Mina älskade ljuddämpare

Nu skall ni få världens bästa tips. Igen. Eller ja, nästan igen, eftersom jag har skrivit ett liknande inlägg tidigare.

Ni vet ju redan att jag har ett par stora lurar modell brusreducerande som är asbra. Som jag hade på båten i somras för att hålla mig från att a) mörda maken och b) knata upp till alla nattklubbars elstationer och plugga ur sladden till musiken.

Men, även om jag älskar de lurarna in i evigheten och tillbaka så är det ju lite begränsande att sova med dem. Det är svårt att ligga på sidan, eftersom det är svårt att ha lur på bara ena örat.

Nu råkar jag vara en ljudfantast i största allmänhet, och en samlare av hörlurar i synnerhet. Jag älskar hörlurar nästan lika mycket som jag älskar skor och handväskor. Jag har många lurar. Mest brusreducerande dock, eftersom jag lever med en jävla ljudmaskin. Och jag älskar att kunna sätta mig på en långflygning, plugga in lurarna och sedan inte höra varken skrikande barn eller störiga medpassagerare (eller för all del flygvärdinnan). För det fiffigaste med dylika lurar är att man inte behöver ha något som låter i dem, man kan ha dem på sig och omvärlden försvinner även om man inte lyssnar på något.

Nu har jag hittat de ultimata lurarna. Eller snarare, de ultimata plupparna att stoppa i öronen. För mina öron gillar inte sådana där lurar som heter in-ear och som man måste ha specialformade öron om de inte skall göra svinont efter sisådär tre minuter. De här kallas något annat, nu minns jag inte vad, men det är en slags hybrid. Man måste alltså inte trycka in dem i hörselgången för att de skall sitta kvar.

bild

Ni ser den där lilla vingen? Den, samt delen man stoppar i örat, är mjuk som kokt spaghetti ungefär. Det går inte riktigt att förstå att den skall fylla någon som helst funktion, men det gör den. Man lägger öronpluppen i örat, och sen petar man in den supermjuka vingen bakom något öronveck och lurarna sitter som berget. Utan att sitta inuti örat och göra ont.

Sen kan man välja om man vill köra med eller utan brusreducering. Lever man med en man som väsnas på alla upptänkliga sätt föreslår jag dock att brusreduceringen är på. Nu kommer det fina i kråksången. Jag brukar ha dem på kvällarna när maken kollar på TV med pensionärsvolym och jag sitter i andra soffan och kollar på något på datorn/iPaden. Jag hör inte hans TV, jag hör inte ens när hundarna skäller. Jag befinner mig i en utopi.

Varför berättar jag inte om det förrän idag då?

Jo, för inatt trodde jag på allvar att jag skulle ta livet av han jag delar möbler med. Han gick och lade sig och började snarka, jag tog en lur och stoppade i ena örat medan det andra örat låg tryckt mot kudden och sedan lyssnade jag på en ljudbok. Och stensomnade.

Inatt var det tydligen makens tur att sova dåligt, så han har pendlat mellan säng och soffa/TV hela natten. Och jag har inte märkt ett skit. Noterade inte ens att hundarna bjäffade och ville ha frukost och sen gå ut. Har inte hört snarkningar, hagelskottsfjärtar, tandklapper eller TV.

En natt med bara mig själv, min hjärna och en ljudbok.

De här lurarna kommer vara en äktenskapsräddning. För inatt fick de banne mig bekänna färg.

Nackdel. De är givetvis dyra. Men med tanke på att jag använder dem varenda jäkla natt (inte bara sådana här hopplösa nätter) och även som headset när jag pratar i telefon, eller om jag åker bil/tåg/flyg/persisk matta/rymdskepp så är de banne mig värda varenda krona.

Parterapi är ju exempelvis väldigt mycket dyrare.

Fördel. Man får köpa dem, testa dem i 60 dagar (tror jag det var, nu var det längesen så jag minns inte) och om de inte funkar så får man lämna tillbaka dem och få varenda krona tillbaka.

Av alla lurar i min samling skall jag härmed inga lurar hava jämte dessa.

Jag är kär.

Och utsövd.

0 thoughts on “Mina älskade ljuddämpare

 • Jamen ni kommer ju tycka att jag är dum i huvudet som lägger så mycket pengar på lurar. Men det är SÅ värt det.

  De heter Bose Q20 eller Q20i (de med i:et bakom är gjorda för iPhones och Appleprodukter, de utan i är gjorda för alla andra märken).

   • Och jo, lite knäpp är du nog. 😉 Men ska ett snack med sambon. Antingen fixar han hjälp mot snarkningen, eller så köper jag såna här. 😉

    • Jamen jag ser det så här när jag köper något som kostar mer än normalt. Hur mycket kommer jag använda det? Den tiden per månad delat i kostnaden för prylen. Plättlätt. Lurarna använder jag mer än skor, byxor och allt möjligt annat. SÅ skall man ju räkna 🙂

     • Jag är helt enig med dig! Fast jag trodde inte ens att det fanns lurar som kostade såpass. Men som sagt, det blir sådana om sambon inte gör något åt snarkningarna 😀

     • Så där räknade Nora Ephron också. Hur lång tid kommer jag att använda detta? Jättelänge, flera år faktiskt. Och så dividerar man och det blir ungefär som en mugg kaffe på Starbucks/ dag (har för mig att det var hennes mått) och det gäller bara att tänka tillräckligt långt fram. Jo då.

