Så fel men ändå så rätt?

Jag var på torpet med jyckarna igår. Vi gick på promenad i skogen, badade i smutsiga bäckar, badade i rena bäckar och lekte.

Nåja, jag badade inte så mycket. Jag lekte inte heller. Om inte koll av hundöron medelst inkallningskommandon räknas, för då lekte jag jättemycket. Och båda var jätteduktiga vilket betyder att de inte har fel på hörseln alls, något man ibland oroar sig över som hundägare.

Ett enklare test är ju annars att öppna en chokladkaka i vardagsrummet när de ligger och trynar i sovrummet. Hör de då har de inte heller fel på hörseln. De bara väljer att inte lyssna ibland. Som när man säger åt dem att de inte får skälla på grannhunden eller hoppa på fina damens nya vita byxor. Det är då man överväger hörselproblem.

I vilket fall som helst så filmade jag skitmycket. Dels lek- och skojfilmer och dels träningsfilmer. Och så tänkte jag ju såklart visa er hur oerhört välartade och duktiga de var just igår.

Men när jag kom hem upptäckte jag att en av lekfilmerna hade gått åt skogen för jag hade kommit åt den där knappen som helt automagiskt gör att filmen startar som vanligt men sedan går över i slow motion för att avslutas som vanligt.

Först blev jag sur för att jag hade varit korkad.

Sen började jag gapflabba åt filmen och vilket konstigt rörelsemönster jyckarna får i slow motion. Dessutom får de väldigt konstigt ljud. De morrar och skäller inte, de råmar.

Då blev det ungefär en miljon gånger roligare att visa än en välartad träningsfilm faktiskt.

 

 

Alltså jag är rätt teknisk, men det här är en av de få saker jag inte har koll på. Hur jag av misstag ibland lyckas komma åt knappen för slow motion mixat med normal hastighet.

Men det gör inte så mycket för det blev som sagt väldigt underhållande.

Varför Liten skuttpromenerar i sidled när han skall attackera Stor kommer bli söndagens huvudbry.

Ni får helt enkelt se de mer välartade filmerna en annan dag.

Nu tror jag nämligen att vi skall dra till torpet och skutta lite sidledes igen.

Godmorgon.

0 thoughts on “Så fel men ändå så rätt?

 • Vad var det för djur jag hör på filmen, menar du? Det där lätet kan ju inte komma från några hundar. 😉

  Från ett hörn av mitt dimmiga minne dyker det upp något om att sidledes-skutten är för att han inte ska vara hotfull. Jag har för mig att jag har läst att om man går rakt mot en hund så är det ett anfall, så man ska gå mot hundarna i en båge. Gäller väl främst om man har en osäker hund som kan känna sig hotad, men att hundar gör så för att visa att de inte är hotfulla.
  … Men det kan vara så att jag minns fel!

  • Hundkossor? Kanske?

   Jo du har rätt. Hundar visar även undergivenhet genom att backa mot. Men när det gäller de här två så blev jag förvånad. Liten ser ju helt störd ut. Och väldigt väldigt rolig.

   • Jo, han ser väldigt rolig ut när han sidstäppar! Sådant har jag sett i hästdresyr men inte hos hundar … har väl inte hunnit med förmodligen!

 • Asgarvar åt dina hundkossor. Men visst ser det helt stört ut när det går i slowmotion…. Sen kan jag tala om för dig att hörselproblem beror på hängande öron, ljudet tränger ju inte igenom! Men om man fäller tillbaks öronen då hör man ju chokladkakor o sånt där väsentligt 😀

 • Men Du har ju helt klart talang för att bli en natur/djur dokumentärfilmare! Råmande vildhundar på torpstäppen liksom. Animal Planet nästa. Sen detta med hundars hörsel, det är ju en väldigt intressant fråga. Mitt bästaste hörseltest på hund är momentet “öppna kylskåpet”, funkar det så är hörseln ok.

  • Jamen ja. Såklart. Kylskåpet hör de med. Och skåpet där deras godis och ben ligger.

   Jag kanske skall sadla om igen? 😉 Torpstäppen…fniss…oerhört bra ord.

 • Hörselproblem beror inte på hängande öron…min mans öron hänger inte,men han lyssnar inte ändå…Tror snarare det beror på könet,jag har 2 hanhundar+en man och det enda som får dom att komma på “inkallning”är att locka med någonting gott,medans tiken är hur lydig som helst.(hanarna tror numera att dom heter godis,el ja alla fula ord jag kan komma på,fördel med att bo utomlands-ingen förstår vad jag säger)Dina voffar är iaf jättefina,men det måste vara bra mycket pålsvård eller?här kör vi dammsugaren24/7…

  • ok inte hängande öron? Hm det är inte håret som hänger ivägen på mannen? 😀 För det är det helt klart på min man…..Men det kan ju iofs ha med könet att göra som du säger, har aldrig funderat på den saken, sista hunden vi hade var en springer spaniel och han hade ju hängande öron och var kille men efter en massa öronproblem så hörde han ju ingenting ändå till sist var han stendöv mer eller mindre, oklart om det var på ren vilja eller öronproblem 🙂

   • Ha, ha, att det hänger på håret vet Du väl! O nej spaniels öronproblem beror inte på att de är “hängande” om nu någon trodde det. De flesta hundraser idag har “hängande” öron. Va fan skriver jag just nu hängande öron…. hallå kanske ska gå o hänga mig!

