Tips hitåt tack

Jag gillar ju Storytel och att sova med mina livräddarlurar och en ljudbok i öronen. Lurarna räddar alltså livet på maken och förståndet på mig. De börjar bli värda mer än sin vikt i guld faktiskt, för nu när han inte kan sluta hosta och lurarna stänger ute även det ljudet hade jag inte kunnat leva utan dem.

Och ja, det är lite lite synd om honom som inte blir av med hostan trots ett tredje läkarbesök. Nu har han fått en ny typ av kortison som han skall äta i 12 dagar och så ny hostmedicin. Men jag märker ingen som helst skillnad till det bättre. Han började hosta under påsken och han har inte slutat. Han blir irriterad på sin hosta och jag blir irriterad på honom när han hostar, förutom nattetid med snuttelurarna och en ljudbok.

Häromnatten lyssnade jag klart på den här boken.

photo

Jag tyckte boken var en alldeles utmärkt nattbok (storyn får inte vara så invecklad att man måste vara helskärpt) och uppläsaren, i det här fallet författaren själv, var även hon skitbra.

Igår fick jag problem. Jag hittade ingen bok som uppfyllde båda kriterierna. Lättsam story och bra uppläsare. Antingen hittade jag det ena eller det andra och jag vill verkligen ha båda.

Nu har ju alla sin egen smak när det gäller uppläsare såklart. Jag råkar gilla tjejer som läser, helst tjejer som klarar att “göra” olika röster. Är inte uppläsaren svinbra så måste boken vara oslagbart bra för att komma igenom nålsögat. Ett exempel på det är Niceville som jag lyssnade på under ett par veckor. Minns inte vem som läste, men den kvinnan svalde hela tiden så det hördes under läsandet och höll på att driva mig till vansinne. Tack och lov var boken så förbaskat bra att jag lyckades tänka bort det. Hade det varit en medioker bok hade jag slutat lyssna direkt.

Igår testade jag fem olika böcker och ingen föll mig på läppen, vilket slutade med att jag lyssnade utan att lyssna bara för att ha något som sövde mig.

Jag vill ha tips på böcker. Akut. Eftersom jag redan nu oroar mig inför natten och det tidskrävande arbetet med att hitta något att sova med.

Har ni Storytel eller lyssnar ni aldrig på ljudböcker?

0 thoughts on “Tips hitåt tack

 • maria -jumbon med ett liv- lagervall says:

  Jag lyckas inte med ljudböcker.
  Har ett par stycken som jag fått av en vän. De ska visst vara bra.
  Kan nog inte fokusera på att lyssna samtidigt som jag gör något annat.
  Ska jag sitta still o lyssna så kan jag ju lika gärna läsa själv.
  Kanske hänger ihop med att jag vill ha tyst runt mig.
  Jag har aldrig på radion eller lyssnar på musik när jag är ensam hemma.

  • Om valet är att ha tyst, lyssna på någon som fiser/snarkar/klapprar tänder/pratar sömnprat/hostar eller att lyssna på ljudbok så är förstahandsvalet helt klart total tystnad. Det händer inte i det här huset. Andrahandsvalet är att låta en mysig röst söva mig eller bara hålla mig sällskap i kakafonin av ljud om jag inte somnar 😉 Plättlätt val.

 • Gone Girl av Gillian Flynn har jag precis läst, den var skitbra och som sagt två miljoner läsare kan nog inte ha fel.
  Men jag vet ju inte om den finns som talbok

  • DEN FANNS. Den ligger nu i min “bokhylla”. Enda nackdelen är att det är samma uppläsare som hon som svalde sig igenom hela Niceville, skall testa ikväll och hoppas på mindre salivutsöndring för i vanliga fall brukar hon vara bra har jag för mig. Aldrig hört talas om den boken, men den låter vansinnigt bra på beskrivningen. Tack. 🙂

 • Jag älskar Katarina Ewerlöf som uppläsare. Vet att hon har läst in de flesta av … nu kommer jag inte på namnet på den kvinnliga författaren… Hon skriver deckare och var gift med polisen, som var med i Robinsson, som jag inte heller kommer ihåg namnet på. Alzheimers light just nu!
  Tror att Katarina kunnat läsa upp telefonkatalogen och få det att bli intressant.
  Jag har också svårt med uppläsare som inte är bra. Det spelar ingen roll hur bra boken är, är den som läser dålig orkar jag inte lyssna!

