Idag skall jag göra något dumt

I så många olika hänseenden.

Jag skall åka till Nordby för att kasta min dator (obajsad på) någonstans inne på mitt älskade Elgiganten så jag får en ny nån gång. Hög tid att göra just det.

Det dummaste är att det är lördag och då åker alla dejliga och kjempekjekka norrmän dit samtidigt och det är, som jag sagt tidigare, likställt med helvetet på jorden.

Det näst dummaste är att jag kommer utsätta mig själv för frestelser eftersom det finns en miljard butiker där och jag har ingen aning om ifall det kanske hänger luddiga tröjor högt och lågt som ropar mitt namn.

Men datorn måste dit och jag har skjutit på det länge nog.

Jag skall försöka befinna mig på mina happy places under tiden och tänka att det räcker med ludd för man har det i sängen uppe vid kudden.

IMG_5441

Ja, jag vet att det ser ut som en svart klump. Men det är en väldigt stensovande Stor. Och en lika stensovande make. Ända mot ända kan ingenting hända?

Liten däremot har börjat plira lite med ögonen och hunnit gå ner på golvet, hämta en toffla och sedan gått upp och lagt sig på nämnda toffla igen. I väntan på att något skall hända. Som mat, eller promenad eller bara vad som helst. Han är inte lika morgontrött som sin morbror, men lika luddig.

IMG_5440

Och sen sitter han på en luddig matta (akryl) och ser söt ut medan han väntar på att jag skall säga att han får slicka ur min frukostskål.

IMG_5445

Med älsklingskoftan bakom sig ser jag nu.

Jag har luddiga saker. Jag har JÄTTEMYCKET luddiga saker. Som är trevligare att ha att göra med än tröjor och koftor.

Kan vi hjälpa mig att komma ihåg det när jag ger mig ut på ett något som känns lika vågat som en Cook-expedition?

Under tiden kan ni roa er med att testa era Göteborgskunskaper.

Ett ord som jag och Mona har bråkat om dyker upp i testet, men i övrigt vette fåglarna om några av de här orden faktiskt är göteborgsslang. De flesta är godkända ord.

Gör testet HÄR och tala om resultatet för mig.

Jag fick givetvis 10 av 10.

0 thoughts on “Idag skall jag göra något dumt

 • Hm 8 av 10 är det godkänt? Då får jag medge att jag föll på flane o plunta. Plunta är för mig som den skåning jag är en fickplunta Sen gissade jag på en del “erkänner”
  Lycka till på din tripp idag. Du får göra som Åberg “jag är inte rädd” osv. fast byta ut orden till något lämpligare då.
  Själ håller jag mig på sofflocket o vårdar min magsjuka blääääää

 • Du borde kanske besöka en höstaffär och köpa skygglappar? 😉
  Håller tummarna att du klarar dig från impulsköp i dag.
  Jag gjorde testet och fick 8 av 10 rätt. Jäkligt bra med tanke på att jag endast har åkt igenom Göteborg någon gång på stenåldern utan att stanna.
  Jag vet inte om jag hade någon hjälp av att min far är född i Skåne och vissa ord kanske är lika där.

   • Skygglappar räknas som nödvändigheter. Det var hÄstaffär jag skulle skrivit, men det fattade du ju.
    Orden jag missade på tror jag var den där matsalen och tända eld på torrt gräs. Jag har ju aldrig gått i skolan i Gbg eller hört något utryck för att tända el på torrt gräs så det kan ju vara en förklaring.

 • Hade nog grävt ner mig om jag inte hade fått 10 av 10. Toklätt ju… Skippa glajjorna så ser du inget på Nordby. Du får ha dem när du kör dit men sedan lämnar du dem i bilen. Kan funka me thinks

 • 9 av 10 rätt

  Var 2 ord jag chansade på o ena gissade jag rätt på men inte andra

  Lunta blev fel hade aldrig hört det innan och åpen hade jag ifs hört men dels alltid trott det var ett skånskt ord och dels aldrig vetat vad det betydde men lyckades chansa rätt på det ordet 😉

 • Jag fick 7 av 10 som den Norska jag är, men om frun inte slutar upp att smutskasta mitt fina folk så måste jag sluta läsa bloggan. >•<

  • Fniss. Frun där borta är hjärtligt välkommen att spendera fyra veckor i juli här med mig, så kommer du inte vara et dugg patriotisk sen. Eller efter ett par dagar på Nordby. Tänk nu på att mina syskonbarn är norrbaggar. Som dessutom shoppar på Nordby varje gång de passerar gränsen. Rys!

    • Japp, helt korrekt. Fyra veckors bryggsegling skall du stå ut med. Och norrmän som BÄR SIG ÅT just de fyra veckorna. Är tveksam om du kommer erkänna ditt ursprung efter tre veckor när du ser katastrofen. Fniss.

