Nu skall vi prata köpstopp

Och om ni undrar över tystnaden så beror det på att jag har varit strängt upptagen med att sitta på händerna och visakortet samt INTE surfa på nätet.

Just nu är det svårt att vara sådär stoisk och deleta varje nyhetsbrev, jag erkänner, den senaste veckan har jag gluttat i nyhetsbreven.

Dessutom är det skitsvårt att ta sig in och ut ur lägenheten förbi affärer. Var det exempelvis verkligen nödvändigt att anamma ytterligare en amerikansk grej som Black Friday? Nu måste jag arga av mig lite här, jag ÄR verkligen extremt amerikaniserad eftersom jag har spenderat orimligt mycket tid där, men det är trams att importera högtider bara för köpmännen. Halloween har jag fortfarande inte accepterat och jag väntar fortfarande på äggat hus eftersom jag är surkärringen i området.

Men Black Friday? Verkligen? Vi firar inte ens Thanksgiving och DET är en högtid vi aldrig någonsin kommer att kunna importera. Dessutom, om jag nu skall väga in lite politik i det hela. I Sverige anammades det såklart för att vi skulle få det extra svårt under köptstoppet (hej hybris) (eller kanske mer för att köpmännen skulle få en extra tidpunkt med rea). I USA är inte det grejen, med en generell rea. Där är det VERKLIGEN ett prisras på vissa utvalda prylar och det är inte en lugn och sansad rea. Det är lätt att sitta i glashuset och förundras över de som sitter ute och köar nattetid för att vara först (bara en sån sak, det gör vi inte heller här), men där handlar det om familjer med taskig ekonomi på riktigt, vars enda chans att kanske kunna handla något speciellt betyder att de får sitta ute och frysa röven av sig. Det finns ingen rea av den sorten i världen som hade fått mig ur soffan för att sitta ute och frysa.

Där är det en klassfråga med Black Friday. Här är det en skojsig rea som översköljde min inbox med reareklam och vissa svårigheter att gå förbi skoaffärer. Men jag gjorde det.

Nu har det gått lite drygt en månad och det börjar kännas.

Jag vågar INTE gå ut på stan och fika. Eller som stymodern som ville ha med mig ut både i fredags och i lördags. Jag förklarade att jag hade frivilligt köpstopp, hon tittade medlidsamt på mig och sa “men gud vad DET låter trist då”, och så gick hon på stan utan mig.

Ja det var det just då. Och den medlidsamma blicken och kommentaren framkallade nästan tårar i ögonen på mig i ren tyckasyndommigsjälv-känsla.

I vilket fall som helst så vill jag bara säga att det just nu är SVÅRT.

Jag vill verkligen scanna utbudet i varenda fysisk butik och onlinebutik som jag älskar och köpa allt.

Det tog alltså en månad för abstinensen att slå till på riktigt.

Hur går det för er och abstinensen?

0 thoughts on “Nu skall vi prata köpstopp

 • okynnesabstinens nä,
  eftersom man nu kan gå å visa andra människor fina saker som därmed blir en sorts önskelista.. gick på stan med mamma och mormor idag, å de fick en låååång önskelista.
  vi som inte ens köper julklappar till varandra 🙂 🙂 🙂 🙂
  men jag har köpt smink, nått nagellack, nya byxor för andra vart trasiga, slängt kläder och behåar men inte köpt nu trots lust.
  LUST att okynnesshoppa har funnits, men då hjälper det att kläder på XLNT eller GENEROUS avdelningarna just nu är OERHÖRT osmickrande. så det har ej funnits något att vilja okynnes utan provrum och sen suck, nähä, fick inte stå emot den här gången heller 😛

  jag har gått på ikea å köpt värmeljus å gardiner men det har inte vart okynnesköp.

  MEN!
  Jag ska till GEKÅS på måndag. och tisdag.
  Alltså. DÄR kommer okynnestarmen slå till.
  Har en lista och ska försöka följa den. jätteslaviskt.

  • Heja dig på måndag! Det kommer bli tufft.

