Skändare och plundrare

Jojomän, jag hundsäkrade och hundsäkrade. Satte som vanligt upp kompostgaller framför precis allt möjligt och omöjligt som hundarna (eller Liten) kan tänka sig nå och vilja äta upp eller bara göra sönder. För givetvis går han bara bärsärk när han är ensam (med Stor).

Det är tydligen himla jobbigt att vara en liten hund i en stor kropp när den stora hunden inte vill leka när de är ensamma. För den stora har fullt upp med att ligga, sova och längta.

Och som vanligt trodde jag att DEN HÄR gången fanns det inget han skulle nå, eller vilja ha. Men på något sätt utvecklar Liten tentakler under ensamhet. Nu skall den jäkla spionkameran upp, för jag kan inte för mitt liv förstå hur det går till.

Min teori just nu är att Liten övertalar Stor att leka pyramid, så att Stor står under diskbänken medan Liten på något vis klättrar upp på honom för att nå det som står väldigt oåtkomligt.

Det finns liksom inte en janne att de når dit de bevisligen når varje gång vi har varit borta om de inte kör något slags akrobatiskt teamwork (eller har hemliga tentakler).

Längst in på diskbänken brukar vi ha ett par gravljus stående. För att vi alltid går förbi svärmoderns grav till och från stan. Vi eldar alltså inte gravljus hemma bara för att det är mysigt. Däremot är det mysigt när det inte är alldeles mörkt på graven, och vi går ju ändå förbi och säger hej.

Ni vet ett sådant här.

gravljus

Vi hade fyra sådana när vi gick hemifrån. När vi kom tillbaka hade vi tre.

För ett av ljusen var så här gott.

bild 1(2)

Nej, han hade inte ätit upp allt. Jag plockade ut några klumpar stearin ur truten på honom vid hemkomst. Jag fick väldigt lena och fina fingrar av det plockandet. Någon som vet vad det är i gravljus? För det fanns såklart ingen innehållsförteckning på ljusen.

Men jag antar att hundar som fullkomligt älskar att sno alla mina goda handkrämer och olika sorters lypsyl är rätt härdade. Det godaste, enligt noggrant empiriskt testande av båda hundarna, är Elisabeth Ardens Eight Hour-läppbalsam och handkräm. Kan inte ens räkna hur många sådana de har snott av mig och ätit upp.

I köket har vi även en bänkdiskmaskin. Uppe på bänkdiskmaskinen hade vi ställt hundmatpåsen. Den kunde inte stå mer säkert. Trodde jag. Jag menar, diskmaskinen är ju i alla fall nästan en halvmeter hög och den står på diskbänken. Det är ju knappt så en häst når dit upp.

Ack så fel jag hade. För även om de gjorde sitt yttersta för att skylla ifrån sig och låtsas att påsen minsann hade trillat ner av sig själv så tror man inte på det när man möts av den här synen.

bild 3(1)

Även om påsar kan trilla ner så är det väldigt ovanligt med påsar som går omkring och häller ut sitt eget innehåll på golvet.

Har man dessutom stearin i hela luggen så är man ännu mer påkommen.

bild 4

Nu överväger jag allvarligt att tapetsera alla rum med kompostgaller. För kompostgaller är fullständigt livsfarliga, tycker hundar.

Alternativt låsa in hundarna i bankvalvstoaletten när vi går hemifrån.

Jösses vad less jag är på att de alltid överlistar mig.

0 thoughts on “Skändare och plundrare

 • Då är det dina hundar och skatorna som plundrar gravljus 🙂

  De hittar väl nåt ställe att hoppa upp på först o sen vidare till ett annat för att nå godsakerna matte/husse gömt 🙂

  Hädanefter får ni låsa in allt i ett skåp som låses med nyckel så bör de väl inte kunna komma åt det trots att ni tror att ni kan lura de med kompostgaller 🙂

  • Det finns exakt INGET de kan hoppa upp på. Köket är skitstort och alla bord och stolar står flera meter från diskbänken. Det är verkligen omöjligt och de kan inte göra det om vi är hemma. Vi har testat, och då är de helt värdelösa på att få ner något från diskbänken. Jag fattar inte hur det går till.

   Käkar skator gravljus?

   • Japp, de plundrar gravljus på kyrkogården här iaf på vintern… de lyckas fan tom få upp locken på gravlyktorna inte bara på de ljusen som du har på bilden

 • Len i käften har alltså fått en ny innebörd! 😛
  Men innan du säkrar allt så kan du väl rigga kameror och kolla hur dom bär sig åt!

  • Hahaha ja! De är ruskigt lena i käften nu.