  • You and me both! Jag älskar henne som uppläsare och håller med dig om telefonkatalogen hahaha. Och du menar Läckberg såklart, vilket faller på att jag har läst alla hennes böcker såklart. Bor man på västkusten så har man det. Suck. Men då måste jag ju tipsa om Sofie Sarenbrandts böcker, den senaste var riktigt jäkla skitbra. Minns inte vem som läste, men det var en vansinnig bra uppläsare med.

 • Alltså, jag har kanske Storytel. Det är inlagt på telefonen. Men jag har kanske aldrig kommit mig för att dra igång det?

  Jag lyssnar på CD-böcker i mp3-spelare. Just nu Anna Jansson-deckare. Där kan du behöva backa och gå tillbaka, men Marie Richardsson läser kanonbra.

  • Inte för att vara sån alltså (eller JO, för att vara precis sån), skärp dig! 😉 Storytel kan du ju sätta på “snooze” så du slipper ha boken i hjärnan hela natten och dessutom veta att du aldrig behöver backa mer än tiden du ställt in på timern.
   Anna Jansson har jag funderat över men aldrig kommit till skott, måste kolla henne med. Igen. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Det faller på omslagen när det kommer till hennes böcker, vilket jag är medveten om hur idiotiskt det är, men jag gillar inte omslagen?

  • Testa! Det finns timer. Då är det inte så komplicerat att hitta rätt ställe. Om man bortser från de nätter man råkar glömma att ställa timern och man har boken i örat hela natten, det sistnämnda kan vara rätt irriterande. 🙂

   • Hans Bergqvist says:

    Hallå i stugan!
    Har ni lagt ned butiken, eller är ni fortfarande igång (Maj 2014 senast)?
    Nåväl, jag är ute efter info. om det smidigaste sättet att lyssna på ljudbok och hur man hittar tillbaka till stället där man var när man somnade (MP3 är ju rena katastrofen därvidlag).
    Jag/vi (gumman och jag har genom åren lyssnat på ljudböcker via CD skivor och portabla CD spelare typ Walkman och varit nöjda med det.
    Dessvärre har nu Sony slutat att leverera pärlan i sitt sortiment och det som återstår av utbud härvidlag är inte någe vidare, om man så säger.
    Jag/vi anar att vi kanske inte är så uppdaterade så kanske något “snille” kan berätta för oss vad vi skall använda som är bäst för ändamålet utan att det ska behöva kosta skjortan.
    Som bonusinfo. vill jag låta meddela det som alla redan vet att Tomas Bolme,Torsten Wahlund och Katarina Everlöw är de klart bästa rösterna.
    Gillar inte uppläsare som andas in så att håret fladdrar på en.
    Som sagt, nu väntar jag på ett “expertutlåtande”.
    Hej så länge.

    • Hej du 🙂 “Butiken” är absolut inte nedlagd, den är igång varje dag men handlar inte alltid om ljudböcker. Dock ganska ofta. Och SOM jag håller med dig om Ewerlöf, hon är den i särklass bästa och man kan lyssna på nästan vad som helst bara hon läser. Hon kan göra en dålig bok bra, precis som dåliga uppläsare kan göra en bra bok dålig. Jag har henne i örat varje natt eftersom jag just nu betar av alla hennes inlästa böcker och struntar i vilka böcker det är (just nu Hammarbyserien, helt okay story dessutom).

