Jag fattar verkligen inte…

…men antar att jag stoppar huvudet i ett jordgetingbo nu.

Det finns en blogg som heter Bloggkommentatorerna. Dess huvudsyssla är att subjektivt kommentera andras bloggar (näe, jag har inte hittat på att det är subjektivt, det står i beskrivningen att det är vinklade kommentarer). Förr läste jag den bloggen ofta, för att det var ett bra ställe att få tips om bloggar (jag hittade Knivlisa tack vare den bloggen och det är jag evinnerligt tacksam över eftersom Knivlisa är så vansinnigt underhållande – hett tips – läs Knivlisa). Numera läser jag inte lika ofta, eftersom det lite känns som klubben för inbördes politisk beundran, med en ibland trist ton i kommentarsfälten, men visst läser jag då och då. Inga konstigheter.

Det här är alltså det jag har funderat över i ett par dagar. Vilket blir en kommentar i tredje led. Jag tänker alltså kommentera en blogg som kommenterar andra bloggar. Och kommentatorer som kommenterar bloggen som kommenterar bloggar. Sjukt invecklat.

I alla fall, först såg jag det här inlägget.

Screen Shot 2014-06-28 at 15.05.45

Det kan inte vara möjligt att man på allvar tror att det finns så många och så rika som klarar att kirra statsbudgeten på egen hand medan de dessutom har fullt upp med att slarva bort hus i Frankrike eller hänga med sina likasinnade i New York? Jag blir dessutom inte riktigt klok på logiken. Enligt bloggen flyttar inte företag utomlands av ekonomiska skäl (det tror jag visserligen inte ett dugg på), men det är privatpersoner som skall stå för budgetnotan om vi skall få fart på tillväxten. Jätterika privatpersoner.

Sak och person, företag eller privatpersoner med skyhög inkomst? Skillnaden är ohemult stor mellan di båda.

Jag utgår såklart från att det är överdrifter, men andemeningen finns ju kvar. Som lösning på global finanskris?

Några dagar senare kom det här inlägget.

Screen Shot 2014-06-28 at 15.03.31

Var ligger privilegiet i att jobba under skoltiden? Man får ju anta att ingen menar att “klicken” med kids inte kommer få knäcka extra som koncernchefer på sommarloven bara för att de anses vara födda med silversked, utan snarare städa eller flippa burgare. Precis som alla andra kids i den åldern.

Eller är jag helt pantad som tycker att ungar som inte ens försöker skaffa ett feriejobb faktiskt får skylla sig själva? Jobb är ju inget man bara får, ett jobb får man skaffa. Jag tror att man gör ungdomar en otjänst genom att säga att deras schema är jobbigt som det är och att de inte behöver jobba om de inte vill. Då känns det som att verkligheten kan komma som en rejäl käftsmäll när det är dags att kliva ut i vuxenlivet på riktigt.

Poängen med att jobba som ung är väl även för att förstå pengars värde, inkomster kontra utgifter. Försörjningsplikten är en sak, men beroende på vad de vill konsumera så bör de väl vara delaktiga i finansieringen. Jag har en kompis, vars 17-åring tävlingsrider, tjejen har två hästar och blir körd, hämtad och lämnad vid alla träningar och tävlingar, och hon har inte betalat för hästarna heller. Hon har inte “tid” att jobba på grund av sitt fritidsintresse (som kanske eller kanske inte leder till en karriär inom ridsporten) och hon betalar inte en krona för det. Enda kravet är att hon sköter skolan (vilket går sådär), i övrigt lever hon som en vanlig tonåring med en vanlig tonårings prylar. Med en ensamstående pappa som betalar kalaset. Hon kommer få en chock den dagen pappa bestämmer att hon är vuxen och måste betala själv (eller den dagen pappa faktiskt inte har råd på riktigt längre, nu är det han som lever ett liv utan att “unna sig” ett skit). För hon har faktiskt ingen aning om vad hennes fritidssyssla kostar.

Nu hoppas jag att hon är ett extremfall med en extremt dyr fritidssyssla, men det finns inget som är gratis, inte hockey, fotboll, innebandy eller vad det nu kan vara mer. Möjligen är blockflöjt en något billigare hobby.