   Jag kommer aldrig kunna säkra allt, för det tror jag ju att jag gör varje gång. Men när den lille ger sig fan på något så hittar han en lösning och jag måste ju bara se HUR i helskotta det går till. För enligt alla fysiska lagar borde det inte gå.

    • Haha ja det hade ju varit det bästa, men här i Strömstad får de bara vara i köket/hallen (samma rum – vi kliver rätt in i köket när vi kommer in genom ytterdörren) och där är det hundsäkrat efter bästa förmåga och fullsketet med kompostgaller när vi är borta. Så det borde räcka med en kamera, för jag MÅSTE få veta hur i helskotta de tar sig upp på diskbänken och ännu högre.

     • AHA! Där gav du mig en idé, för gravljusen stod alldeles ovanför lådorna och vi har ett sånt där vansinnigt gammaldags kök med konstiga “knoppar”. Det skulle banne mig kunna vara så. Jag måste fixa kameran snabbt.

 • Låna min kanske? Kompostgaller det bryter han sig igenom och dörrar öppnar han som ingenting… går dörrarna inte att låsa så lär man antingen ta bort handtagen helt eller montera så handtaget pekar nedåt.. annars tar han sig in… Jättekul när jag hade lägenhet med öppen planlösning.. Det värsta var nog när han stulit paket O’boy och hällt ut över vardagsrumgolvet och provslickat lite här och där, satan vad det satt. Dom bruna tassavtrycken i soffan var betydligt lättare att få bort

  • Käre värld. Alltså jag ANTAR att man skall vara tacksam, eftersom listighet tyder på smarthet. Men att behöva sanera varje gång man går hemifrån börjar bli lite tröttsamt. Plus att det ju har hänt att de har petat i sig saker de absolut inte skall peta i sig.

   O’boy alltså. Ja det borde ju vara gott. Men att det skulle sitta så hårt visste jag inte. Tack för förvarningen 😉

   Av någon anledning är mina livrädda för kompostgaller. Den lille var inte rädd alls som pytteliten, medan den store var skiträdd. Nu är Liten istället så livrädd att han helst håller sig på flera meter avstånd. De gillar inte ljudet antar jag.

   • Jag skulle önska att min hade respekt för kompostgaller,han gåe inte igenom dom om jag är hemma, men när jag inte är hemma så bryter han sig igenom dom fast dom sitter skruvade i väggen…. Jag är glad att jag kan ha med honom på jobbet nu för det bästa han vet är att bryta sig in till en soppåse och sprida ut innehållet över heela vardagsrumsgolvet. När jag fick hem honom tyckte han att wellpapp var en delikatess att äta när jag inte var hemma.. han var då 2,5 år.. och sen var han snäll nog att returnera det på lämplig matta… När jag böt foder från den skit han hade med sig så slutade det helt så man kan ju fråga sig vad han hade brist på

    • Pappersbrist?

     Fast då har de här två det med, för det finns inget roligare än att gnaga på kartonger. Då är det rena rama tivolit. Julafton med alla paket är verkligen….julafton.

     Och hoppsan, fastskruvade alltså? Mina står löst på golvet och ingen går nära…för kompostgaller är SKITFARLIGT. Även när vi inte är hemma. Däremot verkar det inte vara farligt att klättra/hoppa/hjula upp på diskbänken. Hur de nu bär sig åt.

     • Dom är inte upp på spisen iaf? Det var något min huligan var förtjust i, det kunde ju finnas något ätligt..efter ett par incidenter med påslagna plattor så blev det barnskydd

     • Jodå, spisen gillar de. Och bränd hund skyr inte elden här inte. Inte Liten i alla fall. Han har inte ens lärt sig att man inte bör stoppa in huvudet i ugnen när man skall sätta in eller ta ut något. Så jag får leka barnskydd eftersom han är enveten.

  • Jo jag gissar på välsmorda tarmar. Och möjligen viss risk för risig mage. Men jag stoppade i dem en dos Canikur när jag såg vad de hade gjort och håller tummar och tår.

   • Hittade detta ang gravljusen om det är till hjälp

    De gravljus som säljs i butikerna är oljeljus. Ljusmassan är gjord av vegetabilisk olja, ofta palmolja, och brinner längre än stearin.

    • Tack. Jag försökte också hitta men hittade inget. Du är en bättre googlare helt enkelt 🙂 Men det låter ju mindre farligt än vanligt stearin i alla fall. Låter även som att de kommer bajsa väldigt mycket.

     • Var inte lätt o hitta nån innehålls förteckning på gravljus, men efter lite klickande på olika länkar hittade jag tillslut nån som hade ställt frågan och fick svar via nån naturvårds sida lr nåt liknande

     • Näe det var väl det jag konstaterade med. Samtidigt som jag konstaterade att man ger förstoppade hundar paraffinolja. Så det borde rimligtvis inte göra mycket mer än att sätta fart på magen.