     Jag har haft samma problem som du, med portabla cd-spelare. Något som jag tror att alla lyssnare här inne har gått igenom, man somnar och det går inte att hitta rätt ställe igen och då blir man en smula … irriterad …för att uttrycka sig milt. Så, Storytel är det som gäller för min del. Man kan välja att betala per bok och man kan välja att betala för ett månadsabbonnemang och därmed få lyssna obegränsat på alla böcker. Med tanke på att en ljudbok på CD kostar mer än vad det gör för en månad på Storytel är valet rätt lätt (om man inte har möjligheten att låna på bibliotek såklart).

     Så ja, det hänger på att man behöver ett internetabbonnemang och ett Storytelabbonnemang. I appen kan man ställa timer så man vet ungefär när man somnar och man slipper vakna mitt i natten av att skivan fortfarande går. Bästa ljudboksuppfinningen hittills (man kan tro att jag är sponsrad men det är jag dessvärre inte).

     Dessutom fnissade jag oerhört mycket åt beskrivningen om inandningarna så håret fladdrar. Igenkännande. Hon som svalde sig igenom Niceville drev mig till vansinne med. Särskilt med tanke på att det var en fantastisk bok. Det lät som att hon dränkte boken i saliv medan hon läste.

     • Hans Bergqvist says:

      Tackar godhetsfullt, du lyser upp min stig.
      Kanske hittar jag en väg.Jag är ju lite Hedenhös med “elaktroniken” så det där med Internetabbonemang är ju en flashals.
      Jag har en stationär dator med ett modem som är knutet till tele.jacket och om jag inte är helt ute och cyklar så kanske jag behöver en “rauter” (eller vad det heter för att det ska spilla över på tex. “Storytel”.
      Nu är jag ute på nattstånden is, är du den som kan leda mig vidare?
      Tack så här långt, nu vet jag betydligt mer än jag visste alldeles nyss.
      Med vänlig hälsning Hans Bergqvist

     • Jag skall göra mitt bästa 🙂

      Är du säker på att det är ett modem du har i telejacket? Det brukar vara routers numera, vilket föranleder frågan; har du sladd från modemet till datorn eller har du inte sladd? Om du inte har sladd är det en router. Nästa fråga är, har du någon slags smart mobiltelefon eller iPad som du kan använda till Storytel och därmed byta ut cd-spelare och annat?

     • Hans Bergqvist says:

      Nu kommer dom “svåra” frågorna, “nu snackar vi”.
      Jag är så säker som jag kan vara, vilket i och för sig inte är någon hårdvaluta.Jodå, sladden finns alldeles uppenbarligen där och din kommentar “det brukar vara routers numera” skapar hos mig en insikt om att ett paradigmskifte är nära förestående när det gäller “elaktroniken” eftersom jag ävenledes har varken någon “smart telefon” eller “Ipad”.
      Hur lyder diagnosen?
      Med vänlig hälsning Hans Bergqvist

     • Hm. Jag har funderat. Jag ser två lösningar, den ena är att ni tar ganska stort steg och ringer Telia (ser att du har dem som leverantör 🙂 ) och ber om att få en trådlös router istället för modem (det skall inte kosta något, brukar ingå i abbonnemangen) och så skaffar ni någon slags platta (android eller iOS spelar ingen större roll om det bara är Storytel som är intressant).

      Eller så gör ni någon abrovinsch genom befintlig dator och modem. Med högtalare där ni lyssnar. Men det alternativet måste jag fundera på lite. Trådlösa högtalare med blåtand är ju en tanke?