Enligt bloggen är föräldrar som kräver att barnen skall skaffa extrajobb skvatt galna. Jag tycker tvärtom, föräldrar som inte skapar förutsättningar för att ungarna skall förstå något så simpelt som hushållsmatte är komplett galna. Och taskiga mot sina barn. Om de nu inte har tänkt sig att försörja dem tills ungarna är medelålders?

Och så logiken igen. Ja, ungdomsarbetslösheten är jättehög, men det är skillnad på ungdomsarbetslöshet och ungdomsarbetslöshet. Att skaffa sommarjobb är en helt annan kopp te än att få ett åretruntjobb efter avslutad skolgång. Sen är det såklart olika från kommun till kommun. I vissa kommuner krävs minst en doktorsavhandling för att få städa hotellrum, medan i andra krävs just inget alls mer än intresse för att sälja jordgubbar utanför Ica.

Jag vet att det är valår i år. Det här är ingen politisk blogg. Men jag ställer frågorna ändå. För det är något som osar katt här.

Är det så här det skall se ut till både höger, vänster och mittemellan så kommer jag få bosätta mig i en koja utan någon som helst åtkomst till world wide web till efter valet. För att rädda eventuell kvarvarande mental hälsa.

Och så känner jag så här.

10475258_10152576555293875_7148761273651884636_n
Det tog inte lång tid innan den tischan kom till användning.

0 thoughts on “Jag fattar verkligen inte…

  • Kanske inte? Men ändå, med tanke på att de mest kommenterar bloggar med lite politisk agenda. Förutom Kissie och BB då’rå haha.

   • Jag ska iofs erkänna att jag inte varit in där på länge (förrän idag), jag slutade läsa där när allt bara handlade om folks bröst och muskler och liksom trash-skvaller.
    Måste alltså kolla lite mer där nu. Fan.

    • Nej nej, förr var det mer tips och skvaller och ett lite mer brett program. Nu känns det som att de hyllar x antal bloggar med samma inriktning och hånar de bloggar som…lite förtjänar att bli hånade. Agendan har ändrat sig.

 • Kissie e en jag aldrig skulle läsa just för min mentala hälsas skull, men hur fasen kan blondinbella vara dragplåster på Almedagsveckan ??

  Ifs bojkottat Blondinbella med just för min mentala hälsas skull o undvikit allt med henne så har noll koll på hur hon är nu för tiden

  Fattar inte varför ungdomar inte ska jobba extra om de kan, jag har en brorsdotter som nästan varit självförsörjande sen hon var 16 hon både pluggar o jobbar. Sen gjorde hon sig av med hästen (sålde den alltså) dels för att hon inte hade riktigt samma tid för den längre o dels inte hade råd för att hon pluggar o jobbar.
  Systerdottern sålde GT i ur & skur nästan varenda helg sen hon var 9 år till hon var 16 egentligen var det ena brodern som skulle sälja men det blev inte mycket med det för han var för lat o sålde bara om syrran skjutsade honom sak samma med yngre brodern, medans systerdottern cyklade o gick i nästan alla väder och tjänade pengar till sitt körkort. Samma sak med mina kusinbarn de hoppade in o vickade för systerdottern om hon behövde vara ledig, sen tog de över säljningen när systerdottern slutade.

  Sen hade systerdottern inget läshuvud så hon fixade inte gymnasiet även om hon försökte men halkade bara efter, så hon fick praktikjobb istället på ge-kås först o idag är hon fast anställd där. T om det kämpade hon med för när hon blev gravid när hon var 18 så tog sig ändå till jobbet trots morgon illamående och sen även lite jobbig graviditet, men det hindrade inte henne från att sätta sig på bussen o ta sig till jobbet tills läkaren sjukskrev henne resten av graviditeten.

  Så man gör inte barnen någon tjänst genom att alltid curla med de o låta de få allt de vill

  Sist men inte minst tycker jag din tröja passar bra 😉

  • Hahaha vaaa? Pisk? Anmäla? Nu får du förklara? Och nej, det var ingen stor hemlighet det här, jag säger ju att jag har uppdämt. Jag kan fundera på mer saker än en i taget 😉

 • Jag vägrar att läsa där, de är så navelskådande och självförhärligande att jag vill kräkas. Och nu lär de väl se det här och läsa min blogg och dissa mig med. Oh well. Let’em.

  • Jag tror inte de kommer dissa någon av oss. Vi är bara smålirare. Jag följde dem förr, och är tacksam över en del tips (som Knivlisa). Nu…är det inte så längre. Och mycket som står där skrämmer skiten ur mig.