  • Men du. Män får ju väldigt mycket hår i öronen med stigande ålder. Kan det vara något sådant? I näsan med för den delen, så de borde ju dessutom ha jävligt dåligt luktsinne?

 • Och där slant jag…Anyway,försök med att öppna en flaska vin- plopp-,öppna”godisdörren”(fy er jag vet vad ni tänker på…)TILL hundarnas mat skåp,och vips varenda fyr&trebening finns i köket..men konstigt nog är också alla av “manligt”kön dödligt rädda f dammsugaren,teorier p det?

 • Att Liten lyckas hålla sig kvar på benen efter de där krumbukterna är ju oerhört imponerande! Det hade vi aldrig fått se så tydligt om du inte kört slow-motion, så bra där! =)

  • Jag håller med. Det som blev så fel blev jätterätt. Men jag fattar inte riktigt hur han portugistskuttar. Det kan inte existera någon namngiven gångart för det han håller på med? 🙂

 • Åh så kul att kolla gångarten! Måste filma Dante också, han vickar på rumpan när han går eller liksom vaggar med hela akterpartiet. Men han verkar lite mer långsträckt än portugiserna. Och vickandet försvinner vid löpning. Sidoskutt här när Dante träffar sina polare funkar som lekutmaning; jag vill inte bråka, jag vill leka! : skutt och hoppsasteg åt sidan.
  Förresten, det här blogginlägget borde få många hundägare att höra en slant ramla ner;
  http://blogg.agria.se/fredriksteen/2014/11/16/ett-inlagg-om-ledarskap/

  • Portugister vickar också löjligt mycket på arslet i normalt långsam gångart. Jag misstänker att det beror på att de gärna går passgång. Kan inte du filma Dante i både slow motion och vanligt med. Det är kul med “rörliga bilder”.

   Nu skall jag läsa artikeln. Återkommer 🙂

    • Du skall få se. 🙂 Jag trodde Stor hade trasiga ben första gången jag såg det. För hundar har liksom inte passgång.

     En av mina högsta drömmar är att någon gång köpa en islänning. Älskar dem. Svårt avis på att du rider islänningar. Här är de svåra att hitta så man kan göra ngt frekvent av det. Jag saknar häst helt enkelt.

     • Min bästa vän//f.d. chef har en gård med fyra stycken, så det föll sig naturligt 🙂
      Innan så hoppade jag ponnys och skadade halvt ihjäl mig så jag vande mig liksom aldrig vid stor häst.. Men jag saknar det!

      Hon har även en fladderskalle (lik Granntantens)

     • Att skada halvt ihjäl sig låter inte särskilt bra faktiskt. Och lite lite avis blir jag att du har vän med fyra islänningar. Jag har bara en isländsk vän, men det hjälper inte särskilt mycket. Har inte sett någon gård här uppe där man ens kan hyra islänningar vilket är dödstrist. Nåja, någon gång skall jag köpa en liten islänning och ha i källaren. Eller så flyttar jag till torpet om det blir beboeligt någon gång och skaffar alla möjliga sorters djur. Jag vill ha getter, grisar och höns med.

 • Det ser ju skitkul ut när man ser det i slow motion. Men vet du vad, när jag ser filen så får jag sådan lusta att borra ner näsan i pälsen och krama dina vovvar. De ser så mjuka och gosvänliga ut. Jag VILL ha hund. Jag skulle också vilja ha tid för att ha det.
  Kram

  • Vet du hur många ggr per dag jag gör just nedborrning av näsa i hund? 🙂 Det går inte att låta bli. Sen tillhör ju de sorten som inte luktar hund. Di däringa allergivänliga luktar ju inte hund alls, de luktar bara gott och är fluffiga. Du får pallra dig hit och borra näsa i de här två.

  • Sen när började du särskriva? Var det efter du gav mig tröjan eller?

   Jag vet inte, det känns som att en del gör det när de är lata och det går för långsamt? Mina är ju inte så stora, jag vet inte om det är annorlunda med prickiga kameler?

 • Hihi, vilken härlig filmsnutt! Det blev verkligen helt rätt med slow motion, och så skojigt att få se passgången (jag var tvungen att kolla det partiet flera gånger för att se hans fina hoppsasteg). Jag fnittrade högt åt deras läten, omväxlande råmande hundkossor och mopedmotorer på avstånd 🙂

  (Jag ville se filmen via mobilen igår men såg av någon outgrundling anledning en AC/DC-ikon i stället för en hundfilmikon!?)

  • Ja du det är en gåta hur de två rör sig 🙂 Jag har kollat på filmen och lyssnat på hundkossorna flera gånger jag med. Är lite inne på att de kanske låter lite som sjölejon med?

   Ibland “blandar” bloggen ihop innehållet, men det är bara att uppdatera sidan så skall den skärpa till sig och lägga rätt film/bild/vaddetnuär till rätt inlägg. Det där internätet gör lite som de vill ibland bara.

   • Jaa, sjölejon låter de som!

    Även en blogg kan väl bli lite snurrig emellanåt kan jag tro. Tack för tips om uppdatering av sidan, jag var för trött för att tänka på det igår 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.