     • Hans Bergqvist says:

      Jag har en stationär dator med hötalare som har sladdar knutna till burken, blir lite knepigt att släpa med sig hötalare stora som “gaffeltruckar” ner i bingen.
      Möjligtvis tänker du i trådlösa termer och det tipset kan jag tills vidare lägga in i “hårddisken i pallet bakom hypofysen.
      Lite tröskeleffekter här, anser mig inte primärt vara så värst förändringsobenägen, möjligtvis finns ett inslag av trygghetsnarkomani och lång latenstid.
      För att knyta an till Göran Rosenberg så är han ute i angeläget ärende, boken är “dräktig” av innebörd.Det är ingen vanlig roman, det är ett “vittnesbörd”.Knyter “dessvärre” an till ett ohyggligt 70-års jubileum nu i dagarna (Auschwitz befrielse)
      Medans jag ändå är igång så vill jag rekommendera Göran Rosenbergs “pappersbok”
      “plikten,profiten och konsten att vara människa”, en lysande betraktelse i att ingen människa är en Ö och “utan du inget jag”.Mänsklighetens beroende av varandra.
      Nu lär du ha sysselsättning för ett tag framåt.
      Jag botaniserar vidare i Cyber space, inte längre lika viktlös som tidigare.
      Med vänlig hälsning Hans Bergqvist.

     • Jag skrattar så jag gråter åt dina beskrivningar. Du borde ha en blogg, inte jag.

      Och ja, boken är ju i allra högsta grad högaktuell så den skall genomlyssnas så snart jag är klar med nuvarande bok. Otäcka påminnelser är nyttigt. Och intressant.

      Sen finns det ju högtalare som man inte behöver gaffeltruck för att få in i sovrummet, men du kan ju fundera lite 😉

    • Hans Bergqvist says:

     Nu börjar jag se ett huvudspår.
     En router och någon form av “platta” (Android, Ipad, Iphone, annat?).
     Sedan installationer, konfigurationer, appar hit och dit (bara jag förstod språket, jag är uppvuxen med papper och penna under en tid då det fanns telefonkiosker).
     “Trådlösa högtalare och blåtand” får mig att svettas blod och vilja byta mjällchampo.Det är knepigt nog som det är och den där Harald Blåtand blir nog överkurs.
     Du är en bussig typ och har hjälpt mig en bit på vägen, tack ska hon ha.
     Nu skall jag förkovra mig och gå in på landningsvarv.
     Som tack för ditt välvilliga bollande får du härmed ett lyssnartips av ädel valör;Göran Rosenberg som läser sin egen “Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz”.
     Med vänlig hälsning Hans Bergqvist

     • Hahahaha “svettas blod och byta mjällschampo” fick mig att skratta rakt ut. Om det är någon slags tröst är inte heller jag uppvuxen med datorer, internet och appar utan precis som du med papper, penna och telefonkiosker. Ingen TV heller. Men det går att lära gamla hundar att sitta vackert och gilla utbudet.

      När du har landningsvarvat klart kan jag ge dig det enklaste tipset, som faktiskt är högtalare och Storytel på datorn. Förutsatt att det inte är flera kilometer mellan lyssningsställe och geografisk placering av datorn?

      Är den verkligen bra alltså? Jag brukar undvika böcker där författaren själv läser annars. För författare brukar inte vara särskilt upphetsande att lyssna på när de läser själva. Men eftersom du gillade alla andra uppläsare som jag gjorde så skall jag faktiskt göra ett undantag och lyssna på den. Jag får helt enkelt lita på dig.

    • Hans Bergqvist says:

     Jag får återgälda artigheten med att damen också har ett lättsamt anslag som gör det förtröstansfullt att samspråka.
     Det finns ju nördar som klipper till en med sitt fikonspråk så att jag blir “tilt”, error, Control alt delete och så är den trevaren förstörd.
     Med glimten i ögat och en smula humor så biter man skallen av ev. spöken och tillkortakommanden.
     Dessutom tycks du förfoga över en energi som räcker till för fler och det är inte “kattskit”.
     Jag mullvadar vidare utifrån “ny” kunskap.
     Heders.
     Med vänlig hälsning Hans Bergqvist

     • Inget fikonspråk här. Jag önskar dig all lycka med att hitta lösningen 🙂 Och du är hjärtligt välkommen tillbaka hit. Vi avhandlar ofta mer än ljudböcker. Det var väldigt trevligt att språkas med dig.