   • Jag vet inte om jag ens når upp i kategorin “smålirare” – det är väl när det är bra dagar (om jag skriver om glass eller om du eller Mona länkar, that is) som jag möjligen kan bli så stor att jag kan kallas smålirare. *s* Men ändå. Det är ju lättare att dissa den som dissar en, än att skärpa till sig och se sin förbättringspotential. Även om man kanske måste vara tvärblind för att inte se den som finns där. (Själv är jag näst intill perfekt.)

    • Hahaha jodå, vi är alla smålirare. Jag är inte ett dugg mindre smålirig (ville skriva småslirig där) än du. Mona däremot är en stor lirare. Det är även Bloggkommentatorerna. Tyckte ändå det var en hyfsat schysst diss av mig, är inte så himla sugen på skitsnack och personangrepp på internätet, men min åsikt är att även en liten lirare får kommentera en stor lirare som lever på att kommentera andras bloggar. Det var ju det där med skillnad på sak och person (som många har jävligt svårt för på nätet sådär generellt).

     Och här gick jag och trodde att jag var perfekt? Guuu’ så jåbbit med självinsikt?

 • Förr, för jättelänge sen, trodde jag att folk var konstiga eller packade när kommentarerna såg underliga ut, men nu fattar jag att det är mobilens pyttebokstäver som trasslar.
  Och annars håller jag med dig. Och jag tycker visst att man har nån sorts rätt att vänta sig att folk som skriver på allvar (och det gör dom väl?) ska fundera lite innan dom postar. Hela deras produktion kan väl inte skyllas på mobilen antar jag?

  • Jomen det utgår ju jag med ifrån, att de skriver på allvar. Eftersom åsikterna är genomgående. Numera är det mycket politik och en del grejor känns en smula världsfrånvända, för att uttrycka mig så vänligt jag kan. Men den här bloggen är inte ett skit politisk, så det här var ett undantag.

 • Ang. bloggkommentatorern.
  Jag är dem evigt tacksam. Jag hittade Mona där.
  Numera läser jag aldrig den bloggen.
  Ang. sommarjobb.
  Ungdomar skall sommarjobba om dom kan få jobb. Jag tycker tom att föräldrar kan få hjälpa sina tonåringar med att hitta första jobbet.
  Det finns några väldigt viktiga erfarenheter de får av det. De lär sig vad pengar är värda. De får faktiskt också mycket uppskattning. De hamnar i en vuxenvärd, för på ett jobb behandlas de som vuxna. Och det är en otroligt bra merit att visa upp den dagen skolan är slut och man faktiskt söker sitt första riktiga jobb. Då har man arbetslivserfarenhet!

 • Äh vad tramsiga Ni är. Man tycker olika helt enkelt, Inget konstigt med det, kalllas demokrati, . Det sämsta valet är det bästa-. Läs lite filosifi eler….

  • Jamen man får tycka olika. Inga konstigheter. Jag tycker det är svinpraktiskt att man tycker olika, eftersom det oftast leder till att världen går framåt. Det hade varit sjukt trist om alla hade tyckt samma hela tiden.

 • Läser, skakar på huvudet, nickar och håller helt med dig! Så härifrån får du inga mothugg. Det känns som en väldigt enkel världsbild där man kan skylla allt på “dom andra”, och lite otäckt när man tror att det är så enkelt att lösa alla problem.

  Snygga tischan passar bra, men jag hoppas att det inte gäller dig själv!

  • Men suck. Nej det hade jag inte sett, men jag hade hört att det låg i pipeline eftersom folk inte är läskunniga och gör fel. Anledningen till att det uppkommer allergi är enkel egentligen, lacket måste härda i lampan. Kör man flera lager (som jag alltid gör tex) så måste alla lager verkligen härda klart innan man klabbar på nästa osv, annars ligger något/några lager ohärdade och blir en grogrund för bakterier och skit som sabbar nageln. Det andra är om man spiller och inte tar bort innan härdning. Och sen finns det såklart ett fåtal som faktiskt inte tål det, som med allt annat. Till syvende och sist är handlar det om okunskap.

   Tur för mig att det fler märken som säljer gellack då. Och att jag köpt på mig de färger från Depend som jag vill ha 😉

   Men SYND att det försvinner. För jäklar vad bra det är.