     • Jamen det funkar ju. Jag betalar aldrig mer än en hunka (max) för en topp som jag vet blir sunkig och luktar öken efter en säsong. Men en vinterjacka som man kan ha i 20 år (min nuvarande är inne på år tio nu) går att betala mer för. Klocka använder jag dygnet runt. Tar aldrig av mig, så den har väl kostat mig…nåt öre om dagen? Parfym likaså. Och lurar som jag sover med och dessutom har som headset när jag pratar i telefon.

      De absolut sämsta köpen är ju egentligen skor. Men det är ju så nedrans skoj att köpa 😉

  • Då är ju min fråga…för jag måste ha med en fjärrkontroll på mina lurar så jag kan byta låt/höja/sänka utan o ta gram mobilen ur fickan när jag cyklar

   Och om de nu har en fjärr isf funkar de med spotify på S4:an eftersom jag lyssnar på spotify till 99% när jag använder lurar ??

   Inte lyckats hitta några förutom de som tillhörde mobilen med fjärr som funkar ….. de lurar jag testat har bara funkat till äpplen inte till min s4 =/

   • Ingen aning. Eftersom jag använder den till iFånen, vilket funkar alldeles jättebra då den har ett reglage hängande med fyra knappar. Två volym, en “byta låt” eller svara-knapp. Och en stor knapp på sidan som man kan trycka på om någon måste envisas med att prata med en så man slipper ta ut lurarna ur öronen.

    • Attans, lägger ju inte tusenlappar på hörlurar jag inte vet om jag har nytta av lr ej

     eftersom jag nästan alltid har spotify på i mobilen när jag cyklar t o fr jobb kompisar lr vart jag nu ska, så måste jag ju veta att fjärren funkar till spotify på min mobil. För e så bökigt att rota fram mobilen ur jackfickan och sedan försöka fippla med den medans man cyklar…. ifåånen var bättre dit funkade de flesta lurar jag testat men har ju inte kvar den längre

 • Ska nog också lägga fram det som att jag antingen köper dessa lurar eller så får han söka för snarkningen (som han lovade under julledigheten men nu på nåt konstigt vis verkar ha glömt bort)!
  Tack för tipset 🙂

  • Stämmer bra. Hutlösa pengar. Men värda varenda krona eftersom jag faktiskt använder dem varje natt och varje dag. Då vet du att verkligen allt uteljud försvinner. Ljuvligt.

  • Vinterjacka? Den jag har nu är inne på tionde året och jag har inga som helst planer på att pensionera den, för det existerar ingen varmare och jag fryser ALLTID.

  • Ser ut att vara samma lösning för örat, men de här var inte brusreducerande så de kommer inte döda snarkningar och hundskall. Dessa verkar vara ett par helt vanliga lurar men med praktisk öronlösning bara.

   Mina heter Q20i (och sen finns det Q20 som är för allt utom Apple).

 • Fungerar de som iPhones egna “pluppar”?
  Mina öron är totalt felskapta tydligen för de enda pluppar som fungerar någorlunda är dessa…men de har en tendens att trilla ut om jag vrider snabbt på huvudet så jag är på jakt efter ngt annat.

  • Jamen ja! Eller ändå inte, men jag har ju samma problem och kan inte ha lurar som man måste peta in i örongången eftersom mina öron tydligen är felkonstruerade. Men jag kan till nöds ha Apples egna lurar, men inte sova med dem för då får jag ont som sautan i örat. De här är inte ens i närheten, den där lilla spaghettivingen är det “enda” som håller dem på plats och den känns inte. Men du kan headbanga med dem på utan att de rör sig. Jag skall gifta mig med mina lurar that’s how much I love them. De räddar liv. Inte nödvändigtvis mitt, mer alla andras som väsnas runt mig 😉

 • Deras support suger

  För o ställa en fråga, måste de tydligen veta kön,namn, adress telenr

  Anser inte att de behöver all den infon om mig bara för att jag vill ställa en fråga om deras lurar =/

  • Har aldrig provat deras support, så ingen aning. Men maila och fråga, eller leta upp en vettig återförsäljare som har KOLL på ljud. Dvs inte någon av de stora kedjorna för där har de ingen koll alls.

   • Var ju det jag tänkte göra…maila de alltså, men se det gick inte utan typ all info om mig själv

    vilket jag inte vill uppge bara för att fråga en sak

    hittade ingen enkel mailadress utan bara kontakt sida där man skulle välja massa o sen uppge infon om sig själv

    • Fast genom att kolla runt på hemsidan så upptäcker jag att de går fetbort tyvärr

     Eftersom du kan bara lyssna på musik du har i mobilen svara/lägga på med de lurarna till Android, är tyvärr bara till äpplen de har en riktig fjärr med volym/låtbyte så de har jag ingen nytta av till mobilen ;(

     • Sicken otur. För de är verkligen bäst. I vanliga fall är jag trogen Sennheiser, men jag har två par Sennisar och de här slår båda. Vilket jag trodde var omöjligt. Sen vågar jag inte säga vad jag har mer 😉

     • Lite komiskt egentligen, alla äpplemotståndare klagar på det mesta hos äppleprodukterna, medans de egentligen borde gnälla mer över att det knappt finns lika bra tillbehör och inte lika stort sortiment när det gäller tillbehör till android/nokia/windows iaf när det gäller mobil o surfplattor

      När det gäller äpple så finns det en uppsjö av tillbehör både bra o dåliga

     • Håller med. Apple dominerar när det gäller både tillbehör och appar. Fortfarande. Vilket är slött av konkurrenterna tycker jag. Jag har precis dragit igång min Samsung för att testköra lurarna till den. Återkommer med review.

 • Alltså, jag är ju världens sämsta på att googla, men Bose Q20i HITTAR jag bara inte. Kan du ge mig en vettig länk istället? En massa andra modeller hittar jag men inte den…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.