 • Jag är ingen generell vän av Joyce Carol Oates, men jag gillade verkligen “Foxfire”, den hittade jag dock inte på Storytel, men “Mörkt vatten” och den är också läsvärd och mycket elegant disponerad, Rebecka Hemse läser. Hon är lite korthuggen, men ok. Är fullständigt med på att uppläsaren har en avgörande betydelse för lyssnarläsupplevelsen. Men jag gillar även män, särskilt Krister Henriksson och bland kvinnorna är Helena Brodin favorit. Och Torgny Lindgren när han läser egen text, om du ska våga pröva en karl; hans allra senaste “Klingsor” finns på St, men jag skulle satsa på klassikern “Pölsan” om du undsluppit den hittills. Sedan finns det uppläsare som gör mig vansinnig så som din sväljare: t.ex. Måns Westling läser Jerker Wiedborgs “Svart krabba” i staccato. Blev aggressiv till slut av att lyssna på honom och fick lust att smälla till honom. Finns på St om du vill bli mera irro.
  Själv ska jag på valpkurs …

  • Måste erkänna att jag aldrig läst något av JCO. Bör man skämmas då? Hemse gillar jag däremot, en alldeles lagom bra uppläsare. Tre timmar känns okay som en testbok av JCO.

   Provlyssnade Pölsan. Det är precis den typen av mansröst jag inte klarar. Jag kan inte förklara det, men det låter som om de berättar sagor. Och det är bara män som låter så vilket driver mig till vansinne. Det och salivsväljande kvinnor. Eller kvinnor som läser med bäbisröst. Jag håller med, en stor fet smäll vill man ge dem. Kan ingen komma på att man kan ha det som i en GPS, att man får välja sin favoritröst till alla sina böcker?

 • Aldrig läst böcker genom att lyssna, mer än när jag jobbade som personlig assistent hos en som lyssnade på talböcker, men aldrig hört en hel bok där utan bara nåt enstaka kapitel tills jag la ner det eftersom jag missade nästan hela boken så jag satte mig o tittade på tv istället medans hon lyssnade på bok

  Så kan inte tipsa om nån

  • Talböcker är the shit som nattsällskap. Särskilt för mig som har lite svårt att somna och hålla mig sovande. Vanliga böcker somnar jag av med, men de är så dåliga på att sällskapa när man har somnat och tappat boken i ansiktet. Det vaknar man snarare av, väldigt ovilligt 😉

    • Om man känner ngn som har Storytel så kan de ge bort en valfri testbok gratis. Är man medlem på Storytel så kostar det inget att provlyssna om man har ett abonnemang där man betalar per bok. Men det finns helt fria abonnemang också, så man kan lyssna hur mycket man vill. Men provlyssna måste man ju göra ändå, för att kolla om det är en bra uppläsare eller inte.

 • Lyssnar mest på Spanarna. Nu i mina fruktlösa försök att hålla snarkningarna ute.
  Men förr plöjde jag ljudböcker.
  Karin Alvtegen är en favorit.
  Hon läser sina egna böcker (så vitt jag vet) och låter väldigt lik sin faster.

  • Nu provlyssnade jag henne, det fanns sju böcker på Storytel. Hon har helt klart en röst jag kan leva med nattetid. Väldigt behaglig. Och ja, hon läste alla sina egna. Det här är ju toppentips 🙂

 • Mina favvisuppläsare är Katarina Ewerlöf och Stefan Sauk. Till nöds även Reine Brynolfsson.

  Just nu plöjer jag Jussi Adler-Olsen (Avdelning Q). Vet inte om den klassar in som särskilt bra som nattlektyr, men Sauk är så skön att lyssna på.

  Kristina Appelqvist skriver böcker som inte är alltför ansträngande att hålla reda på, men de har jag läst själv, så där tar jag inget ansvar för uppläsaren 😉 . Samma med Camilla Grebe/Åsa Träff, Varg Gyllander, Unni Lindell, Jonas Moström, Kristina Ohlsson, Viveca Sten, Karin Wahlberg.