   Vad hände med dina naglar när du tog bort det med oljan? Jag har inte testat borttagning med oljan…än.

   • Oljan fungerade inte riktigt så bra som dom sa, nagellacket ville inte lossna utan jag fick sitta länge med fingrarna i varmvattnet och gnugga på mer olja ibland… när jag fått bort (det mesta) av nagellacket så hade också något/några lager nagel följt med. Det såg ut som om nageln skivade sig, mitt på nageln (och det har den aldrig gjort innan) och nageln var så uppmjukad och förtunnad att den gick av igen.
    Så nu har jag väntat på att dom ska växa ut igen, fortsatt stärka naglarna med nagelolja, målat ibland med vanligt lack och tänkte att jag skulle prova den andra metoden med aceton som borttagning istället.
    Men jag hann inte köpa acetonen och nu vet jag inte om man kan få tag på den. Jag tror också att det är lite slarv och otur som gör att folk reagerar, men jag har väldigt bråkig hud, så jag är lite tveksam till att fortsätta. Jag vill åtminstone ha tillräckligt långa naglar igen så att jag inte riskerar att måla på huden (skulle jag göra det så tar jag naturligtvis bort det, jag tror att det är det som många har slarvat med) innan jag testar.
    Nu har jag inte bestämt om jag ska använda mitt lack eller inte. Skulle vilja prova att ta bort på det andra sättet en gång innan jag förkastar hela gellack-idén. Som jag fattade artiklarna så kommer det nya lack med annan kemisk sammansättning, så jag kan ju testa igen senare.
    Just nu vet jag inte hur jag ska göra, men hur som så ska naglarna växa ut först, jag har slagits med vassa metallkanter (fastnade mellan två brickor och bröt/skar av två naglar och skadade två… jag ÄR klantig, jag vet! Så jag har lite tid på mig att fundera på hur jag ska göra (och kolla om jag får tag på remover).
    Nu ska jag i alla fall försöka sova, jag hoppas du förstår vad jag har skrivit, för jag känner mig väldigt svamlig

    • Skumt. Har som sagt inte hunnit testa oljan. Mina tog ju ingen skada av borttagningsmedlet alls, och jag fattade det som att de skulle dra in det inom åtta veckor så det borde ju gå att få tag i, herregud det var ju bara någon vecka sedan jag köpte det babyblå lacket, så fort kan det ju inte gå?

     Sen TROR jag, har dock inga riktiga belägg för det här, att det är så hejdlöst många nagelteknologer som haft ensamrätt på gellack innan och därmed lackat ur (höhöhö ordvitsen) över att det finns att köpa för oss vanliga dödliga nu att somliga gått i bräschen för att det inte skall få finnas. Men jag vet däremot att skadorna kommer av att det inte har härdat klart, samma skador har funnits i alla tider som det har funnits oproffsiga nagelgörare på salong. Nåja, det finns ett annat märke som säljer på egen salong och de har en miljon gånger fler färger.

     Jag tänker inte sluta med det. Men om jag skulle få minsta reaktion så skulle jag ju såklart göra det och inte fortsätta som vissa har gjort. Och jag tycker gott du kan testa det igen. Du verkar ju inte vara allergisk mot det?

     • Du säger samma som min vän som fixar naglarna på en kompis salong, att de flesta som får problem har slarvat. Hon tipsade dessutom om att jag kunde smörja in med vaselin på huden runt nageln om acetonet irriterade vid borttagningen (vet inte om det funkar med dina koppar). Jag ska kolla om affären har kvar borttagningen (det borde väl finnas kvar även om dom inte säljer nya lack, folk måste ju kunna ta bort det dom har på naglarna!) så får jag väl försöka igen då. Men jag vill att naglarna ska växa ut lite igen, dom har ju gått av igen efter att jag har skrapat bort ytskiktet när oljan inte funkade. Att oljan inte fungerade på mig kan bero på att mina naglar fortfarande är skadade av att dom har varit så uttorkade. Naglarna är väldigt spåriga och man ser att spåren har spruckit längst ut, innan årskskiftet när jag började med nagelolja så var hela nageln spårig med sprickor, så det är en stor skillnad. Men min tanke är att det kanske är det som gör att lacket har fastnat och oljan inte har fungerat riktigt.

      Jag förstår att många nagelteknologer inte gillar konkurrensen, men det är väl lite som att färga håret själv kontra göra det hos frissan … proffsen får helt enkelt göra det proffsigt, så kommer de kunder som har råd.