 • Fick 7 av 10. Är en tvättäkta norrlänning som var med sonen på Liseberg för bra många år sedan. Dessa poäng har jag att tacka dig för!

 • Håller med “enlisailivet”, hade grävt ner mig, dragit täcket överhuvudet, om jag inte fått 10 rätt. Men det var nästan lite För lätt 😉
  Lycka till med, inga inköp 🙂 tror du fixar det med tanke på alla andra som är där och “är i vägen” i alla butiker, är säkert kilometerlånga köer till provrummen också 😉
  När blir nagelträffen?

  Ha en fin lördag.

   • Fick höra att jag pratar såå utpräglad göteborska att det knappt finns på riktigt hihi.
    Vet inte om det är finhoodsdialekt som var det fösta personen tänkte på 😉
    Hur gick det? Köpt nån mjuk tröja? Eller kunde du hålla dig?

 • Hade varit pinsamt om det inte var 10/10,gjorde”snakker du norsk” testet också men där sket det sig 8/10,antagligen är du bättre på det.Anyway lycka till idag med”inteshoppingen” och nöj dig med dom 3 lurvetussarna du har….Här har vi cirkus med nya vovven,jag kvalar inte in som matte of The year,dom andra undrar vad i h**v**e som har kommit in genom dörren,han är helvild&inte rumsren…började dagen med att bada honom,det är tveksamt vem som var blötast…forts följer antagl om vi överlever….

  • Jamen lite pinigt hade det varit va? Men nu var det lite för lätt.

   Herregud, vad är det för hund du har hittat? En vildhund?

   • Apselut,hade dött skämmsdöden om jag inte hade klarat av”denlätte”..Om nya voffen,hittad på gatan,ca1,5-2 år,på”refugen” i 2,5 mån,såg honom p it,just nu är han “à pain in the ass”men lugnar nog ner sig om några dagar.Fantastisk förening SPA(societe protection animaux)med ca 50 shelters runt I fra,hanterar ca 40-50000! Djur varje år.Inte adopt f dom innan men dom behövs verkligen ……

    • Underbart gjort av dig. Och modigt. Det där slit- och slängtänket när det gäller djur är fanimig under all kritik. Någon gång när jag blir stor och inte bor i lägenhet längre så skall jag ta emot katter. Men riktigt så spännande skall vi nog inte ha det i en trea på tredje våningen. Det räcker så bra med jagandet av katten vi har.

 • 7/10 Fick jag.. Tycker det är godkänt med tanke på att jag är stockholmare. Men Göteborg är en underbar stad och jag gillar dialekten!

  • Den där jäkla pirran kan gå och hänga sig, det där är iaf INTE göteborgska. Att maken råkade veta vad det var är ett olycksfall i arbetet.

   Mår bättre, men inte bra. Tandjävel 🙂

 • 8/10. Missade lunta och åpen. Men som stockholmare vars enda Göteborgserfarenhet är ett besök på Liseberg som sjuttonåring så känner jag mig nöjd ändå! Känner dock att det kanske vore på tiden med ett nytt besök, utanför Lisebergs staket…
  Ska memorera åpen, bra Wordfeud-ord! Vad det betydde? Nä, det har jag glömt men det kan ge bra poäng på rätt ställe! =)

  • Det var sjukt bra för att vara Stockholmare.

   Det knepiga med “åpen” är att det finns med i SAOL. Så det är med andra ord inte specifikt göteborgskt. Däremot används det (eller åtminstone användes) i form av “men dööö, va inte så jääääla åååpen” om ngn roffade åt sig allt godis i påsen. 😉

 • 10 av 10! Jag fick dock stanna upp vid flane & åpen eftersom orden var ett lika självklart ord som ex. sova i min värld?! Aldrig reflekterat över att det var slang haha

 • 10 såklart.
  När jag var 8 flyttade vi från Gbg till Sjuntorp utanför Trollhättan. Där var det ingen som visste vad bamba var 🙂
  Nu bor jag på Hisingen igen och sonens dialekt är mycket bredare än min, känns heeelt OK! Konstigt dock att dottern inte har lika bred göttebosska, varför är det så?

  • Haha! Och jag gjorde tvärtom, flyttade från Thn till Gbg när jag var tio år. Så jodå, jag vet mkt väl var Sjuntorp ligger, min dåvarande bästis Helene bodde där.

   Alltså beror inte det på språköra? Sonen kanske har ett bättre sådant och därmed bättre på att härma? Jag har språköra och är en hopplös härmare, min ömme fader hånar fortfarande mig för att jag hann gå en vecka i skolan i Gbg och sedan pratade jag göteborgska så det sjöng om det istället för riktigt brett trollhättemål. Så gör jag fortfarande, tar över melodin dit jag åker om det är i Sverige och knycker accenter om jag pratar utrikiska med den jag pratar med. Dvs om jag pratar engelska med en belgare så pratar jag med belgisk accent.

   Kan det vara något sådant månntro? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.