Frågestund

Hej alla Victorias läsare!

Er värdinna har migrän idag. (Jag gissar att den är orsakad av upphetsningen under Hollywoodfruarna igår.) Eftersom jag är en så himla vänlig och trevlig person (och ödmjuk!) tänkte jag att jag skulle avlasta henne genom att öppna kommentarsfältet för er, hennes läsare.

Upplägget är följande: ni ställer frågor, jag svarar på frågorna. Jag hade tänkt mig att ni kan ställa frågor om i huvudsak telefoner, datorer och internet (jag är nämligen jättebra på just sånt!) (och som nämnt ytterst ödmjuk), men vill ni fråga annat kan jag för all del försöka svara på de frågorna också, i mån av kompetens. Jag gillar att ha åsikter om allt möjligt så det kan vara så att jag anser mig kompetent att svara på frågor som jag egentligen inte vet så mycket om.

Nu måste ni ställa frågor ordentligt, för annars kommer det här att bli jättedumt, ju. Visst sitter ni och funderar på saker som ni aldrig har vågat fråga nån? Jag är hemskt pedagogisk (OCH ödmjuk) och skrattar aldrig åt frågor.

(Bilden kommer härifrån)

Glada (och ödmjuka) hälsningar,
Admin Anka

0 thoughts on “Frågestund

  • Mu bä dubbelkvack. Om jag inte har missförstått nånting 😉

   Passar ju jättebra. Jag heter ju nästan Hanna och är utsedd till hedersanka här. Typ samma!

   • Nästan 🙂 ett dubbelkvack till på slutet är det nog om jag inte minns fel 😉

    Btw Du kan väl Maila över din adress så kan jag skicka över “Stickmönstertidningen” jag lovade dig när vi var i Ullared (Blogginnehavaren har *host host* inte hunnit ge mig den ännu)

 • Kan man verkligen inte byta plats på tangenterna på iPadens skärm? Det stör ihjäl mig att raderaknappen bytt plats jämfört med iPhone.

  • Du kan nog inte ändra det inbyggda, nej. Däremot kan en ladda ner andra tangentbord (alltså utbytes-) i App store. Sök på tangentbord!

 • Jättebra initiativ, men ett enkelt kommentarsutrymme räcker inte här. Jag skulle närmast behöva att du flyttade hem till mig, tror jag. Men jag ska försöka få någon av mina söner att göra sin plikt.

 • Vilken lyx! En egen anka, jo man tackar. Nu vill jag veta varför mina kalendrar i iPhone och iPad inte synkar, eller rättare sagt hur man ställer in dem så de synkar åt båda håll så att säga.

  • Kvack!

   Du måste kolla upp dina inställningar. Börja med den enhet som har rätt kalender, alltså den med uppgifterna som du vill att ska synas överallt. I telefonens inställningar finns det en rubrik, “E-post, kontakter, kalendrar” – där ska du ställa in att kalendern ska läggas i din låda i molnet så att iPaden kommer åt samma kalender. Jämför inställningarna så att de ser likadana ut på båda enheterna!

 • Perfekt att ha tillgång till dig. Jag försöker byta en Iphone 4 som är besatt (stänger av sig, hakar upp sig när jag svarar på samtal samt börjar spela musik när den ligger i lugn och ro på skrivbordet) till en annan icke-besatt Iphone 4.
  Jag har lyckats få över alla appar men kontakterna vill inte följa med. Hur gör jag dem mer samarbetsvilliga och följa med till “nya” telefonen? Kan man skicka in dem på sim-kortet på något sätt?

 • Måste bara säga att om jag är alltför kortfattad och kryptisk kan ni väl ställa klargörande frågor – är på barndans och skriver med tummen

 • maria -jumbon med ett liv- lagervall says:

  Jag har en iPhone 4s som jag är nöjd med. Har haft den i två år snart o aldrig uppdaterat det där 6.0.2 eller vad det heter. Nu var det ju ytterligare en ny uppdatering som hette något typ 8.1.0.
  Den var väl skit och behövde ytterligare en uppdatering för att rätta till felen som blev……………….

  Nu finns det en app som jag vill ladda hem, men den kräver det där 8.0.0……
  Ska jag uppdatera????

  Ja, jag är en nolla på detta. Men jag är bra på andra grejer 🙂

  • Bra fråga! Vill också veta så jag kan byta det där tangentbordet. Har en ny iPad, måste man koppla in den till macen också för att uppdatera? Blir det inte krångligt med två enheter i iTunes då? Vill inte ha samma saker på paddan och luren.

   Min lur är också förövrigt störd (10 mån gammal, 5c), och slänger ut mig från appar och ibland när jag skriver i olika chattar.

   • Uppdatera paddan kan gå direkt från paddan om den är rätt ny – prova gå in i inställningar -> allmänt och titta om det står programuppdatering näst överst. Annars är det nog tyvärr datorn denna gång, men då kan du göra det via paddan nästa!