   Jag har just nu två stora saker på min önskelista, en symaskin och en specifik högtalare. Och så har jag en hoper småprylar. Men jag vet inte om jag öööööverlever ända till jul utan symaskin. Och tänk om jag inte får någon?

   Jag vill sy fondvägg och gardiner. Och få fram lite jäkla stearinljus. Jag hatar att jag inte har några stearinljus för tillfället. Eller jo, ljus har jag, men inget att sätta dem i.

 • Jag gick en sväng på stan i dag….. Stod länge o tummade på ett par mjuuuuka gosiga luddiga tumvantar. Jag gick så långt att jag bar med mig dom ett varv i affären innan jag lade tillbaks dom och marscherade ut därifrån. Sen marscherade jag rakt över gatan in på espresso house och tröstade mig med en sojalatte innan jag promenerade vidare till frissan och ordnade till frisyren
  Så än så länge har jag klarat mig men dom där vantarna suck……….

 • Sitteroch funderar på om inköp av tre mattor på 120×180 för 39:- st är okynneeller behov. Hade 13°i måndags när jag kom till lägenheten. Med stora mattor då hade det iaf inte gjort ont i fötterna av kylan….

  http://pjaksliv.blogspot.se/2014/12/nu-har-jag-tinat.html

  Först i går (onsdag hade jag fått upp tempen till 18°. Känns som sommarvärme mot tempen i måndags…… Så var dessa tre mattor okynne eller bara ett oplanerat behov?

 • Det är SUPERSVÅRT just nu!!! Och till råga på allt inviger man ett nytt (tillbyggt) Stenungstorg där man har både nya affärer och massa invigningserbjudanden i alla affärer. Att jag sedan tycker att jag behöver något nytt att ha på mig till jul gör ju inte saken lättare. Tur att jag behövt lite ansiktsprodukter och har min adventskalender från Body Shop…

 • Heja, heja! Du är verkligen jätteduktig tycker jag. Jag har ju konstant köpstopp pga usel ekonomi men idag när Rustas reklamblad kom kände jag att jag ville ha en Quesadillagrill. Känns som om jag inte kan leva ut den faktiskt men jag ska stå emot, det ska jag. Jag ska ju “köpa ut” en kattunge snart så det får bli mitt mantra.

 • Har ingen abstinens eftersom jag inte deltar. Men ni som deltar har mina sympatier. Du får väl njuta av mina inköp så länge ditt köpstopp varar.
  Angående den j-la Halloween så är jag surkärringen i området och i år fick jag huset äggat och det är jag skitsur på. Jag firar Inte Halloween och jag ska inte behöva bli utsatt för importerad vandalism för den sakens skull.

 • Abstinensen? Jaa du.. Jag har ju köpt en bil så någon abstinens har jag väl inte.. Men det är väl nödvändiga kontot?

  Fälgrent, spolarvätska och julkulor på Ikea på lördag inplanerat.. Det går inte så bra för mig!

  • Sant. Men bilen var ju planerad och det är lite nödvändigt med bil faktiskt *sa hon som inte vet hur man åker kollektivt alls

   • …sa hon som glömt att hon beställt från Sportsdirect och fick ett bud till dörren nyss. Nya Nike-skor, att ha till vardags. Faktiskt också nödvändiga!

    Dock är min plånbok lite sur på mig den här månaden 😉

  • Jag har en lista. Och det är faktiskt kul, eftersom jag inte minns när jag önskade mig något sist. Råkar ju dessutom fylla år i januari, lite halvt jämnt, så listan får fortsätta medan jag lider av svår abstinens just nu.

 • Det går skapligt… Råkade öppna ett par mail i måndags, då de körde någon slags näthandelsdag. Så det blev ett litet okynnesköp från Indiska (en juldekoration och en ringhållare). Dessa hade jag kunnat klarat mig utan men nu är de på väg till mig.

  Sen att jag shoppade garderober för ett antal tusenlappar från Ikea också är en annan sak. De behöver vi ha i huset nu när vi flyttar in.
  Men det kändes som att jag fuskade när jag köpte dem 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.