     • Jamen det är ju så. Man undrar ju dessutom lite om folk är korkade. För om man får en reaktion av något så fortsätter man ju inte använda det? Vilket folk verkar ha gjort?

      Bra tips med vaselinet, vet faktiskt inte om det funkar i kopparna men det borde göra, vaselin är ju hyfsat fett. Jag får testa. Hallelujah för nagelolja dock, kan du sparka på PGW och säga åt henne att sluta vara lat eftersom oljan faktiskt är mirakulöst bra för naglarna.

      Hon som donar med mina naglar nu tycker att det är lite smådumt att andra nagelfixare blir griniga över konkurrensen, och då är ju hon ändå dotter till den tjejen i Sverige som tagit fram ett eget märke för nagelbyggning och även gellack. Gellacken säljer de till privatpersoner för hon säger precis som du, det går inte att stoppa folk ändå och glada kunder är nöjda kunder. Hon får kunder ändå.

 • oj och där startade du mig 🙂
  Vi har uppfostrat fyra ungar och idag är de vuxna o utflugna. Äldsta grabben har precis pluggat klart till naprapat, Äldsta tjejen har jobbat sig upp och är numer restaurangchef på max, en av dom här i stan. Nu jobbar hon för att bli “delägare” o få procent på intäkterna. Sa jag att hon är född 91 alltså 23.
  Lilljäntan är kökschef på ett annat Max här i stan och hon fyllde precis 20.
  Sen har vi ett “sorgebarn” som inte får jobb nånstans för att han envisas med att tro att allt ska flyga in i munnen på honom. De ev jobb han får är timvik, och han förstår inte (tror jag) att man måste ligga i som attan för att få jobb och för att få fortsätta jobba. Han är nog villig att jobba men är inte precis social och öppen eller framåt. Tyvärr skulle jag vilja säga beror nog en stor del på hans pappa (mitt ex) som curlar till vansinne. Låter honom bo gratis, ställer få eller inga krav. Det är helt ok att sova halva dan, sitta och Lana ett par dygn i sträck, betalade körkortet för att det skulle bli lättare att få jobb osv… Ungen är dessutom myndig och snart 21 så jag har mer eller mindre konstaterat att visst kan du bo här men du får betala och hjälpa till med allt hemma. Så av någon outgrundlig anledning valde han att bo hos pappa 🙂
  Tyvärr tror jag att pappans beteende är väldigt vanligt idag att föräldrar curlar till vansinne och lite till .
  Jag har en kompis som jobbar på AMA, här i stan fixar de sommarjobb åt ungdomar, hon brukar säga att det är inte klokt vad de ställer för krav. De anmäler sig för att jobba bägge perioderna när de får jobb den ena vägrar de och vill byta period med motiveringen att familjen drar utomlands och de vill följa med. På frågan varför de anmäler sig till två perioder då när de inte kan jobba så tror de “inte att det är så viktigt vilken period det är” De vill också hemskt gärna byta jobbställe för det är för långt att åka med bussen till det jobbet de fick!? osv osv i all oändlighet. Det är föräldrar som ringer och frågar varför deras barn inte fick jobb/ varför de inte kan få vara på samma jobb som de hade förra året för där trivdes hen alldeles utmärkt!?
  Det stod i ett av blogginläggen att man som förälder var skyldig att försörja sitt barn även efter 18 år, ja lagen säger att du ska försörja ditt barn så länge han går i gymnasiet efter det har du ingen försörjningsplikt även om han studerar vidare utan då måste han ta studielån som en helt vanlig student 🙂
  Jag är av den åsikten att vill man inte jobba så får man verkligen skylla sig själv och då lär inte jag bekosta några större nöjen för barnen ifråga. Dessutom tycker jag verkligen att barn bör sommarjobba för att lära sig om pengars värde och givetvis för att lära sig lite om hur det går till i arbetslivet, så jag håller helt med dig. Sen bör man kanske försöka lära barn om pengars värde lite tidigare än så 🙂

  • Amen.
   Och du vet att jag har sagt att man får skriva så mycket man vill i kommentarerna 🙂

   Jag har en teori om det där med ungar och pengars värde. Den kanske redan finns som empiri, det har jag inte kollat. Men jag skall dryfta den…imorgon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.