    • Tack då!

     Försökte uppdatera paddan, tryckte bara på uppdatera och godkännes, så tänker den en stund och sedan säger den att uppdateringen inte är tillgänglig just nu. Sedan finns den ändå kvar under programuppdatering :S

     • Hm. Vad konstigt. Kan det vara så att din iPad saknar utrymme för att ladda ner uppdateringen? Själva uppdateringens storlek är ganska stor, den behöver liksom mycket plats att bre ut sig på medan den uppdaterar, sen efteråt tar den inte alls lika mycket plats. Om man gör det via iTunes (alltså kopplar in paddan med sladd till en dator) behöver den mindre plats, för då brer den ut sig i datorn istället.

      Du kan också bara testa igen, ibland är servern som uppdateringen ligger på lite trött.

 • Just i dag så kommer jag inte på några frågor. Bara för att jag får fråga och faktiskt kan få svar på de där frågorna som hela tiden brukar dyka upp … då dyker inte en enda upp!

  Återkommer om jag kommer på något!

   • Jo, jag har en domän på One.com och tänkte att jag skulle börja använda den och flytta min blogg dit. Den är nu vilande på blogger.com och jag har funderat på om jag kan flytta med mig hela den gamla bloggen, alltså alla inlägg.
    Och hur lagras bilderna på bloggen just nu? Kan jag ta med mig bilderna eller kopiera dom till min domän?
    Vad ska jag tänka på när jag börjar använda domänen? Den finns alltså bara där, helt oanvänd, jag har knappt loggat in på den.

    • Du kan använda Blogger för att blogga på din egen domän. Dock ligger väl rimligen allt kvar på Bloggers egna server då. Läs mer här: https://support.google.com/blogger/troubleshooter/1233381?hl=sv&ref_topic=12451&authuser=1#ts=1734115 Det är en lite lång beskrivning men om man följer den noga tror jag det borde gå så bra så!

     Om du inte vill använda Blogger som verktyg utan vill använda något annat, t.ex. WordPress som Vic och Mona använder, är det en annan förklaring. Så berätta det för mig först. 🙂

     • Jag har funderat på att byta till WP, bara för att testa. Men jag ska kolla din länk och sedan får jag fundera vidare … man kan ju alltid ha TVÅ bloggar (skriver hon som inte bloggar på sin enda blogg) 😉 Allt är än så länge på funderings-planerings stadiet, jag har en del måsten som ska fixas först.

 • Trodde jag var duktig o uppdaterade datorn till Yosemite (fast måste säg att ikonerna längst ner på skärmen blev fula även safari start blev fulare efter den uppdateringen och lr vad det nu var, sen när uppdateringen var klar (trodde jag iaf) så jag drog ur sladden för att ha datorn i knäet medans den gjorde de sista inställningarna, bara det att den höll visst på med filé value lr vad det heter(ja, visst har jag full koll på saker o ting) och som råkade pausas bara för att sladden inte var i

  Satte i sladden igen men inget hände, fick inte igång filé value saken inställningarna så försökte starta om datorn…. Så nu har jag haft en svart skärm en bra stund …. Ser ifs muspekaren om jag rör på plattan

  Frågan e ju nu för att få ett slut på den här romanen råkade jag sabba något nu när jag startade om datorn innan den här filé value saken blev klar ( inte för att jag riktigt vet vad den är bra för, men det kvittar väl)

  Men erkänn nu hur impad du e över min koll på saker o ting 😉

  • Se där hade visst inte sabbat nåt, för lät bara datorn vara svart o gick o lade mig idag när jag kom upp var datorn inte svart längre, men dock lika fult 🙂

   • File vault är backup. Typiskt bra att ha! 🙂 Skönt att den vaknade till liv. Att du tycker att det är fult kan jag dessvärre inte påverka 🙂

 • Har även en PC fråga

  Har ju en gammal stationär XP dator som mest står o samlar dam sen sen jag investerade i min första laptop och surfplatta

  Men felet med den e att när man startar så verkar den gå igång ( har en musmatta med blå lampor som lyser) men sen dör den direkt igen

  Nån aning om vad det e för fel på den ?

  Var väl allt jag hade o fråga just nu iaf 😉

  • Det låter som att något i datorn är trasigt. Det är jättesvårt att vara mer specifik än så…men det är nog knappast värt att laga om det är en XP-dator, dvs gammal. Piper den alls?

  • Så klart! Jag är förhållandevis trogen Apple, men vi har flera PC-datorer hemma också, och på jobbet, så jag är välbekant med Windows!

   Jag gillar i princip Windows 8. Jag förstår tanken att hålla samma design för hela produktutbudet, men det känns ibland lite fånigt att sitta och klicka med musen på app-ikoner 🙂 Jag kan som avancerad användare bli irro på att det är så himla låst, men jag tror å andra sidan att det är bra om man helst bara vill att datorn ska funka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.