  • JA! Till Katarina Ewerlöf. Helt klart. Sauk går an, för att han inte låter som en mysfarbror, Reine funkar inte just för att han låter som en sån där sagoberättare som retar livet ur mig.

   Det är konstigt det där hur en kass uppläsare (vilket såklart är extremt subjektivt) kan förstöra en kanonbok. Det är snarare så att en bra uppläsare kan lyfta vilken bok som helst, medan en dålig gör boken totalt olyssningsbar eftersom man spenderar all tid med att vilja dela ut en käftsmäll till den som läser.

 • Älskar ljudböcker – då kan man ligga i solstolen och slappa samtidigt som man blir läst för.

  Vet inte om den finns som ljudbok men Boktjuven av Marcus Zusak. Trög i början men sen vänder det.

  Lyssnade för ngt år sen på Damernas Detektivbyrå, där de bytte uppläsare. Konstig känsla men eftersom jag ville höra fortsättningen så stod jag och ut och sen vande man sig.

  • Jamen ja! Varför hålla på med byte av uppläsare i en och samma serie? Det hajar inte jag heller, numera plöjer jag inte författare längre utan uppläsare. Men jag tror jag har gjort slut på Katarina Ewerlöf, det finns inget mer kvar att läsa. Jag lyssnar gärna på engelska men vill ha amerikansk engelska och alla är så nedrans brittiska på Storytel. Dessa ilandsproblem.

  • Och där klappade Storytel ihop när jag skulle provlyssna Boktjuven. Typiskt.

   Voors har jag lyssnat på en bok av, men är inte hon lite…klämmig? Typ nyhetsankarklämmig? Ja, jag vet att jag är skitpetig med mitt nattsällskap 😉

 • Jag är ju precis som du helt beroende och måste komma till undsättning. Fick Storytel-abstinens i helgen när jag var iväg på fisketävling hela helgen och aldrig var ensam 🙂 som tur sov min kompis i bilen på väg hem så jag fick lyssna en stund 🙂

  Har precis lyssnat på Havskatten av Ann Rosman, uppläsare Mirja Turestedt, helt ok och funkar nig att sova till. Läsarna i Broken Hill med Anna-Maria Käll som uppläsare tyckte jag om. Hmm…det är henne du inte vill ha som uppläsare väl? Nåväl, boken föll mig i smaken. Också väldigt enkel.

  Ska kolla om jag kommer på nån fler.

  Jo, nu har jag det! Bästa ljudböckerna! Marianne Cederwalls böcker om Miriam och Hervor. Susanne alfvengren som läser plus en norrbottnisk kvinna som kör det norrbottniska pratet. Om du inte lyssnat på dem, gör det genast! Underbart att lyssna på! Finns tre böcker så ta dem i ordning. Spinnsidan, Svartvinter plus en till 🙂

  • Sonjas sista vilja eller Dehlis vackraste händer kan rekommenderas. Plus förstås En man som heter Ove! (Nu när du kanske kan tänka sug en manlig uppläsare…)

   • Sonjas sista vilja var skitbra. Och såklart har jag lyssnat på Ove, den hade ju inte passat med en kvinnlig uppläsare. Där skulle det ju vara en sagofarbror 🙂 Började däremot lyssna på Patrik Sjöbergs biografi, nu minns jag inte vem som läste men det var det SÄMSTA jag hört. Den åkte ur öronen på mig bums. Så Jäkla Uselt.

  • Åh. Rosman ja! Henne gillar jag ju, tack för påminnelsen. Har bara lyssnat på Fyrmästarens dotter och jag gillar Mirja som uppläsare. Nu såg jag att det fanns fyra böcker till. Tjohooo!

   Lovar att kontrollera norrlänningarna med.

    • Ja visst ska hon 🙂 Helt underbar uppläsning. Blir som radioteater. De är ju två härliga karaktärer också. Som Lapplänning känner man igen det där karga, uthålliga och sega levnadssättet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.