 • Haha, jädra skithund. Vad tror du om munkorg?

  Jag gissar att det är vax eller paraffin i ljusen. Mest troligt paraffin om du känner dig mysig om händerna, för paraffin är det i många handkrämer också…

  Vet du att om man googlar “innehållsförteckning gravljus” så är det här inlägget fjärde träff?

  • Mmm…jag vet om det där förbaskade paraffinet. Och jag är lite för medveten om att det används mot förstoppning. Hej vardagsspänning 😉

   Hahaha spännande. Jag såg även att ngn hade googlat “vad är en giftolog” och hamnat här. Man måste iaf säga att jag är mångsidig?

 • hahaha……vilka godingar…..är du säker på att inte katten är inblandad i trakasserierna…min man hade en kväll stekt revben….ställde plåten på ugnen för att svalna…..naturligtvis inte ett spår då han kom ner från övervåningen…..och inte ett ljud hördes……ja den vovven har ätit sönder det mesta vi haft…..men det slutade då han var ca 1 1/2…..hav förtröstan….:)

  • HAHAHAH ett geni! På riktigt. En hund som tänker flera steg framåt är sjukt imponerande. Vi har köpt en spionkamera, men inte satt upp den bara, för somliga *host inte jag host* fattar inte hur den funkar.

  • Oj vilken klurig hund! Så smart gjort! Trodde att den skulle försöka hoppa upp från golvet.
   Men att den skulle flytta fram stolen till bänken trodde jag inte alls.

   Tack för den länken!

   Kramen Ann-Britt!

  • Hm, fast det lutar väldigt mycket åt att det är just han. När Stor är ensam hemma helt ensam så är allt orört när man kommer hem. Not so much när båda är hemma. Men det slog mig just, han kanske får hjälp av katten. Hon är ju vansinnigt oskyldig i största allmänhet och gör aldrig något dumt, men vem vet?

 • Jisses…och vi som går och väntar på att vår valp ska bli leveransklar och säger till varandra ” att tänk så enkelt det blir med valp jämfört med när kattorna var små. De hoppade ju upp överallt alltid, en hund håller sig ju i alla fall på marken”
  Hmm, vi får kanske omtänka lite där? 😉

  • HAHAHAHAHAHAHAHAHA! Ja! Kattungar är…en vårbris att ha, hundvalpar är…små söta bitande kissande studsande små monster. Men OJ så mycket kärlek de delar ut under tiden de gör sattyg.

   Vad väntar ni på för något? Och när kommer han/hon? Åhhh…valp som luktar så gott!

 • Har väntat i 30 år på att få/kunna ha hund och nu ä n t l i g e n. ska det bli av *glad*
  I mitten av februari flyttar en engelsk cockerspanielkille, svart med tan, hem till oss, 8 v gammal, och jag utgår från att livet sen inte blir sig likt.

  • ÅHHHH. Den glädjen. En manlig Lady alltså, och de är ju så söta att man dör lite inombords. Förbered dig på att få en ny stor kärlek som kommer stjäla hela ditt hjärta (och antagligen en halv skosamling eller så med). Jag vill också träffa hund, kan du inte säga att du bor väldigt väldigt nära någon av mina bostadsorter så jag kan få flytta hem till dig ett tag?

   Har han fått något namn ännu? Vår stackars Liten hette fyra olika saker på lika många månader för han passade inte att heta det vi hade bestämt från början.

 • Han ska heta Basil när han flyttar hem till oss.
  I stamtavlan heter han samma namn som min mattelärare i grundskolan hette och jag vara vägrar att tänka på matte och ekvationer varje gång jag ska kalla på min hund 🙂

  • Efter Fawlty Towers hoppas jag? Ett passande namn på en engelsman i alla fall 😉

   Och näe, jag hade inte heller velat ha ett mattelärarnamn. Mina har vansinnigt avancerade stamtavlenamn så det gick bort ändå, men mina gamla älskade tikar fick behålla sina ursprungsnamn.

 • Ja, men det blev bättre än vi hade tänkt oss faktiskt. Hela kullen har Disneynamn och det finns visst en Disneymus som heter Basil mus och som är detektiv av något slag, och det gör det hela ännu roligare…fast detta visste vi inte om när vi bestämde oss för namnet. Vi hade Fawlty towers i åtanke och tyckte dessutom att ett engelskt namn skulle vara passande.

  • Då blev det ju jättebra. Väldigt viktigt att ni ropar nasalt som frun i Fawlty Towers 😉

   Och vem vet, ni kanske skaffar en liten Manuel med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.