de här pälsbarnen och är det lite skummelt ute letar man febrilt efter huvudet för det syns inte. Den liggstilen kommer med i HOWL, den ligger på planeringsbordet.

 • Har ingen aning om höftstatus på någon av mina påslösa herrar. Men den ena brukade ligga så som valp men har slutat nu i “vuxen” ålder (3). Var likadant med min förra rottis, han såg ut som en överkörd padda när han sov som valp och han hade inte några höftproblem.

  Min andra kille sitter och ligger dock ännu konstigare. Det går knappt att beskriva. Men han liksom fäller ut låren så de sticker ut åt sidorna och har underbenet (vi pratar alltså bakben här) rakt fram under kroppen medan kroppen ligger/sitter rakt fram/upp. Huvudet vilar ofta mellan tassarna, han sover inte i ställningen utan det är mer hans “vänteställning”.

  • Jag vet precis vad du menar (tror jag?). Han sitter på rumpan helt enkelt, som en bäbis ungefär? Fast han lägger även ner huvudet? Vig snubbe måste jag säga. Kan du ta kort på det åt mig?

   Jag trodde jag hade sett det mesta (rumpsittningen har jag sett men inte med vilande huvud). Sen fick jag ju se kompisarnas trasiga Jack Russell i somras (jag vet att jag lade ut kort på hans sittställning, det var det konstigaste jag sett i modern tid) och efter det trodde jag åtminstone att jag sett allt. Och näe, han var inte heller trasig, han såg bara väldigt trasig ut i just den ställningen 🙂

 • Jag har en blandras tik (bland annat Tibetansk spaniel) 3 år som ligger padda fast med bakbenen rakt ut, hon ser lite överkörd ut, platt. Hon ligger även likadant på rygg med benen åt sidorna och sen rakt ut. Inget fel på hennes höfter heller men vet att det är en myt..

  • Jamen JA! Visst är det en myt. Men de som tror på endera teorin är oftast så envis att man bara inte orkar. Sen att vissa ser lite överkörda ut är bara rart. Och det måste ju vara väldigt trevligt för dem att kunna kyla ner magen själva vid behov tänker jag?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.