Konsten att göra en pudel

Eller “hur man gör en retriever och en gremlin av två portugister”. Jag varnar för starka bilder och en överdos av hundar redan nu.

För det första blev det precis som jag trodde, SJUKT jobbigt och min rygg tar kål på mig. Påminn mig om att jag skall hålla dem kammade och nosklippta i fortsättningen, okay?

För det andra, så här började dagen.

DSC00378

Med en Liten på trimbordet som bara hade blivit av med rövhåret. Där någonstans var jag okay med livet och tog mig an uppgiften med sällan skådad energi och trodde att det skulle vara över i en handvändning. Det tror jag alltid. Minnet är USELT.

För det tredje, eftersom det aldrig går i en handvändning rekommenderar jag pannlampa vid hundtrim under mörka årstider. Eftersom det blir just … mörkt efter en handvändning eller två.

DSC00386

Här har jag åtminstone kommit en bit upp på kroppen. Här inser jag även vilka enorma mängder päls vi snackar om.

DSC00387

Jag kom inte så himla mycket längre med Liten. Allt blev klart utom huvudet, vilket innebär att han nu ser ut som en stor Gremlin. För jag bytte hund lite då och då för att de inte skulle ledsna på mig totalt. Rättvisa och allt det där.

Men jag gav mig åtminstone fan på att bli klar med EN hund. Vilket på ole dole doff-vis råkade bli Stor. För ägare av pälshundar kan jag varmt rekommendera att lära sina hundar att älska hundtrimmern redan i späd ålder. Särskilt i ansikte och öron. Stor älskar inte det alls, särskilt inte öronen som han är lite rädd om, vilket betyder att det tar precis lika lång tid att klippa någon slags frisyr i ansiktet som det gör att klippa resten av kroppen. Det vill säga skitjävlalång tid.

Här kan man ju alltså tro att man nästan är klar om man inte känner honom. Kropp och öron – check. “Bara” resten av ansiktet kvar.

DSC00390

Tiden det tog för honom att gå från gremlin till retriever var orimligt lång och gav mig minst två diskbråck. Men till slut blev han fågelhund (lika bra, han badar ju inte i alla fall).

DSC00394

Jag tror att jag hittade matrester från i somras i skägget. Oklart varför han har hamstrat på ett sådant svåråtkomligt ställe, men det hade han. Hittade även en matrest av okänt ursprung under ögat. Ännu konstigare. Men till slut blev han vacker pojk.

DSC00404

Som man bara vill pussa på jättemycket. Och klia, eftersom pälsen är som sammet. Gissningsvis kommer det att bli mycket av den sistnämnda varan eftersom han tenderar att kräva kliande jämt och lite extra mycket när han är nyklippt. Till och med han fattar att resultatet av de eländiga timmarna på trimbordet blir lättkliad hund och det älskar han. Krävandet börjar redan på bordet när rumpan är gjord. Han vet inget bättre än att få naglar som masserar gumpen på honom, då ser hela hunden ut som en nöjd ostbåge.

Och Liten då. Tja, någonstans orkade jag bara inte längre. Så han fick bli en gremlin. Hela kroppen är gjord men inget på huvudet. En säregen look.

DSC00398

Men visst syns det att det blir sammetspäls?

Nu är jag slut. Som både artist och hundtrimmare.

Arslet är fastcementerat i soffan i väntan på att få sträcka ut ordentligt i sängen och jag förväntar mig att vakna totalt ledbruten imorgon.

Att trimma hund använder muskler och kräver kroppsställningar man inte trodde var möjliga eftersom man anpassar sig efter hunden.

Som yoga ungefär? Hundtrimsyoga?

Men om jag mot förmodan inte är ledbruten imorgon skall stackars Liten få ett ansikte med.

Och nej, de fryser inte utomhus. De rör på sig. Däremot fryser de nattetid (vilket jag inte riktigt tror på – jag tror det är på pin kiv) så det blir extremt trångt i sängen. EXTREMT.

0 thoughts on “Konsten att göra en pudel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.